הדיירים: זוג עם ילד בוגר.

הדירה: במרכז תל אביב, בקרבת בזל והים. שטח הדירה 95 מ"ר, ולפני השיפוץ הייתה דירה תל אביבית ישנה שלא עברה שיפוץ מעולם, בבניין תל אביבי ישן סטנדרטי כבן 65. הדירה הייתה עמוסה, מלאה בטפטים ובשטיחים מקיר לקיר.

החזון: למרות הגודל המאפשר יצירת דירת 4 חדרים, נתבקשנו להפוך את הדירה הישנה לדירת 3 חדרים עם המון אחסון נסתר ושני חדרי רחצה - אחד מהם משמש חדר רחצה "כללי" וגם חדר רחצה עבור חדר השינה המשני (כך שכל חדר שינה הוא בעצם "מאסטר"). הוחלט לפתוח חלק מהשטח שבעבר הרחוק מאוד היה מרפסת חיצונית (כמו ברוב הדירות התל אביביות), ונסגרה לטובת הגדלת השטח הפנימי. הקווים המנחים היו ליצור פתיחות, אווריריות, ניקיון, המון אחסון, צבעוניות נעימה ורגועה, ייחודיות, פרטיות ללא תחושת חנק, להכניס כמה שיותר מהחוץ פנימה מבלי לפגוע בשטח המגורים. האילוצים היו רבים - הבית היה במצב נורא כולל תקרה ורצפה עקומות לחלוטין, עמודים במקומות לא צפויים ששינו את התכנית המקורית ועוד.

משך השיפוץ: ארבעה חודשים אינטנסיביים מאוד.

עלות השיפוץ: 550 אלף שקלים – כולל הכל – מהתכנון ועד לתמונה האחרונה על הקיר.

מעיין זוסמן, עבודה (צילום: גדעון לוין)
מבואת הכניסה לדירה. פינת עבודה בתוך ארונות האחסון | צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן, עבודה (צילום: גדעון לוין)
מבט ממבואת הכניסה אל פנים הדירה. הכל נסתר | צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן, כיור (צילום: גדעון לוין)
מבואת הכניסה נמתחת אל המטבח | צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן, מטבח (צילום: גדעון לוין)
מקררים אינטגרליים בתוך הארון | צילום: גדעון לוין

עוד בערוץ עיצוב הבית:

הכניסה לבית: נכנסים לתוך מבואה שמצדה האחד קיר אחסון ירוק שבו משולבת פינת עבודה בתוך המגירות. הקיר נראה כקיר בלבד אך בלחיצה מתגלה שטח אחסון מאוד משמעותי, אפילו כזה שניתן להיכנס לתוכו – Walk In. בצד השני של המבואה ישנו "קיר" נוסף אשר אינו בנוי אלא קיר נגרות דו כיווני לבן שממנו ניתן להיכנס (אם מגלים את הדלתות בתוכו) לחדר השינה הקטן יותר ולחדר הרחצה הכללי.

המטבח: נמצא מעברו השני של הארון הירוק במבואה. הקיר הירוק ממשיך לתוך שטח המטבח (בפנייה קלה ימינה)  ומכיל בתוכו שני מקררים אינטגרליים אשר הוצמדו זה לזה לצורך יצירת מקרר רחב (הפכנו דלת של אחד המקררים). ארונות המטבח לבנים וממשיכים גם אל תוך שטח המרפסת החיצונית. האחסון העליון במטבח הוא פתוח – יחידה עם חלוקה לא שווה, וגם היא ממשיכה החוצה. בין החלק הפנימי לחיצוני מפרידה פלטת זכוכית קבועה היוצרת שקיפות ואת המראה ההמשכי. שולחן האוכל הוורדרד עוצב במיוחד והוא בעצם מחולק לשולחן פנימי וחיצוני. חלונות בלגיים מחלקים את כל החלל הציבורי ויוצרים מסגרות שחורות עדינות – פתיחות אך פרטיות. מעל שולחן האוכל גופי תאורה של FLOS במשיכת חוטים של "מסגרות" המדברות בשפת החלוקות של החלונות.

מעיין זוסמן, מטבח (צילום: גדעון לוין)
ארונות המטבח, העליונים והתחתונים בתמונת מראה עם המרפסת | צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן, מטבח (צילום: גדעון לוין)
המשכיות מושלמת של פנים וחוץ | צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן, מטבח (צילום: גדעון לוין)
רצפה אפוקסית יוצרת מראה נקי ואחיד | צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן, מטבח (צילום: גדעון לוין)
מבט מן המרפסת פנימה אל הסלון. מקסימום פתיחות | צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן, סלון (צילום: גדעון לוין)
הטלוויזיה תלויה על עמוד | צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן, טלוויזיה  (צילום: גדעון לוין)
ספרייה צפה משמרת שקיפות | צילום: גדעון לוין

המרפסת: בסגירת התריס החשמלי בעצם "נכנסת" לתוך הבית שכן הוא אינו יושב צמוד לחלון אלא בחלקה החיצוני. במטבח החיצוני יש סט נוסף של כיריים ומקרר קטן. 

