זמן שחלף, ילדים שבגרו וצרכים שהשתנו הם בדרך כלל נקודת זמן שמכתיבה ביצוע שיפוץ כדי להתאים את הבית/דירה למציאות החדשה ולרענן אגב כך את הקיים אחרי השנים שעברו. כך היה גם בבית בן ה-20 הממוקם על נחלה באחד מיישובי השרון, שבעליו פנה אל האדריכלית דנה אוברזון והפקיד בידיה את פרויקט שיפוצו. "שיפוץ בית קיים תמיד כרוך בהתמודדות עם אילוצים מבניים, ובבית הזה היו גם נתוני תוכן רבים - פריטים רבים שנאספו ולוקטו במהלך השנים מרחבי עולם שונים והיו חלק בלתי נפרד מהווייתו, מאופיו ומהאמירה האישית של בעליו", אומרת אוברזון, "מבחינתי, שיפוץ מסוג זה הוא תמיד אתגר. כי הכוונה היא לא למחוק או לבטל את כל מה שהיה. נהפוך הוא. שילוב הקיים עם החדש הוא שמעניק לבית עוד שכבות ורבדים שבסופו של יום מייצרים את האיכויות הייחודיות לו ומקנים לו עומק שלא ניתן להשגה בדרך אחרת". המטרה הייתה לייצר חלל איכותי, מכיל ומפנק, אך לא מנקר עיניים, והשיפוץ שבוצע היה מסיבי למרות שלא כלל הסרה מוחלטת של מחיצות קיימות או תוספות בנייה, למעט בריכה וקבנה ייעודית לה שנבנו בחצר.

בריכה
לאורך הבריכה כורסאות שיזוף לבנות, שמשיות וריהוט גן | צילום: עודד סמדר

המהלכים המבניים התמקדו בעיקר בשדרוג הקיים כדי לייצר מרחב מגורים נוח יותר ונכון יותר לדייריו - דוגמת העתקת מיקומו של גרם המדרגות שנוצק מחדש, הרחבה או שינוי מיקומי חללים לשיפור מעברים ותנועה, ניקוי אלמנטים מיותרים או מכבידים, חידוש פתחים ופריצת חדשים מותאמים להם וכיוצא בזה. על בסיס אלה, כמו גם על בסיס דיאלוג פורה עם בעל הבית, חופש יצירה שניתן לה ותפיסת עולמה הדוגלת באסתטיקה שחוצה את גבולות הזמן, טוותה אוברזון שפת עיצוב חפה מטרנדים או מתכתיבים אופנתיים. מרבית הפרטים והפריטים החדשים שנשזרו בה נהגו ובוצעו ייעודית עבור החלל, וכך, במופעו האקלקטי הוא אינו עונה על הגדרת סגנונית כזו או אחרת, אלא עומד בפני עצמו כמרחב של ביטוי אישי.

סלון
מרחב מגורים נוח יותר ונכון יותר לדייריו | צילום: עודד סמדר
פסנתר
פריטים רבים שנאספו ולוקטו במהלך השנים מרחבי עולם | צילום: עודד סמדר
הצצה לסלון
מופע אקלקטי המהדהד חזות של חלל באחוזה | צילום: עודד סמדר
שידה
קונסולה שהותאמה לעבודת אמנות אהובה כבר מלמדת על שפת העיצוב | צילום: עודד סמדר

עוד באתר לעיצוב הבית:

