פורום duns 100 כינס היום (רביעי) את בכירי ענף המשפט בישראל בהובלת דורון כהן, יו״ר ובעלים, d&b. בכירי הענף דנו בכנס על הנושאים הבוערים ובמהלכו נחשף הדירוג היוקרתי של משרדי עורכי הדין המובילים בישראל. 

דירוג משרדי עורכי הדין המובילים לשנת 2022 

דירוג duns 100 של משרדי עורכי הדין המובילים הוא כלי משמעותי במלחמה של המשרדים על עורכי הדין הטובים מול חברות ההיי-טק. הפעם נרשם מהפך בצמרת, משרד הרצוג פוקס נאמן, שבשבע השנים האחרונות היה במקום הראשון, ירד למקום השני כשמשרד מיתר תופס את המקום הראשון. 

גולדפרב זליגמן ושות' יורד למקום הרביעי והינו מחוץ לשלישייה הפותחת בפעם הראשונה, את מקומו תופס משרד פישר (FBC & CO). משרד FWMK נכנס לרשימה לאחר שנעדר ממנה בשנה שעברה. הירידה החדה ביותר השנה נרשמה למשרד עמית, פולק, מטלון ושות' שירד ממקום 13 למקום 18, אולם שמר על מספר עורכי הדין בעקבות שני מיזוגים שביצע השנה.

לעומת זאת, משרד ארדינסט בן נתן טולדנו ושות' עם המבורגר עברון טיפסו למקום ה-13 מהמקום ה-16. בתחילת 2022 צירף המשרד לשורותיו 24 עורכי דין, כך שנכון ליום פרסום הדירוג מונה המשרד 216 עורכי דין. הדירוגים עשויים להשתנות בהתאם למידע נוסף שיתקבל עד למועד פרסום שנתון DUNS 100 לשנת 2022. 

מ.פירון ושבלת ושות' שומרים על מקומם, חמישי ושישי בהתאמה. נשיץ ברנדס אמיר ושות' עלה מקום אחד אל המקום ה-8 ועבר את יגאל ארנון ושות' שירד למקום התשיעי.

לדירוג המלא > לחצו כאן

פורום duns 100: "העובדה ש-NSO נמצאת בהליך חדלות פרעון, צריכה להדאיג את המדינה" 

״אחת המגמות העיקריות שראינו בשנה החולפת היא הצורך לתת מענה לתחרות הגוברת על ההון האנושי, בין היתר, למניעת 'בריחת המוחות' להייטק", ציינה אפרת שגב, סמנכ"לית דאטה ואנליזה ב-d&b (דן אנד ברדסטריט). "מגמה שבאה לידי ביטוי  גם בעליות שכר רוחביות במשרדי עורכי הדין ושיפור תנאי העסקה. שנת 2021 הייתה שנת שיא להייטק הישראלי ונרשמה עלייה של 146% מהסכום שגויס לעומת שנת 2020. בנוסף, השנה אופיינה בגידול במספר המיזוגים והמעברים בין משרדים לצד מגמת חילופי הדורות והעברת מקל במשרדי עורכי הדין". 

"שמחים לפרסם את דירוג חברות ההייטק". אפרת שגב (צילום: אפרת-יעל צור)
אפרת שגב, סמנכ"לית דאטה ואנליזה ב-d&b | צילום: אפרת-יעל צור

גם בפורום היה מעניין לא פחות. עו״ד שלמה נס, שמייצג בעלי מניות המחזיקים בכ-70 אחוז מקבוצת NSO התייחס לפרשת הריגול ולמצבה של החברה לאחר הסנקציות שהוטלו עלייה ברחבי העולם. "כשקבוצה העוסקת בתחום כה רגיש נמצאת בהליך חדלות פירעון והנושים שלה הן בחלקן ממדינות אויב, זה צריך להטריד את המדינה בדרגים הגבוהים ביותר", אמר. "למדינה יש אינטרס לראות איך NSO לא נעלמת ולא מגיעה למצב שכל המידע שהיא מחזיקה זולג החוצה. כיום המדינה מתנהלת בצורה של כסת״ח עצמי בנושא הזה וזה עלול לפגוע בעיקר בה״. 

"משתמשים בתוכנה הזו כבר שנים רבות", אמר. "העובדה שכל הנושא הזה מתפוצץ עכשיו בהקשרי נתניהו בין אם זה נכון או לא זה מדהים בעייני. הרבה מהמדינות שמשתמשות בשירותי החברה הן לא ידידותיות ורגילות, אלא מדובר בין היתר בערב הסעודית, איחוד האמירויות ועוד. כולנו מבינים ש-NSO לא מכרה את התוכנה ללא אישור של מוסדות המדינה. כל מה שנעשה בחברה, נעשה בברכת מדינת ישראל בצורה כזו או אחרת". 

