אסף ג'וזף צדקה, בית בטקסס (צילום: model my home)
הבית בשכונת נוטינגהם היוקרתית. אל הבית מוביל שביל כניסה מהרחוב עם חצר קדמית רחבת ידיים | צילום: model my home
אסף ג'וזף צדקה, בית בטקסס (צילום: model my home)
נבחרו רעפים מעוצבים בצבע כחול נייבי, שייתנו עוד קצת אופי למבנה | צילום: model my home
בית בטקסס לפני (צילום: model my home)
מבט למבנה לפניי | צילום: model my home
הבית הפרטי שלפניכם ממוקם בשכונת נוטינגהם היוקרתית בדאלאס, טקסס, כבר 44 שנה ומתפרש על פני 240 מ"ר. דייריו, משפחה הכוללת אם עורכת דין, אב רואה חשבון ושני ילדים מתבגרים ביקשו לעצב לעצמם בית קלאסי, עדכני ומזמין. עד כה, נשמע כמו עוד שיפוץ סטנדרטי בפרבר שקט אבל מתברר שהבית הזה ידע הרבה גלגולים במהלך קיומו. ומכיוון שקירותיו לא יכולים לדבר, המעצב אסף ג'וזף צדקה, מביא את סיפורו. 

אסף ג'וזף צדקה, בית בטקסס (צילום: model my home)
הבית בנוי מסביב לפטיו קטן ומלא אור | צילום: model my home
אסף ג'וזף צדקה, בית בטקסס (צילום: model my home)
הבית נבנה סביב אותו הפטיו ולכן הרגישו המעצבים שזה אמור להיות מוקד הבית | צילום: model my home

עוד באתר לעיצוב הבית:

לא לסמים

הבית היה שייך בעברו לאמנית ידועה ונחשב לבית מקסים בשכונה. לאחר מותה, ירש בנה את הנכס אך לא תחזק אותו ואף הוביל אותו לאבדון. לדברי ג'וזף צדקה, בבית צולמו סרטוני פורנו והוא הפך למאורת סמים. "שכנים התחילו לעזוב את השכונה מתוך חשש להשפעה שלילית על ילדיהם", מתאר המעצב. "בסופו של דבר הבן נעצר ונכלא למאסר ממושך. והבית הפך למקום שומם מכוסה בעצים ושיחים שהסתירו אותו מכל כיוון ואף זכה לכינוי בקרב התושבים "הבית העצוב". 

המשפחה החדשה שחיפשה נכס באזור, שכרה את חברת לנירום, שבבעלות ג'וזף צדקה וברוך קאופמן, לקבלת ייעוץ טרם הרכישה על טיב הנכס והפוטנציאל שלו. "היה להם חשוב למצוא בית עם אופי להגדרתם והבית הזה התאים ככפפה ליד.", מספר אסף צדקה, שעזב את הקריירה שלו כעורך דין בארץ לטובת לימודי עיצוב בניו יורק, וכיום חי על קו תל אביב – ניו יורק – דאלאס.

הדיירים לא היו מעוניינים במשרד בבית כדי להרחיק את העבודה מהמשפחה ולא להישאב לעבודה בזמן הבילוי עם הילדים. במקור היו בבית שלושה חדרי שינה, חדר אוכל נפרד, שתי מקלחות, חדר שירותים נפרד ובונוס - חדר קטן שהיה מחובר בין הבית לחניה ובו היו דוד השמש ומעבר לחניה הפרטית דרך המטבח. לאחר השיפוץ הפך לארבעה חדרי שינה (מקלחת הורים צמודה לחדר הורים, מקלחת ילדים בין שני חדרי שינה ילדים – דלת לכל ילד, כדי שיוכל להיכנס למקלחת מתוך החדר שלו, וחדר שינה חדש נוסף שאליו צמודים שירותים בשימוש ציבורי). לפני השיפוץ הבית היה במצב קטסטרופלי ולא ראוי למגורים, והוחלפו בו כל התשתיות

חזונם של בני הזוג היה לשלב בין ישן לחדש, מסורתי עם נגיעות עכשוויות. הקווים המנחים בבית היו שילובים מאוד קיצוניים. כך למשל רצתה המשפחה שהבית יהיה בעל מראה יוקרתי אך עם זאת מסורתי ופשוט. שלא ידרוש מהם תחזוקה שוטפת יתרה. הם רצו הרבה אור בבית מתוך חשיבה ירוקה. ושהכל ישדר חום ומשפחתיות. הדבר החשוב ביותר עבורם היה להדגיש את העבר האדריכלי של הבית, אך במודיפיקציה עדכנית ועכשווית. כמו כן, הבית בנוי מסביב לפטיו קטן ומלא אור ולכן היה חשוב להכניס את החוץ פנימה ולשלב אותו באספקט העיצובי.

