מי יישן למטה ומי למעלה ומה עושים אם הילדה רוצה חדר של נסיכות ואחיה דווקא בעניין של מפלצות? ההחלטה על חדר ילדים משותף נובעת לפעמים בשל בעיות מקום אבל גם מרצונם של הילדים לחלוק חדר. "בכל מקרה, אני ממליצה לשתף את הילדים בבחירות שנעשות לגבי חדרם המשותף",  ממליצה ורד ידיד, מנהלת העיצוב של רשת עצמל'ה. "חשוב שכל ילד ירגיש שיש לו חלק משלו". אז איך מעצבים את המרחב הפרטי של כל ילד בחלל המשותף ואיזה רהיטים לבחור לחדר קטן במיוחד? קיבצנו עבורכם רשימה של המלצות.

חדר עם קיר הפרדה בין המיטות (צילום: מתוך האתר ikeafamilylive.com)
כל אחד בפינה שלו | צילום: מתוך האתר ikeafamilylive.com

מיטות: לגור בקומות או לשכפל את המיטה  

השלב הראשון בעיצוב החדר הוא בחירת המיטות, שתאפשר שימוש נכון בגודל החדר, במרחב, תוך התחשבות בצרכים של הילדים.

מיטה נפתחת: מיטה נפתחת מאפשרת שימוש מקסימלי של החלל. היא תופסת מקום של מיטה אחת ומכפילה את עצמה רק בשעת הצורך. ביתר הזמן היא מתקפלת למיטה אחת ומאפשרת לנצל את כל החלל. "אני ממליצה מאוד על מיטה נפתחת לגילאים הקטנים יותר, כשמדובר בחלל מוגבל. המיטה הנפתחת מאפשרת לחדר להיות מרווח בשעות הפעילות והמשחק ולרוב גם מספקת מקום לאחסון, אם היא כוללת מגירות", מסבירה ידיד.

אין תמונה
כמה מיטות יש במיטה הזו?

מיטת קומותיים: מיטת קומותיים היא הפתרון המקובל מזה שנים לחדרי ילדים משותפים. היא מספקת לכל ילד חלל אישי מבלי לתפוס מקום של שתי מיטות.

bunnybee.co.il-חדר ורוד לבן (צילום: מתוך האתר bunnybee.co.il)
פרטיות בקומה התחתונה | צילום: מתוך האתר bunnybee.co.il

מיטת ריש: מיטת ריש היא פתרון יצירתי ומשודרג למיטת הקומותיים וניתן לתכנן אותה בגבהים שונים, כך שהורים שחוששים ממיטה גבוהה יכולים לתכנן אותה בגובה שמתאים להם. המיטות ניתנות לפירוק אחת מהשנייה וכן ליצור חלל משחק מתחת למיטה העליונה. "היא אומנם לוקחת קצת יותר מקום ממיטת הקומותיים הסטנדרטית, אבל היא מאפשרת אינטרקציה בין הילדים ויוצרת אווירה נעימה", אומרת ידיד.

אין תמונה
לקשקש לפני השינה

מיטת L: המיטה בעצם משלבת שני רעיונות: מיטת גלריה ומיטת קומותיים. הפתרון היצירתי מאפשר לחלק מהחלל התחתון לתפקד כפינת משחק.

אין תמונה
גם פינת ישיבה מתחת למיטה

מיטת גלריה: מיטת הגלריה מאפשרת לחלל השינה להכפיל את עצמו ולתפקד כחלל משחק. המיטה ממוקמת מעל ובעצם לא תופסת מקום בחלל החדר.

אין תמונה
יש לי בית מתחת לגלריה

מיטה לצד מיטה: אם החדר גדול מספיק, הצבת שתי מיטות בחלל היא אופציה שתקנה לכל ילד מרחב אישי. ניתן לשחק באופן הצבת המיטות בחדר, אם בשני קירות מקבילים או בצורת ריש, לאורך  או לרוחב החדר.

home-ideas.ru-חדר סגול לבן (צילום: מתוך האתר home-ideas.ru)
לישון ראש בראש | צילום: מתוך האתר home-ideas.ru
חדר חום לבן (צילום: מתוך האתר - zarahome.com)
או זו לצד זו | צילום: מתוך האתר - zarahome.com

אחסון: מגירות במדרגות המיטה

חשוב ליצור מקומות אחסון רבים בחדר שחללו מוגבל. תכנון חכם יאפשר את שילובם של מקומות האחסון מבלי לגזול מקום בחדר.

אחסון משולב בריהוט: אחסון שמשולב בריהוט עצמו, כמו מגירות בתחתית המיטה או מדרגות במיטת הקומותיים, שמשלבות מגירות. כשמזמינים מיטה חשוב לבחור לשלב בה מקומות אחסון. גם לפינת הישיבה כדאי לבחור גם ספסלי ישיבה שמשלבים יחידות אחסון.

