N12
פרסומת

החופש להתיר שימוש בזרע של נפטר לשתי נשים

מה הדין במקרה בו גבר הורה בחייו לאפשר שימוש בזרעו לאחר פטירתו לשתי נשים?

עו"ד נוי יוספזון בוסני
Duns 100במימון Duns 100
פורסם:
נוי יוספזון
נוי יוספזון-בוסני, עו"ד ומגשרת | צילום: ענת קזולה לקיו עילית ביוטי
הקישור הועתק

לאחרונה, וביתר שאת לאחר מלחמת חרבות ברזל, נפוצה יותר ויותר תופעת השימוש בזרע של נפטר לאחר פטירתו. על שולחנו של כב׳ השופט אריאל ממן בבית המשפט לענייני משפחה בבאר שבע הונחה שאלה משפטית מרתקת.

מה הדין במקרה בו גבר הורה בחייו לאפשר שימוש בזרעו לאחר פטירתו לשתי נשים?

האישה הראשונה פנתה לבית המשפט בבקשה להתיר לה לעשות שימוש בזרע. בתסקיר שהוגש בעניינה, צויין כי המנוח והאישה הראשונה, עשו ניסיון להביא ילד בהורות משותפת. בית המשפט נעתר לבקשה וניתן פסק דין המתיר לה, לעשות שימוש בזרע הנפטר.

אלא, שמיד לאחר פסק הדין, הודיע ב״כ קופת חולים כללית, כי בכרטיס שומר הזרע, ציין המנוח שתי נשים, להן הוא מבקש להתיר לעשות שימוש בזרעו לאחר פטירתו.

בית המשפט הורה לעדכן את האישה השנייה, בדבר קיומו של ההליך, ועל הזכות שהוענקה גם לה על ידי המנוח.

לאחר שקיבלה את הודעת בית המשפט, הגישה אף היא בקשה לבית המשפט שיאפשר גם לה לעשות שימש בזרעו של המנוח, תוך שהיא מתנגדת לפסק הדין שניתן בעניינה של האישה הראשונה.

בנסיבות אלה, עתרה המדינה לבית המשפט בבקשה לעכב את פסק הדין ובבקשה להורות על איחוד שני ההליכים, וזאת בטענה שקיימות לכאורה סתירות מהותיות בין הגרסה העובדתית המוצגת על ידי כל אחת מהן, במטרה לבחון את התשתית העובדתית בטרם תוכרענה בקשותיהן של השתיים.

לבקשת המדינה, בית המשפט הורה על עיכוב ביצוע פסק הדין, על מנת שלא ייעשה שימוש בזרעו של המנוח עד שלא תוכרע בקשת האישה השנייה.

בתגובה לבקשת המדינה לאיחוד ההליכים, שתי הנשים עמדו על בקשתן לעשות שימוש בזרעו של המנוח ולהרות ממנו, אך אין הן מעוניינות לקיים את ההליך המשפטי במאוחד על מנת לברר את רצונו של המנוח, כפי שדרשה המדינה, כל אחת וטעמיה.

האישה הראשונה התנגדה לאיחוד הליכים מכח עיקרון סופיות הדיון, כאשר לדבריה תביעתה הוכרעה כשמונה חודשים קודם לכן, והמדינה לא ערערה על פסק הדין.

האישה השנייה טענה כי יש לדחות את הבקשה לאיחוד ההליכים גם מטעמים של הגנת הפרטיות ובפרט בנושא כה עדין, אינטימי ומורכב, ועל כן יש לקיים דיון בתובענות בנפרד, בשעה שאין לאישה הראשונה כל זכות לשמוע פרטים אודות מערכת היחסים ארוכת השנים שלה עם המנוח ואין לאישה הראשונה כל זכות להחזיק מסמכים אודות פסה"ד בעניין קטין שייוולד, ככל שאינו שלה.

בית המשפט קבע כי הדיון בעניינן יתקיים במאוחד, בפני אותו מוטב, משום ששימוש בזרעו של מנוח אחד, מחיל על המבקשות את הכללים המחייבים דיון בפני שופט אחד, זאת הגם שאינן בנות משפחה אחת בעצמן.

באופן זה, קבע בית במשפט בהחלטתו, ״תינתן לכל אחת מהמבקשות זכות שווה להוכיח טענותיה, בין אם היא סבורה שהמנוח ביקש להעניק רק לה את זכות השימוש בזרעו ובין אם הוא ביקש להעניק זכות זו לשתיהן״.

לאחר שיתבררו העובדות בעניין רצונו של הנפטר ובהנחה כי הוא אכן התכוון לאפשר לשתי הנשים לעשות שימוש בזרעו, יהיה על בית המשפט להכריע בשאלה המשפטית - האם קיימת מניעה להתיר לאדם לאפשר ליותר מאישה אחת לעשות שימוש בזרעו לאחר פטירתו? הרי בחייו, לא מוגבל אדם במספר האמהות שתהיינה לילדיו. מדוע אם כך, עולה שאלה זו לאחר הפטירה?

נסכם את סוגיית הילדים ברוח ספרי הילדים: המשך יבוא…

תמ״ש 59045-03-24; תמ״ש 42071-04-25.

את האישה הראשונה מייצגת עו"ד קטי טל ואת האישה השנייה מייצג עו״ד שמואל מורן.

מאת נוי יוספזון-בוסני, עו"ד ומגשרת