תקרות גבוהות מאוד וחלונות גדולים מהווים יתרון מבחינת אור וזרימת אוויר, אך מצד שני מקשים מאוד על עיצוב הפנים והעמדת הריהוט. גבר בשנות ה-30 לחייו, שרכש דירה בבניין לשימור בכרם התימנים בתל אביב, לו ולבתו בת ה-3, התקשה בסידור חלל מהסוג הזה ופנה למעצבת גל ברק. "הלקוח רצה להכניס רצה טאצ' נשי", מספרת ברק, "והיה חשוב לו להשאיר את פינת הזולה של בתו, הפריט היחיד שהביא מהדירה הקודמת".

הכובשים, מבואה גובה (צילום: שי אפשטיין)
בריקים לבנים ומראה ליצירת עניין בכניסה | צילום: שי אפשטיין

מתאימים את הרהיטים לאופי הבניין

הבניין המקורי שבו ממוקמת הדירה תוכנן בשנת 1926 ועוצב תחת השפעת עקרונות האדריכלות הקלאסית. בדירה, שגודלה 92 מ"ר, שלושה חדרי שינה מאוד קטנים וחלל ציבורי אשר בו הסלון, פינת האוכל והמטבח. על השיפוץ הם עבדו כחודש וחצי והעלות, כ-100 אלף שקלים, כללה את שכר המעצבת, נגרות (גדי זילברמן), עבודת קבלן, רהיטים, וילונות, תאורה, אקססוריז חיפוי לבנים ומכשירי חשמל.

בעקבות מיקומה של הדירה בבניין לשימור, היה לברק חשוב לקנות רהיטים אשר יתאימו לסגנון המקום בו היא נמצאת, ולכן פינת האוכל הינה בסגנון קלאסי, והספרייה הגדולה ושידת הכניסה עוצבו גם הן להתאים במיוחד לאופי הבניין. עקב התקרות הגבוהות והצורך באחסון רב בדירה כזו קטנה, הוזמנו ארונות בגדים כפולים אשר הורכבו אחד על השני. "החלונות הגדולים ובעלי הנוכחות הרבה שלהם חייבו אותי להעמיד על הקיר ממול פריט בעל נוכחות חזקה גם כן", מסבירה ברק, "על מנת לאזן את החלל, והספרייה בהחלט עושה את העבודה מבלי להתחרות ביופיים של החלונות ובנוף האורבני שנשקף מהם".

בעניין החלונות מוסיפה ברק כי "החלונות בבניין מתחילים בגובה נמוך מהרגיל, מכיוון שאלו פתחים ישנים. ולכן הזמנו את הספות במיוחד, כך שיגיעו עד לגובה תחילת החלונות ולא יסתירו את תחתית החלונות. בסלון, בין מה שהיום 'פינת הזולה' למטבח, היה קיר שאותו הורדנו".

הכובשים, סלון (צילום: שי אפשטיין)
פינת זולה לילדה מאחורי הספה | צילום: שי אפשטיין
הכובשים, סלון חלון (צילום: שי אפשטיין)
פלטת הצבעים בחלל הותאמה לצבע המסגרות של החלונות | צילום: שי אפשטיין
הכובשים, סלון ספה (צילום: שי אפשטיין)
ספה בגובה החלק התחתון של החלון | צילום: שי אפשטיין

פינת אוכל בסגנון עתיק

בכניסה לדירה יש מסדרון ארוך וברק מציינת שהיה חשוב ליצור עניין במסדרון זה ולהפוך את הכניסה לנעימה ולא קלסטרופובית. על צדו האחד של המסדרון נתלתה מראה ארוכה, וצדו השני חופה בבריקים לבנים. "המראה שלאורך כל המסדרון נותנת תחושה פתוחה יותר", אומרת ברק, "ולכך מצטרפת המראה הנוספת שיש בקצה המסדרון מעל השידה אשר תכננו במיוחד לנישה אשר היתה קיימת שם".

