המהפכה המשפטית, מתקפת 7 באוקטובר, והורדת דירוג האשראי - כל אלו עמדו במרכז הדיון המיוחד שנערך בפורום Duns 100 עם בכירי המשפטנים בישראל. בדיון, שבמסגרתו הוצג דירוג דן אנד ברדסטדריט למשרדי עורכי הדין המובילים בישראל ל-2024, התריעו הבכירים מפני השפעות הלחימה וההידרדרות הכלכלית הצפויה בעקבות רצף האירועים, ואף הזהירו: המהפכה המשפטית לא ירדה מהפרק. 

 "הלכה למעשה, החקיקה שהממשלה התכוונה להעביר היא ניסיון לצמצם את סמכויות בג"ץ ולשנות את הרכבו; בין זה ובין 'רפורמה' שבאמת דרושה במערכת המשפט אין ולו חצי דבר", הבהיר בפתח הדיון עו"ד יהודה רוה - שותף מייסד יהודה רוה ושות’ משרד עורכי דין. "הסוגיה הבוערת ביותר שעל הפרק היא הימשכותם של ההליכים המשפטיים וההמתנה ארוכת השנים לפסקי דין. השינוי הנדרש כיום הוא הגדלת מספר השופטים ומהלכים נוספים שיביאו לצמצום פרק הזמן בין הגשת תביעה למתן פסק דין. אלה מהלכים שחשוב לקדם בכלל, ועל אחת כמה וכמה בזמן מלחמה כאשר אנשים חוזרים לביתם מהמלחמה ונתקלים בבעיות משפטיות כמו הפרות חוזים, סכסוכים בין שותפים, פיטורים לא מוצדקים, חדלות פרעון ועוד. אם כבר היום המערכת מוצפת באלפי תביעות משפטיות וקורעת תחת הנטל - אז מה יהיה בהמשך? על המערכת להיערך בהקדם לגל של תביעות, סכסוכים משפטיים ובוררויות שיגיעו בעקבות המלחמה״.

״אנחנו באמצע מלחמה ורצוי היה שבשעת מלחמה נהיה יותר מאוחדים אבל המצוי הוא שאנו מתעמתים מול מציאות אחרת, שמחייבת אותנו להגיב בשם ההגנה על הדמוקרטיה", קבע עו"ד עמיר צפריר - יו"ר גולדפרב גרוס זליגמן ושות'. "המהפכה משפטית עדיין עומדת בעיניי היוזמים אותה ואנו לא יודעים לאיזה כיוון היא תסחוף אותנו, אך מעבר לפתח עומדת גם מהפכה כלכלית והתדרדרות כלכלית. אי אפשר להמעיט בחשיבות הורדת דירוג האשראי של מודי׳ס ולא בטוח שזו הורדת הדירוג האחרונה. קיבלנו ציון שהיה בלתי נמנע לאור ההתרחשויות הפוליטיות, שאומרת שהכלכלה הישראלית פחות אטרקטיבית כפי שהייתה וזה יאפיין גם את הכלכלה הישראלית בעתיד, זה יאפיין זרימת משקיעים זרים לארץ, ואת המאמץ של ישראל בכלכלה העולמית. לחיות בעצימת עיניים זה עוזר לפוליטיקאים כאלה ואחרים שמחפשים זכייה בטווח המיידי. בעיניים של מי שמייצג את ענף המשפט אני מסכים שהמלחמה היא אחד הגורמים המרכזיים להורדת הדירוג אך זה לא אומר כשתיגמר המלחמה הדירוג יעלה באורך פלא. אנו עומדים בפני תקופה מאוד מאתגרת ברמה הכלכלית״.

"מכונת הרעל מגבירה קצב"

גיורא ארדינסט - שותף מייסד, ארדינסט, בן נתן, טולידאנו ושות', טען כי "אירועי ה7/10 לא הביאו את אדריכלי ההפיכה המשטרית לשנות מדרכם הרעה. מלחמתם של מי שבקשו לעצמם פטור מן החובה לפעול בסבירות ובהגינות נמשכת. האלימות המשטרתית נעשתה קשה יותר, חופש ההפגנה מסוכל כעניין שבשגרה, לא מתמנה נשיא קבוע לבית המשפט העליון ומכונת הרעל מגבירה קצב ואינה בוחלת גם בהסתה כנגד משפחות חטופים. אסור לציבור עורכי הדין לעמוד מנגד".