הסלון: מינימליסטי עם פריטים שנבחרו בקפידה, מהספה ועד לאחסון לצידה. שולחן הסלון המתקפל (שניתן להניח ספרים או חפצים בחלקו התחתון) גם הוא עוצב על ידינו. שעון התלת ממד הוא שעון שנרכש ממעצב ישראלי והונח על פלטת נגרות עגולה שביקשנו מהנגר. לצד המרפסת בחלל הסלון יצרנו מסגרת עץ הממסגרת את החוץ ובה עציץ התואם לעץ הדקל החיצוני (שוב שקיפות, תמונות ראי, חיבור פנים וחוץ). למסגרת חוברה ספרייה "מרחפת" שעיצבנו ווילונות רכים יוצרים קונטרסט נעים לעץ ולברזל. בכל הבית, מלבד חדרי הרחצה, רצפה אפוקסית ליצירת מראה נקי ואחיד. שילוב חומרים קרים וחמים מלווים את הדירה כמו גם צבעים נעימים.

חדר המאסטר – חדר ההורים: משמאל לכניסה לבית נמצא חדר המאסטר, חדר השינה של ההורים, מרווח ואלגנטי ובו ארון קיר שחור ענק עם נישה למיטה הנכנסת לתוכו. בחדר הוספנו גם פינת קריאה נעימה. לצידי המיטה נישות בתוך הארון לצורך הנחת ספר או כל חפץ אחר. בחדר אחסון נוסף לצד קיר הזכוכית המפריד בין אזורי השינה והרחצה. וילונות מספקים את הפרטיות הרצויה (כאשר רצויה) בין חדר הרחצה לחלל השינה. חדרי השינה והרחצה הם למעשה כמעט תמונה ראי מושלמת זה של זה (ראו תוכנית). ישנו חלון עליון עם מסגרת עץ החוצה בין חדרי הרחצה – שוב, אווריריות אך פרטיות.

מעיין זוסמן, תאורה (צילום: גדעון לוין)
שעון תלת ממדי על בססי עץ מיוחד | צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן, ג, עציץ  (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן, מרפסת (צילום: גדעון לוין)
מסגרת עץ מגדירה את המרפסת | צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן, שינה (צילום: גדעון לוין)
חדר השינה הראשי. המיטה מוקפת ארון | צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן, שינה (צילום: גדעון לוין)
חדר השינה המשני. נסתר מאחורי קיר במבואה | צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן, שינה (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

חדר השינה הקטן: נכנסים אליו דרך הדלת הימנית בקיר הלבן שבמבואה. יש בו מיטה זוגית (גם המיטות תוכננו על ידינו), ספרייה משולבת בתוך ארון הבגדים ופלטה על החלון שמשמשת שולחן בר קטן. מחדר זה יש מעבר באמצעות דלת הזזה (נגרות בצבע הירוק של קיר הכניסה) לחדר הרחצה הכללי, שאליו ניתן להיכנס גם מהמבואה.

חדרי הרחצה: שני חדרי הרחצה זהים לגמרי – שתי המקלחות מחופות, מרצפה ועד תקרה כולל, אריחים לבנים נקיים עם רובה שחורה. ברז פרח מקורי של בופי מזרים את המים בכיורים העומדים על קונסטרוקציית ברזל אשר תוכננה על ידי צוות המעצבים. האסלות עומדות גב אל גב. אחסון נוסף קיים בתוך נישה שחורה ומדפי זכוכית. 

דבר המעצב: תהליך השיפוץ היה מאתגר ביותר עם המון הפתעות קונסטרוקטיביות ומורכבות שנבעו גם מהתכנון הלא סטנדרטי. העבודה הייתה נעימה והרמונית ואנו מרוצים מהתוצאה. במהלך השיפוץ ראינו כי יש זווית של הבית שבה חסר קצת "ירוק בעיניים". כדי להוסיף את הירוק הוחלט לנטוע עץ, והוזמן עץ דקל בגובה שבעה מטרים. לצורך הובלת הדקל אף נחסם הכביש באזור הבית – תהליך לא דבר פשוט, אך התוצאה מתגמלת.

מעיין זוסמן, רחצה (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן, רחצה  (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן, רחצה (צילום: גדעון לוין)
חדרי הרחצה בנויים גב אל גב, בתמונת מראה | צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן, רחצה (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן, רחצה (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ

טיפ: לתכנן כמה שניתן מראש  - כל פריט הוא בעל משמעות: שולחן צד קטן, שעון, חלוקת חלונות ועוד, ולא לפחד לעשות משהו שונה.

פריטים אהובים: שעון תלת ממד ORBIT של שי כרמון; ארגז אחסון של by lassen נרכש מ-PAS NORMAL. 

במדור הקודם: בית פרחוני מבחוץ ומבפנים
לכל הכתבות במדור בשיפוץ 

תכנון ועיצוב פנים: אמיר נבון, מעיין זוסמן, אילת דר
פרויקט זה הוא חלק מתכנית המנטורינג של סטודיו 6b