בדירת 4.5 חדרים ברמת גן, שגודלה 106 מ"ר והיא מתפרשת על פני שתי קומות (קומה וחצי קומה בחלל גג הרעפים), מתגוררים זוג הורים בשנות ה-30 ושני ילדיהם קטנים, בני 4 ושנה. האם אדריכלית ומעצבת פנים עם משרד ביתי, האב מנהל בחברת משאבי אנוש. הבניין משנות ה-50, השיפוץ וההרחבה משנת 2012. לפני השיפוץ היתה הדירה מיושנת וחשוכה עם חלונות אלומיניום ישנים בעלי זכוכיות לא שקופות של פעם שהחשיכו עוד יותר את הפנים, והתכנון המקורי שלה לא היה מוצלח במיוחד.

חלום המשפחה היה דירה מודרנית יותר, מוארת ופתוחה. תכנון מחדש וניצול מרבי של השטח, שיפוץ ושדרוג של כל חללי הבית. מטבח שיהיה פתוח לסלון, ופתיחה מחדש של חלק מהמרפסת הישנה, שנסגרה עם השנים על ידי תריסים.

"ביקשנו להוסיף קומה נוספת בחלל הגג ולשנות את תכנון הפנים הקיים בדירה, כך שתתאים לסטטוס החדש של המשפחה לאחר לידת הבת הראשונה", מספרת בעלת הבית, האדריכלית שלי רייתן.

שלי רייתן, מבואה
מבואת הכניסה. ספסל שמשמש לנעילה ולחליצה של נעליים | צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, שידה, גובה
צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, מדרגות, גובה
תוכנן כמדרגות קלות ללא רומים | צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, מדרגות, גובה
תחושת הפתיחות והראייה מעבר למדרגות | צילום: עמרי אמסלם

עוד באתר לעיצוב הבית:

לנצל לטובה את האילוצים

הקווים המנחים היו הוספת שני חדרי שינה קטנים לילדים, השארת חדר רחצה בקומה התחתונה במקומו על מנת לא להזיז צנרת, הזזת מיקום המטבח על מנת שיהיה פתוח לאזור הסלון וקרוב לחזית הדירה, שבה חלונות ומרפסת הפונה לרחוב שקט וירוק ללא מוצא. הדרישות היו הוספת שטח בקומה החדשה שנבנתה בחלל גג הרעפים, תכנון מחדש של הקומה הקיימת, הוספת חדרי שינה לילדים ושדרוג וחידוש מערכות האינסטלציה והחשמל.

מכיוון שמדובר בניצול חלל בגג רעפים קיים, התוספת שהתקבלה היתה בהתאם לצורת הגג הקיים ועמידה במגבלות התכנון האדריכלי וחוקי תחיקת הבנייה. "עם מה שיצא מכך היה צריך להתמודד ולנצל בצורה הכי טובה שאפשר", אומרת רייתן.

כמו כן היה צריך לתכנן את החללים סביב הקונסטרוקציה החדשה - קונסטרוקציית ברזל התומכת את רצפת הגלריה של הקומה העליונה שנוספה - ולנצל לטובה אילוצים אלו. למשל על ידי יצירת נישות אחסון או נישות ליופי המעשירות את החלל, כמו אלו שבכניסה לבית.

אילוץ נוסף היה מיקום גרם המדרגות, שהיה חייב להיות באזור שבו נמצא רום הגג, הנקודה הגבוהה באזור התקרה בקומה העליונה, וזה הכתיב את תכנון הדירה כולה.

שלי רייתן, סלון
אזור המרפסת הפתוחה פרוש גם הוא | צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, סלון
בסלון ספה בצורת ר' ומזנון ארוך | צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, סלון, גובה
על מדפי העץ הפתוחים ליד החלון בסלון מוצגים חפצים מתחלפים | צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, מדפים
המדפים בסלון . כולל עבודות יד | צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, נישות, גובה
בהמשך הקיר בתוך נישה נוספת תלוי אלמנט ברזל ששימש בעבר כחלק מגדר | צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, פינת אוכל, גובה
פינת אוכל מתאימה לשישה סועדים | צילום: עמרי אמסלם

בקומה החדשה התקבלו חדר שינה להורים, חדר רחצה גדול, פינת עבודה קטנה וחדר שינה קטן. באזורים שבהם שיפוע הגג נמוך מ-1.80 מ', נעשה שימוש וניצול השטח לאחסון.

משך התכנון והבנייה ארך כשנה וחצי, ועלות השיפוץ הסתכמה בכ-600 אלף שקל, הכוללים את תהליך ההריסה, בניית הקומה העליונה, החלפת גג הרעפים, חידוש והוספת תשתיות, אלומיניום, דלתות פנים וחוץ, עבודות גבס ונגרות, חומרי גמר, סניטריה, תאורה ואקססוריז. הוספת הקומה בחלל גג הרעפים, תכנון מחדש לקומה התחתונה ועיצוב פנים לכל שטח הדירה.

