האמת? אני כבר מבולבל לגמרי. קראתי במהלך השבוע שעבר את תוצאות מכרז רמ"י לכ-730 דירות במערב יהוד-מונוסון ושפשפתי את העיניים בתדהמה ובתחילה הייתי בטוח שזוהי טעות, ובעצם מדובר במרכז לשיווק קרקע בסביון השכנה, שהינה כידוע אחד מהיישובים היקרים ביותר בארץ.

אולם, וזה אולם גדול, מסתבר שאכן אלה התוצאות ואין בלתן. ובכן, לא פחות מ-49 חברות בנייה מהמובילות בארץ ניגשו למכרז זה והגישו 178 הצעות, נאבקו ממש ראש בראש עד זוב דם על חטיבת הקרקע היקרה מפז הזאת ולבסוף הזוכות המאושרות שילמו, לא ייאמן, כ-1.9 מיליון שקלים בממוצע עבור שווה ערך לדירת 4 חדרים בת כ-100 מ"ר, זאת עוד לפני המע"מ ומס הרכישה, שיביאו את התשלום למספר האסטרונומי הבלתי נתפס של כ-2.4 מיליון שקלים בקירוב.

ובמילים אחרות, דירה בת 4 חדרים ביהוד מונוסון, עד לא מכבר עיר לווין זולה יחסית בשולי גוש דן המורחב, תעלה לצרכן כ-4 מיליון שקלים, כלומר כ-40 אלף שקלים למ"ר, מחיר שווה ערך לממוצע מחיר דירה יד שנייה בתל אביב, העיר היקרה בישראל ובעולם כולו !

כנשיא לשכת הקבלנים וכקבלן ותיק העוד בראש קבוצה הבונה בכל רחבי הארץ זה 60 שנה, אני רואה במכרז יהוד-מונוסון הוכחה נוספת לכך שלא ממשלת ישראל, לא  שר השיכון ובוודאי לא רמ"י, אין להם כל עניין להוזיל את  מחירי הדיור. נהפוך הוא. תדלוק רמות המחירים רק משרת אותם ומביא להם עוד ועוד הכנסות, זאת על חשבון מיליוני ישראלים שרכישת דירה הינה זה מכבר מחוץ להשיג ידם.

ככלות הכל, מה רע לאותם מקבלי ההחלטות כשבמהלך השנה הקלנדרית החולפת, 2021, שלשלה המדינה לכיסה סכום עתק של כ-65 מיליארדי שקלים(!), זאת רק מהכנסות בתחום הנדל"ן, בתוך זה 16 מיליארד ממס שבח ומיסי רכישה לבדם. ובמילים אחרות, אנחנו היזמים והקבלנים, כמו גם רוכשי הדירות האומללים, מהווים "פרה חולבת" שעטיניה שופעים כסף עד בלי די ובשביל מה להם, בכלל, לעצור את האוצר הבלום הזה? המכרז הכניס 1.2 מיליארד שקלים ובנוסף 300 מיליון שקלים עבור מס רכישה ומע"מ.

 

האם מישהו ממקבלי ההחלטות בשוק הדיור, חשב בכלל לעצור את תיבת הפנדורה הזו? האם מישהו מבין שבסופו של יום האיוולת הזו תנחת כבומרנג על ראשיהם, כשלכל כל כך הרבה זוגות צעירים ומחוסרי דיור לא יהיה מה להפסיד? ואיך הם סבורים, שהדי שבמרומים, שאנחנו היזמים והקבלנים, נוכל לספוג אל כיסינו את תדלוק מחירי הקרקע שרק השנה עלו באזור הביקוש בכ-100-40 אחוזים, הן ביהוד, הן בבית שמש, הן במודיעין, הן בקרית שלום? בהם המחיר עלה ב- 100 אחוזים בשנה האחרונה. בחולון עלו המחירים ב- 60 אחוזים ובבת-ים עלו המחירים בשנתיים האחרונות ב- 100 אחוזים.

ומה עם ייקור חומרי הבנייה בעוד עשרות אחוזים שרק מוסיף, כלהב החרב המתהפכת, לרוע הגזירה, ומביא את שוק הדיור כולו אל עברי פי פחות, זאת בניגוד גמור להצהרות הפסאודו אופטימיות של זאב אלקין, ינקי קווינט ושות', המצהירים ללא שום כיסוי על הצפת השוק, כביכול, במאות אלפי יחידות דיור שבסופו של דבר יוזילו את רמות המחירים?

ואם ביהוד-מונוסון הגיעו רמות המחירים ל-40 אלף שקלים למר, מה יגידו בהמשך אזובי הקיר, ערים פריפריאליות יותר. האם תדלוק המחירים לא יגיע גם לחדרה ואור עקיבא, לאשדוד ואשקלון, לנוף הגליל וכרמיאל, לבאר שבע, דימונה ,ירוחם ומצפה רמון, עד שאולי, אולי, הדור הבא של צעירי מדינת ישראל יחפשו להם דיור חלופי בברלין, במיאמי, בסן פרנסיסקו ובסידני. שם, תהיו בטוחים, יהיו להם מציאות הרבה יותר זולות מאשר בעיר החלומות יהוד-מונוסון. 

כותב המאמר רוני מזרחי הוא נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"