נסו למצוא אנליסט שסבור כי שנת 2022 תהיה טובה למשקיעים בשוק ההון לפחות כמו 2021. זו משימה כמעט בלתי אפשרית - ובצדק: השנה החולפת, על כל צרותיה והוואריאנטים המתחלפים שלה, הייתה פשוט שנה נהדרת למשקיעים בבורסות ברוב העולם, במיוחד בבורסה בת"א. בעוד שבוול סטריט מדד ה-500  S&P גמא כמעט 28% (נכון לשבוע האחרון של דצמבר) ומדד הנאסד"ק הוסיף כ-23%, מדד ת"א 35 התעלה על שניהם ונסק עד כה לא פחות מ-31%. 

צריך להיות מאוד מאוד אופטימי להאמין שנראה תשואות כאלו גם ב-2022. מה שלא אומר בהכרח כי השנה הנכנסת תהיה שנה עגומה למשקיעים. ייתכנו עליות, אך הן כנראה יהיו צנועות יותר מאשר ב-2021 החריגה. על אילו סקטורים ומניות כדאי בכל זאת לשים עין ב-2022? פנינו עם השאלה הזו לשלושה גופי השקעות מובילים בשוק - ולהלן התשובות.  

מיטב דש: תקשורת ו-IT 

ענף התקשורת 

"לאחר שנים של שחיקה עמוקה במחירי הסלולר ותחרות גבוהה בתחום הטלוויזיה והאינטרנט, נראה כי 2022 תהיה שנה של שינוי מגמה שתיתמך בהתחלת מימוש הפוטנציאל של שני מנועי הצמיחה העיקריים של הענף: פריסת רשת דור 5 בסלולר והמעבר לשימוש בתשתית הסיבים האופטיים. 

"מנועי הצמיחה הללו יאפשרו לחברות התקשורת להגדיל את מקור ההכנסה שלהן באמצעות עלייה הדרגתית במחירים, שתנבע ממתן מוצרים משודרגים טכנולוגית. 2021 הכינה את הקרקע לחדירת הסיבים האופטיים לתוך משקי הבית, עם התחלת הפריסה המאסיבית של בזק שהצטרפה לפרטנר ו-IBC שהקדימו אותה. בהמשך ישיר לכך, 2022 צפויה להיות שנה של המשך השקעות משמעותיות בפריסת הסיבים האופטיים, כאשר החזר ההשקעה יבוא לידי ביטוי לאורך זמן, עם מעבר הצרכנים לצריכת תשתית סיבים.  

רשת 5G  (צילום: סאלי פאראג)
רשת 5G. הזדמנויות צמיחה של ענף התקשורת | צילום: סאלי פאראג

"הצורך של משקי הבית בתשתית סיבים על פני התשתית המיושנת התעצם עם הגידול בצריכת האינטרנט הביתי, ואף התחדד עם המעבר החלקי לעבודה מהבית והלמידה מרחוק בתקופת הסגרים בשנה וחצי האחרונות. המוכנות הצרכנית גדלה ונראה כי הביקוש לתשתית סיבים ביתית מתרחב. ביחד עם השימוש ברשת דור 5, כלל חברות הענף ייהנו משיפור הדרגתי בתזרים". 

סקטור ה-IT 

"מגפת הקורונה גרמה להאצה באימוץ טכנולוגיות חדשות וסימנה לחברות רבות ולגופים ממשלתיים את חשיבותם של נוכחות דיגיטלית, אפשרות עבודה מרחוק והגנה מפני תקיפות סייבר. להערכתנו, מגמה זו לא תיעצר ב-2022. קיים עדיין מחסור גדול בתשתיות ובצורך של הארגונים להתאים את עצמם ולנהל את משאבי המחשוב. בנוסף לכך, אנו מאמינים שתקציב הממשלה ייתן עוד רוח גבית לסקטור. 

"חברות ה-IT הנסחרות בישראל מנוהלות בצורה טובה מאוד. לאורך השנים ראינו מגמת קונסולידציה מוצלחת ברוב החברות, שצפויה להימשך גם ב-2022. בנוסף לכך, קיים פוטנציאל אפ-סייד בחלק מהחברות שהצליחו להגדיל הכנסות ורווחיות בשווקים בינלאומיים, בעיקר בארה"ב". 