עו"ד אברהם אברמן, שותף מנהל במשרד ש. פרידמן אברמזון ושות׳, התייחס אף הוא לרפורמה המשפטית. "להערכתי כל עיסוק עתידי בה ככל שיהיה, מחייב שייעשה בהסכמה ובהקשבה הדדית", אמר. "בימים אלה משרדנו קולט בחזרה את עובדינו ששירתו במילואים ולחמו בעזה במשך חודשים ארוכים. הם מביאים איתם רוח של אחדות ושל אופטימיות מידבקת. הקיצוניים מכל הצדדים קיבלו מכה אנושה בשבעה באוקטובר, כאשר מצד אחד המאבק לחקיקה חד צדדית כשל, ומהצד האחר גם האיום בסרבנות פינה מקומו לפטריוטיות אמיתית. אני מאמין שניתן להגיע להסכמות ומקווה שמהאובדן הגדול תצמח תקומה מחודשת. רק ביחד נוכל להבטיח שגם הכלכלה הישראלית תתאושש, כפי שקרה פעמים רבות אחרי משברים".

"אחריות גדולה יותר - דווקא עכשיו" 

עו"ד עמית שטיינמן, שותף מנהל ש. הורוביץ ושות' התייחס לזירה העסקית ולמצב המשק. "כלכלת ישראל ידעה עליות וירידות רבות לאורך השנים, ויודעת להתמודד עם מצבי משבר מסוג זה. בעוד שחברות דירוג האשראי מסתכלות על הטווח הקצר (ומשקפות את המצב הקיים בנקודת זמן ספציפית), חובתנו לבחון את הדברים עם הסתכלות לטווח הרחוק", אמר. "הכלכלה שלנו כוללת מגוון רחב של פרויקטים בינלאומיים, טכנולוגיות חדשות, תשתיות מתפתחות וצפייה לגלי עלייה, ונוכח זאת אנו צופים כי הדירוג ישתנה לטובה. אמנם, אנחנו בתקופה מאתרת של חוסר וודאות בטחוני, עסקי וכלכלי, אבל במקביל התעשיה עובדת ומתפתחת ולכן ב- long run לדעתנו המגמה תשתנה. עם זאת, לדעתנו ראוי כי המדינה תגלה אחריות כלל-משקית ותיקח בכובד ראש את תמרורי האזהרה שהציבו חברות האשראי, ותפעל כמיטב יכולתה על מנת לטפל בבעיות, תקציביות ואחרות, שהוצגו ברקע ההחלטה האמורה. אנחנו פועלים יחד עם לקוחותינו הפיננסיים והעסקיים על מנת לבחון את ההשלכות האפשריות על פעילותם ולהכין דרכי פעולה אפשריות להתמודדות עימן".

עו"ד תמי פירון סמורדינסקי, שותפה מנהלת במשרד פירון: "החל מתחילת ההפיכה המשטרית, דרך המלחמה עברנו שינויים והתמודדויות אותן לא צפינו. אחת התובנות המהותיות שעלו מהתקופות הללו היא ההבנה שאנחנו, משרדי עורכי הדין הגדולים והמובילים במשק, נושאים באחריות לשמש חלק משמעותי משומרי הסף של ישראל אל מול כל פגיעה בדמוקרטיה, בחופש הביטוי, בחופש ההפגנה, בתקינות הליכים כמו העברת תקציב ואופן קבלת החלטות הממשלה (גם אם הועברו בתקציב כספים למקומות הנכונים, או התקבלו החלטות שאני מסכימה להן). לצערי גילינו בתקופה הזו מתקפות רבות ומגוונות על הדמוקרטיה וההליכים הדמוקרטיים, אבל יחד איתם, או אפילו בגללם, גילינו גם את הכוח שלנו כקבוצה מאוחדת, כסקטור, כחומה משפטית איתנה. עולם המשפט ועריכת הדין הוא לא רק להיות משרד מסחרי מצליח מאוד, עם כמות עורכי ועורכות הדין הגדולה ביותר, ולשרת את הלקוחות המובילים במשק, יש עלינו אחריות גדולה יותר בימים האלו, לשמור על הדמוקרטיה במדינה הזו לא פחות מהשלטון שאמור להגן עליה ולפעול לאורה. אז מעבר להצלחות עסקיות שאין לי ספק שכל המשרדים שיושבים פה בפורום, זכו להן השנה, חשוב שנמשיך להוביל יחד תהליכים משמעותיים, כפי שעשינו באירועי ההפיכה המשטרית, חוק הסבירות וביצירת הסברה בינלאומית ככוח עסקי מקומי ובינלאומי".

