לפני שלוש שנים החליטה שירה, רווקה מתל אביב, שהגיע הזמן להתמסד. אחרי שנים שבהן שילמה שכר דירה גבוה כדי לגור בדירה מתפוררת, היא הבינה שעם המשכורת שלה כמהנדסת תוכנה ועם עזרה מההורים, היא מסוגלת לקנות דירה. אמנם דירה קטנה, ולא בתל אביב אלא ברמת גן - אבל בכל זאת דירה משלה.

שלושה חודשים לאחר מכן, היא כבר היתה הבעלים של דירת 50 מ"ר, ונדרשה לשאלה איך לשפץ אותה כדי שתתאים לצורכיה. "אני לא רואה את עצמי מקימה כאן משפחה. מקסימום אגור כאן עם בן זוג, כך שיכולתי ללכת רחוק עם כל מה שרציתי", היא אומרת. בהתאם, היא בחרה לצבוע את הקירות בדירה בגוונים כהים ולא בלבן המסורתי, הוסיפה מערכת קולנוע משוכללת ופינקה את עצמה בחדר אמבטיה רחב ידיים.

עוד באתר לעיצוב הבית:

מוותרים על הדירה המסורתית

"אנחנו נתקלים בהרבה מאוד רווקים ורווקות שיכולים להרשות לעצמם, וקונים דירות בוטיק", אומר האדריכל עופר רוסמן, שותף במשרד XS. "הם רוצים להיות במרכז העניינים, ומוכנים להשקיע בכך הרבה כסף. לכן, הם מוותרים על דירת 5 חדרים המסורתית של המשפחה הישראלית הממוצעת בפרבר, ובוחרים דירה במרכז העיר".

במציאות הישראלית של 2015, נראה כי מעטים יכולים להרשות לעצמם לקנות דירה, ולכן לא מפתיע שהרווקים שבוחרים לעשות זאת הם לרוב אנשים העוסקים בתחומי ההיי־טק, הנדל"ן או הפיננסים, או לחלופין כאלה שמקבלים תמיכה נדיבה מהוריהם. "הסיבה שהקמנו את המשרד היא שהבנו שיש לכך שוק, ושלצעירים האלה יש צרכים מובחנים", אומר רוסמן. "הם קונים דירות בשטח ממוצע של 45 מ"ר, וכמובן שככל שהדירה קטנה יותר, כך התהליך מאתגר ומעניין יותר".

אחת הסוגיות החשובות שצריך ללבן היא אם רוכש הדירה, רווק או רווקה, מתכוון לצרף אליו בת או בן זוג, ואולי אף להקים משפחה בדירה שהוא רוכש. אם זאת הכוונה, צריך לעצב את הדירה כך שתתאים לדייריה גם בעתיד. "הדבר שהכי חשוב להשקיע בו הוא התשתית", אומר רוסמן. "למשל, השותפה שלי קנתה דירה כשהיתה רווקה, ותיכננה אותה כך שתתאים גם לימים שבהם יהיו לה בן זוג וילדים. התשתיות, כמו נקודות החשמל, היו מוכנות, וכשנולדו הילדים, נדרש ממנה רק להוסיף קיר גבס ודלת - ונוצר חדר נוסף. זאת אחת ההחלטות הכי כלכליות שאפשר לקבל, וצריך להביא זאת בחשבון". 

דירת רווקים, מטבח בדירה בעיצובו של אורון מילשטיין, (צילום: גדעון לוי)
מטבח בדירה בעיצובו של אורון מילשטיין | צילום: גדעון לוי

תכנון קומפקטי

השלב הראשון בתהליך התכנון, אומר רוסמן, הוא לשוחח עם הלקוח כדי להבין מה הוא רוצה. "אנחנו מתחילים מהיכרות עם האדם. אין רווק גנרי", הוא מסביר. "לעומת המשפחות שאיכשהו נכנסות לתלם וקונות דירות קבלן, עם דרישות מאוד ברורות מראש, דווקא בדירות רווקים צריך ללמוד לעומק את צורכי הלקוח. אנחנו מבקשים לפרק נושאים גדולים לפעולות קטנות, ומוצאים את הקשר והסדר ביניהן. אנחנו קוראים לזה 'טקסים של יום־יום'. לדוגמה, איך שותים את הקפה בבוקר - עם עיתון, מול הנוף, בחדר השינה, בחוץ? איך הולכים לישון - עם ספר, מול הטלוויזיה, כשהמחשב הנייד לידכם?

