הסערה הגדולה שהגיעה אלינו היום מתחילה להראות אותותיה גם בבתים שלנו. השיא שלה אמור להגיע מחר, אז חשוב מאוד להיערך מראש ולאטום היטב סדקים ופתחים מועדים לפורענות. אם הגשמים החזקים כבר חדרו גם את מעטפת הבית שלכם, שלוליות ניקוו על המרצפות, והרטיבות מתפשטת על התקרות, זה הזמן להפשיל שרוולים ולגשת למלאכה. התייעצנו עם בעלי המקצוע  של אתר מידרג, אספנו טיפים יעילים לעזרה ראשונה ובדקנו כמה יעלו לכם התיקונים.

בית בחורף (צילום: realsimple.com)
נוזל מכל הכיוונים? התחילו לאטום | צילום: realsimple.com

טיפים לטיפול ראשוני בנזילה

1. סודה לשתייה לשטיח רטוב: רטיבות של שטיחים כתוצאה מהצפה יכולה לגרום להצטברות של טחב ופטריות על גבי השטיח, דבר המהווה מפגע בריאותי לתושבי הבית. לכן, ככל שתמהרו לייבש כך תמנעו את התפתחות הטחב בשטיח. במקרה שהשטיח לא נספג כולו, פזרו מגבות וספגו אותו היטב. אם הוא ספוג כליל, מומלץ לגלגל את השטיח ולהעמידו במרפסת מקורה או באחד החדרים בהם יש פתח ניקוז, כדי שהמים ינזלו ממנו.  

כשמזג האוויר נרגע, אפשר לפרוס מחדש את השטיח ולייבשו בעזרת מאוורר תקרה. בכל מקרה, הזיזו את השטיחים (אלו שניתן) מהאזור המוצף והרחיקו ממכשירים חשמליים למניעת התחשמלות.

שיטה נוספת לייבוש שטיח, היא באמצעות סודה לשתייה ושואב מים. ראשית, שאבו את השטיח בעזרת השואב (שימו לב ששואב האבק שלכם גם שואב מים). לאחר מכן, יש לפזר באופן נדיב מאוד אבקת סודה לשתייה על גבי השטיח הלח ולהמתין במשך מספר שעות עד יממה – בכדי לספוג את הלחות הנותרת בשטיח לאחר השאיבה. לאחר מכן, שאבו את השטיח שוב בעזרת שואב האבק.

3. יריעת פלסטיק על הרצפה: במידה והנזילות מגיעות ממקורות שונים ומיקום דלי בשטח לא מספק, פרשו יריעה אטומה של פלסטיק (כמו כיסוי לאוהל) או אפילו שקית זבל גדולה שתכסה שטח רחב ככל האפשר ותמנע מהמים לפגוע בריהוט ובחלקי הבית השונים.

4. פתיחת המגירות למניעת עובש: פתחו את דלתות הארונות, המגירות ותאי האחסון שנרטבו לאוורור וייבוש על מנת למנוע עובש, ריחות לא נעימים ונזקים נוספים.

5. מכשיר קולט לחות לרהיטי העץ: ריהוט עץ שנרטב בגשם, מומלץ לשטוף קודם במים נקיים באזור יבש עם תחלופת אוויר גבוהה ולאחר מכן לייבש בעזרת מכשיר קולט לחות שימנע מהלחות והרטיבות לפגוע בריהוט. שימו לב, מייבשי הלחות להשכרה הינם מייבשים מסחריים מקצועיים המיועדים לעבודה מאומצת. אידיאלי לשימוש ביתי או מסחרי לטיפול מיידי בנזקי לחות רטיבות ועובש. ישנן חברות מהן ניתן להשכיר את המכשיר על בסיס יומי.

 מהם מוקדי הנזילות הנפוצים?

