סיפורו של הבית השוכן בנופית הוותיקה מתחיל דווקא בבית אחר שרכשו דייריו ופנו אל מעצבת הפנים מיכל מטלון לביצוע תכנונו המחודש. ואולם, בדיוק כשתהליך התכנון הסתיים, התהפך הגלגל על פיו. בית אחר ביישוב, שנשא חן בעיניהם מלכתחילה, הוצע למכירה, ודי היה להם בביקור קצר בו כדי להבין שזהו זה. כך, למרות שהדבר היה כרוך בתהליך תכנון מבראשית, הבית הקודם נמכר ובמקומו נרכש הבית הנוכחי - בית שגילו נושק ל-30, המשתרע על שטח של 180 מ"ר במבנה מפלסים ומתנאה בגינה רחבת ידיים ששבתה את לב הדיירים. "החלל היה מיושן, חסרו בו אור ומרחב, וככלל הוא היה מאופיין במורכבות מבנית, ובכלל זה תקרות בגבהים שונים ובגיאומטריות משתנות. אבל זיהינו את הפוטנציאל הטמון בו, ודווקא המורכבות הייתה מבחינתי האתגר", אומרת מטלון, שטוותה את התכנון החדש לאורה. "הרעיון היה לחזק את קשרי הפנים והחוץ ולפשט את החלל כמה שרק ניתן, ובתוך כך גם למתן את צבעוניותו באופן שידגיש את נוכחותה הירוקה של הגינה".

השלב הראשון של השיפוץ התמקד בהרחבת הפתחים הקיימים על מנת להכניס את החוץ פנימה, ובהסרת המחיצות הקיימות ליצירת פרישת חלל חדשה מותאמת לבקשות הפרוגראמה שהוגדרו על ידי הדיירים: מטבח מרווח עם שולחן אוכל (ולא דלפק) המאפשר להסב סביבו, ופינת משפחה נוחה בצמוד אליו.

מיכל מטלון, ג, הכניסה לבית
צילום: עודד סמדר
מיכל מטלון, ג, חלל המבואה שהוגדל תוך נגיסת שטח מהסלון
חלל המבואה שהוגדל תוך נגיסת שטח מהסלון | צילום: עודד סמדר
מיכל מטלון, מעל ציר מעבר נשקף מרחב פתוח בקומה העליונה
מעל ציר מעבר נשקף מרחב פתוח בקומה העליונה | צילום: עודד סמדר
מיכל מטלון, מדפים צהובים שמשתלבים מייצרים ספרייה כאלמנט חציצה
מדפים צהובים מייצרים ספרייה כאלמנט חציצה | צילום: עודד סמדר
מיכל מטלון, פינת המשפחה
פינת המשפחה | צילום: עודד סמדר

עוד באתר לעיצוב הבית:

גישה ישירה לגינת התבלינים

הסרת המחיצות הותירה בחלל אילוץ בדמות שלושה עמודים מבניים שנוצלו על ידי מטלון ליצירת ספרייה אוורירית החוצצת בין אזור המבואה לבין יתר אזורי החלל, והמבואה עצמה, שלדברי מטלון הינה אזור חשוב בתהליך הכניסה לבית, הורחבה על חשבון מעט שטח שננגס מהסלון. שינויים נוספים בוצעו באזור המטבח, בו גויס הממ"ד הצמוד לשרת כמזווה וחדר שירות שתפס חלק משמעותי מנפחו בוטל לטובת הרחבת השטח ( מיקומו הועתק למפלס הילדים בצמוד לחדר הרחצה שלהם), ואף שירותי האורחים הורחבו משמעותית.

"מבחינתי, דבריו של לה קורבוזיה שחלל, אור וסדר הם הדברים שזקוק להם האדם בדיוק כפי שהוא זקוק ללחם ומקום ללון, הם מוטו שאימצתי ושאני מנסה להחיל אותו על החללים שאני מעצבת", אומרת מטלון, ופרישת החלל החדשה שיצרה אכן נקראת כמרחב מואר ומסודר - אזוריו השונים מוגדרים בבירור, ובה בעת נהנים מפתיחות נעימה ומקשרי מבטים מאזור למשנהו, כמו גם אל הגינה.