"במשך שנים המשטרה והפרקליטות אישרו לעשות שימוש בתוכנות ריגול כאלו ואחרים כאשר מערכת המשפט לא הבינה את ההשלכות של אלה עד הסוף", הוסיף. "הפרקליטות מבחינתה נמצאת מעל הכל- מה שמתאים להם הם עושים גם אם זה פוגע בזכויות הבסיסיות״. 

עו״ד דוני טולידאנו, שמייצג את NSO הוסיף: "יש פה מוצר שיש לו משמעות ביטחונית מאוד גדולה. אין פלא שרשויות הביטחון מסתכלות על זה בצורה כה רצינית. כמו כל מוצר מסוג זה, אם משתמשים בו בצורה לא נכונה יכולות להיות תוצאות רעות מאוד. אנחנו מכרנו את המוצר למשטרת ישראל, ארגון בעל הסיכון הנמוך ביותר, ואם נעשו בו דברים שלא כדין אין קשר לחברה לזה. יש מערכת בקרה הרבה יותר יסודית לגבי סוג הלקוחות שמוכרים להם את שירותי החברה ויש בחינה עצמית מאוד מעמיקה. בעצם כל פרשת NSO לא קשורה לNSO״. 

עו״ד ליאור פורת,  שותף מנהל, בגורניצקי ושות׳ התייחס לפרשת האזנות המשטרה והשלכותיה על מערכת המשפט ומערכות אכיפת החוק: ״אין ספק שהחקיקה הישראלית מפגרת בעניין הזה שנות אור אחרי הטכנולוגיה", אמר. "גם כאשר שופטים חותמים על צווי חיפוש תקינים לכאורה שמאפשרים צווי חיפוש בטלפון, אני לא משוכנע עד כמה הם מבינים בזמן אמת, וכמה חודד להם,  עד לאן זה יכול להגיע". 

"אני חושב שצריך להסתכל על הסוגיה גם מהזווית של מדיניות משפטית ראויה", אמר. "הפסיקה בהקשר הזה מקלה עם מערכות אכיפת החוק. אמנם יש שיח סביב חשיבות הפרטיות אבל הנטייה לרוב, בסופו של דבר, היא להתיר את השימוש בראיות עקב עריכת איזונים שונים, כמו שראינו, למשל, בעניין החיפוש החריג לטלפון של יונתן אוריך". 

"הפסיקה בענין יששכרוב משאירה לבתי המשפט ממד רחב של שיקול דעת בעניין, וכפועל יוצא, אני חושב שמערכות אכיפת החוק לא מקבלות את התמריץ השלילי שראוי לתת להן כדי למגר חיפושים לא תקינים", הוסיף. "אני חושב שמטוטלת האיזון צריכה לנוע לכיוון אי התרת הראיות במקרים של חריגה מהחוק גם במחיר של קושי בבירור האמת. שינוי כזה יגרום למערכות אכיפת החוק להיות זהירות יותר באופן השימוש בכלים חודרניים מלכתחילה״. 

עו"ד יהודה רוה, ראש משרד יהודה רוה ושות' התייחס בדבריו לפרשת NSO: ״כשאתה מאזין אסור לך לתמלל את כל מה שלא שייך לעניין שלשמו ניתן הצו. ויותר גרוע, מה שעשה בזמנו אדגר הובר ב-fbi: הוא גם תמלל דברים אישיים וגם הודיע או דאג שהמואזן יידע שיש לו בכספת את כל השיחות האישיות של המואזן. אז מה עשה לכאורה ראש אגף חקירות במשטרת ישראל לשעבר? את הדבר הזה. איפה זה עכשיו יותר קשור אלינו כעורכי דין? לאפי נווה. ולא חשוב מה חושבים עליו - גרושתו לקחה את הטלפון שלו, נתנה את זה לעיתונאית שהזמינה פורץ לאחר שלא הצליחה לפרוץ את הטלפון בעצמה, הפורץ פרץ את הטלפון והוציא משם דברים מאד מעניינים ואז כנראה שהבינה שזה פלילי מה שעשתה, פנתה אל הפרקליטות וקיבלה חסינות״. לדברי עו״ד רוה, ״בעצם זה שאתה מקבל ממישהו טלפון ומזמין פורץ, ומוציא את כל התוכן בלי NSO, זו עבירה פלילית. הקלות הבלתי נסבלת שבה פורצים אולי למכשיר שלי, שכולל את כל הסודות הכי אישיים שלי, זה דבר שהוא פגיעה הכי חמורה בפרטיות של אדם, ואצלנו עדיין זה לא נחשב משהו נורא.״ 