"היה לנו לקוח שהחליט שלמרות הדירה הקטנה, הוא רוצה מקלחת זוגית, וחשוב לו שיורידו נעליים בכניסה לבית במקום ייעודי לכך. היתה לנו לקוחה, שביקשה שחלל העבודה שלה 'ייעלם' לתוך קיר - כך שכשהיא מפסיקה לעבוד, העבודה תיעלם גם היא.

"סוגיה קריטית היא עד כמה הדייר מתכנן לעצמו, וכמה לאורחים. לא פעם אנחנו פוגשים לקוחות שמבקשים לתכנן את הדירה סביב האורחים ולא סביבם, אבל אחר כך מתברר לנו שהם מארחים רק לעתים רחוקות, וגם כשהם עושים זאת - זה מול מסך הטלוויזיה או תוך כדי בישול במטבח. לכן, בעוד שבדירה מקבלן תמיד נמצא פינת אוכל, מטבח וסלון עם ספה מול הטלוויזיה, בתכנון קומפקטי ייתכן שנצמצם ואף נוותר באופן מלא על דברים שרווק אינו זקוק להם, או משתמש בהם לעתים רחוקות".

למרות שטחה המצומצם של הדירה, רוסמן לא חושב שחייבים להיצמד לצבעים לבנים כדי ליצור תחושת מרחב. "קצת עייפנו מהטענה שדירה חייבת להיות לבנה ובוהקת", הוא אומר. "אני מאמין שחומרים ייחודיים וצבעים כהים יכולים להעניק תחושה חמה ונעימה, ואני לא חושש להשתמש בחומרים כהים, שלפעמים הם רפלקטיביים, כך שהם יוצרים תחושה של מרחב לצד יוקרה ואינטימיות".

עיצוב צעיר ובועט

העובדה שהדירה קטנה לא אומרת שאי־אפשר להתפנק בה, כל עוד התקציב מאפשר זאת. רבים מהרווקים מציבים בדירה שהם רוכשים בר מאובזר היטב, אחרים מוסיפים פינה מיוחדת לפלייסטיישן, ויש כאלה שמשקיעים במערכת קולנוע ביתית. רבים בוחרים לאבזר דווקא את חדר האמבטיה, ולהפוך אותו לפאר הטכנולוגיה.

"אזור הרחצה מספק חוויה", אומר ג'יימי הרננדורנה, מנהל השיווק של חזיבנק. "אפשר להתקין מקלחון ממוחשב, שמפזר ריחות לפי שעות היום - ניחוח ממריץ לשעות הבוקר וניחוח מרגש לשעות הערב. אפשרות אחרת היא להציב אמבטיה, שיכולה לשמש גם ג'קוזי".

ואולם פינוקים כאלה הם בגדר מותרות עבור רווקים שחוסכים שקל לשקל כדי לקנות דירה. זה היה המקרה של רועי, 35, בן קיבוץ מהצפון, שקנה דירה קטנה בדרום תל אביב, והבין שאם הוא רוצה להחזיר את המשכנתא בלי להיכנס לחובות, הוא חייב לשפץ באופן מתון.

"היו לי הרבה חלומות לגבי הדירה, אבל כשראיתי את עלויות השיפוץ, היה לי ברור שלא אוכל להגשים את כולם", הוא אומר. "לא ויתרתי על מטבח מושקע, כי אני מבשל הרבה. ריצפתי את חדר האמבטיה באריחים מאוירים. אבל מעבר לזה, הייתי חייב להתפשר - בלי תריסים חשמליים, בלי מרצפות חדשות ובלי רהיטים יקרים".

רועי מספר כי בתחילת הדרך הוא קיבל מהאדריכלית שליוותה אותו טיפ חשוב: את כל מה שלא מחובר לקיר, אפשר להחליף בעתיד - ואין צורך להתעקש עליו כעת. "קניתי את הדירה בידיעה ברורה שיום אחד אגור כאן עם בת זוג, והבאתי זאת בחשבון במהלך השיפוץ. כל מה שלא מושלם כעת, נוכל לשנות יחד, כשנהיה מבוססים יותר ויהיו לנו שתי משכורות. מכיוון שאני מקווה להקים משפחה, היה לי חשוב, למשל, להשאיר את האמבטיה ולא להתקין מקלחון, ולשמור מקום למכונת כביסה עם הכנה למייבש כביסה - כך שבעתיד הדירה תיהפך מדירת רווק לדירה של משפחה".

