פורום duns 100 כינס את בכירי תחום המיסוי בישראל, בהשתתפות רולנד עם שלם, סמנכ"ל בכיר ברשות המסים ואביר קארה, סגן השר לענייני רגולציה ורפורמות כלכליות במשרד ראש הממשלה, כדי לדון על השפעות משבר הקורונה, העלאת המיסים והנושאים הבוערים בתחום.

סגן השר קארה התייחס לניסיונות לפתיחת התחרות ולמונופולים. "אם רוצים לפתוח את השוק לתחרות באמת צריך להתמקד בהם", אמר והוסיף. "יחד עם זאת להיות מונופול זה לא עבירה על החוק. עבירה היא ברגע שאתה עוצר תחרות".

"אני חושב שהחוכמה של ממשלת ישראל היא לא לעשות צעדים על בסיס כותרות או לחץ", אמר רולנד עם שלם, סמנכ"ל בכיר ברשות המיסים".

רו"ח אריק בן ישי, ראש קבוצת המסים ב-PwC Israel התייחס להמלצות הוועדה למיסוי בינלאומי ועל ההשפעה שלהן על תחום המס בישראל. "המיסוי הבינלאומי כבר הרבה מאוד שנים עובר דיונים חיצוניים ופנימיים", אומר. "יש המון המלצות שניסו ועלו וצפו ולא מימשו אותם. יש רווחים כלואים שכשחושבים שהרווחים האלה הן בחברות הישראליות אבל יש המון רווחים כלואים מחוץ לישראל. הרפורמה הזאת יכולה לסייע להם לייעל את הפעילות שלהם, להביא כספים לארץ, לצאת יותר החוצה וכדאי שיעשו את זה כמה שיותר מהר ועם כמה שפחות הגבלות".  זה".

"כעיקרון ההמלצות בהחלט חיוביות ויש הרבה מקום לעשות סדר וודאות בתחום של המיסוי הבין לאומי", הוסיפה עו"ד ענת אנגל טנא. "יש הבדלי עיתוי וסיווג הכנסה בין ישראל למדינות אמנה. היות וחבות המס תהיה במדינת האמנה בדרך כלל, יווצר מצב של מיסוי שמגיע לשיעורי מס פשוט כפולים. חייבת חקיקה מאוד ברורה".

אנגל טנא גם ציינה שלדעתה נכון לעשות מחשבה נוספת למבנה המס בישראל. "אני חושבת שזה זמן מעולה, אמרה. "חייבים לעשות את זה, שבאמת הייתה גבייה עצומה מעולם ההיי-טק המבורך וצריך באמת להמשיך  ולעודד אותו, אבל בד בבד חייבים לפתור את הבעיות של חברות האחזקה שיש להן לאור פסיקה חדשה מהשנים האחרונות תקלות מס מאוד כבדות שמגיעות בעצם ממיסוי שהוא הרבה מעל המיסוי שמדינת ישראל מצפה לו".

רו"ח עו"ד שמוליק הירשפלד, שותף בכיר בשטיינמץ עמינח, התייחס להתפתחויות בתחום המס שהשפיעו על מגזר ההיי-טק בישראל. "עקב העבודה בקורונה שכולם עובדים מהבית, ניתן לדעתנו להכיר בהוצאות מוכרות משמעותיות שאף פעם לא הכירו עבור עובדים, ולראות בזה כהוצאות שחלות על המעביד. אפשר להגדיר את אזור העבודה של העובד בבית כהוצאה מוכרת על חשבון המעביד".  

בן ישי התייחס גם הוא לנושא. "צריך לדאוג שהדבר הזה גם ייעל את מערכת המס, יאפשר כלכלה טובה יותר, אבל גם ירד לשכבות החלשות יותר, יתפזר יותר נכון באוכלוסייה".

ד"ר אריה ליבוביץ' התייחס לתיקונים בחוק מיסוי ומקרקעין. "יש הצעות לתיקון החוק בתחום מיסוי המקרקעין, כמו ביטול פטורים מסוימים לרבות על שכר דירה, לתושבי חוץ", הוא מסביר. "עוד צריכים לזכור שנדל"ן בישראל משמש פנסיה לעצמאים. העניין הזה של ביטול הפטור לראשונה על שכר דירה, שמצד אחד זה אולי בלון ניסוי על תושבי חוץ שאף אחד לא מבחין, מצד שני יכול להיות מאוד שנראה את ההצעה הזו על כל תושבי ישראל. יכול להיות שזו סנונית מסוכנת למשהו שאנחנו עוד לא מבינים".  

עו"ד רני שוורץ, שותף בירון – אלדר פלר שורץ ושות' התייחס לעלייה החדה בקניות באינטרנט. "הסוגייה הזו מתעוררת בשנתיים האחרונות על רקע הקורונה", הוא מסביר. "אנחנו רואים גידול מסיבי באמת בעסקאות כאלה. רשויות המכס, עושות מאמץ רב לאכוף את הייבוא, את הנושא הזה של הפטור. האם יש פה פטור  של עד מאתיים דולר?. אנחנו רואים ניסיונות אכיפה וחוסר התאמה מוחלט בין החקיקה הקיימת לבין המציאות. יש מחשבות עכשיו על זה שיהיה מע"מ במקור, כלומר שהשולח, היצואן במדינות המקור, יחייב במע"מ. בהחלט יש עוד הרבה מה לעשות בתחום הזה".