הם ארוכים, רחבים, צורתם הנדסית ומורכבת וכל מטרתם היא לאפשר גישה בטוחה להולכי רגל ולכלי רכב בין יבשות: אנחנו מדברים על גשרים שנבנו באופן מעורר פליאה מעל אגמים ונהרות. לפני כשבוע נפתח "גשר קרס הדגים" המרשים בגודלו בניו זילנד, ומלבדו מצאנו עוד שני גשרים ייחודיים, שהיינו שמחים לחצות מתישהו.

גשר האל באנגליה

גשר האל (HULL) שבאנגליה, שממוקם בעיר ההיסטורית האל, על שפך נהר האמבר שבמחוז יורקשייר, נבנה על ידי משרד האדריכלות McDowell+Benedetti. הוא תוכנן עם מנגנון מסתובב כך שהוא מסוגל לזוז ולפנות מקום לסירות השטות בנהר אותו הוא חוצה. הגשר משתרע בין העיר העתיקה לאיזור התעשייה שנמצא על הגדה המזרחית ויוצר נתיב להולכי רגל בין המוזיאונים והאקווריום של העיר. הגשר שבנוי מפלדה זז בתנועות איטיות, כך שהולכי הרגל יוכלו להמשיך ללכת בזמן שהגשר נמצא בתנועה.

הגשר, שמעוצב בצורת גרש, יוצר שני מסלולים, הראשון משתרע לאורך הקצה החיצוני ואילו המסלול השני משתרע לאורך חלקו הפנימי. חוצץ דמוי עמוד השדרה מפריד בין שני המסלולים, ויוצר פינת ישיבה המשקיפה על מים. תאורה שמכוונת כלפי מעלה מאירה את החוצץ ומקנה לו מראה של סנפיר כריש ענק. במרכז הסיבוב בן הקומה האחת, ישנה מסעדה ותצפית על הגג.

גשרים, על המים (צילום: knight architects)
שני מסלולים ופינת ישיבה במרכז. גשר ה"גרש" בהאל | צילום: knight architects
גשרים, גשר מתרומם מבט מהצד (צילום: knight architects)
כולל מסעדה ותצפית על הגג. גשר ה"גרש" בהאל | צילום: knight architects

גשרים, גשר מתרומם (צילום: knight architects)
חוצץ דמוי עמוד שדרה מפריד בין המסלולים. גשר ה"גרש" בהאל | צילום: knight architects

גשר קרס הדגים בניו זילנד

משרד האדריכלות האנגלי Knight Architects, אחראי על תכנון הגשר בניו זילנד. הגשר שנקרא "קרס הדגים של פואה" (FISH HOOK OF POHE) וממוקם ב-whangarei, העיר הצפונית ביותר בניו זילנד, נבנה בהשראת התרבות המקומית ונקרא על שמו של הצ'יף המקומי שקיבל את האירופאים הראשונים שהגיעו לאיזור במחצית הראשונה של המאה ה-19. הגשר מחבר בין שני חלקים חשובים של רשת כבישים ותפקידו העיקרי הוא להפחית את העומס ולהקל על הגישה למרכז ולשדה התעופה. עם זאת, התבקשו האדריכלים לכבד את תחבורת הנהר ולאפשר מעבר לכלי שיט שגובהם עולה על  7.5 מטר. הגשר שנפתח לתנועה לפני שבוע בלבד, נראה בבירור מכל מקום בעיר ומסתמן כאתר שיהפוך במהרה לציון דרך המשלב בין התרבות המקומית המסורתית לבין אדריכלות מודרנית.

גשרים, מעל המים (צילום: Timothy Soar)
מפחית את עומס התנועה. גשר "קרס הדגים של פואה" | צילום: Timothy Soar
גשרים, מעל המים נוף (צילום: Timothy Soar)
נפתח לתנועה לפני שבוע. גשר "קרס הדגים של פואה" | צילום: Timothy Soar

גשרים, קולאז (צילום: Timothy Soar)
ארכיטקטורה בהשראת התרבות המקומית. גשר "קרס הדגים של פואה" | צילום: Timothy Soar

גשר מוזס (משה רבינו) בהולנד

אין צורך לשפשף את העיניים, התמונות הבאות לא מתעתעות - מי הנחל אכן התפצלו לשניים ממש כמו בסיפור יציאת מצרים. הגשר המדהים שתוכנן על ידי משרד האדריכלים ההולנדי, RO&AD Architects, ממוקם בהולנד, בסמוך לכפר Halsteren ומאפשר למבקרים גישה למבצר Fort de Roovere, מהמאה ה-17. מרחוק, גשר מוזס (משה) הוא בלתי נראה לעין, מפלס המים בגובה הגשר, ולמעשה ניתן להבחין בו רק כשמתקרבים אליו. הגשר שנחפר עמוק בתוך האדמה מרופד בגליונות עץ, אשר עמידים בפני ריקבון ופטריות. ממש כמו בסכר, קירות הגשר בולמים את המים ומאפשרים להולכי הרגל לעבור את המים בבטחה.

גשרים, בתוך המים דשא (צילום: RO & AD Architects)
המים נחלקו לשניים. גשר מוזס | צילום: RO & AD Architects
גשרים, בתוך המים עלייה (צילום: RO & AD Architects)
עשוי מעץ עמיד למים. גשר מוזס | צילום: RO & AD Architects

גשרים, בתוך המים ילד (צילום: RO & AD Architects)
מאפשר גישה למבצר. גשר מוזס | צילום: RO & AD Architects

צפו בעוד שבעה גשרים מעוררי פליאה בעולם
וגם: גשר מעופף באגם