יש שינויים שאי אפשר לתכנן מראש. לפני 10 שנים החליט זוג צעיר וטרי לבנות בית פרטי בישוב כפרי בעמק יזרעאל. היום בני הזוג  הם הורים לשלושה בנים בגילאי 10, 5 ושנה וילדה בת 8. לא פלא אם כך שהקומה העליונה בביתם, שמשתרעת על שטח של 80 מ"ר, שימשה כחדר משחקים מאולתר - אבל בעיקר כקומת בלגן ואחסון. "שלושת הילדים גרו בחדר אחד בצמוד לחדר ההורים בקומת הביניים", מספרים עדי קליין וניצן חברון שתכננו את השיפוץ, "וכשפגשנו אותם לראשונה האם הייתה בהריון עם הרביעי, כך שמחסן בקומת הגג היה פריבילגיה שהמשפחה המתרחבת לא יכלה עוד להרשות לעצמה, והשיפוץ בער בעצמותיהם".

קומת ילדים, פינת טלוויזיה זווית (צילום: שרון קנה)
עם דלת הזזה למרפסת. חדר המשפחה החדש | צילום: שרון קנה
קומת ילדים, פינת טלוויזיה חדר (צילום: שרון קנה)
ארונות בהזמנה אישית | צילום: שרון קנה

החלום: ממלכת ילדים

להורים היה חלום - ממלכת ילדים בה לכל אחד יש את הפינה שלו ובכך להתאים את הבית כולו לצרכי המשפחה המורחבת. בקומה היו הכנות לחלונות (שלא נפתחו עם בניית הבית הראשונית), וחדרי שירותים ללא חלוקת חלל. המשימה הייתה להתאים את כל הקומה העליונה לקומת מגורים עבור כל הילדים, כאשר חדר אחד מיועד לשני הקטנים ושני החדרים הנוספים לילדים הגדולים, ובנוסף, לכלול חדר משפחה מרכזי וחדר שירותים מרווח. הקו המנחה היה ברור: בראש ובראשונה מענה לכל צרכי הדיירים כפי שהגדירו אותם, עד האחרון שבהם (למשל, פיר לכביסה שיחבר את כביסת הילדים אל חדר הכביסה שנמצא בקומת הביניים - וזו הייתה אחת הסיבות להעתקת מיקום השירותים).

יחד עם זאת, החלל היה צריך להיות מואר ולחבר את פנים הקומה אל נוף החוץ המופלא המשקיף אל יער אלונים ואל חלקו המזרחי של עמק יזרעאל (כך למשל, במקום דלת יציאה קטנה למרפסת נפתחה דלת הזזה רחבה מחדר המשחקים, על אף שהיה צורך בהעתקת עמוד קונסטרוקטיבי שחסם את הנוף). השירותים המקוריים שהיו בקומה תפסו את המיקום המרכזי של הנוף ולכן עברו אחר כבוד אל החלק האחורי של הבית. הזזה זו אפשרה לאחד בין הפונקציות של אסלה ושירותים (שבתכנון המקורי היו נפרדות) וליצור חדר רחצה מרווח עבור ארבעה ילדים כולל מציאת מיקום אידאלי לפיר הכביסה.

קו מנחה נוסף היה ניסיון לטשטש ככל הניתן את האלכסונים שבבניין המקורי, ולזאת סייע רבות דגש נוסף שהנחה את הפרויקט והוא מקסום פתרונות אחסון לצעצועים ולבגדים. בעזרת תכנון פרטי נגרות בבנייה אישית, שתפרו את החלל האלכסוני וישרו אותו כלפי פנים, נמצא גם פתרונות לסוגי האחסון השונים וגם - נעלמו האלכסונים, מה שיצר חלל נעים ומזמין.

קומת ילדים, מסדרון גובה (צילום: שרון קנה)
חלל נעים ומזמין | צילום: שרון קנה
קומת ילדים, חדר רחצה (צילום: שרון קנה)
בעל פתרונות אחסון מקוריים | צילום: שרון קנה
קומת ילדים, מדרגות למיטה (צילום: שרון קנה)
אלכסון הוא אסון | צילום: שרון קנה

וישחקו הילדים לפנינו

כעת, החדר הראשון בקומה הוא חדר פתוח המקשר בין שני החדרים הגדולים וממנו יש יציאה מרשימה אל מרפסת גדולה וכמובן אל הנוף. חלון זה מציף את כל הקומה באור טבעי, עד עמקי המסדרון. החדר המיוחד ביותר (שכולל מעין גלריה, אזור מוגבה שנוצר בקומה העליונה דרך פיר המדרגות) יועד לנסיכה - הבת היחידה. המטרה הייתה לייצר לה חדר מיוחד וגדול ולכן הוחלט להעלות את אזור השינה שלה לקומת הגלריה (בגובה תקרה של מטר וחצי) ולייצר לה בחדר שתי פינות מופרדות של אזור שינה ואזור משחקים ושיעורים.

