כמשרד עורכי דין ותיק, העוסק בייצוג תובעים ונתבעים בנזקי גוף ורכוש, ערכנו מאמר קצר המביא בפניכם אחת מן הסוגיות העתידות לעלות לאחר פגיעת גוף, בעקבות אירועי האיבה שהביאה עלינו המלחמה הנוכחית. המידע האמור במאמר זה מובא כשירות לציבור הנפגעים, בתקווה שיהיה לעזר ולו במעט, בדרכם למימוש זכויותיהם ומאמר זה מתמקד אפוא באחת מהן- הגשת תביעות של נפגעי פעולות איבה לקצין התגמולים.

יוקדם ראשית דבר לאחריתו ויצוין כי עקב מצב החירום, המוסד לביטוח הלאומי שאחראי על הטיפול בנפגעי איבה, מפעיל קו חירום ייעודי לפצועים ולמשפחות שכולות. ניתן לפנות לקו בטלפון 02-6269999. הקו ייתן מענה וסיוע בזכויות המגיעות לפצועים ולמשפחות שכולות במצב חירום זה.

המוסד לביטוח הלאומי הוא הגוף המוסמך לטיפול בנפגעים, והטיפול ניתן באמצעות אגף השיקום ואגף נפגעי פעולות איבה במשרד הביטחון. במרבית המקרים, הליך ההכרה בפעולת האיבה נעשה ביוזמת הרשויות לאחר שמתרחשת פעולת איבה אך אם הליך ההכרה לא נעשה ביוזמת הרשות, על הנפגעים לפנות מיוזמתם אל הרשות הרלוונטית כפי שיפורט להלן.

איך מגישים את התביעה?

אם כן, נפגעי פעולות איבה שנשארו עם ליקוי פיזי או נפשי אחרי הפגיעה, זכאים להגיש תביעה לתגמול נכות בגין נזקיהם.

התביעה, על גבי טופס "הודעה על פגיעה בפעולות איבה ותביעה להכרה כנפגע פעולות איבה" תוגש במסגרת החוק לנפגעי פעולות איבה התש"ל-1970 שהינו הבסיס החוקי לטיפול בנפגעי פעולות איבה, אליה יצורפו המסמכים הרפואיים הרלוונטיים המתארים את מהות וחומרת הפגיעה וכן, במידת האפשר אישור של הגוף הרלוונטי (צה"ל או משטרת ישראל) בדבר קרות האירוע אשר גרם לפגיעה.

הגשת תביעה לקבלת תגמולים מהביטוח הלאומי עקב הפגיעה, מותנית באישור הכרה של "הרשות המאשרת" במשרד הביטחון (אשר תפקידה לקבוע אם פגיעה שאירעה מהווה פגיעת איבה) שהפגיעה נכללת בהגדרת "פגיעת איבה". לכן, נפגע שנפגע בפעולת איבה יימלא בשלב הראשון תביעה להכרה בפגיעת איבה. את התביעה ניתן למלא באופן מקוון באתר הביטוח הלאומי, בצירוף כל המסמכים הנדרשים, וזאת בתוך 12 חודשים מיום הפגיעה.

ויודגש, כי מאחר ומדובר בשלב בעל חשיבות מכרעת אשר יש בו כדי לקבוע האם יקבל הנפגע פיצוי על נזקיו הפיסיים והנפשיים, אופן מילוי טופס התביעה עשוי להיות קריטי ומשכך, מומלץ לנפגע להיוועץ בעורך דין העוסק ומתמחה בייצוג נפגעי פעולות איבה, וזאת על מנת למנוע טעויות שעלולות להביא לכך שהתביעה תידחה.

כלל והתביעה מתקבלת והתובע מוכר כנפגע פעולות איבה, באפשרותו להגיש למחלקת איבה "תביעה לקביעת דרגת נכות". נפגע בפעולת איבה שהגיש תביעה לתגמול נכות, יוזמן להופיע בפני ועדה רפואית שבסמכותה לקבוע את דרגת נכותו לתקופה זמנית או קבועה, לפי חומרת הפגיעה. במסגרת בדיקת הועדה הרפואית, ייבדק הנפגע בכל התחומים הרפואיים שבהם נפגע, ובסיום הבדיקה תיקבע נכותו בהתאם לתקנות המתאימות. התובע רשאי להיות מיוצג כמובן על ידי עורך דין במהלך בדיקת הועדה הרפואית ויודגש כי נוכחותו של עורך הדין בבדיקה חשובה ביותר, שכן הוא יכול בזמן אמת לעמוד על זכויותיו של הנפגע ובכך להביא שהנכות שתיקבע לו תהיה המקסימאלית ביותר האפשרית בהתאם למצבו. את התביעה יש להגיש בתוך 12 חודשים מיום הפגיעה. תביעה שתוגש באיחור, תאושר על ידי הביטוח הלאומי לתקופה רטרואקטיבית של 12 חודשים לכל היותר לפני הגשת התביעה.

זה המקום לציין כי במידה ובכל זאת, החלטת הועדה הרפואית אינה תואמת את מצבו הרפואי האמיתי של הנפגע, אזי קיימת לו הזכות להגיש ערעור על החלטת הועדה הרפואית, ולהיבדק במסגרת הערעור בפני ועדה רפואית לערערים.

עוד יצוין כי ככל והרשות המאשרת במשרד הביטחון הכירה בך כנפגע בפעולות איבה, הינך זכאי למימון כל ההוצאות הרפואיות הקשורות לפגיעה. הטיפול הרפואי כולל אשפוז, תרופות, מכשירי עזר רפואיים, החלמה ושיקום רפואי. הטיפול ניתן באמצעות שירותים רפואיים מוסמכים של המדינה (בתי חולים וקופות חולים ציבוריים). לקבלת הטיפולים/התרופות/החזר על הוצאות רפואיות הקשורות לאירוע וששולמו על נפגע פעולות איבה, להגיש "בקשה להתחייבות לטיפול/החזר כספי לנפגעי איבה". ויודגש כי ההתחייבות/ההחזר מותנים באישור רופא הביטוח הלאומי.

בנוסף, אם עקב הפגיעה נמנעת מנפגע פעולת האיבה היכולת לעבוד, והינו נמצא בטיפולים רפואיים (על פי תעודה רפואית של רופא מוסמך ואישור של רופא המוסד לביטוח הלאומי) -הנפגע עשוי להיות זכאי לתגמול בתקופת הטיפול הרפואי או ימי המחלה וזאת, בתנאי שלא משולם לו שכר או פיצוי אחר בתקופה זו. לקבלת התגמול יש להגיש למחלקת האיבה בסניף הביטוח הלאומי הקרוב למקום המגורים "תביעה לתגמול טיפול רפואי".

סוף דבר

נפגעי האיבה נושאים את כאבם באורח אישי, בידיעה שאין דבר שיקהה את הכאב. תקוות הכל היא שהאיבה תפחת ותיעלם אך עד אז, טיב הדאגה לנפגעי האיבה והיקפו של הטיפול בהם, היא הערובה לחוסן החברתי והקהילתי של החברה בישראל. שומה על כן לגלות רגישות רבה לצורכיהם של נפגעי פעולות האיבה ולענות עד כמה שניתן לצרכים אלה כי בנפשנו הדבר.

מאת רוית גיא דרור - עו"ד, מגשרת, בוררת ונוטריונית, רוית גיא דרור, משרד עורכי דין

 

***
כתבה שיווקית בחסות משרד עו"ד רוית גיא דרור. הכתבה נערכה ע"י מערכת Duns 100