הדיירת: אקדמאית בשנות ה-30 לחייה שרכשה את הדירה למגורים.

הדירה: דירת שני חדרים בגודל כ-70 מ"ר במרכז תל אביב. הדירה הייתה ישנה ומוזנחת וחשוכה, וחלוקת החלל בה לא התאימה לאורח החיים של הדיירת.

החזון: הדיירת רצתה דירה ביתית ומאווררת, שתהיה נעימה לאירוח וגם לעבודה מהבית. היא רצתה מטבח גדול, חדר רחצה מרווח הכולל אמבטיה ולא מקלחון, חדר שינה, חדר עבודה וחלל מרכזי. כדי להימנע מתהליך ארוך ויקר ביקשה הדיירת לא לשנות את מיקום התשתיות לחדרים הרטובים (מטבח וחדר רחצה).

משך השיפוץ: כחצי שנה, מתוכם כארבעה חודשים ביצוע בפועל.

המרפסת נפתחה מחדש ומכניסה אור רב
צילום: עמרי אמסלם
יעל אופנהיים, לינקולן, סלון ג
המרפסת נפתחה בחלקה מחדש | צילום: עמרי אמסלם

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

במקור היו בדירה חללים מונמכים (אינטרסולים) וקירות המחלקים את החדרים. כדי ליצור חללים מרווחים, גבוהים ומאווררים פורקו האינטרסולים ונשברו הקירות הפנימיים. כך התקבלו שני חללים גדולים - אחד עבור הסלון והשני עבור חדר השינה וחדר העבודה.

חדר שירותים, חדר רחצה, ומרפסת שירות סגורה אוחדו לחדר רחצה אחד מואר הכולל אזור שירות ואמבטיה.

הריצוף הוחלף בהתאם לחלוקת החללים: פרקט בחדר השינה והעבודה, אריחים גדולים דמויי בטון בחלל הציבורי ואריחים בשחור ולבן בחדר הרחצה. החלונות בדירה הוחלפו בחלונות אלומיניום שחורים, למעט חלון המטבח הלבן.

כדי לחסוך בחשמל הוחלף דוד החשמל בדוד שמש ונתלו מאווררי תקרה. לכן התאורה החדשה מתבססת על תאורה מהקיר, שהיא גם נעימה יותר.

המטבח פתוח לסלון ומאפשר אירוח
המטבח הפתוח מאפשר אירוח ובישול | צילום: עמרי אמסלם

המבואה: בכניסה לדירה ניצב הכוללת ארון שירות עמוק ומחודש ושידה לנעליים ומפתחות.

הסלון: הסלון החדש הוא שילוב של הסלון הישן והמרפסת הישנה. לאחר ששברנו את התקרה ואת הקיר המחלק בין שני החללים קיבלנו חלל גבוה ומואר. המרפסת, שבעבר נסגרה, נפתחה בחלקה מחדש, והיא מאפשרת לגדל עציצים, היוצרים פרטיות ונשקפים דרך דלתות הזכוכית הגדולות.

השארנו את האלמנטים הקונסטרוקטיביים ששימשו לחלוקה הקודמת, במקום לעבות את הקירות או התקרה כדי להסתיר אותם, וכך קיבלנו חלל איכותי יותר.

הסלון פונה כולו לקיר המרכזי שנצבע בגוון כחול ויוצר יחידת אירוח אחת יחד עם המטבח, בהתאם לרצון הלקוחה שביקשה חלל המאפשר את קיום הפונקציות הללו יחד.

יעל אופנהיים, לינקולן, קיר ג
הסימנים של החלוקה הקודמת משתלבים בעיצוב החדש | צילום: עמרי אמסלם
יעל אופנהיים, לינקולן, ארגזים ג
קיר כחול דומיננטי | צילום: עמרי אמסלם

המטבח: המטבח הפתוח כולל משטח עבודה גדול המתפרש על שלוש צלעות, אחת מהן רחבה במיוחד המאפשר ישיבה. האחסון כולל ארונות סגורים מתחת למשטח העבודה, מדפים עליונים פתוחים וחלל אחסון נוסף הפונה אל הסלון. גימור העץ של המטבח יוצר תחושה ביתית וחמה. מהחלון נשקפות הרפפות החיצוניות של הבניין, שחלקן הפנימי נצבע בגון פיסטוק.