ריצוף שונה לכל חלל

הבית בנוי כשני גושים - חד קומתי ודו קומתי, ומכיל שתי קומות וקומת מרתף. קומת הכניסה מכילה את הפונקציות הציבוריות, שלושה חדרי ילדים, חדר עבודה ופינת משפחה; יחידת השינה ממוקמת בקומה העליונה בגוש הדו קומתי; וקומת המרתף משמשת כמרחב פנאי המכיל חדר קולנוע, שולחן ביליארד, בר ואזור כושר. להבדיל ממגמות תכנון עכשוויות החותרות לאיחוד פונקציות במרחב אחד, פרישת החלל בבית מפתיעה עם הגדרת אזורים מסורתית יותר שמייצרות דלתות הסוגרות על פתחי חלליו ויוצקות ארומה ייחודית של זמנים אחרים ומחוזות רחוקים. אוברזון מספרת כי "הדלתות היו חלק מאופיו של הבית ונכונות לו, לכן החלטנו לזרום איתן ואף לחזק את נוכחותן על ידי שילוב דלתות חדשות זהות במקומות נוספים, כמו, למשל, בין המבואה ובין חדר המשפחה".

הדלתות  והמשקופים עשויים אלון פרח שחור, גוון הבולט בפלטת הצבעים הרוקמת את שפת הבית לצד גוני אפור, בז' ולבן המופיעים בשימושי החומרים, באלמנטים השונים ובפריטי הריהוט והנגרות. העובדה שלא מדובר במרחב אחיד פתוח אפשרה לאוברזון לשלב סוגי ריצוף שונים בהתאמה לאופיים של החללים ולשימוש שנעשה בהם: אזורי המבואה, המטבח ופינת המשפחה רוצפו באבן טרוורטין, לריצוף חללי הסלון ופינת האוכל נבחר פרקט דובדבן בדיגום אדרת דג, שגונו העמוק נוסך חמימות נעימה והוא משמש גם לריצוף יחידת המאסטר. חדרי הילדים רוצפו בפרקט אלון אפרפר, וקומת המרתף בפרקט אדרת דג שחור.

התאורה בחלל הבית משלבת גופים דקורטיביים המשתלבים במיקומים ייעודיים עם גופים סמויים שהוצנעו בהנמכות תקרה צפות מנותקות שתוכננו לצורך זה, כשהמרווחים שנוצרו אגב כך נוצלו גם לתליית וילונות - וילונות לבנים אווריריים המעטרים את מרבית הפתחים בחללי הבית השונים.

נוכח שפע פריטי הריהוט, עבודות האמנות והאוספים שהיו בבית, עם תחילת עבודת השיפוץ צולמו כולם כסוג של תיעוד שליווה את התכנון, ורק בסופו של התהליך הוחלט מי לשבט ומי לחסד - אילו מהם ישתלבו בעיצוב החדש ומאילו נגזר להיפרד. כך, המארג האנין שהתקבל משלב פריטים ותיקים אהובים עם פריטים חדשים שהותאמו להם בקפידה יתרה, אם כאלה שנרכשו ואם שבוצעו בעבודת נגרות. בחלל המבואה, למשל, מעטרת את הקיר מול דלת הכניסה עבודת אמנות אהובה במיוחד על בעל הבית, שאת נוכחותה החשובה לו השלימה אוברזון עם קונזולה שהותאמה לה והוצבה תחתיה.

פרקט
אזור פינת האוכל. נהנה מאינטימיות ראויה ומקושר באמצעות דלת לחלל המטבח | צילום: עודד סמדר
פינת אוכל
צילום: עודד סמדר
מטבח
יחידות קיר וכיור עם חזיתות אלומיניום בגון גרפיט | צילום: עודד סמדר
 אי
דלפק ישיבה גבוה מעץ שהצבתו המתיישרת עם פתח היציאה לגן | צילום: עודד סמדר

טרקלין אריסטוקרטי באחוזה רחוקה

בבית שכל חלל בו נתפר לגופו תוך ירידה לפרטי פרטים, הסלון הוא חלל מרשים המהדהד מראה של טרקלין אריסטוקרטי אי שם באחוזה רחוקה: קמין עשוי אבן טרוורטין שהיה בבית וחודש במסגרת השיפוץ, ספת קפיטונאז' מזמינה, פסנתר כנף, כורסת עור נדיבת מידות עם הדום תואם, פריטי פליז מובחרים, פינת שחמט מלבבת ושטיח משובח מצטרפים לאסתטיקה שסוד קסמה טמון בשילוב המובחן ובמראה הייחודי והמזמין שהוא מייצר.

