בימים אלה רבים פותחים את הלב ותורמים לחיילים, לאזרחים שפונו או נפגעו במלחמה, לגופי חסד ולעמותות רבות הפועלות לסייע. מדינת ישראל מעודדת מתן תרומות, בין היתר במתן זיכוי במס הכנסה בשיעור לא מבוטל של 35% מגובה התרומה (או בשיעור מס חברות במקרה בו התורמת מאוגדת כחברה). אז מה חשוב לדעת בכל הקשור למיסים כאשר אתם רוצים לתרום? נעשה סדר בדברים.

כאשר אני תורם לעמותה, כמה זיכוי מס אוכל לקבל על התרומה?

אם אתם מוגדרים כיחידים או עוסקים (ולא מאוגדים כחברה בע"מ) מגיע לכם זיכוי מס בגובה 35 אחוז מהתרומה שתרמתם.

בכדי לקבל את זיכוי המס יש לוודא מספר תנאים:

  1.  על הגוף מקבל התרומה להציג אישור תקף מתאים לכך (אישור לפי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה) - ניתן לבדוק זאת באתר רשות המסים. כמו כן הדבר יופיע על גבי הקבלה בגין התרומה. כדאי לוודא קיומו של אישור בתוקף טרם ביצוע התרומה. 
  2. סכום התרומה המינימלי שבגינה ניתן לדרוש זיכוי ממס היא סך של 190 ₪, אם כי זה לא נדרש בתרומה אחת. כלומר, ניתן לצרף מספר קבלות שונות שסכומן המצטבר עולה על 190 ₪.
  3. לא יינתן זיכוי מס בסכום העולה על סך של 30% מהכנסת התורם, או מעל לסך של 9,517,000 ₪ (לפי הנמוך). במאמר מוסגר נציין כי כאשר גובה התרומות עולות על התקרה ניתן יהיה לדרוש את זיכוי המס במשך שלוש שנים.

האם תרומה של טובין, מוצרים או שירותים, יש גם עליה זיכוי מס? למשל, תרמתי מכשירי חשמל או מזון, או שהגעתי לתת שירות לעמותה, האם יש על זה הנחת מס?

אכן, תרומה אינה חייבת להיות בכסף. פקודת מס הכנסה מאפשרת לקבל זיכוי ממס גם בגין תרומה ״בשווה כסף״ כגון נכסים ושירותים. כדי לקבל זיכוי ממס במקרה של תרומה בשווה כסף, יש לקבל מהמוסד לו תרמתם קבלה על שווי התרומה (כאשר מדובר בתרומה של עסק ״בשווה כסף״ על העסק להוציא חשבונית מס לגוף לו תורמים וזאת כנגד הקבלה לפי סעיף 46). נציין כי ניתן אף לתרום מניות או נכסי הון אחרים ולקבל זיכוי ממס בשל כך, אך פעולות אלו מצריכות בחינה רחבה יותר של השלכות המס הנובעות מכך.

האם תושב זר שתורם לעמותה ישראלית זכאי לקבל זיכוי מס?

תושב חוץ אינו משלם מיסים בישראל ולכן עבורו קבלת זיכוי ממס על התרומה בישראל פחות רלוונטית. יחד עם זאת, ייתכן שאותו תושב חוף זכאי להטבת מס בגין התרומה וזאת בהתאם לדיני המדינה בה הוא תושב.

אם יש חיילים שמבקשים תרומות, איך אפשר לסדר שיהיה לכך זיכוי מס?

חייל שרוצה להבטיח שהתורם יקבל זיכוי ממס, יכול לפנות לעמותות שונות על מנת שהתרומה תעשה באמצעותן. כמובן, חשוב לוודא שלעמותה יש אישור לפי סעיף 46. נציין שרשות המסים הגמישה בתקופה זו את האפשרות של העמותות להעניק תרומות אף אם אין מדובר בעמותה שמטרותיה היא עזרה לחיילים.  

איך אני יכול לוודא שהכסף שתרמתי הולך אכן למטרות ראויות?

אפשר לוודא את השימוש בתרומה על ידי ״צביעת״ התרומה למטרה ספציפית, כך שהגוף שמקבל את התרומה יהיה מחויב לשימוש בתרומה לאותה מטרה. בכל מקרה תרומה תחשב כתרומה רק אם אין בצידה כל תמורה לתורם.

איך מקבלים את זיכוי המס?

את זיכוי המס ניתן לקבל במספר דרכים: שכירים, בחלק ממקומות העבודה, ניתן לתת את הקבלות על התרומות למחלקת השכר, וסכום הזיכוי יתקבל כבר בחישוב המשכורת כבר במהלך השנה. עצמאים או עובדים המגישים דוחות, יכולים לצרף את הקבלות בעת הגשת הדוח השנתי למס הכנסה.

נדגיש כי ניתן להגיש דוח למס הכנסה אך ורק למטרה זו, וזאת גם אם אינכם חייבים בהגשת דוח שנתי.

כל משפחתי מעוניינת לתרום, איך זיכוי המס מתחלק בינינו?

הקבלה על התרומה צריכה להיות על שם אדם מסויים בלבד, לא ניתן לדרוש בדוח האישי תרומה של קרוב משפחה (סבא, סבתא, אח, אחות וכו') וזאת למעט תרומה על שם בן/בת הזוג.

מאת עו"ד רני שורץ מומחה למיסוי ושותף במשרד ירון אלדר פלר שורץ ושות'

***
כתבה שיווקית בחסות ירון אלדר פלר שורץ ושות'. הכתבה נערכה ע"י מערכת Duns 100