דירוג עורכי הדין לפי תחומי פעילות לשנת 2022 של Duns 100  מבית d&b (דן אנד ברדסטריט) התפרסם היום (ראשון) זו השנה ה-18. השנה דורגו המשרדים ב-45 תחומי פעילות שונים, ולראשונה נוסף תחום המלכ"רים לדירוג.

"בשנתיים האחרונות אנו עדים לשינויים מהותיים בענף המשפט בישראל", ציינה אפרת שגב, סמנכ"ל דאטה ואנליזה ב-d&b (דן אנד ברדסטריט). "החל מפריחת ענף ההייטק, והגאות בשווקי ההון והנדל״ן, שהפכו להיות משמעותיים בפעילות הפירמות הגדולות ומשרדי הבוטיק בתחום, דרך מצוקת כוח האדם והתחרות על גיוס ושימור עורכי הדין האיכותיים, ועד למיזוגים משמעותיים בין המשרדים. משנה לשנה אנו רואים דרך הדירוג את התפתחותם של המשרדים ושאיפתם לצמוח במגוון תחומי פעילות, בהלימה למגמות במשק הישראלי". 

איך נקבע דירוג עורכי הדין המובילים בישראל? 

מתודולוגיית הדירוג מבוססת על קריטריונים מקצועיים ומדדים מותאמים למאפיינים של ענף המשפט בישראל. הדירוג נעשה על סמך מכלול מקיף של נתונים שכולל בין היתר חומרים מפורטים המתקבלים מהמשרדים וכוללים: תיקים מהותיים, רשימת לקוחות, פירוט עורכי הדין העוסקים בתחום, ותק השותפים המובילים, מידע אודות פסקי דין תקדימיים ועוד. בנוסף, הליך הדירוג כולל פגישות עם השותפים הבכירים במשרדים כשבמקביל נבחן המוניטין של כל פירמה גם באמצעות ראיונות עם גורמים מובילים בענף, המלצות מלקוחות בולטים ועוד. 

"שמחים לפרסם את דירוג חברות ההייטק". אפרת שגב (צילום: אפרת-יעל צור)
אפרת שגב, סמנכ"לית דאטה ואנליזה, d&b | צילום: אפרת-יעל צור

בכל נישה מדורגים המשרדים לפי קבוצות איכות (סדר המשרדים בתוך כל קבוצת איכות הינו לפי הא"ב): המשרדים המובילים (טיר 1), המשרדים הבולטים (טיר 2), המשרדים הידועים (טיר 3). בנוסף לשלוש קבוצות האיכות הקבועות, בתחום הנדל"ן, בתחום דיני משפחה וירושה ובתחום הקניין רוחני - Patent Prosecution, מדורגים משרדים בקבוצת ה- Duns Stars - קבוצת איכות מובילה בתחומים אלה. 

45 תחומים שונים: משרדי עורכי הדין המובילים בישראל לפי תחומים. לחצו לדירוג המלא

אלה משרדי עורכי הדין המובילים בישראל

השנה דורגו משרדים ב-45 תחומים שונים. כך למשל בדירוג משרדי ההייטק בטיר הראשון דורגו המשרדים ארדינסט בן נתן טולידאנו ושות' עם המבורגר עברון, גולדפרב זליגמן ושות', גורניצקי ושות', גרוס ושות', הורן ושות' - משרד עורכי דין, .H-F & Co הירש-פלק ושות', הרצוג פוקס נאמן, יגאל ארנון ושות', מיתר | עורכי דין, נשיץ ברנדס אמיר ושות', עמית, פולק, מטלון ושות', FWMK - (פירט, וילנסקי, מזרחי, כנעני), פרל כהן צדק לצר ברץ, רז, דלוגין ושות' – משרד עורכי דין, פישר (.FBC & co) ושבלת ושות'.

