הדיירים: בבית גרים זוג הורים באמצע שנות ה-30 לחייהם - האם נטורופתית והאב מנהל משאבי אנוש בארגון מוביל. בזמן השיפוץ היו בני הזוג הורים לתינוקת בת שנה, ואחר כך הצטרף למשפחה בן מתוק נוסף. האם מעבירה בביתה סדנאות אינטימיות לבישול בריא וטבעוני ועל כן אחד מהדגשים בתכנון הבית מחדש היה המטבח.

הבית: שטח הבית כ-100 מ"ר והוא נמצא בשכונת נווה חיים בצפון חדרה. נבנה בשנות ה-40 ע"י הסבים של האם. במרוצת השנים עבר הבית שיפוץ קל לחידוש מערכותיו והושכר במשך שנים רבות. כעת עם רצון הנכדה ומשפחתה לחזור לגור בבית המשפחתי - עלה הצורך לעדכן את תכנון הבית ועיצובו כך שיתאים לצרכים של המשפחה הצעירה.

החזון: כשנפגשתי לראשונה עם המשפחה - ביקשו ממני עיצוב רומנטי, עדין וכפרי ולא עמוס. היה לנו חשוב לשמר את תחושת החמימות מבית סבא ואף לשמר מספר אלמנטים אשר בנה הסב במו ידיו- תקרת קורות עץ וקיר עם חיפוי עץ בכניסה לבית. בראש ובראשונה אחד הדברים החשובים בתכנון הבית מחדש היה טיפול במטבח. המטבח הקיים היה קטן, לא פרקטי ולא נעים. הוא מוקם בסוף מסדרון הבית, ליד חדרי השינה, ללא קשר לאזור הכניסה והסלון.

בנוסף הייתה דרישה להוסיף חדר שינה לילדים, כך שיהיו סך הכל שני חדרי שינה וכן להוסיף חדר רחצה ביחידת ההורים וכל זאת מבלי להגדיל ולשנות את מתאר הבית.התקציב היה מצומצם והיינו צריכים לחשוב בצורה נכונה ומתוחכמת איך מתכננים מחדש את השיפוץ מבלי שיהיה צורך לרצף מחדש (למעט נקודות תורפה של השלמות) ולהשתמש בכמה שיותר מהריהוט שהביאו עמם הזוג מביתם הקודם.

שני אוסישקין, מטבח (12) (צילום: אביב קורט)
הבית נבנה בשנות ה-40 ע"י הסבים של האם | צילום: אביב קורט
שני אוסישקין, מטבח, ג (14) (צילום: אביב קורט)
צילום: אביב קורט
שני אוסישקין, מטבח, ג (12) (צילום: אביב קורט)
החזון: בית רומנטי עם זיכרונות מבית ספר | צילום: אביב קורט
שני אוסישקין, מטבח (13) (צילום: אביב קורט)
המטבח תוכנן כשני סטריפים ובמרכזם שולחן אוכל אשר יכול להיפתח למספר סועדים רב | צילום: אביב קורט

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

200 אלף שקלים בלבד

משך השיפוץ: השיפוץ נמשך מספר חודשים, והתעכב עקב היעלמותו של קבלן השיפוצים הראשון באמצע העבודות. המשפחה נשארה עם בית שבור וצורך למצוא קבלן חדש במהרה אשר ייכנס למצב הקיים וימשיך את העבודות.

עלות השיפוץ: כ-200 אלף שקלים, שכללו: חלוקה מחדש של פנים הבית (שבירת מעט קירות ובניית חדשים בגבס, הגדלת חלונות), חלונות אלומיניום חדשים לכל הבית, נגרות מטבח, תוספת חדר רחצה, גג רעפים חדש ושכר המעצבת.