קומת ילדים, חדר חלון (צילום: שרון קנה)
ועכשיו: חדר של נסיכות | צילום: שרון קנה
קומת ילדים, חדר מגירות מדרגות גובה (צילום: שרון קנה)
עם מדרגות לגלריה | צילום: שרון קנה
קומת ילדים, חדר מגירות מדרגות גובה (צילום: שרון קנה)
גם בתוך המגירות אפשר לאחסן | צילום: שרון קנה
קומת ילדים, חדר ארונית (צילום: שרון קנה)
בצבעים חיים | צילום: שרון קנה
קומת ילדים, לפני שירותים (צילום: שרון קנה)
מקום ראוי לצעצועים | צילום: שרון קנה
קומת ילדים, טלוויזיה (צילום: שרון קנה)
כך זה נראה לפני | צילום: שרון קנה
קומת ילדים, לפני בלגן גובה (צילום: שרון קנה)
אינסוף צעצועים | צילום: שרון קנה

קיר המסדרון תפור כולו בארונות וכולל דלת במישור הקיר (הצירים שלה נסתרים ולכן היא "נעלמת"), שמהווה את דלת הכניסה לשירותים. המסדרון מוביל אל חדר שינה שלישי (המיועד לשני הקטנים) ולאמבטיה. בקיר השירותים נחפר פתח אשר אליו תוכננה יחידת מראה נפתחת. 

קומת ילדים, חדר רחצה שירותים (צילום: שרון קנה)
חלל אמבטיה מרווח | צילום: שרון קנה
קומת ילדים, חדר רחצה מראה (צילום: שרון קנה)
מתאים לכל הילדים | צילום: שרון קנה
קומת ילדים, חדר רחצה כיור (צילום: שרון קנה)
האריחים הם הפריט האהוב על מעצבים: עבודת יד במיטבה שמייצרת את הייחוד של החלל כולו | צילום: שרון קנה
קומת ילדים, חדר מגירות מדרגות (צילום: שרון קנה)
עם מראה נפתחת | צילום: שרון קנה
קומת ילדים, לפני קיר (צילום: שרון קנה)
כך זה נראה לפני | צילום: שרון קנה

"הדיירים זרמו עם כל החלומות שלנו", מספרים המעצבים. "הזזת מיקום השירותים, שינוי טוטאלי של פתחי החלונות, הזזת העמוד החוסם וכמובן - התקציב המיוחד שהוקדש לנגרות האמן, תוך הבנה שהיא המפתח לפתרון האלכסונים והאחסון. ההתאמה בינינו לבין הדירים הייתה מושלמת, הם סמכו על שיקול הדעת שלנו בעיניים עצומות, מה שהוליד פרויקט מיוחד. ההנאה הגדולה ביותר הייתה לראות את החלל החדש נטול האלכסונים, זה עשה את כל ההבדל ובנוסף, כמובן, החלון הגדול אל הנוף שנוצר בזכות הזזת השירותים לחלק האחורי של הקומה".

טיפ: "אין דבר שאין לו פתרון. עם הקונסטרוקטור הנכון לצדך, גם עמוד יכול לפנות את הדרך לחלון תמונה ובעזרת קסם נגרות האמן (תכנון ה-custom made), גם אלכסונים יודעים להעלם".

קומת ילדים, תכנית- מצב קיים (צילום: שרון קנה)
מצב הקומה לפני | צילום: שרון קנה
קומת ילדים, פינת טלוויזיה (צילום: שרון קנה)
מצב הקומה אחרי | צילום: שרון קנה

רשימת מכולת: אריחי קרמיקה מצוירים - ליאת שרון, קרמיקאזה, כ-25 שקלים ליחידה; ארון מראה - 3,000-5,000 שקלים, תלוי מטר אורך; פרקט אלון טבעי - 350 שקלים למ״ר; מאוורר התקרה (פריט יחיד מקמחי תאורה) משלים את מראה חדר המשפחה כיוון שהוא אינו גוף תאורה אלא יותר פסל במרכז החלל, אשר הינו חלק מהלוק הכללי - כ-3,000 שקלים. 

תכנון ועיצוב: עדי קליין וניצן חברון, סטודיו דולו

שחקו אותה: איך לעצב חדר משחקים מזמין לילדים?
חדר משלו: להפוך את המרתף לחדר משחקים חלומי