מצחיק קצת לפתח רגש לבניין. מה זה בסך הכל? חפץ דומם, ערימה של עפר, מלט, בלוקים ושאר חומרי בנייה שמסודרים בצורה ספציפית כדי שיהיה נוח לגור בתוכם. מצד שני, זה בדיוק מה שעיצוב טוב, כמו כל אמנות טובה, אמור לעורר. היכולת להרגיש היא תוצאה ישירה של היכולת להתרשם אסתטית. אם להרגיש משהו כלפי בניין נשמע לכם מופרך, אתם מוזמנים להביט בתמונות הבאות ולראות מה עושה לכם הידיעה שהבניינים שלפניכם נמצאים בסכנת הריסה, שלא לומר הכחדה. בין שבגלל הזנחה, יסודות שלא טופלו, נוף ארכיטקטוני שמשתנה או החלטה של אנשי נדל"ן. לנו עצוב.

עוד באתר לעיצוב הבית:

Teufelsberg NSA Station, ברלין

בזמן המלחמה הקרה שימש המבנה הזה כעמדה של סוכנות ה-NSA האמריקאית, שבה נהגו לערוך ציתותים והאזנות סתר למדינות בגוש המזרחי של אירופה. כיום הוא נטוש וניזוק בהדרגה, וההזנחה בסופו של דבר תביא גם להריסתו.

בניינים על סף הכחדה, ברלין  (צילום: Thinkstock)
ברלין. מצותתים | צילום: Thinkstock

Royal Palace, קסרטה, איטליה

מדובר בארמון הגדול ביותר בעולם, שמשתרע על שטח של יותר משני מיליון מטר רבוע (!), ונבנה במאה ה-18 על ידי המלך צ'רלס ה-3 משושלת בורבון, כדי להתחרות בארמון ורסאי בפריז. למרות שסרטים כמו "מלחמת הכוכבים" ו"משימה בלתי אפשרית" צולמו בו, הוא סובל מהזנחה ארוכת שנים (רק בשנה שעברה התמוטטה התקרה שלו לחלוטין), והליכים בירוקרטיים מעכבים שוב ושוב את שחזורו.

בניינים על סף הכחדה, איטליה  (צילום: Thinkstock)
איטליה. שני מיליון מ"ר | צילום: Thinkstock

Victorain gas holders, בריטניה

נכון שהם לא נמצאים בשימוש מאז שנות ה-60, אבל יותר מ-500 מגדלי גז מהמאה ה-19 פרושים לכל רוחב בבריטניה ומהווים חלק מהנוף המקומי והתרבותי. חברת האנרגיה הגדולה בבריטניה החלה להרוס אותם כדי למכור את השטח שלהם ליזמים, והבריטים כבר הקימו עצומה.

בניינים על סף הכחדה, בריטניה (צילום: Thinkstock)
בריטניה. כבר יש עצומה | צילום: Thinkstock

Melnikov House, מוסקבה

הארכיטקט הרוסי קונסטנין מלניקוב התעקש לבנות לעצמו את הבית העגול הזה בשנת 1929 למרות שהוא מנוגד לחלוטין לסגנון הבנייה של המשטר הסובייטי באותה תקופה. כיום גרה בו נכדתו, אבל המבנה נמצא בסכנת התרסקות בגלל עבודות חפירה של חניון חדש באזור, שכבר גרמו לו לא מעט סדקים.

בניינים על סף הכחדה, מוסקבה (צילום: Bloomberg, GettyImages IL)
מוסקבה. הכל בגלל חניון | צילום: Bloomberg, GettyImages IL

Nakagin Tower, טוקיו

זהו אחד המבנים שהכי מאפיינים את תנועת המטבוליזם, שמתייחסת לבניינים כאל יצור חי בעל תאים. כל אחת מ-140 הקפסולות הללו ניתנת להסרה, וכולן יחד מרכיבות בניין מגורים אחד. אלא שמאז 1972 הבניין ברובו נטוש, לא מאוכלס, זקוק לשיפוץ ונמצא בסכנת הריסה מתמדת כיוון שהוא יושב על שטח נדל"ני מבוקש.