שני אוסישקין, מטבח, ג (13) (צילום: אביב קורט)
אזור הבישול המרכזי - רחב ידיים, נוח וכולל בקצהו דלפק ישיבה | צילום: אביב קורט
שני אוסישקין, מטבח (14) (צילום: אביב קורט)
ואחסון נסתר תחתון אשר לא מפריע לישיבה נוחה בדלפק | צילום: אביב קורט
שני אוסישקין, מטבח (18) (צילום: אביב קורט)
סטריפ אחד של המטבח מכיל ארונות גבוהים | צילום: אביב קורט
שני אוסישקין, מטבח, ג (11) (צילום: אביב קורט)
צילום: אביב קורט
שני אוסישקין, מטבח, ג (27) (צילום: אביב קורט)
צילום: אביב קורט

מטבח שני סטריפים 

המטבח: חדר העבודה ואחסון הקיים תוכנן מחדש כמטבח גדול הנושק לסלון ולכניסה לבית. החלון בחדר נפתח לעבר ויטרינה גדולה עם יציאה לחצר אשר עד עכשיו הייתה חניה (על אף שזהו החלק הגדול והיפה סביב הבית). החלון הנוסף הוגדל גם הוא כדי ליצור מבט נוסף לעבר הכניסה לבית. המטבח בוצע על ידי נגר בגימור MDF צביעה בתנור. המטבח תוכנן כשני סטריפים ובמרכזם שולחן אוכל אשר יכול להיפתח למספר סועדים רב (שולחן שהיה קיים במשפחה). בין שני הסטריפים ויטרינה גדולה המכניסה אור טבעי נפלא לבית וממנה יוצאים לחצר ולפינת הישיבה הכוללת מטבח חוץ.

שני אוסישקין, מטבח (28) (צילום: אביב קורט)
גם בסלון החלונות הוגדלו | צילום: אביב קורט
שני אוסישקין, סלון (21) (צילום: אביב קורט)
בקיר המרכזי בסלון בוצעה חלוקה לשלושה חלקים שונים באמצעות עיבוי קיר וחיפוי בריקים במרכז | צילום: אביב קורט
שני אוסישקין, סלון, ג (28) (צילום: אביב קורט)
צילום: אביב קורט

סטריפ אחד של המטבח מכיל ארונות גבוהים, עם שתי גומחות בחיפוי מסגרת אלון מבוקע עבור ספרי בישול, צנצנות, ירקות בסלסילות ועוד. בין שתי הגומחות מסתתרים ארונות ("קלפות") שבהם מוצרי חשמל קטנים המחוברים לחשמל וזמינים תמיד לעבודה. בסטריפ הנמוך ממול - אזור הבישול המרכזי - רחב ידיים, נוח וכולל בקצהו דלפק ישיבה גבוה מעץ אלון ואחסון נסתר תחתון אשר לא מפריע לישיבה נוחה בדלפק. הסטריפ גולש מאזור המטבח כמעט עד לדלת הכניסה לבית ובכך יוצר חיבור בין המטבח לסלון ונותן תחושה של חלל אחד.

הסלון: נותר במקומו, ושברנו כמה שניתן את קירות הכניסה אליו (במגבלות קונסטרוקציית המבנה). כך הצלחנו להרחיב את הכניסה אליו ולתת לו תחושה של אזור פתוח לשאר הבית ולא כחדר נפרד כפי שמקובל בבתים הישנים. גם בסלון החלונות הוגדלו במעט ובוטלה דלת כניסה נוספת שהייתה לחדר ולא היה בה צורך. במקום הדלת תוכנן חלון עם זכוכית "סבתא" מעוטרת ומדף לספרים.

בקיר המרכזי בסלון בוצעה חלוקה לשלושה חלקים שונים באמצעות עיבוי קיר וחיפוי בריקים במרכז, כדי לייצר עניין ולתת לכל חלק בקיר הארוך את הייעוד שלו. קורות העץ של הסבא בתקרה נותנות תחושה מאוד ביתית וכפרית ועיצוב הסלון משלים אותן עם צבעים רכים, נגיעות צבע, צמחייה ואזורי פעילות שונים - הספה המרכזית מול הטלוויזיה, פינת קריאה ומכתבה ישנה המשמשת כפינת עבודה ביתית אשר "נסגרת" בסוף יום העבודה.

