איסוף ראיות

קודם כל צריך לדעת שבהליך גירושים כל פרט חשוב: ההליך כולו עוסק בחיים הפרטיים של אנשים ולפעמים פרטים שנראים לאדם אחד חסרי חשיבות, יכולים לעשות את ההבדל עבור אדם אחר. 

אם בעבר, כדי להוכיח טענות עובדתיות היינו נזקקים לשירותים של חוקרים פרטיים, מעקב והתחקות אחר בן /בת הזוג – כיום, בעידן בו אנשים אוהבים לחשוף ולשתף בפרטי החיים הפרטיים שלהם- ניתן לאסוף ראיות בלחיצת כפתור או בכניסה לפיד /קיר של מי שאנחנו מעוניינים בפרטים אודותיו. 

עו"ד טלי אבידן (צילום: יח"צ)
עו"ד טלי אבידן | צילום: יח"צ

למה אני מתכוונת? 

בתיק בתביעת מזונות- כשאדם טוען בבית המשפט / בית הדין שאין לו יכולת כלכלית, שיש לו ירידה בהכנסות, שהוא לא עובד, ועוד כל מני טענות- אבל הוא מקפיד להעלות תמונות ממסעדות יוקרה בהן הוא מבלה עם בת הזוג החדשה שלו- קל מאד להראות שהמצב שהוא טוען לו לא עולה בקנה אחד עם המצב בפועל. 

בעניין זה- גם קורות חיים בלינקדין יכולים לשמש כראיה בדיון כשמבקשים להוכיח פוטנציאל השתכרות, ואפילו ניסיון ומוניטין. 

מקרה אחר הוא כשאישה מבקשת מבית הדין הרבני שלום בית, אבל מעלה תמונות, או אפילו מתוייגת בתמונות שלא היא העלתה, במסיבות ובמועדונים שם היא רוקדת – יש ובית הדין הרבני לא יראה את זה בעין יפה וידחה לה את התביעה לשלום בית. 

גם בעל שמבקש שלום בית- כצעד טקטי, אבל נרשם לאתרי היכרויות... וקובע להיפגש עם נשים ש"מכילות" אותו צריך להיזהר שמא אותה אישה מכילה היא חברה של אשתו או אפילו חוקרת... 

מקרה נוסף, הוא של קבוצות בפייסבוק- קבוצות נשים או גברים- אני לא אנקוב בשמות, אבל הקבוצות האלו נועדו כדי להעצים את החברים בהם- ולפעמים החברים שופכים את רחשי ליבם בקבוצות האלה- ושוכחים שיש מצב שגם עורכי דין חברים בקבוצות האלה וזה יכול לחשוף את התכנים לידיים הלא נכונות או לפחות למי שלא היתה הכוונה הראשונית שזה יגיע אליו. 

יש עורכי דין שממליצים להוריד פרופיל לחלוטין ברשתות בתקופת הגירושין – אבל אני חושבת שזה עלול להיות קשה מדי עבור מי שגם ככה עוברים תקופה קשה והם נזקקים להרגשה לפחות, שיש סביבם אנשים וחברים- ולכן אני ממליצה: 

  1. לצמצם את הנוכחות או לחשוב היטב לפני כל פוסט שאתם מעלים. לבדוק שזה לא סותר את הטענות המשפטיות שלכם בהליך עצמו. 
  2. חשוב מאד לא להזדרז לשנות את הסטטוס בפייסבוק מנשואה לגרושה. לפני שהתגרשת וכשאת מבקשת שלום בית.
  3. צריך לעדכן את הגדרות הפרטיות שלכם – כך שרק מי שאתם רוצים יוכל לראות את הפוסטים שלכם. בנקודה זו צריך לקחת בחשבון גם חברים של חברים.
  4. אם אתם עדיין גרים באותו הבית- חשוב לשנות סיסמאות למייל ולפייסבוק ואפילו לטלפון הנייד.

הדבר השני שצריכים להזכיר זה, שהפייסבוק מהווה כר פורה לתביעות לשון הרע וכשאתם נמצאים בהליך גירושין או בפוסט גירושין - צריך לשים לב טוב מה אתם כותבים: כיון שאם אתם 'מלכלכים' לפעמים מצטרפת לתביעות מוכרות- תביעת לשון הרע.

מאת עו"ד טלי אבידן, בעלת משרד המתמחה בתחום דיני המשפחה, גירושין צוואות וירושות