יעל אופנהיים, לינקולן, מטבח2
צילום: עמרי אמסלם
יעל אופנהיים, לינקולן, מטבח
ארונות תחתונים ומדפים פתוחים במטבח | צילום: עמרי אמסלם

 חדר השינה והעבודה: בעבר היו שני חללים קטנים, אבל מכיוון שהיה להם חלון אחד בלבד הוחלט לשבור את הקיר שבין החדרים כדי לאפשר חדר שינה מאוורר. החלוקה בין חלל השינה לחלל העבודה נעשית באמצעות ספריית ברזל שמשמשת לחציצה ואחסון ועדיין מאפשרת מעבר אור ואוויר. גם חדר השינה פונה אל הקיר המרכזי הצבוע כחול וכך נוצרת תחושת ההמשכיות בין החללים. ארון הקיר שהיה בדירה, אך דלתותיו הוחלפו, נצבעו בגון הקירות ונוספו לו ידיות אלכסוניות.

הסימנים של החלוקה הקודמת משתלבים בעיצוב החדש
צילום: עמרי אמסלם
הספרייה מחלקת את החלל ומאפשרת מעבר אור
ספרייה מפרידה בין חלל השינה לחלל העבודה | צילום: עמרי אמסלם
יעל אופנהיים, לינקולן, ספרייה ג
צילום: עמרי אמסלם
יעל אופנהיים, לינקולן, ספרייה פרט ג
צילום: עמרי אמסלם
יעל אופנהיים, לינקולן, שולחן עבודה
צילום: עמרי אמסלם

חדר הרחצה: בכניסה הוצב כיור עם שידה שתוכננה במיוחד. בהמשך נמצאים השירותים והאמבטיה, ובקצה ממוקם אזור השירות. גם כאן, לאחר פירוק החלוקות הפנימיות הקודמות, קיבלנו חלל בעל חלון אחד ולכן היה חשוב שהאור והאוויר יגיעו לכולו. גם כאן נצבעו הרפפות החיצוניות בגון פיסטוק והן נשקפות דרך החלון.

יעל אופנהיים, לינקולן, שירותים ג
גון פודרה בחדר הרחצה | צילום: עמרי אמסלם
לינקולן (25)
צילום: עמרי אמסלם
יעל אופנהיים, לינקולן, כיור
שידת הכיור נבנתה במיוחד | צילום: עמרי אמסלם

במדור הקודם: בין שיק לקז'ואל: כך מעצבים דירת בוטיק

<< רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

דבר האדריכלית: זהו פרויקט שמבחינתי התוצאה הסופית שלו משקפת לחלוטין את תהליך העבודה. לכל אורך התהליך היתה לדיירת נכונות לשמוע ולהיפתח לרעיונות, ולכן לדעתי הדירה משקפת לחלוטין את רצונותיה ללא התפשרות מבחינת פרוגרמה ולא מבחינת העיצוב.

אדריכלית יעל אופנהיים-קסטל

טיפ: בשיפוץ של דירה ישנה אנחנו אף פעם לא יודעים מה נגלה בשטח לכן צריך להיות מוכנים להפתעות ולדעת להפוך אותן מאילוצים לנקודות חיוביות בפרויקט.

חדר השינה וחדר העבודה בחלל משותף
חדר השינה וחדר העבודה נמצאים בחלל אחד | צילום: עמרי אמסלם
נועה אופנהיים, לינקולן, לפני ג
ארון הקיר לפני | צילום: צילום ביתי
יעל אופנהיים, לינקולן, לפני2
צילום: צילום ביתי
אופנהיים, תוכנית לפני
התוכנית לפני
אופנהיים תוכנית אחרי
התוכנית אחרי | צילום: noon