ניכור הורי הוא נושא קשה ומורכב, בעל השפעות שליליות ארוכות טווח על ילדים ומשפחות. כאשר הורה אחד מערער בכוונה את היחסים בין ילד להורה השני, זה יכול להוביל לבעיות רגשיות, פסיכולוגיות ואפילו התפתחותיות. במקרים כאלה, מעורבות אפוטרופוס לדין הופכת לחשיבות עליונה כדי לשמור על שלומו של הילד ולהבטיח פתרון הוגן וצודק.

ניכור הורי כרוך במניפולציה על רגשותיו, מחשבותיו והתנהגויותיו של הילד כדי ליצור ריחוק ועוינות כלפי הורה אחד. זה נובע לעתים קרובות מגירושים או פרידה בעימותים גבוהים, שבהם הילד הופך להיות פיון בקרב בין ההורים. ההורה המנוכר עשוי להפעיל טקטיקות שונות, כגון השפלת ההורה השני, הגבלת מגע או הטלת האשמות שווא. ההשלכות עלולות להיות קשות, ולהוביל ליחסי ניכור, לפגיעה בהערכה העצמית ואף לדיכאון אצל הילד.

כיום ישנה מודעות גבוהה בבתי המשפט בתיקי ניכור הורי למנות אפוטרופוס לדין לאחר הגשת בקשה לסעד דחוף להבטחת קשר.

אפוטרופוס לדין הנו עורך דין חיצוני הממונה בדרך כלל מטעם המדינה על מנת שייפגש עם הילד בדחיפות ועם ההורים ויציג בפני בית המשפט תמונת מצב אובייקטיבית יחד עם עמדתם.

מינוי אפוטרופוס לדין על ידי בית משפט ניתן מכח חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות המאפשר לנקוט באמצעים זמניים לשמירת עניינו של הקטין.

בעבר היה נהוג למנות אפוטרופוס לדין רק במקרים קיצוניים של הזנחה ופגיעה בקטינים אולם לאחרונה בתי משפט נוהגים למנות אפוטרופוס לדין עוד לפני מעורבות של פקידת סעד לסדרי דין וזאת בשל העומס ברווחה והצורך במעורבות דחופה.

רבים חוששים ממינוי של אפוטרופוס לדין בשל החשש שהאפוטרופוס מקבל סמכות משפטית לקבלת החלטות הקשורות לקטין. הלכה למעשה רק השופט/ת שדן בתיק יכולים לקבל החלטות במקום ההורים ויש חשיבות במינוי אפוטרופוס לדין בתיקי ניכור הורי שכן הוא מהווה כלי נוסף מהיר שיכול לתת תמונת מצב על המשפחה ולסייע בהמשך ניהול התיק.

אפוטרופוס לדין, הממונה על ידי בית המשפט, ממלא תפקיד קריטי במקרים של ניכור הורי. האחריות העיקרית שלהם היא לקדם את טובת הילד ולהבטיח את שלומו לאורך כל ההליך המשפטי. אפוטרופוס לדיון חיוני בהליך המשפטי במספר דרכים, כדלקמן:

הערכה אובייקטיבית: אפוטרופוס מספק הערכה אובייקטיבית של הדינמיקה המשפחתית, ומסייע לבית המשפט להבדיל בין חששות לגיטימיים לבין האשמות חסרות בסיס. האפוטרופוס אמור להגיש דיווח עם ניתוח של הצרכים וההעדפות של הילד, תוך התחשבות בנקודות המבט של שני ההורים כדי להציע המלצות מושכלות.

התמקדות בילד: טובת הילד היא הדאגה המרכזית של אפוטרופוס לדין. הוא פועל להגנה על הילד מהקונפליקט בין ההורים ומעדיף את בריאותו הרגשית והפסיכולוגית של הקטין. בכך הוא שואף למתן את ההשפעות המזיקות של ניכור הורי.

מגשר ומתקשר: אפוטרופוס משפטי משמש כגשר בין בית המשפט, ההורים והילד. הוא מקל על התקשורת ומעודד שיתוף פעולה. המטרה היא ליצור מערכת יחסים בריאה ומטפחת בין הילד לשני ההורים.

סנגור בבית המשפט: במהלך הליכים משפטיים שהנם מתקיימים בדלתיים סגורות, האפוטרופוס לדין מתייצב גם לכל דיון בעניין המשמורת כשהוא מציג ראיות, משמיע את רצונותיו של הילד ומציע המלצות לבית המשפט על סמך טובת הילד. זה יכול לכלול תמיכה בטיפול, ייעוץ או התערבויות אחרות כדי להתמודד עם השפעות הניכור ההורי.

תמיכה ארוכת טווח: למקרי ניכור הורים יכולים להיות השפעות מתמשכות על הילד גם לאחר קבלת החלטות בית המשפט. אפוטרופוס לדין רשאי להמשיך לעקוב אחר המצב לאחר מתן פסק הדין, ולוודא כי טובת הילד נשמרת ונעשות כל ההתאמות הנדרשות.

מקרי ניכור הורי מצטלבים לעיתים קרובות עם דינמיקה משפטית ופסיכולוגית מורכבת. ניווט באתגרים אלה דורש הבנה עמוקה של דיני משפחה, פסיכולוגיה של ילדים ופתרון סכסוכים. אפוטרופוסים לדין חייבים לעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש, עורכי דין ועובדים סוציאליים כדי להבטיח גישה מקיפה לתיק. באמצעות הצבת הילד בלב ההליך המשפטי, האפוטרופוס לדין תורם לריפוי משפחות מפורקות ולמיתון ההשפעות המזיקות של ניכור הורי בטווח הארוך.

מאת ליאת זך, בעלים של חברת עו"ד ליאת זך

***
כתבה שיווקית בחסות חברת עו"ד ליאת זך. הכתבה נערכה בידי מערכת Duns100