בשכונת פלורנטין שבדרום תל אביב, במבנה בן ארבע קומות בעל חזית לרחוב, שבו מרפסת צדדית לכל דירה, מתגורר רווק צעיר בן 26, מעצב חוויית משתמש ואינטראקטיב בחברת הייטק מצליחה. המבנה המקורי נבנה מלבני חול אדמדמות בתחילת שנות הארבעים של המאה הקודמת, וכלל דירות בשטח של 100 מ"ר. עם השנים חולקו ופוצלו הדירות המקוריות לדירות קטנות יותר בשטח של כ-50 מ"ר כל אחת, כמו הדירה שלפנינו.

בעבר הושכרה הדירה לשני שותפים, ולכן כללה שני חדרי שינה, מטבחון וחדר רחצה. לפני השיפוץ היתה הדירה חשוכה, צפופה ומוזנחת, עם מטבחון ישן הממוקם במעבר הצר שבין חדרי השינה – ללא חלון או מקור אור טבעי. גם חדר הרחצה הכיל בתוכו אמבטיה ישנה שחסמה את החלל המוזנח והמסורבל כולו.

כפיר גלאטיה פלורנטין סלון
בקצה הסלון שולחן עץ מכאני במראה עתיק, המשמש כפינת אוכל קטנה | צילום: מושי גיטליס
כפיר גלאטיה פלורנטין חלל
50 מ"ר מנוצלים היטב | צילום: מושי גיטליס
כפיר גלאטיה פלורנטין סלון
תמונות, כלי נגינה ואוספים | צילום: מושי גיטליס

עוד באתר לעיצוב הבית:

98 אלף שקל לשיפוץ 

"לאור מצבה המוזנח של הדירה, התקציב המוגבל ולוח הזמנים הקצר, הקו המנחה בתהליך התכנון היה לנצל את מרבית הפוטנציאל הקיים בדירה, תוך כדי יצירת שינוי במיקום הפונקציות השונות ושימוש באלמנטים אדריכליים שהנם חלק מהדירה", מספר האדריכל כפיר גלאטיה אזולאי, "עיקרון מנחה נוסף היה פתיחת ואוורור החללים אל אור היום הטבעי, ויצירת דירה פונקציונלית ובהירה. כמו כן הוחלט להחליף את כל תשתיות החשמל, האינסטלציה והאלומיניום – חלונות".

כפיר גלאטיה פלורנטין סלון
תמונת דגל ארה"ב, עץ אלון מבוקע, משולב רקמה בעבודת יד – 1,960 שקל, הומאז', שוק הפשפשים | צילום: מושי גיטליס
כפיר גלאטיה פלורנטין סלון
קיר דרמטי עם קריצה עכשווית | צילום: מושי גיטליס
כפיר גלאטיה פלורנטין קיר גובה
הוחלט לחשוף את הלבנים האדמדמות בחלל המרכזי | צילום: מושי גיטליס

התכנון ערך כחודש וחצי וכך גם הבנייה והייצור. עלות השיפוץ הסתכמה בכ-98 אלף שקל. השיפוץ כלל בתוכו תכנון ועיצוב וכן רכישת ריהוט ואקססוריז משלימים, החלפת תשתיות אינסטלציה, חשמל ותאורה, מיזוג אוויר, עבודות בנייה, אלומיניום, ריצוף וחיפוי, גבס, צבע וכמובן נגרות.

דרמטי עם קריצה עכשווית

כיוון שקירות המבנה נבנו מלבני חול אדמדמות, הוחלט לחשוף אותן בחלל המרכזי, ובכך ליצור קיר דרמטי עם קריצה עכשווית שישמש כ"גב" לחלל המגורים. הלבנים החשופות נמשחו בשכבת סילר שקוף בגמר מט (למניעת התפוררות ותחושה "קמחית" של הקיר) ומוסגרו באמצעות פרופיל אלומיניום היקפי. בעבור חלונות והדלתות נבחר פרופיל בלגי בגוון שחור מעושן של חברת אקסטל. הקיר שבין המטבח לחדר השינה הוסר, אקט שאיפשר לאור מהחזית הקדמית לשטוף את החלל כולו.

כפיר גלאטיה פלורנטין גובה
יחידת מדפים בסוף הסלון | צילום: מושי גיטליס
כפיר גלאטיה פלורנטין שולחן עגול גובה
שולחן עץ וברזל, מנגנון מכאני, 3,500 שקל, הומאז' בשוק הפשפשים | צילום: מושי גיטליס

בקיר החיצוני של חלל המגורים נפתחה דלת נוספת המובילה אל המרפסת ששימשה בעבר רק את אחד מהחדרים בדירה, וכעת היא משותפת לחדר השינה ולחלל המגורים. מערך הקירות בכניסה לחדר הרחצה תוכנן ונבנה מחדש כך שינצל את מקסימום השטח בעבור ארון קיר גדול לטובת חדר השינה, וכן יכיל מקום לארון שירות ומכונת כביסה בתוך חדר הרחצה, ואף, חלל עבודה – שהיה חלק מדרישות הלקוח.

כפיר גלאטיה פלורנטין עבודה גובה
חלל פתוח ומאוורר | צילום: מושי גיטליס
כפיר גלאטיה פלורנטין עבודה גובה
פינת העבודה. לבקשת הלקוח | צילום: מושי גיטליס
כפיר גלאטיה פלורנטין עציץ גובה
וקצת ירוק | צילום: מושי גיטליס

להימנע מתחושה סטרילית

הכניסה לדירה מתבצעת דרך מבואה קטנטנה, ובה יחידת מדפים ומראת קיר גבוהה המקבלות את פני הנכנסים. מן המבואה נכנסים אל חלל המגורים והמטבח המוארים באור יום טבעי.

