ידוע שמרבית תאונות הילדים מתרחשות במקום הכי בטוח, בבית, אבל לאחרונה יצא לנו לשמוע על יותר ויותר ליקוי בנייה והתקנות רשלניות שבמזל גדול לא נגמרו באסון גדול ופגיעות בנפש. אחרי שדיווחנו כאן על גל של מקלחונים שמתנפצים ללא התראה, וארונות עליונים במטבח שהתרסקו ללא כל הכנה, עכשיו הגיע זמנה של תופעה נוספת שאינה נדירה כמו שהיינו רוצים להאמין - תקרות גבס שמתפרקות וחלקיהן צונחות מטה. למה זה קורה ואיך תוודאו שההנמכה שעשיתם בטוחה? בדקנו עם המומחים. 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> שיפצה לבד: "אף אחד לא מאמין לי שזה לא מטבח חדש"

>> 14 מיליון צפיות: לא היכרנו את השימוש הזה במדיח

רעש חזק במיוחד הבהיל לפני חודשים אחדים את קרן פרץ מרחובות, שהייתה בטוחה שמדובר ברעידת אדמה והבניין שלה קורס. השעה הייתה חמש בבוקר והיא מיהרה לסלון ולפניה נגלה מחזה סוריאליסטי כמעט – תקרת הגבס קרסה והייתה מונחת על הרצפה. "לא הבנו מה אנחנו רואים", היא מספרת, "הכול היה עדיין חשוך והיה המון אבק. התברר שתקרת הגבס התנתקה מהתקרה של הבית, יחד עם קונסטרוקציית האלומיניום שתמכה בגבס ושני גופי תאורה שקועים עגולים. נגרם נזק לטלוויזיה, למזנון, לספה ולשטיח. תודה לאל שלא נגרם נזק בגוף". 

"דווקא היינו מרוצים מהעבודה של השיפוצניקים שהתקינו"

פרץ מתגוררת עם בני משפחתה בדירת פנטהאוז, בבניין שנבנה לפני 9 וחצי שנים. לפני שנכנסו לדירה וקיבלו מפתח מהקבלן, הם עשו הנמכות של תקרות גבס בסלון, בפינת האוכל ובמטבח, במטרה להוסיף יופי ותחושת חמימות לחלל. התקרה המקורית הייתה גבוהה מדי, וההנמכה הוסיפה שכבה בלי שהתקרה תיראה נמוכה או חנוקה מדי. הם גם ביקשו להוסיף גופי תאורה שקועים ומסתור לווילון למראה נקי. גם במטבח נעשתה הנמכה עם פסי תאורה שקועים, אבל היא נותרה שלמה. "מי שעשה את העבודה לפני תשע שנים היו שני שיפוצניקים שדווקא היינו מרוצים מהעבודה שלהם. היא הייתה נראית נקייה ויפה", מספרת פרץ. בעקבות המקרה בני המשפחה לא יצרו קשר עם השיפוצניקים שעשו להם את ההנמכה כי עברה תקופה ארוכה מדי והם אפילו לא זכרו מי היו. במקום זה הם החליטו לפרק את מה שנותר מסביב ולהישאר עם התקרה המקורית, וקנו גופי תאורה חדשים שכעת מחוברים ישירות לתקרה הגבוהה.

התקרה נפלה קרן פרץ לפני הקריסה (צילום: קרן פרץ)
הסלון של קרן פרץ לפני הקריסה | צילום: קרן פרץ
התקרה נפלה ג (צילום: ספי חבושה)
צילום: ספי חבושה
התקרה נפלה ג (צילום: ספי חבושה)
צילום: ספי חבושה
התקרה נפלה ג (צילום: ספי חבושה)
צילום: ספי חבושה
התקרה נפלה ג (צילום: ספי חבושה)
צילום: ספי חבושה
התקרה נפלה קרן פרץ היום (צילום: קרן פרץ)
התקרה של קרן פרץ היום | צילום: קרן פרץ
 

גם לספי חבושה קרה מקרה דומה. היא מספרת על קריסה שקרתה בביתה הקודם בראשל"צ באזור פינת האוכל, שש שנים לאחר שהותקנה הנמכת הגבס. בני המשפחה ישבו במרפסת כשלפתע שמעו בום רציני וראו שהתקרה קרסה מעל שולחן המחשב, כמה דקות בלבד אחרי שהילד של חבושה קם משם. "זו תוספת הנמכה שעשה לתקרה קבלן שיפוצים, וזרקנו אותה לזבל. יותר לא אעשה הנמכות תקרה בבית לא חדש. הבטון לא תופס הברגים כמו שצריך", היא אומרת היום.

התקרה נפלה ג (צילום: ספי חבושה)
התקרה של ספי חבושה | צילום: ספי חבושה

"עד היום אין לנו מושג למה זה קרה", אומרת הלן מאור מבאר שבע כשהיא נזכרת במקרה דומה שקרה לה לפני כמעט עשור. "הבת שלי הייתה אז תינוקת. לילה אחד אחרי ההנקה הנחתי אותה כרגיל במיטה שלה, שצמודה למיטה שלי, אבל היא בכתה. הרגעתי אותה ויצאתי, והיא שוב בכתה. ככה כמה פעמים, וזה לא משהו שקרה איתה אף פעם כי היא תמיד ישנה לילות שלמים. בסוף הרמתי אותה מהמיטה, צעדתי שני צעדים לכיוון היציאה מהחדר, ופתאום חלק מהתקרה התמוטט על המיטה שלה ושלי". מאור צעקה מיד לבעלה שיגיע מהסלון והם פנו לבעל הדירה שגר מעליהם כדי שיגיע לראות מה קרה. חצי מתקרת הבטון התפרקה, וחתיכות של בטון נפלו בחדר, כשהן חושפות את רשת הברזל בין הקומות. "כל מי ששמע את הסיפור, עשה ברכת הגומל לתינוקת. עד היום אנחנו חושבים שאיכשהו היא הרגישה משהו", היא אומרת. בעל הדירה שילם עבור התיקון שביצעו בעלי מקצוע. 