הכובשים, סלון ספרייה (צילום: שי אפשטיין)
ספרייה עם נוכחות חזקה לאיזון החלל | צילום: שי אפשטיין
הכובשים, פינת אוכל מבט למטבח (צילום: שי אפשטיין)
גופי תאורה עם פרחים מרככים את המראה המודרני והקר של המטבח | צילום: שי אפשטיין
הכובשים, מטבח פינת אוכל (צילום: שי אפשטיין)
פינת האוכל מעוצבת בסגנון עתיק | צילום: שי אפשטיין

בקצה המסדרון עומדים שירותי אורחים. בשירותי האורחים נתלתה מראה בעלת מסגרת בסגנון עתיק, כדי להכניס את אופיו הישן של הבניין, יחד עם שמירה על הקווים הנקיים והמודרניים.

הכובשים, שירותים גובה (צילום: שי אפשטיין)
מראה בסגנון עתיק בשירותי האורחים | צילום: שי אפשטיין

 "המטבח, אשר היה קיים כבר כשהלקוח שכר את שירותיי, הינו לבן מבריק ומאוד מודרני באופיו", מסבירה ברק, "לי היה חשוב לאזן את המודרניות הזו שלא התאימה בעיניי לדירה הזו, ומכיוון שלא היה תקציב להחליף את חזיתות המטבח, נאלצתי לעבוד עם מה שקיים. ובעזרת שאר הריהוט בחלל הציבורי שנמצא ליד המטבח, הכנסתי חמימות. הספרייה הגדולה, פינת האוכל המעוצבת בסגנון עתיק, גופי התאורה שבמרכז החלל, עם עיטורי הפרחים הלבנים שבתוכם, כולם נועדו לרכך את האופי הנוקשה של המטבח".

הכובשים, חדר רחצה גובה (צילום: שי אפשטיין)
ארון אמבטיה מרחף שאינו מכביד על חדר הרחצה הקטנטן | צילום: שי אפשטיין

המסגרות של החלונות הגדולים בחלל הציבורי הינם בעלי צבע זית/חאקי ומכיוון שהם כל כך משמעותיים בחלל הם הכתיבו את פלטת הצבעים ולכן גם הספה בגוון דומה והכריות נבחרו להשלים את ההרמוניה.

הכובשים, חדר שינה גובה (צילום: שי אפשטיין)
ארון הבגדים הכפול מגיע עד התקרה | צילום: שי אפשטיין

בחדר הרחצה הראשי היה כיור קטן תלוי מהקיר וברק הוסיפה ארון אמבטיה מרחף, אשר לא יכביד על חדר הרחצה הקטנטן.

הכובשים, חדר ילדים (צילום: שי אפשטיין)
קירות ורודים למראה ילדותי | צילום: שי אפשטיין
הכובשים, חדר ילדים גובה (צילום: שי אפשטיין)
מדבקת קיר דקורטיבית שמודדת גובה | צילום: שי אפשטיין

"הדירה הזו היא דוגמה מצוינת לשילוב בין מודרני וקלאסי", מסכמת ברק. "אני תמיד שואפת ליצור אקלקטיקה בחללים אותם אני מעצבת, ואני חושבת מדירה זו אפשר לקחת הרבה רעיונות לכל בית. שימו לב איך ידיות בסגנון עתיק על ספרייה ושידה בקווים ישרים ופשוטים, מעניקים לה את אופיה. ובכלל, ידיות זהו פריט לא יקר שקל להחליף  ובכך לרענן מראה של כל רהיט ישן ולהכניס עומק ואופי".

הכובשים, חוץ (צילום: שי אפשטיין)
הבניין תוכנן בשנת 1926 ועוצב תחת השפעת עקרונות האדריכלות הקלאסית | צילום: שי אפשטיין
הכובשים, חוץ פינתי (צילום: שי אפשטיין)
החלק התחתון של החלונות בבניין ממוקם בגובה נמוך מהרגיל | צילום: שי אפשטיין

רשימת קניות:
מראות בשירותים ומעל שידת הכניסה: כ-250 שקלים שתיהן ב-LOZ, אם הדרך.
ספה: 7,000 שקלים, בקיאנו רהיטים, הרצל 33, תל אביב.
._OBJ_OBJ

תכנון ועיצוב: גל ברק, מעצבת פנים והנדסאית אדריכלות

אדריכלות הבניין: רן בלנדר, אדריכלות ובינוי ערים בע"מ
אדריכלית אחראית: לנה קופטייבסקי

במדור הקודם: אהבה ראשונה
לכל הכתבות במדור אורבני