כל קירות הפנים למעט קירות חדר הרחצה הקיים בקומה התחתונה הוסרו. חצי משטח המרפסת הישנה נפתח מחדש ונעטף בחלונות אלומיניום בסגנון בלגי הגובלים עם המטבח והסלון כדי להכניס את החוץ הירוק פנימה וכדי לתרום לתחושת המרחב.

בקומה התחתונה בוצעה הדבקת קרמיקה על גבי הבלטות הישנות, ובקומה העליונה כל רצפת הגלריה החדשה חופתה בפרקט למינציה. למעט חדר הרחצה, שרוצף באריחי גרניט פורצלן.

רוב הריהוט תוכנן ונבנה במיוחד עבור הדירה החדשה, למעט המטבח, שנשמר והוזז למקומו החדש. מאחר שמצבו היה מצוין, הותאמו יחידותיו השונות לחלל החדש.

שלי רייתן, מרפסת
קיר זכוכית אלומיניום מפריד בין המטבח למרפסת | צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, מרפסת, גובה
מכניס אור וירוק הביתה | צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, אדניות
הירוק תורם לתחושת המרחב | צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, מטבח
המטבח. ארונות בצורת רי"ש | צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, מטבח, גובה
המטבח נשמר והוזז למקומו החדש | צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, ילדים
חדר הבת בקומה התחתונה | צילום: עמרי אמסלם

קיר זכוכית מכניס את הירוק

כאשר נכנסים לדירה יש אזור מבואה שכולל ספסל שמשמש לנעילה ולחליצה של נעליים ומעילים ונישות דקורטיביות שנוצרו כפתרון לאילוץ מבני. השידה השחורה בנישה באזור הכניסה היא פריט אהוב על בעלת הבית. מימין לדלת הכניסה נפרש אזור הסלון והמטבח, ואזור המרפסת הפתוחה.

בסלון ספה בצורת ר' ומזנון ארוך המשתלב בתוך נישות גבס דקורטיביות המשלבות תאורה שיוצרות קיר עניין ותוכן. בהמשך הקיר בתוך נישה נוספת תלוי אלמנט ברזל ששימש בעבר כחלק מגדר ותוכננו מדפי תצוגה פתוחים לחפצי הנוי האהובים על בעלת הבית. יחד נוצר קיר עשיר ומעניין. על מדפי העץ הפתוחים ליד החלון בסלון מוצגים חפצים מתחלפים, כמו בלטות בטון בשחור-לבן, עציץ שמכניס מעט ירוק, כפכפים מעץ שצבעה וציירה בעלת הבית ועוד.

במטבח, ארונות בצורת ר' ופינת אוכל המתאימה לשישה סועדים. ביומיום ממוקמים בה ארבעה כיסאות לבני הבית. מה שמפריד בין המטבח למרפסת הוא קיר זכוכית אלומיניום בסגנון בלגי שמכניס את החוץ פנימה, מכניס ירוק מהעצים שבחוץ ותורם לתחושת המרחב והפתיחות. במרפסת, שולחן וזוג כסאות והרבה צמחייה.

קצת אחרי הכניסה יש מסדרון קצר ובו כניסה לחדר הילדה וכניסה לחדר רחצה הכולל את מכונת הכביסה והמייבש. לפני השיפוץ היה חדר רחצה ולצדו שירותים קטנים בנפרד. בשיפוץ אוחדו השניים לכדי חלל אחד שבו הוכנסה גם מכונת הכביסה והמייבש.

חדר הילדה צר וארוך ותוכנן כך שלמרות ממדיו הצנועים עדיין ישאיר מרחב למשחק ואזורי אחסון למשחקים ביגוד וכדומה, הכה חשובים בחדר של ילדים צעירים.

משמאל לדלת הכניסה נמצא חדר שינה נוסף וגרם מדרגות המוביל לקומה העליונה. גרם המדרגות תוכנן כמדרגות קלות ללא רומים (החלקים האנכיים) כדי לתרום לתחושת הפתיחות והראייה מעבר למדרגות, לקיר שנצבע אפור בהיר ועליו נתלה חלון ישן שנמצא ברחוב ושופץ.

שלי רייתן , מדרגות
גרם מדרגות המוביל לקומה העליונה | צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, שידה, גובה
הקיר נצבע אפור בהיר ועליו נתלה חלון ישן שנמצא ברחוב ושופץ | צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, קומה עליונה
כאשר עולים במדרגות לקומה השנייה מגיעים למבואה | צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, מגירות
צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, מגירות
צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, ארונות, גובה
צילום: עמרי אמסלם

תקרות גג משופעות

כאשר עולים במדרגות לקומה השנייה מגיעים למבואה, שממנה כניסות לחדר קטן של התינוק ולחדר השינה של ההורים. לצדם חדר רחצה ופינת עבודה קטנה.

