עורכת הדין לוסי מאיר עונה על השאלות הכי חשובות בתחום:

נניח ויש מישהי שבגיל צעיר חתמה על הסכם, עוברות השנים, הייתה מאוהבת, הסכימה להגיד כן לכל דבר או לחלופין הגבר, יש רוורס?

יש תמיד מה לעשות, כמובן חשוב לבדוק שעורך הדין הוא ותיק ומנוסה כדי שייתן את הפתרון הנכון כי זה לא פשוט לבטל. חשוב להגיד קודם, הסכם ממון הוא הסכם מיוחד ולא נגמר בזה שבני הזוג רק חתמו על ההסכם. בני הזוג הולכים לבית המשפט שם שופט בודק שהם יודעים על מה הם חתמו, שזה נעשה מרצון וניתן לזה תוקף של פסק דין. התוקף של פס"ד הופך את מלאכת ביטול ההסכם לקשה יותר. אז מתי בכל זאת אפשר אותה בחורה צעירה? אם היא מוכיחה שהייתה טעות או הטעיה, למשל שאם לבעלה היו שניים שלושה נכסים שלא ידעה עליהם כשהם חתמו על ההסכם, אפשר לבטל. אם מוכיחים כפייה או עושק שהם תנאים מקפחים בהסכם שהופכים את ההסכם להסכם מקפח עבור אותו צד, אז בית המשפט ייטה לבטל את אותו הסכם ממון. לעיתים אני רואה הסכמי ממון שבגלל שהם נוסחו בצורה כל כך לקויה – אפשר בגלל הלקות, בגלל הפרשנויות השונות שניתן לתת, בגלל שחסר משהו שהיה חייב שייכתב, אפשר להביא לביטול ההסכם. אז גם ניסוח של ההסכם הוא סופר חשוב.

מה ההבדל בין ביטול של הסכם ממון לביטול של כל הסכם אחר? התוקף של בית משפט או דברים נוספים?

התוקף של בימ"ש זה שהצדדים יודעים... אני אקח אותך למשל להסכם גירושין, גם הסכם גירושין קשה לבטל. אבל בהסכם גירושין אני בודקת איפה חוסר שביעות הרצון. אם אחד מהצדדים לא מרוצה מההורות שלו ואיך שהיא באה לידי ביטוי בהסכם הגירושין, אז אני לא בהכרח ילך לביטול כי זה יותר קשה, אני אגיש לתביעה לשינוי הסדרי המשמורת. אם חוסר שביעות הרצון הוא מהמזונות אז אני אגיש תביעה להפחתת מזונות או להגדלת מזונות, כי ביטול הסכם זה אתגר לא פשוט.

אז איך עושים את זה בפועל? אם אני מתחרטת ורוצה לשנות את הסכם הממון שלי? מה אני צריכה לעשות בפועל?

אז שמגיעים לעו"ד בתחום הגירושין ורוצים באמת שיבטל הסכם ממון, חשוב למצוא פתרון יצירתי, מחוץ לקופסה. באחד המקרים שייצגתי אישה חתמה עם בעלה על הסכם ממון. לימים הם הגיעו לגירושין ובהסכם הוא הסכים לשלם לה מזונות אישה למשך שנתיים בסך 5,000 לחודש. בעבור זה היא ויתרה על 25% מהפנסיה במקום לקבל 50% קיבלה 25%. כשהם התגרשו, אנחנו מדברים על גבר שעובד בבנק לאומי 27 שנים, יש לו פנסיה תקציבית, זה אומר שהיא ויתרה על מאות אלפי שקלים, והיא מגיעה לבטל את ההסכם. לאישה כזו הייתי ממליצה ללכת הפוך על הפוך, ללכת לאכיפת הסכם, ללכת לקיום הסכם, ולבקש מביהמ"ש שימנה רו"ח שיבדוק מה השווי של אותם 25% ואז כשיודעים מה התמונה הכלכלית האמיתית מבינים שהיא ויתרה פה על מאות אלפי שקלים ומכאן שמדובר פה בהסכם מקפח ושמגיע לה 50%.

אז לסיכום, ביטול הסכמים זה אתגר לא פשוט. אפשר לבטל הסכמים ואפשר למצוא את הדרך הקלה יותר להגיע לאותה תוצאה מבלי דווקא להגיש תביעה שהכותרת ביטול הסכם פחות "אהובה" על בתי המשפט ובתי הדין נקרא לזאת כך ולכן צריך בסך הכל, עורך דין ותיק, מנוסה, שייצג וליווה בכמה וכמה מקרים כאלו של ביטול הסכם והעניק פתרון יצירתי יותר להגיע לשביעות הרצון של הלקוח ולתוצאה הרצויה.

מאת לוסי מאיר עורכת דין לענייני משפחה

****
האמור אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי | כתבה שיווקית בחסות עו"ד לוסי מאיר, עורכת דין לענייני משפחה. הכתבה נערכה עי"י מערכת Duns 100