למה זה קורה?

"אם תקרה גבס נופלת, זו כנראה בגלל שלא בנו אותה לפי התקן, לא השתמשו בברגים ודיבלים מתאימים או יצרו מרחקים גדולים מדי בין חיזוקים. אם עובדים לפי התקן, אין סיבה שהתקרה תיפול מעצמה", אומר אוראל אלמקיאס, קבלן רשום בתחום השיפוצים ובעל "אוראל שירותי בנייה".  לדבריו, מעבר לאסתטיקה ולאווירה הנמכת גבס מיועדת להתקנה של תשתיות מיזוג, חשמל, תאורה שקועה, תקשורת ואפילו צנרת מים בבנייה החדשה - ללא צורך בחציבת התקרה. כשמתקינים תקרה מונמכת יש להיצמד לתוכנית בנייה שמתארת את כל מיקומי התאורה, המיזוג ועוד, ולהשתמש בקונסטרוקציה מחוזקת לתקרות. יש להקפיד על מרחקים תקניים של ברגים וחיזוקים לפי התקן. לתוצאה מושלמת הוא ממליץ להשתמש בלוח גבס עם 4 פאזות בכל פאה, שמונע היווצרות גלים. בחיבורים בין לוח ללוח יש ליישם "פיבה פיוז", כלומר סרט לחיבורים בין לוחות גבס למניעת סדקים. לבסוף יש ליישם לפחות שתי שכבות של שפכטל אמריקאי על כל התקרה.

התקרה נפלה ג תקרה צפה עם תאורה נסתרת מהצד (צילום: אוראל אלמקאיס)
הנמכת תקרה לתאורה בביצוע אוראל אלמקיאס | צילום: אוראל אלמקאיס

"הסיבה שאנחנו מנמיכים תקרת גבס היא לצורכי מיזוג אוויר וכדי לייצר מצבי תאורה שונים בחלל, בלי להעמיס עליו", מסבירה מעצבת הפנים לירון אוטמזגין. "בתקרת גבס ניתן להשקיע את גופי התאורה ועל ידי כך לייצר מראה נקי לעין המתאפיין לרוב בסגנונות עיצוב מודרניים ונורדיים". סיבה נוספת לתקרת גבס יכולה להיות בחדרי רחצה שבהם החיפוי מגיע עד התקרה, ותקרת הגבס מותקנת לאחר יישום החיפוי כדי להעניק מראה נקי, מדויק ואסתטי". 

חשוב במיוחד: שלב החיזוקים ויישום השפכטל

מזל גלבוע, מעצבת פנים החברה בארגון מעצבי הפנים הישראלי, מסבירה שיש כמה סוגים של תקרות גבס, ביניהם לוחות גבס בגדלים שונים; לוחות גבס מחוררים ואריחי גבס, כולל אריח חצי שקוע. הנפוצה ביותר היא תקרת גבס עם לוחות, שמשמשת לחיפוי, להנמכות, ליצירת עיצובים מיוחדים, להוספת עניין בחלל וכן לבידוד מרעש. "את התקרה בונים באמצעות התקנת שלד עשוי פרופילים, ועליו מתקינים את הלוחות. חשוב להקפיד על איכות הלוחות וכמובן, עם תו תקן.

בשלב הראשון יש לתכנן נכון את חלוקת התקרה לרצועות, תוך חישוב כמות המסילות, הניצבים ופלטות הגבס, ולתכנן את שלד הקונסטרוקציה בצורה מיטבית. אם קיימים גופי תאורה, יש לחזק את המסגרות כדי למנוע את נפילת הגופים ולקחת בחשבון את עומק הגופים". גלבוע מוסיפה שהמסגרת חייבת להיות מחוזקת לקירות התומכים, ורק אז יש למתוח ניצבים כדי למנוע קריסה. את הניצבים מחזקים למסלולים. שלב החיזוקים הוא קריטי כדי להבטיח יציבות ובטיחות בשלב הקונסטרוקציה ובכך להבטיח עמידה בעומס הצפוי ומניעת נפילת התקרה. חשיבות רבה יש גם לשפכטל וליישומו, כדי שלא ייפרד מהגבס וינשור. לכן משתמשים בחומרים גמישים ואיכותיים בעלי תו תקן בלבד. "קריסת תקרות גבס קורית אך ורק עקב קונסטרוקציה לקויה, היעדר חיבורים חזקים ומחוזקים לקירות ולתקרת בטון קיימת".

פועל מתקין תקרת גבס (צילום: stock_bird, SHUTTERSTOCK)
צילום: stock_bird, SHUTTERSTOCK

ומה לגבי תקרת בטון שהתפרקה? גלבוע מציינת שקיימת חובת התייעצות עם מהנדס קונסטרוקציה שיקבע את סיבת הכשל, וכי זו מיומנותו לבדוק את רמת דחיסות הבטון. "בבניין ישן נדרש פירוק ויישום מחדש של התקרה עם חיזוקים קונסטרוקטיביים, ובכל מקרה קיימת חובת התייעצות עם מומחה".