אסף ג'וזף צדקה, בית בטקסס (צילום: model my home)
צילום: model my home
אסף ג'וזף צדקה, בית בטקסס (צילום: model my home)
את הסלון מקיפים קירות המחופים בעץ צבוע באפור עם מסגרות ותאורת לד חבויה בין התקרות לקירות | צילום: model my home
אסף ג'וזף צדקה, בית בטקסס (צילום: model my home)
הסלון מרוצף ברצפת עץ אלון חומה עם אח אבן גדול ומסורתי | צילום: model my home
אסף ג'וזף צדקה, בית בטקסס (צילום: model my home)
מאוורר תקרה גדול מספק את המראה המסורתי | צילום: model my home
בית בטקסס לפני (צילום: model my home)
מבט לסלון לפני השיפוץ | צילום: model my home

הבית העצוב חוזר לחיים

אחת הבעיות הגדולות של הבית היתה העובדה כי היה נטוש לתקופה ארוכה ולכן סבל מוונדליזם רב שבין השאר השחית את הקירות והתשתיות, צנרות וחשמל. השיפוץ ערך כשבעה שבועות, ועלותו עמדה על כ-300 אלף שקל. 30 אלף שקל על שחזור התשתיות (חיווט חדש לחשמל והתאמתו לסטנדרטים הקיימים והנחת צנרת); 17 אלף שקל על בניית גג רעפים חדש לבית (קונסטרוקציה חדשה ולא רק החלפת רעפים), 20 אלף שקל על עבודות גבס; 5,000 על שחזור לוחות העץ המעוטר בסלון; 70 אלף על רצפת עץ אלון איכותית לחללים הציבוריים למעט המטבח, קרמיקות ומשטחי שיש אבן קיסר ושטיחים לחדרי השינה (חומרים ללא עבודה); דלתות עץ 20 אלף שקל; עבודות זגגות ודלתות זכוכית למקלחת 12 אלף שקל; והשאר הופנה לעיצוב ותכנון (מעצב פנים וגינה אסף צדקה), כוח אדם (קבלן מבצע ברוך קאופמן ואסף צדקה במשותף) וריהוט (קימברלי הרטלי). הבית רוהט לחלוטין למעט חדרי השינה, שבהם רצו בעלי הבית להשתמש בריהוט קיים.

חשבו היטב על הקירות

מראה הלבנים החום/אדמדם שהיה לבית שידר את אותו חושך ועצבות שהקנו לו את הכינוי "הבית העצוב". לפיכך, הוחלט על שיפוץ הלבנים הקיימות וצביעתן בצבע אפור שיתקשר לשפה העיצובית בתוך הבית. מסגרות החלונות נצבעו בלבן ועל ידי כך הוחזרו חיות ואור לבית למסתכלים מבחוץ.

גג המבנה היה מכוסה ברעפים בצבע אדום בורדו. עם החלפת הגג והרעפים נבחרו רעפים מעוצבים בצבע כחול נייבי, שייתנו עוד קצת אופי למבנה. קירות הבית היו בצבעי עץ כהה וכחול כהה – צבעים אלו החשיכו את הבית ואטמו את הבית לפיזור אור. לוחות העץ החומים שהותקנו בסלון שוחזרו ונצבעו בצבע אפור בהיר מאוד ליצירת תחושת אור מקסימלית. שאר החדרים נצבעו בגוון מעט בהיר יותר של אפור. בכל החדרים הותקנו קרניזים שנבצעו בלבן על מנת להעניק יוקרה מעודנת נוספת לחללים. "צבע חדש יכול לעשות את כל ההבדל עבור הדירה שלכם", מייעץ צדקה, "השקיעו מאמץ רב בבחירת נכונה של שילובי צבעים ובבחירת הצבעי שאיתו תעבדו. בסופו של דבר, שטח הפנים הרב ביותר שנגלה לעיני המתבונן הוא הקירות, ולכן חשוב מאוד להקדיש לנושא מחשבה יתרה".

