הפעילות התרבותית חוזרת לרחובות, לאולמות ולבתים, ובתל אביב יפו יתקיים החודש אירוע האדריכלות השנתי, "בתים מבפנים". לאחר שנה של הפסקה כפויה ייפתחו שוב הדלתות של מאות מבני ציבור ומבנים היסטוריים, בתים ודירות פרטיות. הסיורים בבתים וברחובות העיר מתקיימים כמדי שנה ללא תשלום, והזרקור הפעם מופנה ליפו. "המטרה היא לחזק את הזיקה של התושבים לסביבת מגוריהם ולחשוף את השכונות בפני תושבים מאזורים אחרים בעיר והציבור הרחב", אומרים בעיריית תל אביב-יפו, השותפים לפרויקט שייסדו אביבה לוינסון ואדריכל אלון בן-נון.

אירועי "בתים מבפנים" יתקיימו בימים חמישי-שבת, 19-17 ביוני. פרטים באתר 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

 >> דייסון מזהירה: אל תעשו את זה בשואב האבק שלכם

>> בני הזוג עברו מת"א לקיבוץ בצפון ובנו בית מטריף 

יפו: ביתו של המלחין דובי זלצר מספר את סיפורו של הזמר העברי

סמטת נתיב המזלות 19 (כיכר התותח), יפו. עיצוב פנים: גרציאלה זלצר, שנות ה-70

שישי, 18.6, 13:00־19:00; שבת, 19.6, 13:00־19:00. בית פתוח, אין צורך ברישום מוקדם

בבית בן ארבע הקומות ביפו העתיקה התגורר המלחין דובי זלצר, חתן פרס ישראל לזמר העברי, ובו יצר כמה מלהיטיו הידועים, בהם שירי מחזות הזמר "קזבלן" ו"עוץ לי גוץ לי", שירים ללהקות הצבאיות, פסי קול לסרטים, כמה משיריו המוכרים של יהורם גאון ("רוזה" ו"שירי ירושלים") ועוד. הבית שוכן על המצוק ליד לים, ומקומת הכניסה יורד מטה לשלוש קומות נוספות של חללי אבן קמורים ובהן 12 חדרונים קטנים, שכמעט מכל אחד מהם רואים את הים.

הבית, שבו התגוררו זלצר ואשתו גרציאלה, מעצבת אופנה איטלקייה, עוצב בהשראת הבתים באי היווני סנטוריני, עם קירות פנימיים מחופים בטיח לבן גס ודלתות וחלונות עץ צבועים בכחול. "הבית הוא שכיית חמדה, פנינת אמנות שמלאה בציורים, עבודות אמנות, פמוטים וכלי נחושת מהארץ ומחו"ל", אומר מנכ"ל הבימה נועם סמל, שביקש בעבר להפוך את הבית למוזיאון הזמר העברי. "סיפור חייו של זלצר הוא סיפורה של הארץ הזו בזמר ובמוזיקה, והבית מבטא כל זאת באמצעות תווים, קלטות, אנציקלופדיות, ספרי אמנות בשפות שונות, כלי בית ומטבח מדהימים שהם עבודות אמנות של ממש. יש בו אפילו הפסנתר שממנו אפשר לראות מאיפה הגיע הלחן למילים 'יש מקום רחוק מאחורי הים'. הוא ספון באהבת מולדת ומוזיקה והזמן עמד בו מלכת. בית שהוא חוויה אדירה למבקר".

ביתו של זלצר נקנה לפני שנים אחדות על ידי אלכס לנדסברג, היזם והבעלים של חברת "סנו", לצורכי שימור וארכיאולוגיה. "לנדסברג הבטיח לזלצר לשמור על הבית כמו שהוא, ואכן הכל נשאר כפי שהיה לפני 40-30 שנה. אלכס עושה זאת באהבה ודובי מכיר לו תודה על כך", אומר סמל. היום משמש הבית למנוחה ולאירוח וכסטודיו לצילום של לנדסברג, שהוא גם אמן צילום. 

