באמצע החודש פרסמה אושיית הרשת חן טל בטיקטוק סרטון של עץ האשוח המקושט בביתה. למעט שתי תגובות נוזפות, לא נראה ש-14 אלף ויותר העוקבים שלה באפליקציה התרגשו מהחגיגיות. לעומת זאת, כשפרסמה לפני כחודשיים וחצי בסטוריז באינסטגרם סרטונים של בנה אילור בן ה-4 כותב מכתב לסנטה קלאוס – התגובות כבר היו יותר שליליות. בתגובה לתגובות כתבה טל: "לא, אני לא נוצרייה, ונכון זה לא 'חג שלנו', אבל אין אחד שלא היה חולם לחוות את חג המולד... אנחנו כל שנה שמים עץ ומקשטים אותו ומחלקים מתנות".

כריסמס 2020, ג, חן טל (צילום: אינסטגרם hental2o)
צילום: אינסטגרם hental2o

הבית של חן טל הוא ממש לא הבית היחידי שבו ניצב עץ מקושט. לצד הנוצרים החוגגים ברובם את חג המולד ב-25 בדצמבר (בזרמים מסוימים חג המולד מצוין באמצע ינואר) ואת ערב השנה החדשה ב-31 בחודש, יש עוד ישראלים שנוהגים לקשט את הבית בתקופה זו. בעבר ראינו חגיגות כריסמס בארץ בעיקר ביישובים נוצריים כמו מעיליא ופסוטה, וביישובים מעורבים (מי שלא נדחס עם אלפי אנשים במרכז נצרת או חיפש חניה ליד כיכר השעון ביפו או במושבה הגרמנית בחיפה - שיצביע). אבל בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים מקשטים את הבית ברוח החג. לשינוי הזה אחראים במידה רבה יוצאי ברית המועצות לשעבר, שהפסיקו להחביא את השורשים והחלו להתגאות בהם.

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> ב-250 שקל שגיא ושרון יצרו חדר כביסה מטריף

>> זהירות: זה הפריט במטבח שעלול להתלקח  

בברית המועצות חגגו ב-31 בדצמבר את נובי גוד (כלומר "השנה החדשה") כחגיגה אזרחית ולא דתית. המסורת הזאת נמשכת במדינות ברית המועצות לשעבר, ויוצאי ברית המועצות החלו לחגוג אותה גם בארץ. כמו בכריסמס גם בנובי גוד נוהגים להציב בבית עץ מקושט, המכונה יולקה, ובעקבות הביקוש הגובר אפשר היום להשיג בקלות עצים (מפלסטיק כמובן) וקישוטי חג בסופרמרקטים שלא כשרים, ברשתות הסטוק למיניהן ובירידים ייעודיים בקניונים.

כריסמס 2020, דיזנגוף סנטר (צילום: שרון דבורקין)
כיום קל להשיג קישוטים לחג בארץ. פופ אפ חנוכריסמס בדיזנגוף סנטר בתל אביב | צילום: שרון דבורקין

"ערגתי לעץ יפה כמו בגלויות"

כך, בין הישראלים שמציבים עץ מקושט בבית יש רבים שהם או הוריהם עלו לארץ ממדינות ברית המועצות לשעבר. "הוריי עלו בשנות ה-70 מרוסיה ותמיד בילדותי היה בבית עץ בחגים. היה כל כך כיף ורציתי להעביר את השמחה של החג לבנות שלי", מספרת מיקה סלבין, ואילו דן מנקו הצטרף לחגיגות בעקבות בת זוגו גבריאלה, שבאה מבית רוסי לטבי. "זה הפך לחג שאנחנו חוגגים בדיוק כמו פסח או ראש השנה. אנחנו מרגישים את המשפחתיות והחגיגיות בדיוק כמו בכל החגים", הוא אומר. את העץ, אגב, הוא מקשט באופן מאוד לא שגרתי באוסף נעלי הסניקרס שלו.

כריסמס 2020, ג, מיקה סלבין (צילום: מיקה סלבין)
חוגגת מאז ילדותה. העץ של מיקה סלבין | צילום: מיקה סלבין

כריסמס 2020, ג, דן מנקו (צילום: דן מנקו)
מקשט בסניקרס. דן מנקו והעץ המקושט שלו | צילום: דן מנקו

אלבינה (ביני) צ'יז'יק, אמנית בעלת עסק עיצוב ואקססוריז מפרחים טריים, עורכת מדי שנה הפקת צילומים מושקעת לכבוד נובי גוד, כביטוי לזהות שלה. "הייתי פעילה בקבוצת דור 1.5, אלו הילדים שחצי מהילדות שלהם הייתה בברית המועצות וחצי בארץ, והזהות שלהם מורכבת", מסבירה צ'יז'יק.

כריסמס 2020, אלבינה צ'יז'יק המכונה ביני, איפור דנה ברכה, עיצוב תלב (צילום: הגר בדר)
זהות מורכבת. הפקת חג של אלבינה צ'יז'יק. איפור דנה ברכה, עיצוב תלבושות רוני וילוז'ני | צילום: הגר בדר

ולא מדובר רק ביוצאי ברית המועצות. סופי אוחנה נולדה באנגליה ועלתה לישראל לפני 23 שנה. "ניסיתי להפסיק לחגוג כשהגעתי לארץ אבל היה לי מאוד חסר וכשלייה בתי נולדה הבנתי שזה חלק חשוב של מי אני ואז חוגגים כל שנה והילדים מאוד נהנים. זה השורשים שלי שאני יכולה לחלק עם הילדים אפילו שהם יהודים", אומרת אוחנה, ומספרת שכל בני המשפחה עוזרים לקשט ומתרגשים לקראת החג.