יחידות אחסון תלויות: מכוורות תלויות ועד לקופסאות שנתלות היכן שתבחרו, אפילו בגבהים נמוכים, שיאפשרו למשחקים להיות נגישים לילדים. "עדיף לתלות את יחידות האחסון על הקיר כדי שלא יתפסו מקום ויתפקדו גם כאלמנט דקורטיבי", ממליצה ידיד.

כוננית או שידה: אם האופציות התלויות לא מספיקות, ניתן כמובן לבחור שידה או כוננית. לדבריה של ידיד, עדיף לבחור בכוננית גבוהה וצרה עם הרבה מגירות או מדפים, כאשר המדפים התחתונים ישמשו את הילדים ובקומות הגבוהות ניתן לאחסן דברים לא שלא אמורים להיות נגישים.

ילדה על ספסל ורוד (צילום: מתוך האתר nemashim-baby.com)
הצעצועים לספסל וחסל | צילום: מתוך האתר nemashim-baby.com
אין תמונה
את הקוביות כדאי לתלות על הקיר
חדר עם פרקט (צילום: מתוך: childrens-room-child-friendly-storage)
כל מה שצריך בגובה העיניים | צילום: מתוך: childrens-room-child-friendly-storage

הפרדה: כוורת, ארון או צבעים שונים

חלל משותף הוא ממלכתם של שני ילדים שונים ולכן חשוב ליצור הפרדה כלשהי כדי שלכל ילד יהיה מרחב פרטי ונגיעה אישית. הפרדה כזו יכולה להיות מוחלטת או עדינה ומרומזת, תלוי בצורך ובגילאי הילדים. "חשוב לתת ביטוי לצרכים של כל ילד וילדה בהתאם לגילם. הילדים צריכים להרגיש שיש להם את הפינה שלהם, למרות שהם חולקים חדר משותף".

כוורת או קיר גבס נמוך: אם מדובר בילדים גדולים יותר ויש רצון בתחימה של ממש. הבחירה בכוורת או בקיר גבס נמוך יכולה לחלק את החלל וליצור שטח אינטימי ונפרד לכל ילד.

ארון או שידה: כשרוצים להגדיר את איזור השינה כשני איזורים נפרדים, מבלי למנוע את תחושת הביחד, הצבת ארון או שידה בין שתי המיטות תאפשר לכל ילד  להרגיש שיש לו מרחב אישי בתוך החלל המשותף.

הפרדה בצבעים: הפרדה ניתנת ליישום בעזרת צבע. כך בעצם הצבעים מעניקים הפרדה מוחלטת, בעוד החלל נשאר פתוח ומשותף. הפרדה בצבע יכולה להיות בנגיעות, על ידי בחירה בריהוט בעל צבעים שונים לכל ילד, הדבקת טפטים שונים שיגדירו  את חלוקת חלל השינה, ועד לצביעת החדר בשני צבעים שונים, שלגמרי יחלקו את החלל.

maison-deco.com-חדר עם גיטרות (צילום: מתוך האתר maison-deco.com)
כל אחד והצבע שלו | צילום: מתוך האתר maison-deco.com
חדר עם פסים על הקיר (צילום: מתוך האתר ducotedechezvous.com)
פסים בהזמנה אישית | צילום: מתוך האתר ducotedechezvous.com

איקאה-חדר עם קיר טפטים (צילום: מתוך האתר של איקאה)
כל אחת והטעם שלה | צילום: מתוך האתר של איקאה

פינות המשחק או העבודה: חשוב שכל פינה בחדר תשרת את שני הילדים יחד וכל ילד בנפרד. בגילאים הקטנים שולחן היצירה או פינת הישיבה צריכה להכיל את הילדים שמתגוררים בחדר. "צריך להקפיד שהשולחן לקטנים יכיל לפחות שני מקומות ישיבה ללא שידת מגירות או קופסאות אחסון שיפריעו להם לשבת בנוח", ממליצה ורד ידיד, "בגילאים גדולים יותר חשוב מאוד לקנות שולחן עבודה מספיק גדול, או אפילו שולחן עם מחיצה, כך שלכל ילד יהיה משטח עבודה ומגירות משלו".

הפרטים הקטנים: לוח השראה אישי

חשוב להשקיע בפרטים הקטנים שיקנו לכל ילד חותם אישי. שלט או אותיות דקורטיביות עם שמו של הילד מעל המיטה, מצעים שונים, כריות מעוצבות, יעניקו את הנגיעה האישית לכל אחד. "לבנותיי שחולקות חדר משותף תליתי לוח השראה אישי, בו כל אחת תולה את היצירות שלה והדברים שלה. זה מאוד חשוב להעניק להם גם אפשרות לביטוי אישי", מסכמת ידיד.

אין תמונה
גם לך יש שיעורים היום?

שרית שני חי-ארון צהוב (צילום: שרית שני חי)
מרחב אישי בחלל המשותף | צילום: שרית שני חי

 ואם אתם בעניין עיצוב חדר ילדים: כל פתרונות האחסון 
וגם: איך לעצב חדר ילדים מוצלח לפי הפנג שואי
לכל הכתבות בנושא חדרי ילדים