שני אוסישקין, סלון (22) (צילום: אביב קורט)
קורות העץ של הסבא בתקרה נותנות תחושה מאוד ביתית וכפרית | צילום: אביב קורט
שני אוסישקין, סלון, ג (22) (צילום: אביב קורט)
ועיצוב הסלון משלים אותן עם צבעים רכים, נגיעות צבע, צמחייה ואזורי פעילות שונים | צילום: אביב קורט
שני אוסישקין, סלון, ג (29) (צילום: אביב קורט)
צילום: אביב קורט
שני אוסישקין, סלון, ג (26) (צילום: אביב קורט)
צילום: אביב קורט

חדר ההורים: גם הוא ממשיך בעיצוב הנקי והרומנטי עם מיטה בעלת גב גבוה ומרופד ושידות ישנות שנצבעו ושודרגו. מול המיטה ארון בגדים גדול ומצידה הכניסה לחדר המקלחת החדש והמפנק הכולל ספסל בנוי ונישות לסבונים. חדר השינה הקודם של הילדה הפך לחדר רחצה הצמוד לחדר ההורים, כאשר חלקו תוכנן כחדר ארונות ואחסון.

המטבח ופינת האוכל הקודמים תוכננו כשני חדרי ילדים נפרדים. גם בחדר הרחצה הקיים, אשר בו לא נגענו במהלך השיפוץ, נעשה שימוש בנישה קטנה הצמודה לחדר לטובת אזור כביסה ושירות.

שני אוסישקין, שינה (14) (צילום: אביב קורט)
מיטה בעלת גב גבוה ומרופד ושידות ישנות שנצבעו ושודרגו | צילום: אביב קורט
שני אוסישקין, סלון, ג (30) (צילום: אביב קורט)
צילום: אביב קורט
שני אוסישקין, שינה (15) (צילום: אביב קורט)
צילום: אביב קורט

דבר המעצב: העבודה עם המשפחה על הבית הייתה מלווה בהרבה תחכום של תכנון - כדי לקבל את המיטב מבית שאינו גדול, בתקציב נמוך ויחד עם זאת דרישות רבות שהיינו צריכים למצוא להן פתרון בתכנון הבית. נהניתי בעיקר מתכנון המטבח שהיה שונה בצורכי התכנון שלו ממטבח סטנדרטי עקב עיסוקה של הלקוחה והעובדה שאת רוב האוכל הבסיסי, שאותו רובנו קונים כבר מוכן בסופר, היא מכינה בעצמה.

טיפ: כאשר אתם עוברים לגור בבית שיש לו היסטוריה, בעיקר היסטוריה משפחתית עם זיכרונות נפלאים - מצאו את נקודות העניין בבית שניתן לשמר בעת השיפוץ. היזכרו בפינות האהובות עליכם עם חוויות מילדותכם ושתפו את המעצבת כדי לתת להן את המקום שלהם גם בבית החדש. עם זאת, הישארו פתוחים לרעיונות שונים מהתכנון המקורי של הבית, שאולי כבר לא נותן מענה לסגנון החיים "הפתוח" של היום. כך גם בבית זה - שינוי מיקום המטבח ואיתו התייחסות שונה לכל סביבת חוץ הבית - אזורי הישיבה והמשחק בחצר - הובילו לתכנון נכון יותר לאורח החיים של היום ולניצול מרבי של הבית וסביבתו.

פריט אהוב: הדלפק במטבח הוא חלק אינטגרלי מהמטבח אך עם זאת השונות בחומר המשטח יוצרת בו עניין והוא הופך לפונקציה בפני עצמה. הדלפק יושב מתחת לחלון גדול הצופה למרפסת הקדמית של הבית, אותנטית ומתאימה לבתים של פעם. הדלפק הפך לאחד מהמקומות האהובים על בני הבית לקפה של בוקר ועבודה עם הלפטופ במהלך היום.

שני אוסישקין, לפני (צילום: צילום ביתי)
המטבח לפני השיפוץ | צילום: צילום ביתי
שני אוסישקין, לפני (צילום: צילום ביתי)
החלון בסלון הוגדל | צילום: צילום ביתי
שני אוסישקין, לפני (צילום: צילום ביתי)
חדר השינה של הילדה הפך לחדר הרחצה של ההורים | צילום: צילום ביתי
שני אוסישקין, תמונות ישנות (צילום: יחסי ציבור)
בית הסבא שנבנה לפני קום המדינה | צילום: יחסי ציבור
_OBJ

תכנון ועיצוב פנים: סטודיו שני אוסישקין 
סטיילינג לצילומים: לימור אורן

במדור הקודם: כיד המלך – ארמון ישראלי בקיסריה
לכל הכתבות במדור בשיפוץ 

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק