כפי שכולנו יודעים, נדרשת עבודה רבה כדי לגרום לכל מערכת יחסים אינטימית לעבוד, וזוגות רבים בהחלט לא רצים 'למרחקים ארוכים' במובן זה, שהם לא נשארים יחד עשרות שנים, אלא מתגרשים אחרי שנים ספורות או במהלך העשור השני. 

בעבר נטינו לחשוב כי "האצבע הקלה על ההדק" היא נחלתם של זוגות צעירים, בני הדור X, ואלה שלא מכירים בחשיבות של ערכי המשפחה. חשבנו כי זוגות שנשארים יחד 40 ו-50 שנים כבר לא יתגרשו כי זה כבר מאוחר מדי. אבל, האמת היא שלאחרונה אנו עדים ליותר ויותר מקרי גירושין בשלבים מאוחרים של החיים - למעשה, לגירושים בקרב קשישים יש כיום אפילו שם – "גירושים אפורים".

מחקרים קובעים, כי מספרם של מקרי 'הגירושים האפורים' – הוכפל מאז שנות התשעים ואלו הן 10 הסיבות (רשימה לא סופית) שבגללן הם עלולים להתרחש:

כמובן, שישנן סיבות נוספות מדוע מבוגרים מבקשים להתגרש שאינן מופיעות לעיל - כגון התעללות, סירוב לסבול בן זוג נואף, או הרצון לעזוב בן זוג שתלטן ונרקסיסט- אך אלה לא מאפיינות, גירושים אפורים דווקא: 

1. זה הפך למקובל יותר מבחינה תרבותית

הנורמות לגבי מחויבויות ונישואין השתנו באופן דרמטי במהלך 30 השנים האחרונות. זוגות רבים אפילו לא בוחרים עוד בנישואין ברבנות, כדת משה וישראל, ואף אחד כבר לא מרים גבה על החיים המשותפים, ללא נשואים, בימינו.

עו"ד טלי אבידן (צילום: יח"צ)
עו"ד טלי אבידן | צילום: יח"צ

 יש זוגות שאפילו לא שוקלים נישואים או הסדרה של החיים המשותפים - עד לאחר שיש להם ילדים. זו הפכה לנורמה הרבה יותר עבור זוגות לחיות יחד עד שהקשר מתחיל להראות סימני שחיקה. 

אנשים שמשתייכים לקבוצה הזו לא מרגישים חרטה על כך שהמשיכו הלאה, ומבוגרים קשישים כבר אינם יוצאי דופן בכל הנוגע ל"חזרה לשוק".

2. אנשים חיים יותר

אם בן /בת זוג בן 60 נמצא/ים בנישואים אומללים במשך כמה עשורים - הם מתחילים לשקול שאולי לא כדאי להמשיך לעשות זאת . 

כיון שתוחלת החיים עלתה, וככל הנראה יש להם עוד 15 עד 20 שנה פוטנציאליות לחיים - הם מתחילים לתהות – מה הם עלולים להפסיד.

במאזן שבין המשך חיים אומללים ובין היציאה מהבית- גובר האינטרס של הפסקת האומללות.

היה לי לקוח אחד שאמר לי בגיל 85, "אם נשארו לי רק כמה ימים בחיים שלי, אני רוצה שהם יהיו מאושרים!" 

3. הפכים 

למרות שאנו הופכים דומים יותר לבני הזוג שלנו ככל שאנו מתבגרים, ההתנגשויות בין בני זוג שהם מראש, הפכים – נעשית תכופה יותר וזה מחמיר ומדגיש את חוסר ההתאמה, שהופכת בולטת יותר.

 ככל שאנשים מתבגרים, אין להם סבלנות להתמודד עם הדרמה, שלעתים קרובות מתלווה לרעיונות, ערכים ומנהגים "הפוכים" – הויכוחים נעשים תכופים יותר והחיים נעשים מתישים ומעייפים.

4. הקן המתרוקן

ברגע שהילדים עוזבים את הקן, בני הזוג הופכים הרבה יותר ממוקדים אחד בשני.  זה אומר שפגמים מעצבנים של בן הזוג הם לא רק ברורים יותר, הם הופכים במהרה למטרדים בלתי נסבלים. המטרדים האלה יכולים להשתרע על כל דבר, החל ממריבות על הגדרת הטמפרטורה במזגן ועד למחלוקות בנושאים כספיים.

5. "עכשיו תורי" 

אנשים רבים רואים בשנים המאוחרות יותר כי הגיע הזמן "שלהם" – "עכשיו תורי".  עם הזמן, אנשים כבר לא מרגישים שהם נאלצים לציית למה שפעם היה מצופה מהם בתפקידם כבן הזוג ה"אידיאלי" על ידי החברה או המשפחה. 

בקרב האוכלוסיה המבוגרת, יש רבים שבני הזוג 'נבחרו' עבורם על ידי הוריהם-שלחצו עליהם להינשא: עם מותו של דור ההורים- יש הרגשה של שחרור מהכבלים ואפשרות פרקטית להתגרש ללא בושה או ביקורת.   

6. האהבה דוהה – תחומי עניין שונים

לא משנה מי אתה, החיים משנים אותך. כולנו מתפתחים וגדלים, כך שמה שאולי התבלבלת ממנו בשנות ה-20 שלך אולי כבר לא ירגש או יעניין אותך בשנות ה-60 לחייך. זה כולל את בן/בת הזוג שלך! 

לא פעם, בני זוג שיש להם עיסוקים דומים או שעוברים שלבים שבהם הם רוכשים תחומי עניין חדשים ביחד (נסיעות, מוזיקה, ספורט, אוכל) הם אלה שיש להם סיכוי טוב יותר להישאר ביחד. 

מי שפיתח תחומי עניין שונים מאלה של בן/בת הזוג שלו, יכול לחיות תחת קורת גג אחת, אבל לחיות חיים נפרדים מאוד מתוך נוחות ומעשיות. 

עם דהיית האהבה- יש יכולת גדולה יותר של שני הצדדים להגיע להסכמה בדבר פרידה /גירושין.

7. אם האהבה לא הייתה שם מלכתחילה

אם מראש התחתנת עם בן זוגך בגלל הכסף נוחות או סיבות אחרות אבל "לא מתוך תשוקה", הרעיון להפוך ל'מטפל' עבור בן זוג שעלול לסבול מכל מחלה כרונית הוא מרתיע ולא רצוי. 

עם הטכנולוגיות והתקדמות הרפואה, מצבים בהם אדם חי שנים עם דמנציה או עם סרטן – הם לא יוצאי דופן.  . אם אדם לא היה מסור לחלוטין לבן/בת הזוג שלו מלכתחילה, הוא חש לעתים קרובות בנטל הנלווה לאפשרות שבן הזוג שלו יחלה ומחליט שהשינוי הפוטנציאלי הזה בחיים עלול להרוס את שנותיו שנותרו. 

8. החופש לחיות בנפרד

בעוד שרבים בוחרים שלא להגיש בקשה לגירושין , הם עשויים להסכים לחיות בנפרד. שמירה על תוכניות פנסיה, נכסי נדל"ן, פוליסות ביטוח בריאות, ונכסים אחרים על כנה עשויה להיות נבונה, אבל זה לא אומר שזוג לא יכול להתגרש דה פקטו. יש זוגות שמתחתנים צעירים ומעולם לא נהנו מלהיות לבד ומהשלווה של חיים לבד - ללא בן זוג שצריך לספק את צרכיו. חופש הוא לעתים קרובות הסיבה לכך שזוגות רבים, לאחר שנים ביחד, מחליטים להיפרד- גם אם ללא גירושין.

9. נשים מרגישות מועצמות יותר

במהלך 20-30 השנים האחרונות, נשים רבות כבר לא חוששות לצאת מנישואים ארוכי טווח,  וזאת, בין היתר, בשל העובדה שהן אינן תלויות כלכלית בבן הזוג שלהן. נשים רבות הן בעלות עסקים, או שהגיע לעמדות בכירות או שמצאו פעילויות מעניינות לעסוק בהן חוץ מהמטלות הנלוות לנישואים. ההעצמה הנשית גורמת לתחושה כי נשים אינן זקוקות עוד לבן הזוג שלהם כפי שהן הרגישו בעבר, כדי להיות שלמות עם עצמן.

10. היכרויות מקוונות מקלות להכיר מישהו חדש

עם הנגישות של ימינו לאתרי פגישות והיכרויות מקוונים - רבים המוקדשים לקשישים בלבד - אנשים יכולים ליהנות מהמציאות של מפגש עם בן זוג חדש, ולא רק לחלום לעשות זאת

. המושג "הדשא של השכן ירוק יותר..." מושך מאוד את אלה שחשים שנלכדו במערכת יחסים לא מאושרת או לא בריאה ומאמינים שיש להם מספיק שנים משמעותיות לפניהם, כדי ליהנות מהחיים והאהבה. 

מאת עו"ד טלי אבידן, מייסדת ובעלים, אבידן טלי, משרד עורכי דין