 עו"ד אייל בר אליעזר, שותף מנהל וראש מחלקת הליטיגציה בבלטר-גוט-אלוני ושות': "המלחמה האחרונה, רק הוכיחה כי מערכת משפט עצמאית חזקה ומקצועית היא כיפת ברזל ללוחמינו ומפקדינו שנלחמים. ואם רוטמן ולוין היו מצליחים במזימתם, מאות אלפי חיילי צה"ל שנלחמו למעננו היו מוצאים עצמם כעת חשופים בצריח מול העולם. אבל למרות זאת, ועד כמה שזה הזוי, המהפכה המשפטית לא נעלמה, היא רק בהקפאה. מחכה בצללים לשעת כושר. המחשבה שיום לאחר המלחמה אותם פוליטיקאים שהביאו אותנו לפילוג, קרע ושיסוי חסר תקדים, יודו בטעותם ויזנחו את המהלך המטורף הזה היא נאיבית לחלוטין. במקום שלוין ורוטמן יתפטרו מייד, הם רק ידאגו בהמשך לסמן את "האשמים", וביניהם בג״ץ. אסור שזה יצליח. אנחנו חייבים לדאוג שביום הזה, תהיה לנו ממשלה חדשה, שעסוקה סוף סוף בשיקום המדינה, ולא בנושא ההזוי של חיסול מערכת המשפט.

לצערנו עדיין לא הגענו ליום שאחרי, אבל לא צריך להגיע לשם בשביל להבין שהמהפכה המשטרית נכשלה ושקיומה של מערכת משפטית מקצועית עצמאית וחזקה הנה כיפת ברזל משפטית וכלכלית. זה עולה גם מהדוח של מודי׳ס וגם מהחלטת בית הדין בהאג. היום שכולנו מדברים על ביחד ועל כולנו לא צריך לחכות לסוף המלחמה בשביל לקרוא מכאן לשני האדריכלים של התהליך הזה, והסמלים של הפילוג שיסוי וקרע של היום שלפני להתפטר".

"הצורך בחוקה, חוק יסוד חקיקה, שינוי שיטת הבחירות, הפרדת הדת והמדינה ועוד, טעונים הכרעה בדרך שהדבר נעשה בדמוקרטיה. על הכנסת להכריע בהם לאחר קיום בחינה בעזרת מומחים ודיון מעמיק. חייבים רפורמה בנושאים אלו ואחרים, אך לא על דרך של מחטף"

 

עו"ד בנימין ברץ, שותף בכיר ויו"ר קבוצת הליטיגציה המסחרית וקבוצת הנדל"ן במשרד פרל כהן צדק לצר ברץ התייחס לשאלת הצורך ברפורמה משפטית לאור כשלון המהפכה המשטרית. לדבריו, "יוזמת הקואליציה בשנת 2023 לערוך רפורמה משפטית, נענתה במחאה חברתית. האם ההתנגדות התייחסה לעצם הצורך ברפורמה או למטרות ולדרך? מאז הקמת המדינה צפים נושאים שמפלגים את העם, חלקם נשארים בכנסת וחלקם מגיעים לבג"צ. נושאים אלו, כמו למשל הצורך בחוקה, חוק יסוד חקיקה, שינוי שיטת הבחירות, הפרדת הדת והמדינה ועוד, טעונים הכרעה בדרך שהדבר נעשה בדמוקרטיה. על הכנסת להכריע בהם לאחר קיום בחינה בעזרת מומחים ודיון מעמיק. חייבים רפורמה בנושאים אלו ואחרים, אך לא על דרך של מחטף. להזכירכם – חוק הפיקדון לבקבוקים נחקק כחמש שנים לאחר שיזמו אותו. עניינים חוקתיים טעונים זמן דומה לפחות".