אסף ג'וזף צדקה, בית בטקסס (צילום: model my home)
המטבח בנוי מעץ מלא ואיכותי ששוחזר ונצבע בלבן | צילום: model my home
אסף ג'וזף צדקה, בית בטקסס (צילום: model my home)
צילום: model my home
בית בטקסס לפני (צילום: model my home)
הצצה למטבח בימים פחות זוהרים | צילום: model my home
אסף ג'וזף צדקה, בית בטקסס (צילום: model my home)
הוחלט לשפץ את המטבח הקיים שנבנה לפני כ-40 שנה מעץ מלא ואיכותי ולא להחליפו לחלוטין | צילום: model my home

מראה מסורתי מאופק אך עכשווי

אל הבית מוביל שביל כניסה מהרחוב עם חצר קדמית רחבת ידיים. דלת הכניסה בנויה מעץ עלון מלא. נוכח ההזנחה הקשה שעבר הבית והפריצות הרבות, הדלת הושחתה והיו בה המון חורים ושברים. עם זאת, מדובר בדלת עץ כבדה ואיכותית ששידרה המון אופי, ולכן היא שופצה ביסודיות ונצבעה בלבן, וכן נבנו לה מסגרות זכוכית מכל צד למראה עדכני יותר.

נכנסים למבואת כניסה קטנה. מצד שמאל יש פתח רחב עם מסגרת עץ כניסה לסלון ומצד שמאל פתח דומה המכניס אותנו לחדר האוכל. הסלון מרוצף ברצפת עץ אלון חומה עם אח אבן גדול ומסורתי והוא כולו מוקף חלונות (קבועים) מזכוכית שמכניסים המון אור לחלל. את הסלון מקיפים קירות המחופים בעץ צבוע באפור עם מסגרות ותאורת לד חבויה בין התקרות לקירות. בכל החללים הציבוריים הותקנה תאורה שקועה בתקרה שמפזרת אור בצורה שווה על כל החללים וכן מנורה אחת בכל מקום שתמשוך פוקוס.

אסף ג'וזף צדקה, בית בטקסס (צילום: model my home)
הושלמו דלתות חסרות או שבורות מתוך מזנון גדול תואם שהיה במטבח ונזרק | צילום: model my home
אסף ג'וזף צדקה, בית בטקסס (צילום: model my home)
הוספה פינת אוכל קטנה הבנויה משילוב מתכת וזכוכית שמעניקה תחושת קלילות | צילום: model my home
אסף ג'וזף צדקה, בית בטקסס (צילום: model my home)
צילום: model my home

מתוך הסלון שהוא האזור המרכזי בבית יש כניסה למטבח ולאזורים הפרטיים. המטבח בנוי מעץ מלא ואיכותי ששוחזר ונצבע בלבן והונחו בו משטחי אבן קיסר ומכשירי חשמל מנירוסטה למראה עדכני יותר. מאוורר תקרה גדול מספק את המראה המסורתי. מתוך המטבח יש דלת שמובילה לחדר הכביסה ובו מסדרון שמוביל לחניה הפרטית של הבית. כמו כן מסדרון קטן יוצא מהמטבח ומוביל לשירותים וחדר שינה רביעי. מהצד השני של הסלון מגיעים למסדרון עם קירות זכוכית שמוביל לכל חדרי השינה ולמקלחת הציבורית אליה הוספו דלתות מכל חדר שינה ליצירת מעין אמבטיות צמודות. בסוף המסדרון נמצא חדר השינה של ההורים ובו מקלחת רחבת ידיים עם ארונות ודלתות זכוכית מקלחות עם קיר זכוכית ודלת זכוכית ואמבטיה מפנקת. "שימוש נכון בזכוכיות ומראות יכול ליצור אשליית גודל נהדרת", אומר צדקה, "ולכן אני ממליץ בחום על שימושם בחללים קטנים או בחללים שזקוקים לתאורה נוספת". 