"התרגלנו למציאות של מתקפה מתמשכת, שחיקה ופגיעה במערכת המשפט", אמרה עו"ד ענת שביט, שותפה וראש מחלקת המיסים, פישר (.FBC & Co). "האיום והפגיעה המתמשכת בבית המשפט מסוכנת למדינה כי היא עלולה להביא לאובדן היסוד העיקרי שעליו מבוסס מעמדו – ההגינות והאמון במערכת. אם אנו רוצים להמשיך לחיות במדינה דמוקרטית - האיזונים והבלמים חייבים להישמר, ובמסגרתם ההגנה על מערכת המשפט. במקביל גם מערכת המשפט, מצידה, צריכה לערוך רפורמות מקיפות בהתנהלות על מנת להגביר את האמון הציבורי בה. בין הרפורמות הנדרשות ניתן למנות את הצורך בהקמת יותר בתי משפט מקצועיים לפי תחומי התמחות; את הליכי מינוי השופטים; ואת הטיפול בהגברת השקיפות והנגישות של המערכת לציבור".

"התנאים המפליגים בהיי-טק מגבירים את התחרות" 

עו"ד איתן אפשטיין, שותף וראש הפעילות הבינלאומית במשרד מ. פירון ושות', התייחס לנושא שימור עורכי דין איכותיים ומה נדרש כדי למנוע עזיבה לענף ההייטק. "נושא שימור וגיוס עובדות ועובדים איכותיים הינו אתגר שהמשק הישראלי מתמודד אתו מאז ומתמיד ובעיקר בתקופת הקורונה", אמר. "אנחנו מחויבים לא רק להבטיח אלא גם  לייצר ולשמר תחושת ערך מרגע הבחירה בנו ולאורך כל שלבי הקריירה וההתפתחות המקצועית, לקיים תרבות ארגונית שתבטיח קשב, תיתן מקום לפרט ולאיזון בין העבודה לבית, ותלווה בהשקעה מתמשכת בתחומי הרווחה, ההנאה, ההעשרה וההתפתחות המקצועית, לצד טיפוח יחסי האנוש ותחושת השייכות". 

עו"ד אלון פומרנץ, שותף מנהל וראש מחלקת הליטיגציה במשרד ליפא מאיר ושות' על משבר העובדים הוסיף בנושא: "הגאות בהייטק והתנאים המפליגים שמציעות חברות ההייטק לעורכי הדין, בהחלט מעצימה את התחרות על שימור וגיוס כוח אדם איכותי. אנחנו בהחלט רואים שהשוק מסתגל לתפיסה חדשה וכתוצאה מכך, גם המשרדים שינו גישה ומשקיעים מאמצים רבים וחשיבה בנושא. אני חושב שאפשר להשאיר את עורכי הדין הטובים בענף והם גם ירוויחו טוב. אני גם בטוח שיהיה להם הרבה יותר מעניין ממה שמצפה להם למשל במחלקות המשפטיות בחברות ההייטק. בסופו של דבר אין תחליף לבית הספר של משרדי עוה"ד והיכולת ללמוד מהשותפים המובילים ולצבור ניסיון ומיומנות מעבודה על תיקים ונושאים שונים". 

NSO (צילום: mundissima, shutterstock)
"המדינה צריכה לדאוג מהמצב של NSO" | צילום: mundissima, shutterstock

״הרבה אנשים מאתנו שהיו מאד מוכשרים מצאו את עצמם בעולם העסקים. התופעה עכשיו מתגברת כי בעצם התחרות היא כול בכול", אמר עו"ד יונתן אלטמן, יו"ר משרד עמית פולק מטלון. "בזהירות אומר שהתחרות שלנו אינה אחד מול השני כי המעברים של עורכי הדין ממשרד למשנהו היא בשוליים של הדברים, התחרות היא עם הגורמים החיצוניים - אם זה הייטק אבל לא רק, אבל המענה הוא אצלנו. ההייטק רק ימשיך לגדול, כולנו מקווים ככה, והשאלה היא איך אנחנו נגיב וניערך לזה. לדעתי המטוטלת הזאת שזזה עכשיו לצד אחד תחזור לאמצע, בלי לפגוע בהתפתחות העסקית, בהתפתחות בשוק ההייטק, אבל כן ייווצר איזה איזון. יש הרבה אפשרות להשפיע על הדברים האלה, בתכניות, בטיפוח בהעצמה בכל מה שאנחנו ממילא עסוקים בו שנים ועכשיו נדרש מאיתנו לעשות התאמה לעת הנוכחית״.