כריסמס 2020, ג, סופי אוחנה (צילום: סופי אוחנה)
כשהגעתי לארץ זה חסר לי. העץ של סופי אוחנה | צילום: סופי אוחנה

"אמי גיורת, וכשהייתי קטנה בני המשפחה הנוצרים מאורוגואי נהגו לשלוח לנו גלויות עם ברכות יפיפיות של feliz navidad (חג מולד שמח) כשחגגנו חנוכה", מספרת ניבה קרן אור. "אני ערגתי לעץ  יפה כמו בגלויות - אבל אף פעם לא היה. מה פתאום עץ. לקח לי די הרבה שנים להגשים לעצמי את הערגה הקטנה הזו, כאדם בוגר. אבל כבר כמה שנים שככה נראים אצלנו ימי החנוכה וסוף השנה האזרחית. ואני ממש אוהבת את זה", אומרת קרן אור, אמא לשלושה מזכרון יעקב ובעלת קייטרינג וסדנאות להכנת אוכל יפני טבעוני.

כריסמס 2020, ג, ניבה בנטו (צילום: ניבה קרן אור)
"ככה נראים אצלנו ימי החנוכה וסוף השנה האזרחית". העץ של ניבה קרן אור | צילום: ניבה קרן אור
כריסמס 2020, קשת טעמים (צילום: פלג אלקלעי)
קישוטים גם ברשתות הסופרים.. קשת טעמים | צילום: פלג אלקלעי
כריסמס 2020, קונדיטוריית ברית בינרט (צילום: מאיה אגסי)
עוגה שקונדיטורית ברית בינרט הכינה לפי הזמנה מיוחדת | צילום: מאיה אגסי

"הילדים רוצים גם בארץ"

ישראלים נוספים מציבים עץ בבית בעקבות מגורים בחו"ל, או טיולים. "חזרנו מניו יורק לפני שנה ושם היינו עושים כל שנה, זו כבר מסורת. הרבה מהיהודים עושים את זה וזה לא אישיו. אז פשוט המשכנו במסורת גם בארץ", מספרת מיטל הרשקוביץ, צלמת מהרצליה שהתגוררה עם משפחתה שלוש שנים בניו יורק. "השנה אני ממש מרגישה שאנשים פה קצת השתחררו, זה התחיל כבר בהאלווין, שהיו פה חגיגות רציניות. אנשים מתחילים להפנים שאם מקשטים בצורה מסוימת, לא הופכים לנוצרים פתאום. כל החגים היהודיים אפרוריים אז חלאס, תנו לילדים לשמוח קצת", היא מוסיפה.

כריסמס 2020, ג, מיטל הרשקוביץ (צילום: מיטל הרשקוביץ)
"המשכנו במסורת גם בארץ". העץ של מיטל הרשקוביץ | צילום: מיטל הרשקוביץ

קטי מיטרני-פרץ מנתניה אימצה את המנהג עם בני משפחתה אחרי ביקור אצל אחותה, יונה מיטרני, בצרפת. "כבר שנה שלישית אנחנו מציבים עץ בבית. אחרי שראינו את העץ אצל יונה בבורדו, הילדים רוצים גם בארץ. אני מניחה שעם הגיל זה יעבור להם אבל כרגע הם מתלהבים".

כריסמס 2020, ג, משפחת פרץ (צילום: קטי מיטרני-פרץ)
בעקבות ביקור אצל המשפחה בצרפת. העץ של משפחת פרץ | צילום: קטי מיטרני-פרץ

ויש מי שהחליטו לאמץ את העץ המקושט פשוט כי הם נהנים. רינה אינגבר הציבה לראשונה עץ מקושט בשנה שעברה. "התחלנו לכבוד גירושיי ולכבוד זה שבני בן השבע ביקש עץ חג מולד. הייתי דיילת באל-על אז קניתי את העץ בניו יורק ואת הקישוטים והכוכב בשנגחאי", היא מסבירה.

כריסמס 2020, ג, רינה אינגבר (צילום: רינה אינגבר)
העץ מניו יורק, הקישוטים משנגחאי. העץ של רינה אינגבר | צילום: רינה אינגבר

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

כריסמס 2020, רעות אלדמע (צילום: רעות אלדמע)
""אנחנו פשוט אוהבים את העץ". העץ של רעות אלדמע | צילום: רעות אלדמע

משפחתה של רעות אלדמע מקריית טבעון אימצה את המנהג בעקבות צילומים שעשתה אלדמע לכבוד חד המולד למותג שלה UNPAIR - גרביים הנמכרים ביחידים. "קניתי לצילומים קישוטים ועץ בנצרת, ובמקביל הבן שלי ממש התלהב כי יש בכיתה שלו כמה שחוגגים", היא מספרת "אנחנו פשוט אוהבים את העץ, הקישוטים ואת הדרך שלנו לשמוח. בקריית טבעון יש הרבה משפחות שמקשטות לקראת הכריסמס".