בתים מבפנים 2021,  בית דובי זלצר - 6 (צילום: דניאל חנוך)
בית דובי זלצר | צילום: דניאל חנוך
בתים מבפנים 2021,  בית דובי זלצר - 1 (צילום: דניאל חנוך)
בית דובי זלצר | צילום: דניאל חנוך
בתים מבפנים 2021,  בית דובי זלצר - 2 (צילום: דניאל חנוך)
בית דובי זלצר | צילום: דניאל חנוך
בתים מבפנים 2021,  בית דובי זלצר - 7 (צילום: דניאל חנוך)
בית דובי זלצר | צילום: דניאל חנוך
בתים מבפנים 2021,  בית דובי זלצר - 8 (צילום: דניאל חנוך)
בית דובי זלצר | צילום: דניאל חנוך
בתים מבפנים 2021,  בית דובי זלצר - 4 (צילום: דניאל חנוך)
בית דובי זלצר | צילום: דניאל חנוך
בתים מבפנים 2021,  בית דובי זלצר - 5 (צילום: דניאל חנוך)
בית דובי זלצר | צילום: דניאל חנוך
בתים מבפנים 2021,  בית דובי זלצר - 3 (צילום: דניאל חנוך)
בית דובי זלצר | צילום: דניאל חנוך

בית השגריר הצרפתי (בית אבו חסן): מסורת בפנים, מודרניות בחוץ

טולוז 1, עג'מי, יפו. אדריכל: יצחק רפופורט, 1936

שישי, 18.6, 10:30־14:00. סיור אחרון ב־14:00. סיורים ל־20 הבאים הראשונים, אין צורך ברישום מוקדם

וילה רחבת ידיים בסגנון הבינלאומי שנבנתה בשנות ה־30 עבור מוחמד עבד אלרחים (אבו חסן), מנכבדי יפו בתחילת המאה ה־20. את הווילה תכנן אדריכל יצחק רפופורט, ידידו של אבו חסן, בסגנון הבינלאומי, תוך התחשבות בסגנון החיים המוסלמי של המשפחה. הווילה מעוצבת כולה כיצירה שלמה ומוקפדת עד פרטי הריהוט והגמר. בבית, שנמכר לממשלת צרפת ומשמש כמעון הרשמי של השגריר בישראל מאז קום המדינה, נשמרו עד היום אלמנטים מקוריים בסגנון אר-דקו, פריטי נגרות אומן ואלמנטים אדריכליים תקופתיים נוספים, בהן מעקה המדרגות. את הקירות מעטרות יצירות אמנות צרפתית עכשווית.

"אבי קיבל על עצמו את המשימה להקים לידידו בית בתנאי שהמבנה יתוכנן בסגנון מודרני (בינלאומי), למרות מיקומו בשכונה שמרביתה בנויה בסגנון ערבי מקומי", מספר אדריכל עודד רפופורט, בנו של יצחק, שגם ידריך חלק מהסיורים שיתקיימו במבנה. "פנים הבית, לעומת זאת, צריך יהיה לעמוד בדרישות המתבקשות ממעמדו של הלקוח כמופתי וכאחד האנשים העשירים ביפו מאורח החיים המסורתי של המשפחה המוסלמית", הוא מספר. בעזרת שינויי פרופורציות בין האלמנטים האדריכליים, הגבהה של החלל הפנימי, חניון למספר מכוניות ועוד הצליח יצחק רפופורט לשמור על הסגנון מבחוץ ולהעניק את תחושת העושר שביקש אלרחים מבפנים.

עודד רפופורט מוסיף כי הבית עבר שיפוצים ושינויים פנימיים כדי להתאימו לחיים כיום, אבל המבנה בכללותו נשמר בקפדנות, ומשגרירות צרפת פונים אליו בהזדמנויות שונות לצורך ייעוץ, כמי שמחזיק בתוכניות המקוריות של המבנה. מלבד הריהוט המקורי, גם מרבית פרטי הבניין הפנימיים וכל החזיתות החיצוניות נשארו כשהיו.

