קצת קשה להרגיש את זה כרגע, אבל רשמית אנחנו בסתיו ובקרוב יגיעו ימים קרירים ולילות קרירים אפילו יותר, כאלה שעושים חשק להתכרבלות בשמיכה בפיג'מה רכה. אלה מכם שסובלים מרגישות לקור בכפות הרגליים כנראה יחזרו להרגל לישון במיטה עם גרביים, אבל אנחנו פה בשביל להגיד לכם – תחשבו טוב לפני שאתם עושים את זה.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> כזו עוד לא ראינו: דירה בת"א שנראית כמו משתלה

>> שלח לי שקט טוב מוגן: פעילויות מרגיעות לילדים

 

יש דיון מתמשך לגבי התכיפות הנכונה להחליף את המצעים במיטה (מומחים טוענים שלפחות פעם בשבוע), אבל מה הטעם לייצר סביבת שינה היגיינית אם בסוף נכנסים לתוכה עם גרביים שצברו לאורך היום זיעה, לכלוך וחיידקים? וזה לא חייב להיות לילה שלם, גם לשנ"צ הקטן שאתם מצליחים להגניב באמצע היום, או לסתם הפוגת התכרבלות לרגע תהיה תוצאה דומה.

במיטה עם גרביים, כפות רגליים של זוג במיטה (צילום: Vladeep, SHUTTERSTOCK)
צילום: Vladeep, SHUTTERSTOCK

באתר housebeautiful התייחסו לתחושת הגועל שהעניין מעורר בקרב אנשים מסוימים (והם לא מעט – יש אפילו שרשור של Reddit על זה), ובדקו האם שינה עם גרביים במיטה זה מגעיל רק בתיאוריה, או גם במבחן המציאות. הבדיקה העלתה שהגרביים שאתם הרבה אנשים נכנסים למיטה מלוכלכים לא פחות משטיח כניסה לדלת, והם מפיצים שפע של חיידקים על הסדינים שמצטברים שם, לילה אחר לילה. חברת מזרונים בריטית בשם MattressNextDay ערכה מחקר קטן משלה בנושא, במסגרתו נלקחו דגימות מהגרביים ששימשו שבעה אנשים במשך יום - מהבוקר עד הלילה. התוצאות הראו שהם אפילו יותר מלוכלכים משלט של טלוויזיה, שהוא ידוע לשמצה מבחינה היגיינית, הדגימות נראו זהות לחלוטין לאלו שלקחו משטיח הרגליים ובערך חצי מהחיידקים שנמצאו היו מסוג Pseudomonas aeruginosa - פתוגן בעל עמידות רב-תרופתית המעורב במחלות קשות, שבין היתר גם ג'וקים מפיצים. בנוסף, חברת המזרנים סקרה 1,000 מבוגרים ומצאה שמתוך 18 אחוזים שהודו שהם נכנסים עם גרביים במיטה בלילה, רק 30 אחוז עושים את זה עם זוג גרביים נקי. כלומר, השאר עושים את זה עם אותם גרביים ששימשו אותם לאורך היום, שהזיעו בנעליים, התהלכו על רצפה ואספו ממנה אבק, לכלוך, קשקשים של חיות מחמד, פירורים ודברים אחרים.

בעשירייה הפותחת של מקומות מלוכלכים בבית

נכון, לא מדובר בניסויים קליניים עם תו רפואי, אבל יש גם כמה מחקרים רציניים יותר שהם מטרידים. מחקר משנת 2007 של המועצה העולמית להיגיינה מצא שהשטח של רצפת המטבח מול הכיור הוא במקום העשירי ברשימת המקומות המלוכלכים ביותר בכל הבית, עם כמות חיידקים כפולה מאשר במושב האסלה ופי 12 מהשלט. במסגרת מחקר משנת 2017 נסקרו חמישה בתי חולים באזור קליבלנד ונמצא שהרצפות בהם "מזוהמות לעתים קרובות בפתוגנים הקשורים לטיפול רפואי" וכי "מגע עם חפצים על הרצפות גרם לעתים קרובות להעברת פתוגנים לידיים". סביר להניח שהרצפה בבתי החולים נשטפת בתכיפות גבוהה יותר ועם כימיקלים חזקים יותר מאשר הרצפה בבית שלנו, מה שהופך את המחשבה על הליכה נינוחה ברחבי הבית בגרביים למלחיצה למדי. בשורה התחתונה – אם אתם מתכוונים להיכנס למיטה עם גרביים, אפילו לזמן קצר – הקפידו לעשות את זה עם גרביים נקיים ומכובסים.

גבר גורב גרב, במיטה עם גרביים (צילום: nito, SHUTTERSTOCK)
רק אל תשכחו להחליף לגרביים נקיים | צילום: nito, SHUTTERSTOCK
 

כך תכבסו את הגרביים ותמנעו מהם להיעלם בכביסה

  • טמפרטורת המים בכביסת גרביים צריכה להיות לפחות 60 מעלות. כביסה במים קרים תנקה אותם, אבל לא תחטא מחיידקים. גרביים מטונפים במיוחד ניתן להרתיח גם ב-90 מעלות.
  • הבהירו לכל בני הבית שגרביים זורקים לכביסה יחד כזוג בלבד. כך, כשתרוקנו את המכונה ותגלו שחסר לכם, תהיו בטוחים שהגרב שם ורק צריך לחפש היטב – אולי הוא דחוס בתוך המצעים או שרוול של חולצה, אולי נפל ליד המכונה וכו'.
  • כיוון שלגרביים יש נטייה להידחס לכל מקום, כדאי להפריד אותם משאר הפריטים באמצעות כביסה בשקית רשת מיוחדת. רק אל תמלאו אותה יותר מדי.
  • ובאופן כללי אל תעמיסו את המכונה יותר מדי. לפי איציק פלח, מנהל המעבדה של אלקטה פלרם לתיקון מוצרי חשמל, זו עלולה להיות בעיה אמיתית אם פריטים מגיעים לדוד המכונה. התוף מסתובב בתוך הדוד, וברווח יש גומי. כשהמכונה מלאה מדי, הפריטים נתקעים בין התוף לדוד, וכשהתוף ממשיך להסתובב פריטים קטנים "נעלמים" בתוך הרווח, מאחורי הגומי. משם הם מגיעים לפילטר, ולכן כדאי לפתוח את מכסה הפילטר ולחפש שם את הפריט. אם הפריט לא הגיע לפילטר הוא כנראה נתקע בדוד ושם הוא עלול לגרום לסתימות. מה עושים? מנתקים את המכונה מהחשמל, פותחים את מכסה הפילטר ומסובבים אותו נגד כיוון השעון (קצת מים יזרמו מהפתח). מצד שמאל נמצא פתח הצינור, ושם אולי תמצאו גרביים אבודים.
    גרב במכונת כביסה (צילום: Sinisa Botas, SHUTTERSTOCK)
    צילום: Sinisa Botas, SHUTTERSTOCK