דירות רווקים 10, אופניים תלויות על עמוד במרכז החלל (צילום: Lee Manning)
למשל, אופניים תלויים על עמוד במרכז החלל | צילום: Lee Manning

"לבד אפשר להעז יותר"

היתרון הגדול של תכנון דירה ליחיד, אומר רוסמן, הוא שבסיטואציה כזו אפשר להתפרע. "כשמדובר בזוג, הם מווסתים זה את זה, אבל לבד אפשר להעז, ויש דברים ששמים עליהם דגש. כל המוסכמות נשברות, כי הרווקים עושים מה שבראש שלהם, ואין מה שעוצר אותם.

"בניגוד לזוגות עם ילדים, ששואפים לעיצוב פונקציונלי, רווקים מעזים לעשות דברים כיפיים עם קריצה - החל בצבעים מעניינים יותר, ועד חומרים שלא תראו בבית של משפחה, כמו בטון וברזל חשוף".

האדריכל גיא וליקסון, הבעלים של משרד וי סטודיו אדריכלים, מנסה לספק לכך הסבר פסיכולוגי. "הרווקים לא מהססים לבחור חומרים נוקשים ואקסטרימיים, שמראים במובן מסוים עוצמה, חוסן ועצמאות", הוא אומר. "בזוגיות הדברים מתרככים, והחומרים רכים ונעימים יותר. יש משהו צעיר ובועט בדירה של רווק".

"רווקים זורמים הרבה יותר", מסכים מעצב הפנים אורון מילשטיין. "למשל, עיצבתי דירה שהמטבח שלה היה בשילוב של ירוק רעל ואפור בהיר - לא משהו שרואים כל יום, ורחוק מאוד מהלבן המסורתי במטבחים. רווקים אוהבים לבחור צבעים דרמטיים - למשל, שחור ומבריק - במידה רבה גם כדי להרשים".

הניסיון לעשות רושם, מתברר, מאפיין בעיקר את הרווקים - ופחות את הרווקות. "גברים אוהבים שואו־אוף", אומר הרננדורנה. "הם רוצים שיידעו שהם קנו משהו יקר. לרווקות זה לא חשוב, והן מתמקדות בחיבור הרגשי ובמראה. הן מכוונות לעיצוב הרבה יותר חם ואישי, לעומת גברים, שפעמים רבות רוצים שהדירה תיראה כמו בר תל־אביבי. הן בוחרות חומרים טבעיים ופחות חדשניים, ולא מהססות לשלב טקסטורות - למשל, חלוקי נחל, בטון, בריקים, עץ משויף ועוד".

הרננדורנה מוסיף כי הבדל נוסף בין רווקים לרווקות הוא האבחנה בין חלל ציבורי לחלל פרטי. בעוד שאצל הגברים ההפרדה תהיה ברורה יותר, אצל 
הנשים היא לא חדה כל כך. "גודל הדירה לא משנה לרווקים - העיקר שתהיה הפרדה בין שני החלקים", הוא אומר. "החלק הציבורי יכלול סלון ומטבח, והחלק הפרטי יכלול חדר שינה, אמבטיה ואולי עוד חדר קטן. אצל נשים, החלוקה פחות ברורה והבית הוא מקשה אחת, ללא גבולות של ממש".

ההמלצה העיקרית של מילשטיין לרווקים ולרווקות הוא לתכנן בדירה הרבה יחידות אחסון סגורות, שיחסכו מהם את הצורך לסדר. "כדי ליצור דירה שתיראה טוב לאורך זמן, חשוב שיהיו המון מקומות אחסון, כדי למנוע בלגן עתידי. כשאני מתכנן דירת רווקים, אני מקפיד לא להשאיר יותר מדי משטחים וחללים ריקים שבהם ייערמו דברים. נוסף על כך, כדאי ליצור במטבח קיר אחסון גבוה, שיכלול את כל האלמנטים, כמו מקרר, מיקרוגל, תנור ויחידות אחסנה לחפצים שלא נמצאים בשימוש תכוף, כדי ליצור תחושה הרמונית ומסודרת".

