כמדי שנה, דן אנד ברדסטריט חושפת את דירוג Duns 100 של משרדי עורכי הדין המובילים בישראל לשנת 2024. העבודה על הדירוג התבססה על מחקר אינטנסיבי, שבסיומה נקבע מי הם משרדי עורכי הדין המובילים. במרכז הדירוג עומדים 25 משרדים מובילים בישראל. 

הדירוג כולל תנאי סף, המתייחס גם למגוון ובולטות: המשרד עוסק לפחות ב-5 תחומים, מתוך סך הנישות בדירוג, ו-מדורג בטירים 1-2 ב-3 תחומים לפחות בדירוג הנישות השונות - כלומר תחומי עיסוקם. 

 לצד מצוינותם של המשרדים, הדירוג משקף מגמות שבלטו השנה בענף. כך, בעוד שמדי שנה מציגים 25 המשרדים המובילים גידול בכח האדם, השנה נצפתה מגמה הפוכה: אחוז השינוי הממוצע של מספר עורכי הדין הכולל במשרד, בקרב 25 משרדי עורכי הדין המובילים, הוא שלילי.

לצפייה בדירוג המלא  >>>

לנתון זה קיים סייג - יש למתן את הירידה לאור העובדה שמדי שנה נספרים גם מתמחים שעוברים את הבחינה בדצמבר ונשארים במשרד כעורכי דין. השנה, לאור המלחמה, מועד הבחינה נדחה מחודש דצמבר לחודש פברואר. על כן, לא נספרו מתמחים שטרם עברו את הבחינה. עם זאת, גם אם היו נספרים המתמחים כבכל שנה, הרי שעדיין היינו רואים סטגנציה במספר עורכי הדין במשרדים (בממוצע) לעומת רצף של שנים בהן היה גידול.

המגמה הזו משקפת את השנה המורכבת שחלפה. ודווקא לאור אירועי המהפכה המשפטית ומתקפת הטרור ב-7 באוקטובר, עוצמתם של המשרדים ניכרת במיוחד. על אף כל הקשיים שהערימה שנת 2023, שהחלה עם ההודעה של יריב לוין על הרפורמה המשפטית והסתיימה בפתיחתה של מלחמת חרבות ברזל, המשרדים בדירוג דיווחו על שנת עסקים מוצלחת. משרדים בינוניים וקטנים חוו וחווים התמודדויות קשות יותר ואין להם את היתרון של פיזור הסיכונים.

ההכרזה בינואר 2023 הרפורמה הביאה לגל מחאות ומשבר בקרב העם. משרדי עורכי הדין היו מהראשונים שקיבלו החלטה להוביל את המחאה של המשרדים - מדובר בסופו של דבר בנושא משפטי.כל מערכת המשפט עברה טלטלה בשנת 2023. עד כשבוע לפני המלחמה, הנושא הבוער בישראל היה המהפכה המשפטית.

 עם תחילת המלחמה, התקיימו בבתי המשפט דיונים דחופים בלבד. השבת מערכת המשפט לפעילות מלאה הייתה הכרחית להנעת המשק הישראלי. הייתה הבנה ששמירה על משק כלכלי פעיל, חשובה עבור החוסן הכלכלי של מדינת ישראל. המשרדים נשארו, כמו גם שאר במשק, מחויבים להמשיך לפעול ולקיים שגרה בצל הלחימה. לצד זה, המשרדים היו מאוד פעילים בנושא סיוע ותרומה לקהילה, בתמיכה רגשית לעובדים, בסיוע ותמיכה למשפחות של מגויסים. במרבית המשרדים היו 10%-15% מגויסים (בתקופת השיא) וזאת בנוסף לעובדים שלהם בני/ות זוג / ילדים שנלחמים.

לצפייה בדירוג המלא  >>>

ומה ב-2024?

עוד לא ברור לאיזה כיוון המצב הביטחוני יוביל את מדינת ישראל, אבל כבר עכשיו ברור שהחלטת סוכנות הדירוג מודי'ס צפויה להשפיע על הענף כמו על שאר תחומי המשק, בין היתר בעקבות העלאה אפשרית של הריבית. ענף עריכת הדין הוא בבואה של המצב בכל המשק. על כן ככל ותהיה התאוששות בענף ההייטק, אולי במחצית השנייה של שנת 2024, נראה גם פריחה של הענף בתוך משרדי עורכי הדין.

כמו כן, בתחילת ינואר כבר הודיעו כמה משרדים גדולים על מהלכי התרחבות. חיזוק של תחומי פעילות שלהערכתם ייווצר בהם ביקוש לאחר המלחמה, כמו לדוגמא חדלות פירעון ותשתיות. בנוסף משרדים מקימים בימים אלה תחומי פעילות חדשים, בהם בולט בעיקר תחום ה-AI המתפתח. המשרדים כן נקטו ונוקטים בגישה שמרנית אבל עדיין דואגים לא לעמוד על הגדר וכן לפתח תחומי פעילות חדשים. 

מבחינת מיזוגים בין משרדי עורכי דין, בשנת 2023 ראינו מעט מיזוגים באופן יחסי לשנים האחרונות. שנת 2024 כן נפתחה בכמה הודעות מיזוגים ומעברים בין משרדים ואנו צופים כי מגמת המיזוגים תתרחב ונשוב לשמוע על מהלכים בחודשים הקרובים.

בתחום אחר, בינואר 2024 היינו עדים לתקדים היסטורי: 12 מתוך 15 השופטים קבעו כי לבג"ץ סמכות לערוך ביקורת שיפוטית על חוקי יסוד להתערב בהם במקרים חריגים וקיצוניים שבהם חורגת הכנסת מסמכותה המכוננת. בעצם, בתחילת שנת 2024, באה לידי ביטוי החשיבות של אמון ויציבות למערכת המשפט.

כל שהמערכת המשפטית הישראלית עצמאית ובעלת סמכות לביקורת על הממשלה, קטן הסיכוי שמדינות זרות או מוסדות שיפוט בינלאומיים יתיימרו לחקור חשדות להפרת הדין הבינלאומי על ידי חיילי צה"ל.  פסק הדין תומך בעצמאות מערכת המשפט וביכולתה לבקר את מדיניות הממשלה, ובמובן זה מסייע לישראל להימנע מתביעות עתידיות.

לצפייה בדירוג המלא  >>>