בתים מבפנים,  בית השגריר הצרפתי - 6 (צילום: רן ארדה)
בית השגריר הצרפתי | צילום: רן ארדה
בתים מבפנים 2021, בית השגריר הצרפתי - 1 (צילום: בנג'מין הוגט)
בית השגריר הצרפתי | צילום: בנג'מין הוגט
בתים מבפנים,  בית השגריר הצרפתי - 7 (צילום: רן ארדה)
בית השגריר הצרפתי | צילום: רן ארדה
בתים מבפנים,  בית השגריר הצרפתי - 3 (צילום: רן ארדה)
בית השגריר הצרפתי | צילום: רן ארדה
בתים מבפנים,  בית השגריר הצרפתי - 4 (צילום: רן ארדה)
בית השגריר הצרפתי | צילום: רן ארדה
בתים מבפנים,  בית השגריר הצרפתי - 5 (צילום: רן ארדה)
בית השגריר הצרפתי | צילום: רן ארדה
בתים מבפנים 2021, בית השגריר הצרפתי - 3 (צילום: בנג'מין הוגט)
בית השגריר הצרפתי | צילום: בנג'מין הוגט
בתים מבפנים,  בית השגריר הצרפתי - 1 (צילום: רן ארדה)
בית השגריר הצרפתי | צילום: רן ארדה
בתים מבפנים,  בית השגריר הצרפתי - 2 (צילום: רן ארדה)
בית השגריר הצרפתי | צילום: רן ארדה
בתים מבפנים 2021, בית השגריר הצרפתי - 2 (צילום: בנג'מין הוגט)
בית השגריר הצרפתי | צילום: בנג'מין הוגט
 

מרכז תל אביב: מחיצות במקום קירות

יוסף אליהו 17 תל אביב, דירה 3. עיצוב פנים: רי לוין, יעל ברוך, אמיר נבון, Studio 6B

חמישי, 17.6, 17:00־20:00; שישי, 18.6, 12:00־15:00. בית פתוח. אין צורך ברישום מוקדם.

בבניין משנות ה-40 סמוך למתחם הבימה עוצבה דירה בת שלושה חדרים עבור בני זוג בקונספט שמח וצבעוני. הדירה תוכננה מחדש לפני שנתיים, ומיקומה בבניין שהוגדר כבניין לשימור לא מחמיר, אִפשר גמישות שהתבטאה בשימוש במחיצות זכוכית במקום קירות כדי להכניס אור לדירה, ובחלונות באלומיניום וברזל שחור הממסגרים את הנוף הירוק בחוץ.

כדי להדגיש את הצבעוניות בבית ששטחו 95 מ"ר יצרו המעצבים מעטפת לבנה וחילקו את החלל לקוביותת, כשלכל אזור צבע משלו: כחול במטבח, ורוד פודרה בחדר השינה, ירוק בחדר הרחצה הראשי ובורדו במשני. במרפסת, שהייתה בעבר סגורה ונפתחה, נבנה ספסל שחופה בציפוי בטון (מיקרוטופינג). אזור עבודה לדייר העובד מהבית נבנה על במה בגובה 35 ס"מ, המופרד מהסלון באמצעות שתי מדרגות ומחיצת זכוכית עם וילון. לשידה בחדר העבודה, שהייתה בעבר בדירה, הוסרו הרגליים והיא נתלתה על הקיר.

אחת הדלתות של המטבח מובילה למסדרון המוביל לחדר השינה, לחדר הרחצה הצמוד ולמרפסת קטנה. מסביב למיטה נבנו ארונות ומדפים פתוחים, ובארון הקיר הלבן נקבעה דלת המובילה לחדר רחצה שמחופה באריחים ירוקים. חדר הרחצה של האורחים מחופה באריחים אדומים ואף צבוע אדום. "הרשינו לעצמנו להתפרע עם הצבע בחללים בבית שלא שוהים בהם שעות רבות, כמו חדרי הרחצה", אומרת המעצבת רי לוין. 