משום שזהו חלל שנמצא בתוך חלל גג הרעפים ולא ניתן לקבוע חלונות בקירות, מוקמו שני חלונות סקיילייט בתקרות הגג המשופעות. אחד בפינת העבודה, שמאיר את גרם המדרגות, והשני בחדר השינה של הבן.

חדר השינה של התינוק הינו חדר קטן ותקרותיו משופעות מאוד. החדר נצבע בצבע אפור חם בהיר והריהוט שנבחר הינו בגוונים של לבן ועץ. מקבץ תמונות ותאורת קיר עדינה יוצרים חדר בעל מראה ארופי קריר ונעים לעין.

בחדר השינה של ההורים, מיטה גדולה ברוחב 2.40 מטר, זוג שידות עץ ונישת גבס המכילה את הטלוויזיה. מעל ראש המיטה נתלו זוג קרניזים עתיקים מעץ, שנרכשו ושופצו על ידי בעלי הבית.

לאורך חלק גדול מקירות המעטפת בקומה העליונה יש חללי אחסון גדולים הנמצאים באזורים שבו גובה הקירות הינו מתחת ל-1.80 מטר המותרים למחיה.

בחדר הרחצה תוכננה שידה מרחפת עם משטח אבן קיסר וכיור מלבני דקיק. מראה גדולה ללא מסגרת תורמת לתחושת הגודל בחדר. לצדה נבנה ארון גבס למגבות וסל כביסה.

שלי רייתן, קומה עליונה
כניסות לחדר התינוק ולחדר ההורים | צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, כורסה, גובה
מוקמו שני חלונות סקיילייט בתקרות הגג המשופעות | צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, ילדים, גובה
חדר התינוק. תקרת הגג המשופעת | צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, ילדים
צבע בצבע אפור חם בהיר והריהוט שנבחר הינו בגוונים של לבן ועץ | צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, שידה, גובה
מקבץ תמונות ותאורת קיר עדינה יוצרים חדר בעל מראה ארופי קריר ונעים לעין | צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, חדר שינה
חדר השינה. מיטה גדולה ברוחב 2.40 מטר | צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, חדר שינה, גובה
זוג שידות עץ ונישת גבס המכילה את הטלוויזיה | צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, מעל המיטה
מעל ראש המיטה נתלו זוג קרניזים עתיקים מעץ, שנרכשו ושופצו על ידי בעלי הבית | צילום: עמרי אמסלם

שאיפה ליצור בית מעניין וגם פרקטי

"תכנון הבית, התהליך לקבלת ההיתר מול הרשויות ותהליך עיצוב הפנים היה מאתגר ומרגש כאחד", מספרת רייטן. "מכיוון שהאדריכלית והמעצבת היא גם בעלת הבית, היה רצון ושאיפה ליצור בית מעניין מיוחד ופרקטי עבור המשפחה המתרחבת. נהנינו מתהליך ההריסה של הישן והתקדמות הבנייה שלב אחרי שלב. תוכניות העבודה תוכננו בקפידה מראש, כך שלא נאלצנו להתמודד עם בעיות בלתי צפויות".

וטיפ לסיום: "חשוב לעבוד עם בעלי מקצוע מקצועיים ומהימנים. כמו כן חשוב לפקח מקרוב ובתדירות גבוהה על התפתחות השיפוץ והבנייה על שלביה השונים", אומרת רייתן. "אם בפרויקט מעורב קבלן ראשי, שנמצא רוב הזמן בשטח ומפקח על העבודה - מדובר ביתרון משמעותי. אך אם מדובר בפרויקט שבו אין קבלן ראשי ומגיעים בעלי מקצוע שונים בזמנים שונים, ואתם לא שולטים בתחום הבנייה והשיפוצים, מומלץ לשכור את שירותיו של מפקח, שישגיח על טיב ואיכות העבודה, יתזמן את ביצוע העבודות השונות וימנע תקלות שיחסכו בהוצאות מיותרות..

שלי רייתן, אמבטיה
חדר רחצה הכולל את מכונת הכביסה והמייבש | צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, רחצה
חדר הרחצה. מראה גדולה ללא מסגרת תורמת לתחושת הגודל בחדר | צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, רחצה, גובה
לצד השידה ארון גבס למגבות וסל כביסה | צילום: עמרי אמסלם
שלי רייתן, רחצה גובה
צילום: עמרי אמסלם

שלי רייתן - אדריכלות ועיצוב פנים