המטבח מוקם כמו במרכז החלל עם יציאה ישירה ונוחה החוצה לגינת תבלינים, ופינת המשפחה מוקמה כמבוקש בצמוד אליו כשחלונות סקיילייט הקבועים בתקרתה הגבוהה המשופעת שוטפים אותה ואת החלל כולו באור יום נעים. הסלון ופינת האוכל מוקמו משני עברי המטבח - הסלון מעברו האחד ופינת האוכל מעברו השני, ואת החציצה בינה לבין המטבח מייצרת יחידה נמוכה שצדה הפונה אליה משמש לאחסון נגיש ונוח של כלי אירוח.

מיכל מטלון, פינות ישיבה ואוכל המשקיפות אל מרחב הגן המטופח
פינות ישיבה ואוכל המשקיפות אל מרחב הגן המטופח | צילום: עודד סמדר
מיכל מטלון, פרגולה לבנה מקרה רחבה מרוצפת באבן סאני מכובסת
פרגולה לבנה מקרה רחבה מרוצפת באבן סאני מכובסת | צילום: עודד סמדר
מיכל מטלון, שטח רחב ידיים ובו צמחייה, דשא ובריכת
שטח רחב ידיים ובו צמחייה, דשא ובריכת דגים | צילום: עודד סמדר
מיכל מטלון, המטבח מעוצב בשפה נקייה עם חזיתות מזכוכית מט לבנה
המטבח מעוצב בשפה נקייה עם חזיתות מזכוכית מט לבנה | צילום: עודד סמדר
מיכל מטלון, המטבח מקושר באמצעות יחידה נמוכה לפינת האוכל
המטבח מקושר באמצעות יחידה נמוכה לפינת האוכל | צילום: עודד סמדר
מיכל מטלון, מדרגות
צילום: עודד סמדר

שפת עיצוב מודרנית חמימה

במפלס השני צומצם מספר החדרים מארבעה לשלושה - חדר לכל ילד - ששניים מהם התקבלו אגב כך כמרווחים מאוד, ואחד מהם אף שודרג על ידי הוספת סולם מלבב המוביל לעליית גג קטנה עם חלון. המפלס העליון הוא מפלס ההורים שתוכנן כמרחב נוח מאוד, אשר מעבר לפונקציות שינה ורחצה כולל מבואה עם מטבחון קטן המונע את הצורך לרדת למטה בשביל כל כוס קפה, ארון אחסון נדיב מידות עם קרש גיהוץ נשלף, וכן את חדר העבודה של בעל הבית.

שפת העיצוב מודרנית חמימה, מגלמת נוסחה מאוזנת של חומרים, צבעים ופריטים הרוקמים מארג אסתטי מזמין ומסביר פנים. לריצוף נבחרו אריחי גרניט פורצלן גדולים בגון דמוי בטון, חלק מקירות הסלון חופו בלבנים המדגישות את ממד גובהו, ונגיעות של עץ וגוני צהוב וירוק משתלבות באלמנטים שונים כעבודות נגרות, טפטים, ריפודים, או פריטי ריהוט. "הצהוב יוצק נגיעה רעננה ועכשווית, הירוק מתכתב עם נוף הגינה, והעץ לעולם מביא עמו ערכי חמימות", מסבירה מטלון את הבחירות.

התאורה בחלל משלבת בין גופים צמודי תקרה וקיר, גופים שקועים וגופים דקורטיביים שהותאמו בקפידה לאזורים שבהם הותקנו ובכלל זה לאזורים גבוהי התקרה, דוגמת תאורה השוטפת המדגישה ממעל את הקירות הלבנים בסלון, או גופים עשויים בטון של מעצב התאורה יואב וספי בפינת המשפחה. המטבח, המהווה את לב המרחב, מעוצב בשפה נקייה עם חזיתות מזכוכית מט לבנה, משטחי עבודה מקוריאן ופינת האוכל שבשטחו מורכבת משולחן עץ אלון לבן שאיתו משתלבים כיסאות צהובים.