בתים מבפנים 2021, עיצוב אמיר נבון וסטודיו בי6 - 2 (צילום: איתי בנית)
עיצוב רי לוין, יעל ברוך, אמיר נבון, Studio 6B | צילום: איתי בנית
בתים מבפנים 2021, עיצוב אמיר נבון וסטודיו בי6 - 3 (צילום: איתי בנית)
עיצוב רי לוין, יעל ברוך, אמיר נבון, Studio 6B | צילום: איתי בנית
בתים מבפנים 2021, עיצוב אמיר נבון וסטודיו בי6 - 4 (צילום: איתי בנית)
עיצוב רי לוין, יעל ברוך, אמיר נבון, Studio 6B | צילום: איתי בנית
בתים מבפנים 2021, עיצוב אמיר נבון וסטודיו בי6 - 1 (צילום: איתי בנית)
עיצוב רי לוין, יעל ברוך, אמיר נבון, Studio 6B | צילום: איתי בנית
בתים מבפנים 2021, עיצוב אמיר נבון וסטודיו בי6 - 5 (צילום: איתי בנית)
עיצוב רי לוין, יעל ברוך, אמיר נבון, Studio 6B | צילום: איתי בנית
בתים מבפנים 2021, עיצוב אמיר נבון וסטודיו בי6 - 6 (צילום: איתי בנית)
עיצוב רי לוין, יעל ברוך, אמיר נבון, Studio 6B | צילום: איתי בנית
בתים מבפנים 2021, עיצוב אמיר נבון וסטודיו בי6 - 7 (צילום: איתי בנית)
עיצוב רי לוין, יעל ברוך, אמיר נבון, Studio 6B | צילום: איתי בנית

פארק צמרת: דופלקס עם לבני זכוכית

נסים אלוני 4, מגדל W-prime קומה 34, דירה 3404. עיצוב פנים: טל גולדשמיט־פיש, 2021

שישי, 18.6, 10:00־13:00. בית פתוח. אין צורך ברישום מוקדם.

דירת דופלקס במגדל מגורים בשכונת פארק צמרת בתל אביב עוצבה באמצעות לבני זכוכית - חומר בנייה קונסטרוקטיבי, המעביר אור ומייצר השתקפויות דינמיות. במרכז הדירה התל אביבית, שגובהה שישה מטרים, נבנה גשר המחלק את החלל לשניים ומרכך תחושה של ניכור. הגשר הופך את הפרופורציות בקומה לנגישות ואנושיות ומנמיך את התקרה באזור מסוים. הוא גם מוביל לחלון מערבי הצופה לים, שם נקבעה פינת קריאה.

קיר מלבני זכוכית יוצר הפרדה בין האזור הפרטי לציבורי. "חיפשנו בתהליך התכנון את התמהיל הנכון מבחינת התנועה והחומרים, שיאפשר לדיירים להיכנס מהרחוב ההומה לפינה מרגיעה ונעימה בבית", מסבירה אדריכלית טל גולדשמיט־פיש. "לבני הזכוכית מרככות את החלל ומייצרות שכבות של עניין". מאחר שלבני הזכוכית אינן שקופות לגמרי, אפשר לראות דרכן את הצללית שלמי שעובר בצד השני, ובשעות שונות של היום נוצרות עליהן השתקפויות מעניינות.

קיר לבני הזכוכית מלווה את העולה במדרגות לקומה העליונה, קומת ההורים, ואת המעבר בגשר. גם באזור ההורים שולב קיר לבני זכוכית, שמבדיל בין אזור השינה לאזור הרחצה וההלבשה. כל קירות הבית מחופים במיקרוטופינג. יחד עם ריצוף וריהוט רך ומונוכרומטי מתקבלת תמונה שלווה והרמונית שמאחדת בין מכלול האלמנטים.