מהסלון ניתן גם לצאת דרך הדלת הצרפתית לפטיו קטן ואינטימי עם פינת ישיבה מקסימה שמובילה לחצר אחורית מרופדת בדשא אמיתי. "הפטיו סבל מהזנחה ניכרת. הבית נבנה סביב אותו הפטיו ולכן הרגשתי שזה אמור להיות מוקד הבית", מספר המעצב, "את קירות הפטיו כיסיתי בלוחות עץ שהותקנו מהתקרה לרצפה על מנת לתת מראה נקי ומסוגנן ולא מראה קיר חלק אחיד. מאותו עץ עמיד למים בנינו פאנלים בצבע לבן כדי להעניק ייחודיות נוספת לחלל. התקנו תאורה היקפית עם אורות רומנטיים ושתלנו עצים וצמחים רב עונתיים ליצירת מראה נקי פרקטי שלא דורש תחזוקה רבה". מסביב לפטיו הותקנו זכוכיות קבועות במקום חלונות על מנת לאפשר לחוץ ולפנים להתמזג.

אסף ג'וזף צדקה, בית בטקסס (צילום: model my home)
חדר האוכל אובזר בשולחן עץ עם כיסאות עור כבדים ושנדליר על מנת להכניס מסורתיות וחמימות | צילום: model my home
אסף ג'וזף צדקה, בית בטקסס (צילום: model my home)
צילום: model my home

לשבור ולשמור

כדי להתאים את הבית לסגנון עכשווי היה צורך בשבירת הקירות בין החללים הציבוריים. "היה רצון להשאיר את המראה המסורתי הישן ולחבר אותו למראה עכשווי", מספר אסף ג'וזף צדקה, "ולכן במקום לשבור את הקירות לחלוטין, החלטתי על יצירת פתחים גדולים ורחבים במקום הדלתות הקטנות הקיימות בין המטבח והסלון ובין חדר האוכל לסלון. על ידי כך הצלחתי לפתוח את הבית ולאפשר נקודות מבט על כל חלק של החללים הציבוריים מכל נקודה ועם זאת להשאיר את המראה המסורתי המאופק. החלק האהוב עלי ביותר בבית הוא קירות הסלון. אני שמח שהתעקשתי לשפץ את לוחות העץ המעוטרות במסגרות בסלון ולא להחליפם בקיר חלק רגיל. הקירות מוסיפים אופי ומסורת לבית וזה ההבדל בין עוד סלון לוואו". נוסף לכך נוצרה דלת בין המטבח לחדר האוכל לנגישות מקסימלית, והותקנה דלת צרפתית בין הפטיו לסלון ליצירת מראה מסורתי יוקרתי ולהכנסת אור טבעי. כלל השטחים הציבוריים רוצפו ברצפת פרקט עץ אלון איכותית בצבע חום כהה.

חדר ההורים הגדול היה בעל שלוש דלתות. דלת כניסה לחדר השינה ועוד שתיים למקלחת. בוטלה דלת אחת ועל ידי כך הוגדל שטח הפנים של קירות החדר והמקלחת. הונחו שטיחים מקיר לקיר בצבעי אדמה על מנת להעניק חום ונעימות לנוכחים בחדר. קירות המקלחת רוצפו בקרמיקה בצבעי אדמה כהים יותר והוספו כמה פסי פסיפס בין האריחים על מנת לשבור את הצורה השבלונית. 

בתוך חדר המקלחת היה ארון עם שני כיורים שהוצב באנך לקיר המפריד בין חדר השינה למקלחת. הארון הוסר עם ביטול הדלת הנוספת ובכך התאפשר לנו להתקין ארון חדש לאורך הקיר. חדר האמבטיה הכיל מקלחון חשוך וסגור שבצמוד אליו אמבטיה רחבת ידיים. הקיר שהפריד בין המקלחון לאמבטיה נשבר, ובמקומו התקנו קיר זכוכית שידגיש את גודל החלל ויכניס אור נוסף למקלחון. כמו כן, בשני צדי החלל הותקן ארון בגדים עם דלתות מראה מהרצפה לתקרה על מנת להעניק תחושת גודל לחלל. דלת צרפתית נוספת הותקנה בחדר השינה החדש (חדר הבונוס). המקלחת הציבורית כלואה בין שני חדרי השינה של הילדים. ההורים רצו שאתחשב בכך שילדיהם המתבגרים ירצו פרטיות בעתיד, ולכן לכל חדר שינה הוספנו דלת שמאפשרת מעבר ישיר מהחדר שינה אל המקלחת ובכך יצרנו מקלחת ציבורית שהיא גם מקלחת פרטית לשני חדרי שינה.