מיכל מטלון, חדר השינה, גם יציאה למרפסת שמש המשקיפה אל הגן
חדר השינה. יציאה למרפסת שמש המשקיפה אל הגן | צילום: עודד סמדר
מיכל מטלון, הורים, הארונות שולבו משני צדי המיטה
הארונות שולבו משני צדי המיטה | צילום: עודד סמדר
מיכל מטלון, חדר רחצה הורים, קירות בגוון תכול מייצרים אווירת ספא
חדר רחצה הורים. קירות בגוון תכול מייצרים אווירת ספא | צילום: עודד סמדר
מיכל מטלון, ג, רחצה הורים
צילום: עודד סמדר
מיכל מטלון, חדר הבת, גובה התקרה מנוצל ליצירת גלריה עליונה עם סולם
חדר הבת. גובה התקרה מנוצל ליצירת גלריה עליונה עם סולם | צילום: עודד סמדר
מיכל מטלון, חדר הבן, מעוצב בקפידה עם טקסטיל רך
חדר הבן. מעוצב בקפידה עם טקסטיל רך | צילום: עודד סמדר
מיכל מטלון, ג, רחצה ילדים
חדר רחצה ילדים | צילום: עודד סמדר
מיכל מטלון, ג, שילוב של חיפוי קיר בטיח וגה במראה בטון ואריחים בטון
שילוב של חיפוי קיר בטיח וגה במראה בטון ואריחים בטון | צילום: עודד סמדר
מיכל מטלון, ג
צילום: עודד סמדר

פריחה צבעונית ובריכת דגים

גרם המדרגות המוביל למפלסים העליונים מלווה במעקה מתכת בעיצוב אופקי נקי. המדרגות עצמן חופו באבן אפורה תואמת לריצוף קומת הכניסה, וחללי המפלסים, שכל אחד מהם טופל בקפידה פונקציונלית ואסתטית, רוצפו בפרקט אלון. "ביחידת ההורים, למשל, התלבטנו באשר לחדר ארונות שהיה קיים בו, ולבסוף החלטנו לבטל אותו על מנת לייצר חלל מרווח יותר ואת הארונות שילבנו משני צדי המיטה, כשהם חובקים גם יציאה למרפסת שמש שמשקיפה אל הגן", אומרת מטלון. לחדר הרחצה הצמוד שיוותה אווירת ספא רגועה המתקבלת מקירות שנצבעו בגוון תכול, ואת השטח המת שבעליית הגג ניצלה ליצירת ארון מגבות וגומחות אחסון.

כמו הבית, כך גם הגינה הגדולה שהייתה אחד השיקולים למהפך הרכישה של בעלי הבית, זכתה במסגרת השיפוץ למופע חדש ושובה לב בחזותו המטופחת. היציאה מהסלון פוגשת פרגולה לבנה המקרה רחבה מרוצפת באבן סאני מכובסת המאכלסת בשטחה פינות ישיבה ואוכל, ומרחב הגן נפרש נכחה במלוא יופיו. צמחייה טבעית, פריחה צבעונית, חלקת דשא ובריכת דגים מלבבת החוסה בצלו של עץ זית עתיק, שללא ספק מהווים השלמה ראויה למהפך שעבר הבית כולו.

מיכל מטלון, ג, פינת המשפחה לפני
פינת המשפחה לפני | צילום: עודד סמדר
מיכל מטלון, תכנית קומת קרקע לפני ואחרי
תוכנית קומת קרקע לפני ואחרי | צילום: עודד סמדר
מיכל מטלון, תכנית עליית גג לפני ואחרי
תוכנית עליית גג לפני ואחרי | צילום: עודד סמדר
_OBJ 
תכנון ועיצוב: מיכל מטלון 

במדור הקודם: וילה אריסטוקרטית ביישוב בשרון
לכל הבתים של בית ונוי

הכתבה פורסמה במגזין "בית ונוי"