בתים מבפנים 2021, עיצוב טל גולדשמיט פיש - 7 (צילום: עמית גרון)
עיצוב טל גולדשמיט־פיש | צילום: עמית גרון
בתים מבפנים 2021, עיצוב טל גולדשמיט פיש - 4 (צילום: עמית גרון)
עיצוב טל גולדשמיט־פיש | צילום: עמית גרון
בתים מבפנים 2021, עיצוב טל גולדשמיט פיש - 3 (צילום: עמית גרון)
עיצוב טל גולדשמיט־פיש | צילום: עמית גרון
בתים מבפנים 2021, עיצוב טל גולדשמיט פיש - 2 (צילום: עמית גרון)
עיצוב טל גולדשמיט־פיש | צילום: עמית גרון
בתים מבפנים 2021, עיצוב טל גולדשמיט פיש - 1 (צילום: עמית גרון)
עיצוב טל גולדשמיט־פיש | צילום: עמית גרון
בתים מבפנים 2021, עיצוב טל גולדשמיט פיש - 5 (צילום: עמית גרון)
עיצוב טל גולדשמיט־פיש | צילום: עמית גרון
בתים מבפנים 2021, עיצוב טל גולדשמיט פיש - 8 (צילום: עמית גרון)
עיצוב טל גולדשמיט־פיש | צילום: עמית גרון
בתים מבפנים 2021, עיצוב טל גולדשמיט פיש (צילום: עמית גרון)
עיצוב טל גולדשמיט־פיש | צילום: עמית גרון

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

>> הירשמו לניוזלטר של  living 

מרכז תל אביב: נקי, מינימליסטי ואלגנטי

רחוב העבודה 9 א'. תל אביב. אדריכלות ועיצוב פנים: נטע־לי נוי, 2020

חמישי, 17.6, 16:30־19:30; שבת, 19.6, 10:00־13:00. בית פתוח, אין צורך ברישום מוקדם. 

דירה בבניין משנות ה־70 הממוקם בלב העיר, פונה לגינה שהפכה בתקופת הקורונה למרחב ציבורי פעיל. כחלק מתכנונה המחודש הדירה, ששטחה 70 מ"ר, נפתחה לכיוון החוץ. בעלי הדירה גרו בה בצעירותם, וחזרו אליה אליה לאחר שילדיהם בגרו, 

הדירה המשופצת כוללת מטבח עם אי עבודה גדול, קליניקה ושני חדרי שינה המאורגנים באלגנטיות בתוכנית הבניין האלכסונית והמאתגרת. הקירות האלכסוניים נוצלו לאחסון והם מוסווים בעזרת ארונות עץ שתוכננו במיוחד, ובמרפסת הותקנה במה מרחפת המשקיפה אל הגינה.

בתים מבפנים 2021, עיצוב נטע-לי נוי - 2 (צילום: עוזי פורת)
עיצוב נטע-לי נוי | צילום: עוזי פורת
בתים מבפנים 2021, עיצוב נטע-לי נוי - 3 (צילום: עוזי פורת)
עיצוב נטע-לי נוי | צילום: עוזי פורת
בתים מבפנים 2021, עיצוב נטע-לי נוי - 5 (צילום: עוזי פורת)
עיצוב נטע-לי נוי | צילום: עוזי פורת
בתים מבפנים 2021, עיצוב נטע-לי נוי - 8 (צילום: עוזי פורת)
עיצוב נטע-לי נוי | צילום: עוזי פורת
בתים מבפנים 2021, עיצוב נטע-לי נוי - 1 (צילום: עוזי פורת)
עיצוב נטע-לי נוי | צילום: עוזי פורת
בתים מבפנים 2021, עיצוב נטע-לי נוי - 7 (צילום: עוזי פורת)
עיצוב נטע-לי נוי | צילום: עוזי פורת
_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ

"התרחקתי ממוטיבים טרנדיים, ובחרתי לשלב בדירה סקלת צבעים אלגנטית של שחור, לבן, אפור, ירוק פיסטוק, עץ אלון טבעי ונגיעות צבע רעננות בטקסטיל ובאמנות", מספרת המעצבת נטע-לי נוי. בנישות בחדר השינה הותקנו מדפי עץ הממשיכים לחיפוי קיר שלידו ניצבת המיטה, וארונות הקיר מחופים מראה כהה לתחושה של חלל גדול יותר. המעבר בין הארונות מוביל לחדר רחצה המופרד על ידי מחיצות זכוכית.