חשיבה ירוקה במטבח

מתוך חשיבה ירוקה וניצול החומרים הקיימים וכן מתוך ניסיון לחסוך בעלויות נוספות, הוחלט לשפץ את המטבח הקיים שנבנה לפני כ-40 שנה מעץ מלא ואיכותי ולא להחליפו לחלוטין. דלתות המטבח עברו שיפוץ מאסיבי שכלל ניקוי יסודי, שיוף וכמה שכבות צבע בהתזה. בנוסף לכך, הושלמו דלתות חסרות או שבורות מתוך מזנון גדול תואם שהיה במטבח ונזרק. נוספו משטחי אבן קיסר וקיר אבנים דק בין המשטח לארונות המטבח על מנת לשדרג את המטבח הקיים ולהעניק לו מראה מסורתי עדכני ופרקטי. הוספה פינת אוכל קטנה הבנויה משילוב מתכת וזכוכית שמעניקה תחושת קלילות, אך חדר האוכל אובזר בשולחן עץ עם כיסאות עור כבדים ושנדליר על מנת להכניס מסורתיות וחמימות לחלל.

אסף ג'וזף צדקה, בית בטקסס (צילום: model my home)
חדר השינה של ההורים ובו מקלחת רחבת ידיים עם ארונות ודלתות | צילום: model my home
אסף ג'וזף צדקה, בית בטקסס (צילום: model my home)
חדר הרחצה בצבעי אדמה בהירים | צילום: model my home
אסף ג'וזף צדקה, בית בטקסס (צילום: model my home)
צילום: model my home
אסף ג'וזף צדקה, בית בטקסס (צילום: model my home)
הוספו כמה פסי פסיפס בין האריחים על מנת לשבור את הצורה השבלונית | צילום: model my home
אסף ג'וזף צדקה, בית בטקסס (צילום: model my home)
צילום: model my home

העיצוב כמבצע צבאי

"העבודה מול הדיירים היתה פשוטה מאוד נוכח העובדה שתוכנית העבודה הוצגה לפניהם עד לרמת סוג המתג החשמלי", מספר צדקה, "ומשום שאני סיפקתי ללקוחות הכל, החל משלב התוכניות ועד לביצוע ואבזור, דיירי הבית האמינו בי ונתנו לי חופש פעולה מלא. אני מאמין שאין מקום לאלת המזל להופיע בשיפוץ, ולכן עיצוב בית עבורי הוא כמו מבצע צבאי. בכל תרחיש בעל הנכס יודע מה יכול לקרות, וכל שנותר הוא רק להודיע לו כי בחדר איקס תוכנית א' לא יוצאת לפועל ולכן נשתמש בתוכנית ב'. כאשר הכל פרוש על השולחן לפני תחילת העבודה, ואין שום סוגיות פתוחות או שאלות צפות, קל מאוד ללקוח לעבוד איתי בשגר ושכח".

"עיצוב הבית היה חשוב במקרה הזה לא רק לדיירי הבית אלא גם לתושבי השכונה", מסכם המעצב, "במהלך השיפוצים הגיעו תושבים רבים לברך ולהתעניין בנעשה ואף הציעו את עזרתם האדיבה.  הבית שנחשב לבית העצוב של השכונה, שגרם להמון תושבים לעזוב אותה, הפך להיות הפנינה ומוקד עלייה לרגל של השכנים.

"למדתי רבות מעיצוב הבית ובייחוד על יכולת ההשפעה שלנו כיחידים על הסביבה", מספר צדקה, "בשלב מסוים הרגשתי מעין תחושת שליחות, שנועדתי להציל את השכונה ולא רק את הבית שעמד בפני חורבן. הצלחתי להביא את האני מאמין שלי לתוך העיצוב על ידי שימור ההיסטוריה של הבית אך עם זאת נגיעות עכשוויות ומודרניות".

אסף ג'וזף צדקה, בית בטקסס (צילום: model my home)
שימוש נכון בזכוכיות ומראות יכול ליצור אשליית גודל נהדרת | צילום: model my home
אסף ג'וזף צדקה, בית בטקסס (צילום: model my home)
צילום: model my home
אסף ג'וזף צדקה, בית בטקסס (צילום: model my home)
צילום: model my home
אסף ג'וזף צדקה, בית בטקסס (צילום: model my home)
צילום: model my home
_OBJ_OBJ

מעצב פנים וחוץ: אסף ג'וזף צדקה; קבלן מבצע במשותף: ברוך קאופמן ואסף ג'וזף צדקה. טלפון: 054-6955886 (ישראלי) 2142262869 (אמריקאי)