רטיבות בתקרה: גגות הבתים סופגים לאורך הזמן הרבה לכלוך מהסביבה כמו ענפים, לשלשת, וגם כדורים טועים של ילדים. כל אלה סותמים את המרזבים בגג, ומונעים מהם לנקז את מי הגשמים. למים אין לאן לברוח, ולכן במקום לצאת החוצה, הם חודרים לתוך מבנה הבית. מעבר לזה, צריך לזכור שיש בלאי טבעי לחומרי איטום. זפת למשל, יאבד מיעילותו בדרך כלל לאחר חמש שנים.

רטיבות בקיר: הגורם העיקרי לרטיבות בקירות הוא תשתית לא טובה. בנייה לקויה של קירות חיצוניים ושימוש בחומרים שאינם עמידים לחדירת מים, ייגרמו בסופו של דבר לכך, שהקיר יספוג מים. הרבה פעמים הבעיה לא נובעת מהקיר עצמו, אלא מגורמים חיצוניים. בזמן התקנת מזגן למשל, עוטפים פעמים רבות את צינורות המזגן הצמודים לקיר בחומר מבודד בצורת ספוג. בחלוף הזמן הספוג נאכל, ובקיר נוצרים חורים קטנים, שדרכם חודרים המים. וגם: בעלי מקצוע שקודחים לנו בקירות כדי להעביר את צינורות המזגן או הדוד, ואחר כך אוטמים את נקודות החיבור עם הצינורות בצורה לקויה, משאירים חורים בקיר, שדרכם נכנסים מי הגשמים.

רטיבות בחלונות: הרבה לכלוך, שמצטבר במסילות החלון בתקופת הקיץ, סותם את פתחי הניקוז במסילות. לכן, למי הגשמים בחורף אין דרך לצאת החוצה מתוך המסילות והם נשפכים פנימה אל תוך הבית. פעמים רבות, אוטמים את מסילות החלון ומסגרת החלון בסיליקון. עם הזמן, הסיליקון נחלש ונוצר מרווח בין הקיר לחלון, שדרכו נכנסים מים. 

עלים בחצר (צילום: realsimple.com)
אם אין למים לאן לברוח הם יחדרו לתקרה. נקו את הלכלוך מהגג | צילום: realsimple.com

כמה עולה לתקן: מומחי מדרג מפרטים

התקופה הטובה ביותר לביצוע של תיקוני איטום, היא בין התאריכים אפריל עד יוני. מכיוון, שבסוף חודש יולי, מעלים היצרנים של חומרי האיטום את המחירים בצורה ניכרת, ולכן אם ביצוע עבודות איטום בתקופת החורף, כ-10-15 אחוז יותר.

ניקוי מרזבים: מחיר ניקוי מרזבים, עולה בממוצע כ-400-600 שקלים. המחיר יכול להשתנות בהתאם לכמות המרזבים ולכמות הלכלוך שיש לנקות. ניקוי מרזבים מלוכלכים במיוחד למשל, יכול להגיע גם מעל ל-1,000 שקלים.

איטום הגג: מחיר תיקון נקודתי של זפת ויריעות ביטומניות, יעלה החל מ-450 שקלים. ככל שהתיקון נרחב יותר, המחיר כמובן יעלה בהתאם. אם צריך להחליף את כל האיטום בגג זה יעלה בממוצע כ- 30-45 שקלים למ"ר עבור זיפות. מחיר איטום באמצעות יריעות ביטומניות, יעלה 80-120 שקלים למ"ר.

איטום הקיר: מחיר איטום קיר סטנדרטי, ינוע בממוצע החל מ-75-100 שקלים למ"ר. המחיר ישתנה כמובן לפי מאפייני האיטום. תיקוני רטיבות לקיר בגובה, תוך שימוש בסנפלינג למשל, יכולים להגיע גם ליותר מ-1,000 שקלים.

איטום חלון: מחיר איטום חלון חדר סטנדרטי, יעלה בממוצע כ550-650 שקלים. המחיר ישתנה כמובן בהתאם לגודל החלון. עלות איטום ויטרינה למשל, יכולה להגיע גם ל-1,000 שקלים.

לא הספקתם להכין את ביתכם לחורף: הכינו אותו לחורף הבא

למידע נוסף מהאתר של מידרג, לחצו כאן.