מניות מומלצות 

מטריקס: "החברה הגדולה והמובילה בתחום ה-IT בישראל מנוהלת על-ידי הנהלה מוערכת ואיכותית. משבר הקורונה הדגיש לחברות פרטיות וגם לגופים ממשלתיים את הצורך הקיומי בתשתיות טכנולוגיות והשקעות בדיגיטל. המשבר האיץ השקעות בענף, ולהערכתנו מגמה זו לא תיפסק ב-2022 ואף תתרחב. 

"בנוסף לכך, להערכתנו התחום ימשיך לקבל רוח גבית חזקה גם מתקציב המדינה וגם מהצורך הגדול של חברות לעמוד בשינויים הטכנולוגיים בעולם (תקיפות סייבר, עבודה מרחוק וכו'). מטריקס, כמובילת הענף, תהנה ממגמות אלו. אנחנו מעריכים שגם השנה, בדומה לעבר, החברה תבצע רכישות שיתרמו לשורה התחתונה. 

"מלבד השוק הישראלי שלהערכתנו ימשיך לצמוח, מטריקס חדרה בהצלחה לשווקים בינלאומיים, בעיקר לארה"ב. אנו צופים המשך צמיחה בשוק זה, שמאופיין בשיעורי רווחיות יותר גבוהים. אנו מאמינים שמטריקס תצליח להתמודד בצורה יותר טובה מרוב החברות בענף עם המחסור בכוח אדם ותפגע פחות מהנושא, ותדע 'לגלגל' את עלויות כוח האדם ללקוחותיה". 

קורנית: "קורנית הינה חברה מובילה בתחום ההדפסות הדיגיטליות בענף הטקסטיל. פתרון ההדפסה הדיגיטלי מחליף את פתרון ההדפסה האנלוגי, ומספק פתרון של ייצור לפי ביקוש תוך חיסכון בזמן הדפסה, בפסולת ובשימוש במים.  

"שוק ההדפסה הדיגיטלית בטקסטיל עדיין קטן מאוד. עם זאת, המעבר המואץ למכירות מקוונות, השמירה על איכות הסביבה וההבנה כי חשוב למקם את הייצור קרוב לצרכן הסופי (מגבלות תנועה בקורונה) - כל אלו צפויים להגדיל משמעותית את נתח שוק ההדפסה הדיגיטלית מסך שוק ההדפסות בטקסטיל. הפוטנציאל החבוי עצום וצפוי ללוות את קורנית בשנים הבאות.  

"כפועל יוצא מכך, לקורנית תחזית הכנסות של 500 מיליון דולר עד 2023  ומיליארד דולר עד 2026, המשקפים צפי לצמיחה דו-ספרתית גבוהה מדי שנה. במקביל, למרות שצפוי המשך גידול בהוצאות מחקר ופיתוח ומכירה ושיווק, אנו מעריכים כי נראה גם מינוף תפעולי הדרגתי מדי שנה, שיגדיל את רווחי החברה". 

בנק לאומי: תעופה, מכשור רפואי וגיימינג

האנליסטים שמוליק קרפף ושגיא שטרומצה, מאגף הייעוץ בהשקעות בבנק לאומי, בחרו להתמקד באפיקי השקעה אטרקטיביים בשוק המניות העולמי ל-2022. 

חברות תעופה 

US Global Jets ETF (סימול: JETS)

דלתא אירליינס (סימול: DAL) 

2021 הסתיימה בסימן התאוששות חדה בפעילות של חברות התעופה בארה"ב בהשוואה לארמגדון  אותו חוו במהלך 2020, בעקבות ההתפרצות הראשונית של נגיף הקורונה וקרקוע ציי המטוסים בעולם. השיפור בפעילות מומחש היטב בשלושה מישורים: תעבורת נוסעים, איתנות פיננסית ומהלכי התייעלות שהובילו לשיפור בתזרימי המזומנים. 