"פונקציונליות וניצול שטח הם עקרונות הבסיס בתכנון כל דירה - בוודאי בדירה קטנה", אומר וליקסון. "צריך לנצל כל כל חלל, כל חור אפשרי, כל נישה, ולמלא אותם לעומק, לגובה ולרוחב בצורה היעילה והטובה ביותר. המטבח חייב להיות פונקציונלי, לאפשר לכמה אנשים לבשל יחד ולאחר מכן לשבת לאכול, גם אם אין פינת אוכל עם שולחן וכיסאות".

אין תמונה
פינת ישיבה עם רהיטים מאייטמס גלרי. הרווקים רוצים להרשים - הרווקות מחפשות חיבור רגשי

"ללקוחות אין זמן לעסוק בעיצוב"

רינה אלקובי, מעצבת הבית של מטבחי דקור, רואה הבדל ממשי בין רווקים שמבקשים להתקין מטבח בביתם לבין זוגות והורים לילדים. "הם לא מתעניינים בשטחי האחסון, כי ממילא אין להם הרבה כלי מטבח", היא אומרת. "הרבה יותר חשובים להם הגאדג'טים, כמו מקרר אינטגרלי - כלומר, שהדלת שלו נראית כמו דלת רגילה של ארון. זה קשור כמובן לכך שהדירה קטנה ורואים את המטבח מהסלון, והם לא רוצים שיראו את המקרר או את מכונת הכביסה. הם אוהבים לעבוד במטבח, ולכן מבקשים מקום מיוחד עבור המחשב הנייד. המטבח הוא מוקד הבית, ומשמש אותם לא רק לאכילה, אלא גם לעבודה ולאירוח חברים".

הסטייליסטית עדי אזולאי זיהתה את פלח השוק הספציפי הזה, ולפני שנתיים פתחה שירות ייחודי לארגון ועיצוב דירות של גברים. אף שבין לקוחותיה יש גם נשים, היא עובדת בעיקר עם גברים רווקים שקנו דירה, שיפצו אותה וכעת זקוקים ליד מכוונת בעיצובה. אזולאי לא רק מייעצת להם כיצד לעשות זאת, אלא קונה עבורם את כל מה שנחוץ - ריהוט, אביזרי נוי ותמונות - משלבת אותם בדירה ומספקת להם בית מעוצב לגמרי.

"הלקוחות שלי הם לרוב אנשי היי־טק או בעלי מקצועות חופשיים, שאין להם זמן להתעסק בעיצוב ובקניות", אומרת אזולאי. "הם מסבירים לי את הצרכים שלהם, אנחנו מחליטים על תקציב, ואני רוכשת להם את כל מה שנחוץ".

אזולאי מאבחנת כי בניגוד לרווקות, רווקים מעוניינים מאוד בפרקטיות. הם אוהבים עיצוב מודרני, משום שווינטאג' נתפש בעיניהם כדבר ישן, והם נקשרים מאוד לחפצים ונוטים לאגרנות. "הם רוצים ליצור בדירה תחושה של בית, אבל לא תמיד יודעים איך לעשות זאת", היא אומרת. "חשוב להם שיהיה מקום לארח, והם מאוד אוהבים גאדג'טים. למשל, אחד הלקוחות שלי ביקש ממני להזמין עבורו שלט רחוק שמפעיל את כל התאורה בבית".

לדברי אזולאי, השאיפה לפרקטיקה משכיחה מהלקוחות הרווקים את הצד האסתטי, שאותו היא מנסה להדגיש בכל זאת. היא מספרת כי לאחד מלקוחותיה היה שולחן סנוקר שעמד בפינת הסלון, והיא בחרה לצבוע את הקיר מאחוריו בצבע גיר, והתקינה עליו מדפים עבור בקבוקי האלכוהול. "הם רוצים שהעיצוב יהיה יפה ובתקציב טוב, ואחר כך הם גאים בכך שזה יצא ייחודי ומגניב", היא אומרת.

הכתבה פורסמה לראשונה ב-TheMarker

לכתבות נוספות באתר TheMarker:

>> שלושה סטארט אפים ישראליים מציגים: איך עושים כסף מנדל"ן?
>> כך מנצלות חברות השיתוף את המשתמשים ככוח פוליטי