בדירוג משרדי עורכי הדין בתחום ההתחדשות העירונית דורגו אברהם ללום ושות' משרד עורכי דין ונוטריון, אגמון ושות', רוזנברג הכהן ושות', ארדינסט בן נתן טולידאנו ושות' עם המבורגר עברון, ברנע ג'פה לנדה ושות', גולדפרב זליגמן ושות', גינדי - כספי ושות', גרומן ושות' חברת עורכי דין, דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס & עמית גרוס, הרטבי-בורנשטיין-בסון ושות', הרצוג פוקס נאמן, זילברמן ושות' - משרד עורכי דין, חיים קוסובסקי-שחור ושות', יגאל ארנון ושות', יהב ושות' חברת עורכי דין, יריב בר - דיין עורכי דין, ליפא מאיר ושות', מ. פירון ושות', מיכה גדרון - משרד עורכי דין, מינצר-כרמון, נסים ושות', נשיץ ברנדס אמיר ושות', AYR - עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות', פישר (.FBC & Co), ענת בירן עורכי דין, עפר טויסטר, עו"ד, פרבמן, רשף ושות' - משרד עורכי דין, קרן כהן בלחרסקי ושות', משרד עורכי דין ונוטריון, RCP רז-כהן, פרשקר ושות' עורכי דין, RGD רייסמן- גור -דויטש, שובל - יושע, משרד עורכי דין ונוטריון, שטיינמץ, הרינג, גורמן ושות', CBA - שרקון, בן-עמי, אשר ושות' - משרד עורכי דין. 

בדירוג המשרדים בתחום צווארון לבן המשרדים המובילים שנבחרו בטיר 1 הם: איתן מעוז, עורכי דין, בן צור קורב ושות', עורכי דין, גיורא אדרת משרד עורכי דין, ורדי לשם רון, עורכי דין, חדד, רוט, שנהר, הלפר ושות'- משרד עורכי דין, חן, יערי ושות׳, יעל גרוסמן, משרד עורכי דין, כספי ושות', מיתר עורכי דין, נתי שמחוני ושות' - עורכי דין, עיני ליטבק לזר ושות', AYR - עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות', פישר (.FBC & Co),  קוסטליץ ושות', עורכי דין, שינמן-נגב-ניב, משרד עורכי דין, תל-צור ושות', משרד עורכי דין. 

45 תחומים שונים: משרדי עורכי הדין המובילים בישראל לפי תחומים. לחצו לדירוג המלא

שנת שיא להייטק הישראלי - וגם למשרדי עורכי הדין בתחום

תעשיית ההייטק השפיעה רבות גם על ענף המשפט, וניתן לראות שהמשרדים המובילים בדירוג היו גם אלה שטיפלו בעסקאות הגדולות של ההייטק הישראלי. שנת 2021 הייתה שנת שיא להייטק הישראלי- גיוסי ההון בהייטק הישראלי בשנה החולפת הגיעו לשיא חדש עם גיוס של 25.6 מיליארד דולר ב-773 עסקאות. מדובר בעלייה של 146 אחוז מהסכום שגויס בשנה שעברה וכן בעלייה של 28 אחוז בכמות העסקאות בתעשייה. ראינו בשנה האחרונה צמיחה משמעותית מאוד של תעשיית ההייטק וחלק ניכר מכך שעבר דרך שוק ההון האמריקאי. בהתאם לכך מספר חדי הקרן עלו משמעותית. ניתן לראות כי המשרדים המדורגים בטיר הראשון בהייטק טיפלו בחלק ניכר מהעסקאות הגדולות והבולטות במהלך שנת 2021. מחלקות ההייטק גדלו השנה ומספר עורכי הדין במחלקות אלו עלה בממוצע בשנת 2021 ב-11% לעומת מספר עורכי הדין בשנת 2020. שני משרדים עלו לטיר הראשון בתחום ההייטק- FWMK - (פירט, וילנסקי, מזרחי, כנעני) וגורניצקי ושות'. 

דוגמאות לפעילות של משרדי עורכי הדין במהלך השנה: משרד מיתר ייצג את פרנסיסקו פרטנרס ברכישת My Heritage וכן את Monday.Com בהנפקתה בנאסד"ק. המיזוג הגדול ביותר של חברה ישראלית לספאק – לפי שווי של 11 מיליארד דולר- מיתר ייצגו את Iron Source, גולדפרב זליגמן ייצגו את חברת הספאק. גולדפרב זליגמן ושות' ייצגו את ION (חברת הספאק) בעסקת המיזוג עם Inovid לפי שווי חברה של 1.3 מיליארד דולר. פירט וילנסקי מזרחי כנעני ייצגו את Inovid.