דלתא איירליינס (צילום: Markus Mainka, shutterstock)
ענף התעופה התאושש | צילום: Markus Mainka, shutterstock

במישור הראשון, אנו עדים לעלייה חדה במספר הנוסעים היומי בשדות התעופה בארה"ב, שחצה את רף שני מיליון הנוסעים ליום במהלך דצמבר 2021. זהו שיפור חד בהשוואה ל- 800,000 איש בלבד במהלך דצמבר 2020, ונמוך רק ב-15% מהתקופה המקבילה ב-2019, טרום התפרצות הקורונה. במישור השני, אנו עדים לשיפור באיתנות הפיננסית של רוב חברות התעופה. לשם המחשה, דלתא אירליינס סיימה את הרבעון השלישי של 2021 עם נזילות בהיקף כולל של 15.8 מיליארד דולר, כנגד סך חוב והתחייבויות של 27.8 מיליארד דולר. החל מאוקטובר 2020 הצליחה החברה להקטין את התחייבויותיה הפיננסיות בשיעור של 12 מיליארד דולר.  

במישור השלישי, ההתייעלות, בלטו חברות התעופה לחיוב עם קיצוץ חד בשורת ההוצאות התפעוליות. הנהלתה של דלתא קיצצה 2.6 מיליארד דולר משורת ההוצאות התפעוליות המתואמות ברבעון השלישי, ירידה של 25% בהשוואה לרבעון השלישי של 2019. הירידה בהוצאות, בשילוב עם הזינוק בשורת ההכנסות, הומחשה היטב בקצב ייצור המזומנים, שעמד על 151 מיליון דולר. 

במבט קדימה, במישור העסקי, חברות התעופה האמריקאיות מדווחות על זינוק במספר ההזמנות וחלקן אף צופות חזרה לפעילות מלאה ותקינה במהלך 2022. נציין כי כמה מהחברות כבר עברו מהפסד רבעוני לרווח, ואחרות צופות חזרה לשורת רווח נקי במהלך השנה  הקרובה. 

אנחנו ממליצים על השקעה בסקטור, אליו ניתן להיחשף דרך מדד רחב העוקב אחר חברות התעופה, באמצעות רכישת ה-ETF:US Global Jets  (סימול: JETS). ההשקעה המועדפת עלינו בסקטור היא מניית דלתא אירליינס (סימול: DAL). הסיכון העיקרי בהשקעה בסקטור נובע מהאפשרות להתאוששות איטית מן הצפוי מנגיף הקורונה, דבר שעלול לפגוע בהכנסות וברווח ואף לפגוע במאזן הפיננסי של החברות. סיכון נוסף הוא המשך עליית מחיר הנפט, ובתוך כך עליית מחיר דלק סילוני, המשמש תשומה עיקרית בענף. 

חברות מכשור רפואי

 iShares U.S. Medical Devices ETF (סימול: IHI) 

מדטרוניק (סימול: MDT) 

הבחירה השנייה שלנו מגיעה מתחום המכשור הרפואי. תחום זה כולל חברות אמריקאיות העוסקות בפיתוח וייצור מכשור לחדרי ניתוח, ציוד תומך חיים, מכשירי ניטור, דיאגנוסטיקה והדמיה, שתלים ועוד. השפעות משבר הקורונה הביאו לבחינה מחודשת של תקצוב התחום הרפואי במדינות השונות, ואלו צפויות להמשיך ולתמוך בהסטת משאבים משמעותית לתחום זה. לצד זאת, התחום נהנה ממגמות ארוכות טווח הכוללות עלייה בתוחלת החיים והזדקנות האוכלוסייה בעולם המערבי, במקביל לגידול מואץ בביקוש לטיפולים ושירותי בריאות במדינות מתפתחות. 

ה"יהלום שבכתר" היא ענקית המכשור הרפואי מדטרוניק, המתמחה במכשור לא פולשני לטיפול במחלות לב, ייצור מכונות הנשמה ובפתרונות לחדרי ניתוח. במהלך הרבעון השני של השנה הפיסקאלית (שהסתיים ב-29 באוקטובר 2021) רשמה החברה תוצאות נאות שכללו גידול של 3% בהכנסות וזינוק של 68% ברווח התפעולי לרמה של 1.5 מיליארד דולר בהשוואה לרבעון המקביל בשנה הקודמת. בנוסף לכך, במהלך ששת החודשים האחרונים השיבה הנהלת החברה 2.4 מיליארד דולר לבעלי המניות באמצעות תשלום דיבידנד ורכישה עצמית של מניות.  

