ד"ר יואב לביא מביה"ס לעבודה סוציאלית – אונ´ חיפה, במאמרו "השפעות מצבי דחק על קשרי נישואין", מסביר כי מצבי דחק שונים בסוגם, במקורם, ובמהלכם. הספרות המדעית נוטה להניח שכל שינוי הוא בעל פוטנציאל של הפרעה לתפקוד המשפחתי שכן יש בכך הפרה של הסטטוס קוו. המחקרים הצביעו על כך, כי מצבי דחק, משפיעים לרעה על איכות קשר הנישואין. אם כך, למה כל זה קורה?

אחד הגורמים לכך, הוא ההבדלים בין המינים; יש שוני באופן שבו גברים ונשים מביעים מצוקה רגשית. נמצא, כי נשים מביעות יותר מצוקה פסיכולוגית, דיכאון וחרדה מאשר גברים. אי ההתאמה בתגובה הרגשית יוצרת התרחקות. מחקרים הראו שפערים אלו מהווים המנבא החזק ביותר לירידה באיכות הנישואין ולהתרחקות בין בני הזוג.

גורם אחר שמשפיע על הקשר הזוגי הם קשיי תקשורת במצבי לחץ; חווית מצב הלחץ לעיתים משתקת את בן הזוג עד כדי כך שהוא אוטם עצמו בפני בן הזוג ולא משתף אותו במה שעובר עליו.

גורם נוסף הגורם לערעור המערכת הזוגית הוא חוסר שקט ועצבנות כללית שהמצב יוצר; חוסר השקט מעלה כעסים כלפי בן הזוג ונטייה לביקורת מוגברת גם כלפי התנהגויות שאינן חדשות אך בעת מצבי לחץ, אין כלפיהן עוד סבלנות.

לעומת זאת, מצביע ד"ר לביא, על זוגות אשר מצבי דחק, (כגון מלחמה /מחלה ממארת של ילד / מגיפה עולמית) השפיעו על קשרי הנישואין שלהם באופן חיובי. מסקנתו היא זוגות שיש להם רמת לכידות גבוהה יותר תקשורת פתוחה יותר, קבלה והערכה רבה יותר של בן-הזוג, חלוקה טובה יותר של המשאבים והתמודדות גמישה יותר, זוגות כאלה נוטים בדרך כלל לחוות חיזוק של הקשר הזוגי בעקבות מצבי דחק משמעותיים.

בהתייחס ליחסים הזוגיים בתקופות קשות ובתקופות טובות, נמצאו ארבעה טיפוסים של זוגות: שני טיפוסים היו "תלויי-מצב" כלומר הם תארו שינויים בקרבה הזוגית התקרבות והתרחקות – הקשורים ברמת הלחץ, אולם בכיוונים הפוכים.

יחסים מתרחקים היו כאלה שבהם חל ריחוק רב יותר בין בני הזוג במצבים של לחץ גבוה ויחסים מתקרבים היו כאלה שבהם חלה התקרבות רבה יותר בין בני הזוג במצבי לחץ מוגבר.

מבין טיפוסי הזוגות שלא היו תלויי מצב, סוג אחד אופיין ביחסים מרוחקים בזמנים טובים וקשים, וסוג נוסף הצביע על תנודות (עליות וירידות) במידת הקרבה ללא קשר למצב.

 

מאת עו"ד טלי אבידן, מייסדת ובעלים

 

***

כתבה שיווקית בחסות אבידן טלי, משרד עורכי דין; הכתבה נערכה על ידי מערכת Duns 100