בתחילת 2022 פישר (.FBC & Co) ייצגו את Tower Semiconductor במכירה ל-Intel ב-5.4 מיליארד דולר. את Intel ייצג משרד יגאל ארנון ושות'.

הרצוג פוקס נאמן ייצגו את ענקית ההימורים 888 ברכישת הפעילות הבינלאומית של William Hill ב-2.2 מיליארד פאונד. משרד גרוס ושות' מייצג את חברת Melio הישראלית, שהצטרפה השנה למועדון חדי הקרן. מיתר ושות' ייצגו את Perion Network שרכשה את Vidazoo שיוצג בעסקה בידי משרד מ.פירון ושות', תמורת 93.5 מיליון דולר. מיתר ושות' גם ייצגו את cellebrite בהנפקה דרך מיזוג עם חברת הספאק TWC Tech.

שנת שיא גם בשוק ההון

משרדי עורכי הדין והמחלקות המתמחות בשוק ההון לא זוכרים שנה כזו עמוסה. במהלך השנה שחלפה הצטרפו לבורסה 97 חברות חדשות, שגייסו 10.5 מיליארד שקל בהנפקות מניות - נתונים שלא נרשמו מאז 1993. הצמיחה במספר החברות, בשיעור של 28 אחוז היא השנייה בגודלה שנרשמה השנה בשווקים בעולם. מספר החברות הנסחרות בבורסה בת"א עומד היום על כ-540, הגבוה ביותר מאז שנת 2012, מתוכן 53 חברות דואליות. בנוסף לפעילות הגואה בבורסה בישראל, היו כמובן גם הנפקות של חברות ישראליות בנאסד"ק, כאשר 20 מסך ההנפקות של חברות הטכנולוגיה חצו את רף המיליארד דולר. ראינו שמרבית מחלקות שוק ההון גדלו במהלך השנה מבחינת כוח אדם ובחלקן נוספו שותפים.

כמה דוגמאות לפעילות הענפה של משרדי עורכי הדין בתחום: משרד שבלת ושות' ייצג את אל על בהנפקה של אופציות לציבור בסך של 250 מיליון שקל, מיתר ייצגו את Monday בהנפקתה, וגורניצקי ייצגו את החתמים בהנפקה (בהובלת Goldman Sachs ו-J.P. Morgan), זוהי ההנפקה הגדולה בהיסטוריה של חברה ישראלית בוול סטריט - בשווי של כ-7 מיליארד דולר.

גורניצקי ייצג את החתמים בהובלת Morgan Stanley, Goldman Sachs ו-Citigroup גם בהנפקת חברת Walkme בה גייסה החברה 287 מיליון דולר. ורידיס השלימה הנפקה ומכירת מניות ב–883 מיליון שקל, ייצג אותה משרד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות'.

משרד מיתר ייצג את איירון סורס בהנפקה באמצעות מיזוג עם ספאק של קרן ההשקעות תומא בראבו. את הספאק ייצג בישראל משרד גולדפרב זליגמן. חברת הביטוח ליברה הונפקה גם היא במהלך השנה בבורסה בתל אביב, ואותה ייצג משרד פישר (.FBC & Co). 

מצוקת כוח האדם בהייטק? גם משרדי עורכי הדין מתמודדים עם האתגר

מצוקת כוח האדם בהייטק משפיעה על כל השוק. משרדי עורכי הדין מתחרים על כוח האדם האיכותי בינם לבין עצמם כבר שנים, אלא שעכשיו נכנסו מתחרים חדשים על עורכי הדין – חברות ההייטק. ההייטק שואב עובדים מכל הסקטורים ועורכי דין מוצאים עצמם בהתלבטות. הם עובדים הרבה יותר שעות מסקטורים אחרים ורוצים תגמול כספי.