כפיר גלאטיה פלורנטין מטבח
המטבח הישן פורק, והוחלף במטבח חדש | צילום: מושי גיטליס
כפיר גלאטיה פלורנטין מטבח גובה
נגרות לבנה, פשוטה וניטרלית | צילום: מושי גיטליס
כפיר גלאטיה פלורנטין מטבח
משטח עבודה בגוון בהיר | צילום: מושי גיטליס

בקצה הסלון, מתחת לחלון שהוגדל, מוקם לו שולחן עץ מכאני במראה עתיק, המשמש כפינת אוכל קטנה (השולחן 3,500 שקל וכל כיסא 680 שקל, הומאז' שוק הפשפשים). שורת מנורות אמייל ישנות התלויות מהתקרה (900 שקל ליחידה, שוק הפשפשים) מובילות מן המטבח אל חלל העבודה וחדר השינה -  שתיים חומות ואחת כחולה.

שטחה הקטן של הדירה הכתיב את צבע הקירות והנגרות הבנויה והם נצבעו בלבן, היוצר תחושה של מרחב ופתיחות. כדי להימנע מתחושה סטרילית וחלבית מדי, הוחלט לשבור את הבהירות באמצעות ריהוט ואקססוריז משלים ובאמצעות פרטי אספנות של הדייר, בהם תמונות, כלי נגינה, ומנורות ישנות שנאספו במסעות בחו"ל.

בסלון תלויה תמונת דגל ארצות הברית מעץ אלון מבוקע משולב רקמה בעבודת יד (1,960 שקל, הומאז', שוק הפשפשים, וגם הכריות והטקסטיל נרכשו שם, 700-300 שקל).

כפיר גלאטיה פלורנטין שינה
חדר השינה רוהט במיטה ושידת עץ מלא | צילום: מושי גיטליס
כפיר גלאטיה פלורנטין שידת צד
קיר ראש המיטה בוצע בשליכט מגורען טבעי | צילום: מושי גיטליס
כפיר גלאטיה פלורנטין שינה
הטריק הוא להשתמש בקייים | צילום: מושי גיטליס
כפיר גלאטיה פלורנטין שידה
כפיר גלאטיה פלורנטין שידה | צילום: מושי גיטליס
כפיר גלאטיה פלורנטין חצוצרה גובה
תמונות וכלי נגינה נאספו במסעות בחו"ל | צילום: מושי גיטליס
כפיר גלאטיה פלורנטין מנורה גובה
מנורת פליז טיבטית, אוסף פרטי | צילום: מושי גיטליס

המטבח הישן פורק, והוחלף במטבח חדש בנגרות לבנה, פשוטה וניטרלית, עם משטח עבודה בגוון בהיר.

חדר השינה רוהט במיטה ושידת עץ מלא ובארון לבן מרצפה עד תקרה. קיר ראש המיטה בוצע בשליכט מגורען טבעי (נטורה) בגוון בהיר.

בחדר הרחצה עומד לו עמוד בטון קונסטרוקטיבי ששכבות הטיח והצבע הישן הוסרו ממנו, והוא נשאר במראה חשוף בעל קריצה מודרנית, עכשווית. מראה ארוכה נתלתה לאורכו של החלל והקירות חופו בפסיפס לבן. יחידת הכיור עשויה מעץ טיק (2,200 שקל, יוסף בחצר, שוק הפשפשים).

כפיר גלאטיה פלורנטין רחצה גובה
חדר הרחצה. מראה חשוף בעל קריצה מודרנית | צילום: מושי גיטליס
כפיר גלאטיה פלורנטין רחצה גובה
עמוד בטון קונסטרוקטיבי ששכבות הטיח והצבע הישן הוסרו ממנו | צילום: מושי גיטליס
כפיר גלאטיה פלורנטין רחצה גובה
הקירות חופו בפסיפס לבן | צילום: אלירן רובין
כפיר גלאטיה פלורנטין רחצה גובה
מראה ארוכה נתלתה לאורכו של החלל | צילום: מושי גיטליס

"לפני כל תכנון שהוא, בייחוד כשמדובר בדירות קטנות ובתקציב מוגבל, הטריק הוא לראות כיצד אפשר להשתמש בקיים הזמין שעומד לרשותנו במצב ההתחלתי של הדירה", מייעץ האדריכל כפיר גלאטיה אזולאי, "שימוש בקיר קיים, חשיפת קיר לבנים או חשיפת עמוד בטון קונסטרוקטיבי הן פעולות שעושות את ההבדל. טיפול קטן בהם מביא לתוצאה עדכנית ומרעננת בעלות מינימלית". רשמנו.

כפיר גלאטיה פלורנטין מרפסת גובה
המרפסת | צילום: מושי גיטליס
כפיר גלאטיה פלורנטין מרפסת גובה
מרפסת צדדית לכל דירה | צילום: מושי גיטליס
כפיר גלאטיה פלורנטין לפני
כך זה נראה לפני | צילום: מושי גיטליס
כפיר גלאטיה פלורנטין לפני
צפופה ומוזנחת | צילום: מושי גיטליס
כפיר גלאטיה פלורנטין תוכנית
התוכנית | צילום: מושי גיטליס
כפיר גלאטיה פלורנטין תוכנית
התוכנית | צילום: מושי גיטליס

אדריכל כפיר גלאטיה אזולאי ל-the k.o.t project-  סטודיו לאדריכלות ועיצוב פנים