עו"ד מאיר לינזן, יו"ר משרד הרצוג פוקס נאמן: "ההון האנושי הוא הנכס החשוב ביותר של משרד עורכי דין. בשינויים הטקטוניים שמתרחשים בשוק העבודה, ומשפיעים גם על שוק עריכת הדין, ישנו גם האתגר שעורכי דין בוחנים משרות - בעיקר לא משפטיות - בחברות הייטק.

בהרצוג נקטנו באמצעים רבים לשימור עורכי דין, כאשר רכיב המשכורת הוא רק אחד מהם. אנו מתרכזים בבניית אופק ארוך טווח לעורכי הדין - דבר שגופים אחרים לא יכולים להציע. בנוסף לכך, משקיעים רבות בהתפתחות המקצועית של עורכי הדין, נושא בעל חשיבות עליונה למי שאוהב את מקצועו וגאה בו".

"ההייטק הוא נסיך הגאות והשפל", הוסיפה עו"ד אסתר קורן, שותפה, ראש מחלקת חברות, מיזוגים ורכישות (M&A) ויו"ר הועדה האקזקוטיבית במשרד גרוס ושות'. "מצד אחד אנחנו נהנים מאוד מהגאות. גאות שמתבטאת בגידול בשירותים השוטפים לסטארט אפים. במספר האקזיטים, ראינו השנה גידול של 520 אחוז באקזיטים בהשוואה לשנה קודמת, וכניסה עמוקה יותר לשוק ההון. כמשרד שמתמחה בשוק ההון הובלנו השנה עשרות הנפקות של חברות ישראליות בנאסדק, מיזוגים עם ספאקים, הנפקות של שותפויות מו"פ בישראל." 

"מצד שני, ההייטק יוצר לנו שפל שלא זכור לי שנים", היא הסבירה. "השפל מתבטא בבריחת טאלנטים ובתחרות קשה על תנאי העסקתם. עם הכסף הגדול והזמין של הקרנות האמריקאיות הגדולות, התחרות על עובדים הופכת לקשה ביותר ואני מניחה שמגמה זו לא תיעלם בקרוב. אפקט נוסף הינו ההשתלטות של חברות ההייטק דשנות המשאבים על עולם המשרדים להשכרה באופן שמשגע את שוק הנדלן, מייקר את דמי השכירות במשרדים ואף מקשה על מציאת שטחים פנויים".

בין המשתתפים בפורום:

אייל בר אליעזר, שותף מנהל,  בלטר גוט אלוני ושות', אילן שרקון, שותף מייסד, cba - שרקון בן עמי אשר ושות, איתן אפשטיין, שותף וראש הפעילות הבינלאומית, מ. פירון ושות' עורכי דין, אלון פומרנץ, שותף מנהל וראש מחלקת ליטיגציה, ליפא מאיר ושות', אליה צונץ, שותפה, ש. הורוביץ ושות', אמיר עמר, ראש המשרד, AYR - עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות', אסתר קורן, ראש מחלקת חברות, מיזוגים ורכישות (M&A) ויו"ר הועדה האקזקוטיבית, גרוס ושות', גיל אורן, שותף מנהל, יגאל ארנון ושות' עורכי דין, נעה מי- דן, ראש מחלקת מימון פרויקטים ותשתיות תדמור לוי ושות', דוני טולידאנו, שותף מנהל, ארדינסט בן נתן טולדנו ושות' עם המבורגר עברון, דורון שוופי, ראש מחלקת מיסוי וראש המשרד, s.friedman&co. דני גבע, שותף, מיתר | עורכי דין, יהודה רוה,  שותף מייסד, יהודה רוה ושות' - משרד עורכי דין, יונה גושן גוטשטיין, שותפה וראש מחלקת מימון ובנקאות אגמון ושות', רוזנברג הכהן ושות', יעל ברץ, שותפה בכירה, פרל כהן צדק לצר ברץ, ליאור אבירם, שותף מנהל, Shibolet, ליאור פורת, שותף מנהל, גורינצקי ושות', מאיר לינזן, יו"ר, הרצוג פוקס נאמן, מיקי ברנע ,שותף מנהל, ברנע ג'פה לנדה, ניצה פוזנר, שותפה וחברת הנהלת המשרד, סלומון ליפשיץ ושות' עורכי דין, עמיר צפריר, יושב ראש, גולדפרב זליגמן ושות', ענת שביט, שותפה וראש מחלקת מיסים FISCHER (FBC&Co.) , עפר פירט,  שותף מייסד וראש מחלקת ליטגציה, FWMK – (פירט וילנסקי מזרחי כנעני), יונתן אלטמן , יו"ר, עמית פולק מטלון ושות', ד"ר שלמה נס, שותף מייסד, דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות, שרון אמיר,  שותף בכיר וראש מחלקת המיזוגים והרכישות, נשיץ ברנדס אמיר.