תחום השיפוצים, הוא תחום עצום ורחב מאוד, תמיד היה ותמיד ימשיך להתקיים. דירה חדשה שנכנסת לשוק, לרב תירכש במקביל למכירת הדירה הישנה שבד"כ גם תיכנס לתהליך שיפוץ ע"י הרוכש החדש. גם בית ישן שלא נהרס ונכנס לתהליך של הרחבה, נופל בקטגוריה של עולם השיפוצים.

בעולם השיפוצים, התקדמות הטכנולוגיה והרובוטיקה עדיין לא יחליפו את הידיים העובדות בשוק ולכן במהלך השנים הקרובות, שוק זה ימשיך להתנהג כמו שהוא היום, עם אותם בעיות ומכשולים.

תחום הבנייה והשיפוצים לוקה בחסר בכל הקשור לכח אדם ולכן ניתן למצוא בו פועלים ומנהלים מאוד מקצועיים, לצד חאפרים או קבלנים חסרי ניסיון ו/או קבלנים ללא יכולת תזרים כספים נכונה וכאן המקום שלנו הלקוחות לבצע את הדברים בצורה המיטבית עם אפס טעויות.

אז לאחר השלב הראשון, שלב התכנון וניצול החללים בצורה מיטבית, אנחנו ניגשים בד"כ למכרז קבלנים על מנת לבחור את הקבלן המבצע. וכל זה, יחד עם הפיל שבחדר שנמצא שם כל הזמן ומאוד קשה להיפטר ממנו - בעיית האמון או במלים אחרות חוסר אמון.

הבחירה הנכונה של הקבלן המבצע הופכת להיות ההחלטה הכי הכי חשובה כי בחירה לא נכונה, עלולה לדרדר את כל התהליך ואין מה להוסיף על המדרון שנידרדר בו.. אז הטיפ הראשון הוא לנהל את המכרז בצורה מתמטית, מדויקת ונכונה בהיבט של השוואת ההצעות (אקסל מסודר). ללמוד מכל קבלן שמגיש הצעה, להקשיב להערות שלו וללמוד מהן וכמובן כמובן שלא להתפתות למחיר הזול. אחרי שהחלטנו עם מי אנחנו רוצים לעבוד, חובה לבדוק טוב את הקבלן, ע"י המלצות, ביקורים פיזיים בפרויקטים חדשים וגם ישנים שביצע וגם לבדוק מה עלה בגורלם עם מרוצת השנים.

על בעיית האמון, ניתן לפתור ולגשר ע"י 1) תהליך מכרז מסודר ונכון. 2) באמצעות חתימה על חוזה מהודק שישמור עליכם. במהלך המכרז אין לוותר על כתב כמויות. כתב הכמויות מפרט את כל העבודה לפרטי פרטים ויאפשר גם לכם הלקוחות וגם לקבלן שמנגד להבין בדיוק את תכולת העבודה בצורה מפורטת ולא בקווים כלליים שעלולים לגרום להתנגשויות במהלך השיפוץ. אין מה להיבהל מכתב הכמויות וחובה שיהיה גם במכרז וגם כחלק מההסכם לצד חתימה על סט תכניות מעודכן, שגם הם חייבים להיות חלק מההסכם הכללי עליו תחתמו עם הקבלן.

איך לשפץ נכון?  (צילום: טל ניסים)
אדריכלות: סיון אולנד | צילום: טל ניסים

 

ודבר אחרון ופחות חביב 3) תוספות ושינויים - חשוב מאוד כבר בשלב המכרז ואח"כ בסגירת ההסכם, להגדיר עלויות נוספות לנק חשמל, נק' מים או ריצוף על מנת להימנע מתוספות שהקבלן עלול לבקש ולהיתקל בהמשך. כל עוד הדברים מוגדרים מראש, נוכל להימנע מחיכוך ומריבות.

אסור לפספס ומאוד מאוד חשוב ליצור מפגש בין המתכנן לקבלן המבצע, עוד לפני החתימה על החוזה והמפרטים, תעברו שוב, יחד עם הקבלן והמתכנן על כל תכולת העבודה ותבדקו שלא פספסתם כלום.

בהצלחה.

 

מאת יואב זהר, יזם ומנהל פרויקטים בתחום הבניה, יואב זהר ניהול פרויקטים בע"מ

 

***
כתבה שיווקית מטעם יואב זהר ניהול פרויקטים בע"מ, הכתבה נערכה ע"י מערכת Duns100