הנמכת התקרה בסלון והקו המשופע שהיא משרטטת תוכננו בהתאם לצורת החלל, והגוון הירוק שנבחר לקיר הקמין (גון רייסינג גרין ממניפת הצבעים של רלף לורן) ומשתלב היטב בפלטת הגוונים הקלאסית מגלם, לדברי אוברזון, קשר והתכתבות עם צמחיית הגן ועם מימי הבריכה הנחשפים מבעד לפתחים התוחמים את שני עבריו.

במעין הסתעפות של חלל הסלון ממוקמת פינת האוכל כאזור אינטימי משובץ בפריטים מאוסף הבית ודלת הסוגרת על פתחו מפרידה בינו לבין המטבח. חללו המצולע משהו עוצב בהתאמה לגיאומטריה של הקירות, ומשלב שתי יחידות קיר ויחידת כיור שחזיתותיהן עשויות אלומיניום בגון אפור גרפיט המקנה חזות עכשווית מהוקצעת. במרכז החלל ניצב שולחן/דלפק עשוי עץ המיישר קו עם פתח יציאה החוצה, ובתוך כך מתקבל כאלכסוני ליחידות הקיר וכסוג של טוויסט במופע הנקי, וממעל מחזקים אותו שלושה גופי תאורה דקורטיביים עשויים זכוכית - שניים לבנים ואחד צהוב. בסמיכות למטבח כשהיא כמו חוברת אליו כהמשך ישיר ממוקמת פינת משפחה נעימה ומבעד חלונו נחשפת פינת אוכל חיצונית מקורה של מרחב הגן.

ספריה
ניצול מעניין של ממד הגובה בחדרו של אחד הבנים | צילום: עודד סמדר
חדר שינה
חזות מוקפדת, אנינה וחמימה, ביחידת המאסטר בקומה העליונה | צילום: עודד סמדר
חדר שינה ספרייה
יחידת ספרייה מאלון פרח שחור עם שילובי ברזל ופליז | צילום: עודד סמדר
חדר רחצה הורים
ריצוף בפרקט דובדבן בדיגום אדרת דג | צילום: עודד סמדר
כיסא
פתח יציאה למרפסת מעוטר בווילונות אווריריים | צילום: עודד סמדר
אמבטיה
משקופים וספים עשויים בזלטינה כהה, חיפוי הקיר בקרליט | צילום: עודד סמדר
חדר רחצה
חיפוי קיר בטפט המדמה מרקם חלוד וציור שמן | צילום: עודד סמדר
כיור
צילום: עודד סמדר
דלת שקופה
ריצוף עץ עם הפרדות גומי שחורות | צילום: עודד סמדר

מראה שחור דרמטי

תכנון יצירתי במיוחד אפשר לראות בחדרו של אחד הבנים, שחללו הוגדל והוגבה תוך יצירת גלריה עליונה שבה מוקמו אזורי השינה והרחצה. מדרגות הגישה לגלריה המלוות במעקה ברזל הן למעשה חלק מספרייה המהווה אלמנט מרכזי בעיצוב החדר כשהיא נמשכת מרצפת החדר, מלווה את כל גובהו ובחלקה התחתון משתלב שולחן כתיבה. יחידת הספרייה/מדרגות עשויה אלון פרח שחור המככב במרבית עבודות הנגרות בבית ונוכח באופן בולט ביחידת המאסטר בקומה העליונה. חללה המרווח חושף עיצוב מהודק, מסוגנן וחמים כאחד, וכמו בחלל הסלון תקרתה המנותקת עוקבת באופן סימטרי אחר צורת החלל ואינה נובעת מגג הרעפים המקרה את הבית.

