גמילה מחיתולים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
השתדלו להיות איתו מספר ימים בבית ללא יציאות ארוכות מדי (אילוסטרציה) | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
חשבתם שהכי טוב לחכות לחופש הגדול כדי לגמול אותו מחיתולים? כדאי שתבדקו היטב איך מתוכנן החופש שלכם, כי לא לכולם זה מתאים. וגם אם כן, הנה כמה דברים חשובים שצריך לקחת בחשבון.

לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

אידיאלי? לא בטוח

הורים רבים לפעוטות מחכים לחופשת הקיץ כדי להתחיל את הגמילה המיוחלת מחיתולים. הרי בחופשה, כשהגן לא מעורב, נדמה שזה הזמן הטוב ביותר ללמד את הקטנטנים לעשות את צרכיהם בעצמם כמו גדולים. וגם אם התהליך יהיה כרוך בפספוסים רבים, לא נורא. הילדים בבית.

היתרונות של גמילה בחופשת הקיץ ברורים. הראשון שבהם הוא השליטה הבלעדית שלכם כהורים במסרים שמקבל הילד בזמן התהליך, בתגובות לפספוסים, בסבלנות ובעידוד שהוא זקוק להם. אין התערבות של צוות הגן, שלפעמים עשויה בהחלט להפוך את התהליך למורכב ומתמשך.

דבר נוסף וחשוב הוא הנינוחות ואורך הרוח שמאפשרת חופשת הקיץ – בשונה מגמילה שמתבצעת כשהילד הולך יום יום לגן וישנו לחץ של כל הגורמים שזה יקרה כמה שיותר מהר, כאן יש זמן. אין לחץ. גם אם אחרי שבוע הוא ממשיך לפספס, אין חשש שתקבלו טלפון מאף גננת שתאיים באולטימטום לפני החזרת החיתול. כידוע, לחץ הוא מוטיב מעכב מספר אחת של תהליך הגמילה מחיתולים, ולכן כשאין לחץ יש סיכוי טוב יותר שהתהליך יעבור בקלות ובזמן סביר.

מעבר לכך, הבית הוא המקום הנוח והטבעי ביותר לילד שלכם. הוא חופשי להתנסות ללא גירויים נוספים שמקשים על תשומת הלב שהוא נדרש לה בתהליך הזה.

נשמע אכן אידיאלי, לא? זהו, שלא לכולם החופש הוא הזמן האידיאלי לגמילה. אם אתם מההורים שאין להם "דקה לנשום" בחופש, אם אתם מאלו שרצים מהקמפינג, לבריכה, לטיול משפחות, לנופש באילת, לשבוע אצל הסבתא, ייתכן שהחופש הגדול הוא דווקא לא הזמן המתאים ביותר לגמילה.

עוד בערוץ בית ומשפחה:

איך מגיבים לפספוסים?
גמילה מחיתולים: ככה תעשו את זה
מיתוסים על גמילה מחיתולים: כדאי לחכוץ לקיץ?

אז מה עושים? הנה כמה עצות לניהול של תהליך הגמילה בזמן החופש הגדול:

ילדה בבריכה עם משקפי שמש (צילום: istockphoto)
לא תמיד הכי קל בחופש, אבל בהחלט אפשרי (אילוסטרציה) | צילום: istockphoto

1. תכננו מראש – שבו עם היומן ובדקו מתי מתוכננות הנסיעות שלכם בחופש (גם פעילויות חד יומיות שהמשמעות שלהן היא יום שלם מחוץ לבית). את הגמילה כדאי לתכנן ולהתחיל כך שתוכלו להיות לפחות 3-4 ימים בבית רוב היום. היציאה מהשגרה תקשה על ילדכם ללמוד ולהפנים הרגל חדש. הוא נדרש לשגרה ולסביבה הרגילה שלו עד כמה שניתן.

2. היערכו מראש ליציאות מהבית – בימים שבהם בכל זאת תרצו לצאת אחר הצהריים למרכז פעילויות כלשהו, או לבריכה וכד', הצטיידו מראש בבגדי החלפה בכמות שתספיק, במגבת לכיסא הבטיחות באוטו ובעיקר בהרבה סבלנות. שתפו את הילד שלכם והראו לו היכן נמצאים השירותים במקום שאליו אתם מגיעים ועזרו לו להצליח גם שם. השתדלו להיות ערים לכך ולהציע לו מדי פעם ללכת יחד לשירותים.

3. הימנעו מחיתול "רק לנסיעה" או "רק לג'ימבורי" כי לא נעים – אם לא נעים לכם שיפספס אל תגיעו למקומות כאלה עד שתרגישו שהוא שולט מספיק. חשוב שילדכם ירגיש שאתם סומכים עליו, זה העידוד העיקרי שתוכלו להעניק לו בתהליך הזה.

4. אם אתם עובדים, דאגו שתהיה דמות מוכרת שאתם סומכים עליה שתלווה את התהליך – אם אתם מתכננים את הגמילה לשבוע הראשון של החופש למשל, כי אחר כך אתם נוסעים ובשבוע הזה אתם מתכוונים להמשיך לעבוד, עדיף שיהיה זה מישהו מוכר ומשמעותי עבור הילד שילווה את התהליך (בן/ת זוג, סבא/תא או מטפל/ת שהוא מכיר היטב) ותאמו ציפיות לגבי הגישה שמתאימה לכם כדי למנוע אי הבנות ומסרים סותרים.

5. נסו לשמור עד כמה שניתן על שגרת יום וגבולות ברורים – החופש הגדול מביא איתו תחושה של התרופפות גבולות כללית בבית. שעת שינה היא לא בדיוק שעת שינה, זמני הארוחות פחות מוקפדים, מותר לבלגן איפה שבדרך כלל אסור, חוזרים הביתה מאוחר וכל יום נראה אחרת. נסו להחליט מראש על גבולות שלא מפרים למרות החופשה. תהיו ריאליים – גם אם אתם מגמישים את שעת השינה, קבעו שעה חדשה מאוחרת יותר אך עמדו בזמנים. מסגרת ברורה של גבולות מקנה לילדכם תחושת ביטחון שהוא זקוק לה, במיוחד כשהוא נדרש להתמודד עם אתגר כמו הגמילה מחיתולים. כששגרת היום תהיה ברורה לו, הוא יידע למה לצפות ויוכל להיות פנוי יותר להשקיע את המאמצים הנדרשים לו כדי להצליח לרכוש הרגלים חדשים.

לסיכום, תכננו מראש את ימי החופשה כך שתוכלו לנצל אותה גם לתהליך הגמילה. עדיף להתחיל כבר עם היציאה לחופשה כדי שלא תהיו לחוצים ותוכלו להתחיל את שנת הלימודים הבאה בשקט ובביטחון. בהצלחה!

דפנה גרייס היא מאמנת ומדריכת הורים בגישת אדלר מחברת "המדריך לגמילה מחיתולים". לקבלת המדריך במתנה לחצו כאן

>> במדור הקודם: איך גומלים בלילה?

לכל המדורים הקודמים בנושא גמילה מחיתולים