בניינים על סף הכחדה, טוקיו (צילום: מתוך וויקיפדיה)
טוקיו. מטבוליזם | צילום: מתוך וויקיפדיה

Union Terminal, סינסנטי

המבנה הזה נבנה בשנת 1930 בשיא תנועת הארט דקו, בתור תחנת רכבת מרכזית בעיר סינסנטי שבאוהיו. מאז הוא כבר הספיק להפוך לקניון בשנת 1972 ולמוזיאון בשנת 1990, אבל הוא זקוק לשיפוץ דחוף ונמצא ברשימת המבנים הלאומיים שצריך לשמר. כיום מתנהל קמפיין לאומי לגיוס כספים עבור העבודות.

בניינים על סף הכחדה, סינסנטי (צילום: מתוך וויקפדיה)
סינסנטי. קמפיין לאומי | צילום: מתוך וויקפדיה

Mosque Djingareyber, טימבוקטו

זהו המסגד העתיק ביותר בעיר הצפון אפריקאית, שהופיע ברשימת אתרי מורשת לשימור של אונס"קו אבל בשנת 2012 הופגז על ידי קבוצת טרור שקשורה לאל קעידה, ומאז הוא זקוק דחוף לשיקום. לא רק בגלל הנזקים, אלא גם בגלל שינויי האקלים.

בניינים על סף הכחדה, , טימבקטו (צילום: Peter Langer, GettyImages IL)
טימבקטו. הופגז על ידי אל קעידה | צילום: Peter Langer, GettyImages IL

פומפיי, איטליה

העיר הרומית העתיקה במחוז קמפניה מתפוררת לחתיכות ולאף אחד כנראה לא אכפת. סופות הגשמים שעושות את שלהן והמים שלא מנוקזים כהלכה כבר גרמו לבניין אחד לקרוס כליל ולהרס קירות בניינים נוספים. אונסק"ו בעצמה הכריזה כי העיר עצמה עתידה להתמוטט לחלוטין.

פומפיי (צילום: Thinkstock )
פומפיי. מים לא מנוקזים כראוי | צילום: Thinkstock

Portland Public Services Building, פורטלנד

הבניין בן 15 הקומות חדש כמעט לחלוטין, ובנייתו הסתיימה רק בשנת 1982. אלא שבמהלכה התגלו כשלים מבניים שמצריכים שיפוץ נוסף בשווי של כ-175 מיליון דולר נוספים. עקב כך, ולאור העובדה שתושבים רבים חושבים שהוא מכוער, יש קולות שדורשים להרוס אותו לחלוטין ולבנות משהו אחר וחדש במקומו.

בניינים על סף הכחדה, פורטלנד (צילום: מתוך וויקיפדיה)
פורטלנד. התושבים חושבים שהוא מכוער | צילום: מתוך וויקיפדיה

ציורי הקיר של פיקאסו, אוסלו

האמן פבלו פיקאסו החל לראשונה לצייר על בניינים דווקא באוסלו שבנורבגיה, ושתי יצירות שלו מופיעות על שני בניינים ממשלתיים. אלא ששניהם ניזוקו באופן די רציני בהתקפת טרור בשנת 2011, וזקוקים לשיפוצים דחופים שיעלו כ-70 מיליון דולר. מה עושים עם הציורים? רבים מציעים פשוט להסיר אותם מהבניין ולמקם אותם מחדש, אבל יש כאלו שטוענים כי הם הותאמו ספציפית לבניינים האלו ולכן זה עלול להרוס את החוויה.

בניינים על סף הכחדה, אוסלו (צילום: Gettyimages IL)
אוסלו. פיקאסו מושיט יד לשלום | צילום: Gettyimages IL