איפה מוצאים רופא ילדים שגם נותן מידע רפואי נכון אבל גם יודע להקשיב; נהנה מקהל פציינטים רחב ונאמן אבל גם זמין לקביעת תורים; סימפטי ופתוח לקבל עמדות שונות אבל גם נחרץ כשצריך?

רופא וילד 3 (צילום: istockphoto)
לא יודע, אני אשמח לחוות דעת נוספת. פציינט צעיר | צילום: istockphoto

בחירת רופא ילדים מוצלח אינה עניין של מה בכך; בתקופת הילדות הביקורים אצלו עלולים להיות תכופים, ובכל מקרה הוא אמור ללוות אתכם לאורך שנים.
עכשיו, כשהחורף כבר ממש בפתח, מאיים על הקטנטנים שלנו עם אינספור שפעות משונות, שיעולים חורקים וריצות לבית המרקחת – זה הזמן לאתר את הרופא המושלם ביותר עבורכם. איך עושים את זה? כמה קריטריונים יעזרו לכם לבחור.

מקצועיות, כימיה ויחס אישי

פילוסופיה מקצועית: אם אתם בקטע של הורות טבעית ומנסים להימנע ממתן תרופות, חבל שתלכו לרופא שידחוף לכם אנטיביוטיקה, ואם אתם על גבול ההיפוכונדריות - אין טעם להגיע לרופא שיזלזל בחששות שלכם.
בררו עם הרופא מה הגישה הכללית שלו לרפואת ילדים והורות, ישירות או בעקיפין; נסו להעלות נושאים כמו הנקה, הרגלי שינה, משמעת מול פינוק ומתן תרופות וחיסונים. ככל שתרחיבו את נושאי השיחה בזמן הבירור הראשוני, כך תמנעו הפתעות וחילוקי דעות לא נעימים בהמשך.

תקשורת וכימיה: האם אתם מחבבים אותו ומרגישים נוח להתייעץ עמו? זכרו שהרופא שלכם הוא גם בן אדם ולא פעם – הורה, כך שערוצי תקשורת פתוחים יעשו לכם רק טוב.
לפעמים רופא מביע עמדה פסקנית בנושא מסוים, אבל פתוח לקבלת עמדה שונה. בכל מקרה, אם הוא מתבצר בעמדותיו ומגן עליהם בחוסר פשרות יתכן שצפויים לכם חילוקי דעות עקרוניים שכדאי מראש לוותר עליהם.
כמו כן, שימו לב האם אפשר לנהל עמו שיחה פתוחה שבה אתם לא חוששים לשאול שאלות, אפילו טיפשיות, והאם הוא מתייחס בכבוד וברצינות לשאלות אלו.

שאלו את עצמכם גם: האם הרופא רק מדבר או גם יודע להקשיב? האם הוא יודע לאזן בין קבלת המידע הרלוונטי לבין מתן מידע רפואי? רצוי לוודא שהרופא מתעניין בכם ושואל שאלות ספציפיות על הילד שלכם, ולא סומך על היכרות עבר שלו עם מקרים דומים.

יחס אישי: ואיך הרופא מתייחס לילד שלכם? האם בגובה העיניים ובהתאם לגיל ולרמת ההתפתחות? האם הוא חם, עדין וסובלני? נסו לקבל תמונה כמה שיותר רחבה על האדם שיושב מולכם ויחד עם זאת, סמכו על תחושת הבטן - היא חשובה לא פחות.
בדקו האם הרופא מנסה לקבל תמונה כללית על הילד שלכם או שהוא רק תוקף את הבעיה הספציפית; האם הוא מתעניין בהתנהגות הכללית של הילד, בהרגלי האכילה והשינה שלו ובכישורים החברתיים?

זמינות: סוגיה קריטית ביותר בכל מה שקשור לרפואת ילדים היא הזמינות של הרופא. בנוסף למעקב השגרתי, ובהתאם למידת ההיסטריה ההורית שלכם, יש לשער שתערכו היכרות מעמיקה עם חדר ההמתנה שלו. ייתכן שקיבלתם המלצות חמות על רופא מסוים וכל אמא שפגשתם בשכונה טוענת שהוא האחד והיחיד, ובדיוק בגלל זה אי אפשר להשיג אצלו תור בחצי שנה הקרובה.
לכן: בררו מה שעות הקבלה של הרופא; האם הוא מקבל בכל ימות השבוע; גם אחר הצהריים או רק בשעות הבוקר כשאתם ממהרים לעבודה; כמה זמן לוקח ליצור איתו קשר טלפוני. וגם קירבה למקום המגורים וחניה נוחה הם בונוסים שמותר להתחשב בהם.

אין תמונה
יאללה חמוד, 30 פציינטים מחכים לי בחוץ
הכשרה מקצועית וניסיון: כיום כמעט כל רופאי הילדים בארץ עברו התמחות בתחום, ובכל זאת חשוב לבדוק מה ההתמחות המקצועית של הרופא; היכן למד, היכן עבר התמחות והאם יש לו תחום מחקר ספציפי. אם יש לכם ספק ולא נעים לכם לברר את העניין מול הרופא עצמו, אפשר לשאול את המזכירה שלו.
אם הוא עובד או עבד בבית חולים מסוים או במרפאות אחרות, ייתכן שהדבר יקנה לכם יתרון בקיצור תהליכים או בקביעת תורים.

כמה זה עולה לנו? רוב ההורים בוחרים ברופאים המשתייכים לקופה שבה הם מבוטחים. בדרך כלל הקופות מציעות גם רופאים פרטיים שמקבלים במסגרת הקופה, ללא צורך בתשלום נוסף. אפשרות נוספת היא רופאים במרפאה עצמאית, או רופאים פרטיים. במקרים אלו בדקו מהם תנאי התשלום.

ועוד כמה טיפים:
• ידע: התואר "פרופסור" אינו ערובה למצוינות מקצועית אלא לכתיבת מחקר מדעי. אל תסיקו מכך שכל פרופסור הוא בהכרח מקצועי ובעל ניסיון טיפולי עשיר.
• המלצות: זה חשוב, אבל ישנן סוגיות שתוכלו לברר רק במהלך היכרות אישית עם הרופא, וחלק מהמדיניות שלו תתגלה רק כעבור זמן. לכן, קבלו המלצות בשמחה, אבל תזכרו תמיד שזכותכם להתרשם אחרת.
• פידבקים באינטרנט: כשאתם חוקרים באינטרנט אודות הרופא, זכרו שרוב האנשים נוטים להגיב כשאינם שבעי רצון. על שירות טוב תקבלו מן הסתם פחות פידבקים.
• אמינות: חשוב שתקבלו את חוות הדעת המקצועית שלו. אם אחרי כל הפניה או קבלת מרשם אתם זקוקים לחוות דעת נוספת, כנראה שמשהו בביטחון שלכם בו פגום.

סייע בהכנת הכתבה: ד"ר שי פוקס, מתמחה ברפואת ילדים בבית חולים שניידר