למרות זאת, בחודשים האחרונים איבדה המניה כ-20% מערכה, בעיקר בשל חששות להתפשטות מחדש של נגיף הקורונה שתוביל לעומס בבתי החולים ולדחייה של פרוצדורות אלקטיביות הנעזרות במוצרי החברה. בעקבות כך, נסחרת כיום המניה לפי תמחור של 18 פעמים רווח נקי בלבד לרווחי השנה הבאה, המהווה תמחור נמוך מהממוצע בענף. 

אנחנו ממליצים על השקעה בסקטור המכשור הרפואי, אליו ניתן להיחשף דרך מדד רחב העוקב אחר חברות בסקטור, דרך ETF:US Medical Devices  (סימול: IHI). ההשקעה המועדפת עלינו בסקטור היא כאמור מניית מדטרוניק (סימול: MDT). הסיכון העיקרי בהשקעה בסקטור הוא התמחור הגבוה יחסית של רוב המניות בענף, לצד חשש מהתאוששות איטית מן הצפוי מנגיף הקורונה, דבר שיוביל לדחייה נוספת של פרוצדורות רפואיות אלקטיביות ופגיעה בהכנסות חלק מהחברות. 

גיימינג

VanEck Video Gaming and eSports ETF (סימול: ESPO) 

אלקטרוניק ארטס (סימול: EA) 

הבחירה השלישית שלנו היא ענף הגיימינג והמדיה. הענף כולל חברות המפתחות ומוכרות תוכן, פלטפורמות וטכנולוגיות בתחום משחקי הווידאו והמציאות הווירטואלית והרבודה, המשוחקים על גבי מחשבים, טאבלטים, מובייל וקונסולות.  

הביקוש למשחקי וידאו הואץ בשנים האחרונות, עם זמינות הגישה לאינטרנט זול וחדירת השימוש בסמארטפונים. התקדמות הטכנולוגיה הפכה את המשחקים  לזמינים להמונים, וכיום מדובר באחד המגזרים הצומחים בשוק המדיה והבידור העולמי. מגמה זו קיבלה מכפיל כוח על רקע משבר הקורונה, עם זינוק שחל ברכישת מנויים וצריכת תוכן. מאז היציאה מהסגרים, נרשמה חולשה יחסית במניות הענף, כמו גם בענפי צמיחה נוספים, על רקע חיפוש המשקיעים אחר תחומי השקעה זולים יותר. מהלכי הרגולציה בסין, ובפרט מאבק הממשל בתרבות המשחקים און-ליין, אותם כינה "אופיום רוחני", גם כן העיבו על מניות הענף והובילו לביצועי חסר של המניות בענף בהשוואה לביצועים של מדד ה-500  S&P מתחילת השנה. 

ילד משחק במחשב (צילום: sezer66, Shutterstock)
עולם הגיימינג ימשיך להתפתח | צילום: sezer66, Shutterstock

חברת אלקטרוניק ארטס נמנית על אחת משלוש יצרניות משחקי הווידאו המובילות בארה"ב, והבעלים של משחקי הדגל המוכרים ביותר ברחבי העולם, כגון פיפ"א, מלחמת הכוכבים וסים סיטי. ברבעון שחלף רשמה החברה הכנסות של 1.82 מיליארד דולר, בהשוואה ל-1.15 מיליארד דולר בלבד ברבעון המקביל בשנה הקודמת. בשורה התחתונה, החברה רשמה רווח נקי מתואם של 1.02 דולר למניה, המהווה זינוק של 62% בהשוואה לרווח הנקי המתואם למניה ברבעון המקביל בשנה הקודמת. בנוסף, במהלך הרבעון השיבה הנהלת החברה 373 מיליון דולר לבעלי המניות, באמצעות רכישה עצמית של מניות ובאמצעות תשלום דיבידנד. 

במבט קדימה, הנהלת החברה העלתה את תחזיותיה, הן בשורת ההכנסות והן במונחי תזרים מזומנים מפעילות עבור שנת 2022 הפיסקאלית כולה. השילוב בין הדומיננטיות של החברה בתחום משחקי הספורט לבין התמחור הזול יחסית (16 פעמים רווח נקי לשנה הבאה) שבו נסחרת כיום המניה, מספק נקודת כניסה מצוינת להשקעה. 