עו"ד דן שמגר – שותף, מיתר משרד עו"ד: ״אנחנו חייבים להכיר בכך שעל אף שהתהליך החקיקתי נעצר, בפועל אותם אלו שעומדים מאחורי החקיקה ממשיכים להחזיק בשלטון והם בדרכים אחרות ובאמצעים של תקציב ומינויים עושים את זה ומנסים לקדם את האג׳נדה שלהם של הצרת יכולותיה של מערכת המשפט וחיזוק עריצות הרשות המבצעת ואנחנו רואים את המציאות מתהווה למנגד עינינו. המאבק שלנו הוא יומיומי, מכיוון בפועל אותם אנשים שמובילים את הרפורמה ממשיכים לקבל החלטות באותם תחומים קריטיים לחיי האזרח פה בארץ. אנו אלה שצריכים בכל נקודת מגע מול השלטון לעמוד בגופנו באמצעות תהליכים ולהשמיע את קולו של האזרח״.

עו"ד גיל וייט - שותף מנהל, משרד עוה"ד הרצוג פוקס נאמן: "חשוב לי מאוד להודות  ללמעלה מ-100 שותפים, עורכי דין, מתמחים ועובדי מנהלה מהמשרד שגוייסו למילואים. אנו גאים בהם ורואים בפעולה זו ערך עליון. הם ומשפחותיהם זכו ויזכו למלוא התמיכה והסיוע מאיתנו בכל דבר לו הזדקקו ויזדקקו. אני מאוד מקווה שכך גם נוהגים כלל הגופים העסקיים במשק. בהסתכלות משקית עתידית, אני אופטימי. העובדה שהיקף ההשקעות מחו"ל בינואר 2024 גבוהה מהיקף ההשקעות בינואר 2023 מעודדת מאוד ומצביעה על יציבותו וחוזקו של המשק הישראלי. אני מאמין שמערכת היחסים עם מדינות המפרץ צפויה להתפתח לאחר שתסתיים המלחמה, דבר שעשוי לשנות את המפה הכלכלית באזור כולו".

עו"ד מיקי ברנע - שותף מנהל ברנע ג'פה לנדה: ״ההפיכה המשטרית הייתה הסחת הדעת שנסחפנו אחריה. משמעות הרפורמה העיקרית הייתה להגיד ׳אנחנו עושים מה שאנחנו רוצים׳ ולהשיג על הדרך את שומרי הסף המשפטיים. הנזקים שנגרמו בחזיתות אחרות הן ההשפעה של שר האוצר והשר לביטחון פנים על חיי האזרחים והן המלחמה, הכניסו את כולנו לדיסוננס – בין מחויבות למדינה לבין הנכונות לקרוא לשמירה על הערכים. סתימת פיות על הבעות קול על כל מה שקורה כאן זו המציאות שאנו מתמודדים איתה״.

עו"ד נמרוד רוזנבלום - שותף מנהל במשרד אפשטיין, רוזנבלום, מעוז (ERM): "כמשרד הבנוי על עבודה בינלאומית, הרגשנו את הטלטלה שעברה על המשק הישראלי ב-2023. יש לכך מספר סיבות המוכרות לכולנו. יחד עם זאת, חשוב לציין שאנו מתחילים לראות חזרה של משקיעים, רוכשים, מלווים וכיו״ב. תחילה היו אלה שמכירים את ישראל ולאט לאט אנו רואים גם מתעניינים חדשים המבינים שדווקא בתקופה כזאת צצות הזדמנויות. אני מאמין שבתקופה הקרובה יצטרפו אליהם נוספים. בניגוד לממשלה, המשק דינאמי ומלא בהזדמנויות בתחומי ההייטק, התעשיה והשירותים, המערכת המשפטית חזקה ומספקת הגנות נאותות למשקיעים, והרוח היזמית והאיתנות הישראלית המפורסמות ידועות לכל".

