פעוט מוצץ מוצץ-גמילה ממוצץ (צילום: istockphoto)
לא משחרר את המוצץ בקרוב. פעוט מכור | צילום: istockphoto

דמיינו את הסיטואציה הבאה: הפעוט המתוק והעצמאי שלכם ניגש יום בהיר אחד לפח בבית, ובמקום לרוקן את תכולתו על הרצפה, הוא משליך אליו את המוצץ שלו ונפרד ממנו בברכת שלום ולא להתראות. בהחלט תרחיש מעורר גאווה ומשמח לכל הורה. אבל בפועל, צריך לקחת בחשבון שילדים רבים קשורים מאוד למוצץ שלהם, ועשויים לחוות קשיי פרידה ותסכול רב.

הקשר בין הילד למוצץ מתחיל באינסטינקט הבסיסי של פעולת המציצה שמתקשרת ליניקה, להזנה ולתחושה נעימה של שובע. זו גם הסיבה שפעולת מציצת המוצץ מרגיעה מאוד את התינוק.
מעבר לאפקט המרגיע, יש תינוקות שמשתמשים במוצץ כאובייקט מעבר - חפץ שהתינוק מאמץ ומייחס לו תכונות אמהיות ומנחמות (בדומה לחפצים אחרים כמו שמיכה, חתיכת בד, בקבוק, בובה וכו'), דבר שמגדיל את התלות של התינוק בו.

עוד במשפחה:

>> איך לדבר עם ילדים על מיניות?
>> הסיבות שהגמילה מחיתולים הפכה עבורכם לסיוט
>> משפטים שאסור להגיד לילדים בזמן האוכל

שלב ראשון: שעות מוצץ

הורים שהצליחו לחבב על ילדם את פיסת הגומי המרגיעה, עתידים למצוא עצמם נוהגים בדיוק ההיפך בהמשך. דעו, ככל שהתינוק משתמש יותר במוצץ הוא נהפך תלותי בו, בדיוק כמו כל התמכרות אחרת.

מתי כדאי להתחיל בהליך הגמילה מהמוצץ?
כשמדובר בתינוקות קטנים - גיל שנה עד שנה וחצי, לא מומלץ להגביל את זמן המוצץ שלהם, מייעצת אביטל יעקובי, פסיכולוגית התפתחותית וחינוכית מומחית. "אם תינוקכם התרגל לקחת מוצץ ולהירגע בעזרתו, אין סיבה להתחיל לגמול אותו כל-כך מהר", היא אומרת.

בגיל שנה וחצי עד שנתיים, כשהפעוט מתחיל לדבר, כדאי לצמצם בהדרגה את שעות צריכת המוצץ. המוצץ בפה עשוי להגביל את יכולת הביטוי המילולית של הילד.
בשלב זה כדאי להגביל את המציצה לשעות ולזמנים מוגדרים. זמן שינה, אחר הצהריים כשהתינוק מתחיל להתעייף או תוך כדי טיול בעגלה. כך אפשר ליצור שימוש מדורג במוצץ, דבר שיעזור בגמילה מאוחרת יותר.

בגילאי שלוש עד שלוש וחצי, הפעוט כבר בדרך כלל בשל להיפרד מהמוצץ ואז אפשר לחשוב על גמילה מוחלטת. חשוב לציין שיש ילדים שמגיעים לגמילה באופן עצמאי ומחליטים יום אחד לזרוק את המוצץ לבד. גם כשמדובר בילדים שמבצעים את התהליך באופן הדרגתי, יש לא מעט מקרים בהם הגמילה עוברת בצורה חלקה.
מהי הדרך היעילה ביותר לעשות זאת?
יעקובי מציעה שלא לבצע את הגמילה בצורה דרסטית אלא לאפשר לילד להיפרד ממנו באופן מבוקר. העלמה פתאומית של כל המוצצים מהבית או איסור גורף להשתמש בהם יכולים ליצור אצל הילד תסכול רב.

רצוי מאוד להכין את הילד לגמילה. לדבר איתו על השינוי, להסביר לו מתי מותר, מתי לא, ולגלות רגישות במצבים בהם הוא מתקשה. יעקובי טוענת שאחד העקרונות היעילים ביותר בתהליך הוא ליצור אצל הילד מוטיבציה להיפרד מהמוצץ, שירגיש שזה משתלם לו.

גמילה ממוצץ היא עוד אחד מהמפגשים של הזאטוט עם הגבולות שההורים מציבים לו. יש שנמנעים מעימותים ומוותרים לו. צריך לקחת בחשבון שתקופה של גמילה ממוצץ יכולה להיות קשה לילד, הוא יהיה עצבני ויתקשה למצוא תחליף ראוי למוצץ.