יועצים משפטיים בתוך חברות ההייטק הפכו למבוקשים והתוצאה היא שהמשרדים, שנמצאים ממילא במצוקת כוח אדם, מבינים שכללי המשחק השתנו. במשך שנים רבות שכר עורכי הדין נשאר פחות או יותר זהה, אלא שעכשיו נרשמות עליות שכר למתמחים ולעורכי דין בשלוש שנות העבודה הראשונות שלהם. 

התחרות עם עולם ההייטק ובריחת המוחות הביאו לגל של העלאות שכר. בנוסף, המשרדים נותנים דגש רב יותר לרווחת העובדים ודגש על צרכים של עובדים על מנת שיוכלו למצות את הפוטנציאל המקצועי שלהם. התחרות העזה על עובדים מיומנים ואיכותיים מדגישה את החיוניות של משרדי עורכי הדין בבידול והבלטת היתרונות היחסיים אשר ברשותם, ובאה לידי ביטוי בדירוג. 

משרדים גדולים, לדוגמא, מבינים את החשיבות לחזק פרקטיקות הכרחיות על מנת להשאיר את הלקוחות בבית. דוגמה טובה לכך, ניתן לראות בתחום דיני העבודה- לא פחות מ-5 משרדים אשר דורגו בפני עצמם בדיני עבודה בשנת שעברה, התמזגו במהלך השנה למשרדים אחרים. אשר חלד ושות' שהתמזג למשרד ש.הורוביץ ושות'; חיים ברנזון ושות' שהתמזג למשרד גולדפרב זליגמן ושות'; ל.ד. קומיסר ושות' שהתמזג לבן ארי פיש סבן; לפידור ושות' התמזג לאגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות' ומשרדה של שלומית גוטרמן כספי שהתמזג יעם משרד אריאל שמר ושות'.

סוף עידן המשרדים הבינוניים – תחילת עונת המיזוגים 

שנת 2021 אופיינה בכמה מגמות בולטות בענף המשפט. אחת המגמות הבולטות ביותר בשנה האחרונה היא מיזוגים. השוק הולך יותר ויותר לכיוון של מיזוגים כאשר בשנת 2021 היו יותר מיזוגים ביחס לשנים הקודמות. לא מעט משרדים קטנים או משרדי בוטיק שהחליטו להתחבר למשרדי ענק ו'לנצל' היתרון לגודל, או משרדים בינוניים שהתפרקו והתפצלו לתוך משרדים אחרים או למשרדי ענק. בנוסף, אם בעבר משרדי בוטיק התמזגו לתוך משרדים גדולים בכדי להשלים פרקטיקות שאין למשרדים הגדולים, הרי שהשנה ראינו מיזוגים של משרדים קטנים הנכנסים לחזק פרקטיקות קיימות במשרדים הגדולים וכדי לשמש מכפלת כוח. אנו רואים כי מרבית המיזוגים / תזוזות המשמעותיות אירעו במשרדים הגדולים. 

השנה נפתחה עם המיזוג של עו"ד אלדד כורש ו-45 עורכי דין מעמית פולק מטלון לפישר (.FBC & Co). בהמשך וכחלק מהמגמה של המשרדים הבינוניים שהולכים ונעלמים, שביט בר-און גלאון צין ויתקון ושות' שהתפצל. כאשר עוה"ד עפר בר-און ורון צין והצוותים שלהם עברו לתדמור לוי ושות' ועו"ד יובל גלאון וצוותו עברו לעמית פולק מטלון ושות'. כך גם המבורגר עברון ושות' התמזג עם משרד ארדינסט בן נתן טולידאנו ושות'. משרד בינוני נוסף שהתמזג- לאמעי סידר רהט צידון פינק לנשיץ ברנדס.

תופעה מעניינת נוספת לה היינו עדים בשנה האחרונה היא 'העברת מקל' שנעשתה בכמה מהמשרדים הגדולים. הדור המייסד העביר את השרביט הניהולית לשותפים אחרים וזז הצידה, כאשר חלק מהשותפים המנהלים נמצאים בגילאי 40-50. מדובר במהלך שנבע גם מהרצון להכניס דם צעיר שמכיר את תנאי השוק החדשים, וגם כדי לייצר אופק לעורכי הדין המבטיחים של המשרד שרצו להתקדם.