אנחנו ממליצים על השקעה בסקטור, אליו ניתן להיחשף דרך מדד רחב העוקב אחר חברות הגיימינג, באמצעות ה-ETF: VanEck Video Gaming and eSports   (סימול: ESPO). ההשקעה המועדפת עלינו בסקטור היא מניית אלקטרוניק ארטס (סימול: EA). הסיכון העיקרי בהשקעה בסקטור הוא הטעמים וההעדפות המשתנים בתדירות גבוהה של הצרכנים. 

פעילים ניהול תיקי השקעות: בדיקת שבבים ו-DX

יזהר גנור, מנהל מחלקת המחקר בפעילים ניהול תיקי השקעות, בחר להפנות זרקור לשני ענפים אטרקטיביים להשקעה ב-2022, מיד לאחר המלצה כללית לזיהוי תשואה עודפת בשוק.   

טיפים לזיהוי תשואה עודפת 

"שוק ההון משלים השנה 13 שנים של עליות כמעט רצופות. בשילוב בין ריבית אפסית ושיא במכפילי רווח נוצר מצב שבו קשה מתמיד לחלץ תשואת עודפת מהשוק. אנליסטים, בניסיון להצדיק מחירי חברות עם הפסדים לאורך שנים, החלו לדבר על מכפיל מכירות כפרמטר לגיטימי להערכת חברה. הדבר מתחיל להזכיר את פרמטר ה-Eyeballs הידוע מתקופת הדוט-קום. 

"למרות זאת, אנחנו בדעה שגם בשוק כזה ניתן לחלץ תשואה עודפת על ידי זיהוי שלושה מרכיבים: 

1. נקודות פיתול (Inflection Points) בשוק: מגפת הקורונה והשינויים הטכנולוגיים סיפקו לא מעט נקודות פיתול, למשל שינוי בהעסקת עובדים ומעבר לסביבת עבודה היברידית; האצה של הטרנספורמציה הדיגיטלית בתחומים חדשים, דעיכת חוק MOORE ושינוי מאפייני הביקוש לשבבים. 

2. נקודות פיתול בחברה: נקודת פיתול בחברה נוצרת בדרך כלל כתוצאה מחילופי הנהלה, משבר עסקי או שינוי דרמטי ברכיב עיקרי בסביבת העבודה של הארגון. זיהוי מוקדם של נקודת פיתול כזו בחברה יוצרת כמעט תמיד הזדמנות השקעה.

3. זיהוי הזדמנויות עם פוטנציאל משמעותי מול סיכון מוגבל: פוטנציאל כזה יכול לנבוע משינוי משמעותי בשוק היעד, מאפיין טכני בנתוני החברה, כשל תקשורת או אפילו פער תרבות ארגונית בין הנהלת החברה למשקיעים ועוד. 

ענף השבבים

תת סקטור: מכשור לייצור ובדיקה 

"ענף השבבים אינו מקשה אחת, קיימים בו לפחות ארבעה תתי ענף עם מאפייני פעילות ותמחור  שונים:

·         מתכנני שבבים (Fabless Companies).

·         יצרני שבבים.

·         ספקי שירותי גימור ואריזה.

·         יצרני ציוד ומכשור לענף (מכונות ייצור ואריזה ומכשור בדיקה).

"בתוך ענף השבבים אנחנו ממליצים על תת-סקטור מכשור לייצור ובדיקה. מדובר בציוד לייצור השבבים עצמם, כמו גם ציוד בקרה ובדיקה של תהליך הייצור ומכונות גימור ואריזה של השבב המוכן. אנחנו מזהים שינוי בשוק השבבים, שיוצר ביקושים מתמשכים וגדלים דווקא בטכנולוגיה הפחות מתקדמת (והפחות יקרה). מגמה זו מועצמת מהעלייה החדה בעלויות ייצור הטכנולוגיה המתקדמת (Leading Edge), וביחד הן יוצרות נקודת פיתול לחברות בתחום. 