עו"ד אלון פומרנץ - שותף מנהל וראש מחלקת ליטיגציה ליפא מאיר ושות': ״המלחמה הנוכחית תפסה את כל תושבי מדינת ישראל, ובתוכם גם את משרדי עורכי הדין בהפתעה גמורה. מהפגנות בקפלן ודיונים ברפורמה המשפטית, עברו מאות רבות ואולי אלפי עורכי דין לשדות הקרב של עזה והצפון ורבים מאיתנו נרתמו לסייע לחיילים, למשפחות החטופים, החללים והפצועים, ליישובי עוטף עזה, למפונים ולאנשים שבעורף. המלחמה כופה עלינו, משרדי עורכי הדין, התמודדות והסתגלות לשינויים שאנו עדיין לא לגמרי יודעים לאמוד, אבל ברור לנו שילוו אותנו עוד שנים קדימה. אני מדבר על עובדים ושותפים שגויסו ויגויסו לתקופות ממושכות, על משפחות שמתמודדות עם אובדן וחרדות, על לקוחות שמצויים במלחמת הישרדות,  על עורכי דין שפונו ממקום מושבם ומנועים מלקדם תיקים בטיפולם, על דיונים שנדחים שוב ושוב ועוד סוגיות רבות שמעסיקות אותנו בימים אלה. לכן, אני רואה חשיבות רבה בניהול זהיר ואחראי של משרדי עוה"ד בתקופה הנוכחית תוך התחשבות מיוחדת בכל מי שמשרתים ומגנים על המדינה ובכל המשפחות והקהילות שנפגעו, כמו גם בפעולות סיוע והתנדבות. במהלך המחאה כנגד הרפורמה נוכחנו לגלות כי למשרדים המובילים יש כוח והשפעה גדולה על השיח הציבורי וגם כיום כאשר מתעוררות שאלות של חופש ביטוי וזכויות אדם בתקופה של מלחמה, חשוב שנמשיך להשמיע את הקול שלנו ונסייע לנבחרי הציבור למצוא את האיזון הנכון בין שיקולי בטחון לזכויות יסוד של הפרט והגנה על הציביון הדמוקרטי והאנושי של המדינה״.

****

משתתפי הפורום: עו"ד אברהם אברמן - שותף מנהל, ראש מחלקת נדל"ן ש. פרידמן אברמזון ושות', עו"ד אייל בר אליעזר - שותף מנהל בלטר גוט אלוני ושות', עו"ד אילן שרקון - שותף מייסד שרקון, בן עמי, אשר ושות', עו"ד אלון פומרנץ - שותף מנהל וראש מחלקת ליטיגציה ליפא מאיר ושות', עו"ד אמיר עמר - יו"ר הפירמה, שותף מייסד AYR  עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות', עו"ד בני ברץ - שותף שם וראש מחלקות ליטיגציה מסחרית ונדל"ן פרל כהן צדק לצר ברץ, עו"ד גיורא ארדינסט - שותף מייסד ארדינסט, בן נתן, טולידאנו ושות' עם המבורגר עברון, עו"ד גיל וייט - שותף מנהל הרצוג פוקס נאמן, עו"ד דן שמגר – שותף מיתר I עורכי דין, עו"ד יהודה רוה - שותף מייסד יהודה רוה ושות’ - משרד עורכי דין, עו"ד יונתן אלטמן - יו"ר הפירמה עמית פולק מטלון ושות', עו"ד ליאור אבירם - שותף מנהל שבלת ושות', עו"ד ליאור טומשין – בעלים מרקמן טומשין ושות', עו"ד ליאור פורת - שותף מנהל גורניצקי GNY, עו"ד מיקי ברנע - שותף מנהל ברנע ג'פה לנדה, עו"ד נועם בר דוד - שותף וחבר הנהלה סלומון ליפשיץ ושות׳ עו״ד, עו"ד נמרוד רוזנבלום - שותף מנהל אפשטיין רוזנבלום מעוז (ERM), עו"ד נעה מי-דן - שותפה מובילה, מימון פרויקטים Arnon, Tadmor – Levy, עו"ד עמיר צפריר - יו"ר גולדפרב גרוס זליגמן ושות', עו"ד עמית שטיינמן - שותף מנהל ש. הורוביץ ושות', עו"ד איל מאמו - שותף וראש מחלקת תכנון ובניה אגמון עם טולצ'ינסקי, עו"ד רונן קנטור - שותף מייסד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, עמית גרוס ושות', עו"ד שרון אמיר - שותף בכיר, ראש מחלקת מיזוגים ורכישות נשיץ ברנדס אמיר, עו"ד שרון גזית - שותפה במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון פישר  (.FBC & Co) ועו"ד תמי פירון - שותפה מנהלת משרד עורכי דין פירון.