את המיטה המעוצבת כעין במה מרופדת תוחמות ספרייה מאלון פרח שחור בשילוב פרופילי ברזל ופליז, ויחידה נמוכה המכילה קמין, והקיר מולה הוא קיר פאנלים עשוי עץ שנצבע באפור אטום. הקיר מצניע בתוכו דלתות נסתרות הנפתחות בלחיצה כחלק בלתי נפרד מפני שטחו, והן מובילות לאזורי הרחצה והארונות המצויים מאחוריו.

העיצוב המוקפד של חלל החדר ממשיך ובא לידי ביטוי גם באזור הרחצה המסוגנן שרוצף בעץ עם הפרדות גומי שחורות בדומה לסיפוני יכטות, במשקופים ובספים העשויים בזלטינה כהה ששולבו בו, בחיפוי הקיר שבוצע בקרליט (גרניט פורצלו דק) אפור, באביזרים הסניטריים שנבחרו עבורו ובאביזרים משלימים מפנקים. קומת המרתף המכילה בשטחה פונקציות של פנאי ובילוי תוכננה כמרחב פתוח ומאופיינת במראה דרמטי הנשלט על ידי גוון שחור, ורק אזור הכושר מופרד מיתרת החלל באמצעות מחיצה המשלבת פרופיל בלגי שחור וזכוכית במרקם פסים. את ממדי הפנאי והבילוי של חיי הבית משלימות הבריכה והקבנה שנוספו לבית הוותיק במסגרת השיפוץ, וכמו בחלל הפנים גם כאן ירד התכנון עד אחרון הפרטים כדי לייצר נוחות מקסימלית.

הבריכה צוידה ברצפה שהינה סוג של  כיסוי המתרומם מתוכה באמצעות מנגנון הידראולי, מתיישר עם קו המפלס שלה וחובר אליו תוך יצירת משטח דריכה, ובירידתו מפרק את המדרגות ומשיב אותה לתפקד כבריכה רגילה. לאורך הבריכה הוצבו כורסאות שיזוף לבנות, שמשיות וריהוט גן המזמין התרווחות נינוחה, והקבנה הייעודית אובזרה בכל שנדרש למשתכשכים במים ואירוח מהנה בחוץ - שתי מקלחות, חיצונית ופנימית, סאונה מפנקת, שירותים, שתי עמדות בר, ומטבח חיצוני  מצויד לעילא בכל הפונקציות הנדרשות לבישול. וכשסביבת החוץ המפנקת מצטרפת לתכנונו המושכל של חלל הפנים, נמהלים הקיים והחדש לכדי מרחב הרמוני של בית וגן המנסח חוויית מגורים שלמה, מכילה ונכונה לדיירים.

בר
עיצוב דרמטי בקומת המרתף המשמשת כקומת בילוי פנאי | צילום: עודד סמדר
חדר כושר
חדר כושר | צילום: עודד סמדר
בר חיצוני
הקבנה הייעודית מאובזרת בכל הפונקציות לבילוי בבריכה ולאירוח בחוץ | צילום: עודד סמדר
מקלחת בריכה
מקלחת הבריכה | צילום: עודד סמדר
_OBJ

תכנון ועיצוב: אדר' דנה אוברזון; ניהול פרויקט: גל גפן; יעוץ תאורה: צח כהן.

דלת כניסה ודלתות פנים: דלתות המושב; ריצופי עץ ואבן: פרקטים parketeam; תאורה: אקסלוסיב; מטבח: בולטהאופ; נגרות: נגרית בונסאי; חלונות ודלתות: אפקס; כלים סניטריים וחיפויים: חזי בנק; כיסוי בריכה: אפקס.

במדור הקודם: יש דבר כזה בית מחבק
לכל הבתים של בית ונוי

הכתבה פורסמה במגזין "בית ונוי"