"חברות הפועלות בתחום ירוויחו פעמיים:  פעם אחת מגידול מעבר לצמיחה הטבעית של הענף; ופעם שניה מאפקט שיכוך (Damping) משמעותי של רכיב המחזוריות (Cycles), שאחראי במידה רבה לתמחור החסר שנהוג בסקטור. 

"לשם איזון, נביא מספר גורמים שעלולים להאט את קצב הצמיחה בתחום:

·         סיכון גיאופוליטי. ככלל, שבבים בעולם מתוכננים בארה"ב ומיוצרים באסיה ולכן מתחייב שיתוף פעולה בין-אזורי. מצד שני, גם סין וגם ארה"ב שואפות להגיע ל'עצמאות-שבבית' ומכאן נובע מתח מובנה, שעלול לפגוע בסקטור.

·         מדיניות מוניטרית מצמצמת והאטה בצמיחה בסין (ובכלל) עלולים להאט את הצמיחה בתעשייה.

·         הקמת מפעלים לייצור שבבים היא עתירת הון, ולמפעלים יש חותם סביבתי משמעותי.

 תוכנות מעבר לדיגיטל (Digital Transformation - DX)

"אחד התחומים שקיבל  תנופה משמעותית עקב מגפת הקורונה הוא תחום המעבר לדיגיטל בקרב חברות עסקיות. המחשבה הראשונה שעולה בהקשר זה היא מעבר מערכות המידע (IT) ממשרדי הארגון לענן (פרטי, ציבורי, היברידי). עם זאת, אנחנו רואים בתחום זה פוטנציאל מוגבל.  תחום ה-IT על רכיביו נמצא בשלב בשל יחסית, עם תחרות קשה בין חברות  Legacy ש'יושבות' כבר שנים בארגון ובין חברות 'דיגיטליות במקור' (Cloud Native), שמציעות לארגונים להחליף יישום וספק. 

"מנגד, לתחום ה-DX שמתמקד בתפעול השוטף של החברה יש להערכתנו פוטנציאל גבוה. במהלך המגפה חברות חוו משברים ושינויים כמעט בכל תחומי  הפעילות העסקית. טלטלות של ממש נרשמו בתחומי כוח האדם וניהול ההון האנושי, עם המעבר למתווה העסקה היברידי; קשרי לקוחות, עקב ההכרח לספק שירות ללקוחות בתנאים של הגבלות תנועה, סגרים וריחוק; ספקים, על רקע הצורך לנהל מלאי תחת מערכות שילוח שבורות ומחסור ברכיבים הכרחיים; ורגולציה וגורמי תקינה ואכיפה. 

"בתחום זה פועלות כמה חברות גדולות עם פתרונות מורכבים (SAP, אורקל, CRM), אבל הפוטנציאל נמצא דווקא בחברות קטנות, שנבדלות במיקוד הפתרון שהן מציעות ובסוג החברות להן מיועדת התוכנה (גודל החברה, פרישה גיאוגרפית, תחום פעילות וכו'). אנחנו מזהים את עיקר הפוטנציאל בחברות אלו, שמספקות פתרון יעיל וקל ליישום ארגוני בתחומים מוגדרים:

·         ניהול הון אנושי בארגון. התוכנות המובילות בתחום נותנות פתרון מקיף לארגון בניהול המחזור המלא של כוח אדם כולל גיוס עובדים, שילוב עובדים חדשים בארגון, , ניהול כל רכיבי התגמול והליכי סיום העסקה.

·         ניהול חווית "משתמש". תוכנות אלו מזהות שינויים במאפייני לקוחות ובעזרת יישומי בינה מלאכותית מסוגלות לזהות ולהתריע על תקלות וחוסר שביעות רצון בשלב מוקדם, לפני שהתקלה הפכה לאירוע קשה. 

"השקעה בחברות תוכנה חדשניות, שפועלות בתפר שבין ניהול ההון האנושי לחוויית המשתמש  ובין תפעול החברה כולה למערכות ה-IT, תביא לתשואה עודפת משמעותית. החברות הטובות בתחום מציעות תוכנות גמישות וקלות ליישום, מבוססות בינה מלאכותית, שמצליחות בו-זמנית לשפר ולייעל את מערכות הארגון תוך חיסכון בעלויות. 

 הנתונים והמידע המובאים בכתבה זו אינם מהווים ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.