כדי להקל עליו את המהלך ולתמוך בו רגשית ניתן להציע לו אלטרנטיבות מנחמות. להרעיף חום, לפנק קצת יותר ובעיקר- להיות קשובים לו. חשוב לבחור תקופת גמילה בה לא עוברים על הילד שינויים דרסטיים כמו מעבר בית או כניסה לגן.

עכשיו לעבודה: הנה מספר רעיונות יצירתיים שיכולים לקצר לכם את הדרך לגמילה טובה ולהקל על הילד את הפרידה מידידו הצמוד:

לפתוח יומנים: מסיבת פרידה
מוצץ על חוט- גמילה ממוצץ (צילום: istockphoto)
תגמלו אותו על השעות בלי המוצץ | צילום: istockphoto

התחילו ל"טפטף" לילדיכם כי בתאריך מסוים (יום הולדת, חג או תאריך אחר שהוא מודע לו) תתחילו להיפרד מהמוצץ. הסבירו לו כי מיום זה והלאה הוא גדול ולא זקוק למוצץ. התחילו את הגמילה בהדרגתיות מיום זה והלאה, תוך כדי נתינת פידבק חיובי על התהליך המוצלח שילדכם מבצע. הכינו יחד, לוח שבו מסומנים הימים בהם הוא עמד בפיתוי בגבורה במשך מספר שעות. תנו לו ממתק קטן בסיומו של כל יום וציינו בפניו את הישגיו.

בית למוצץ

הגדירו את המיטה כביתו החדש של המוצץ. רכזו את כל המוצצים שמסתובבים ברחבי הבית במיטה, ואמרו לילד שמעתה השימוש במוצץ מותר רק במיטה. הילד זקוק למוצץ במהלך היום? הרשו לו ללכת אל המיטה, להירגע מעט עם המוצץ ולשוב לפעילות מחוץ למיטה בלעדיו. בזמן ההרדמות והשינה אפשרו לילד להמשיך ולהשתמש בו.

מוצצים בירושה

נולד לילד שלכם אח קטן או בת דודה חמודה? למה שלא תסבירו לו שמעתה הוא הגדול במשפחה ותבקשוממנו להעביר את המוצץ שלו לתינוקי - הדור הבא. ההעברה של המוצץ למישהו אחר וקרוב עשויה לטשטש את כאב הפרידה ולתת לילד הרגשה שהוא גדול ועצמאי ולטעת בו ביטחון שמעתה הוא יכול לעזור ליצור קטן וחלש ממנו.

ילד נותן מוצץ לכלב- גמילה ממוצץ (צילום: Robert Dant, Istock)
כלב, רוצה מוצץ יד שנייה? | צילום: Robert Dant, Istock
שוק קח-תן

ספרו לילד שבחנות מגניבה כלשהי נערך מבצע גדול שבו הילדים מביאים את המוצצים שלהם ובמקומם מקבלים מתנה גדולה. אפשר לתכנן מראש את אקט מסירת המוצצים עם המוכר ולאחר מכן לתת לילד אפשרות לבחור צעצוע או מתנה חלופיים. הפרידה הסופית מהמוצצים תהיה קלה יותר כשהילד ירגיש שהרוויח משהו במקום.

הפטנט של השן עדיין עובד

בדומה לפעולתה של פיית השיניים, הסבירו לילדכם כי בזמן שישן תבוא פיית מוצצים, תאסוף את המוצץ שלו ותדאג שהוא יגיע למישהו אחר שבאמת זקוק לו. כמובן שפיית המוצצים תדאג להשאיר לו בתמורה מתנה קטנה מתחת לכרית אותה ימצא כשיתעורר בבוקר.

הדואר בא היום

הכינו עם ילדכם חבילה וארזו את המוצץ. ספרו לו כי אתם שולחים אותו לילד שזקוק לו בארץ רחוקה. הקפידו על כל כללי הטקס- רשמו כתובת, הדביקו בול ואפילו קפצו לביקור משותף בסניף הדואר המקומי.
דאגו שלמחרת יגיע לילדכם מכתב תודה מהילד שקיבל את המוצץ המשומש שלו. בכל פעם שתבחינו כי ילדכם מתגעגע למוצץ הישן הכינו מכתב תודה נוסף.

מוצץ תלוי על עץ- גמילה ממוצץ (צילום: annanann, Istock)
שותלים מוצץ, צומח עץ | צילום: annanann, Istock
עץ המוצצים

אם התברכתם בחצר וגם אם לא, מצאו לכם חלקת אדמה והטמינו עם ילדכם את המוצץ בגומחה שחפרתם יחד. ספרו לו כי המוצץ שלו יהפוך ביום מן הימים לעץ או שיח פורח. כמובן שעליכם לטמון גם מספר זרעים מבלי שהעולל הקטן שם לב. מקום זה יכול לשמש לכם מוקד עליה לרגל בו תשקו את השתיל ותטפחו אותו יחדיו.