הורים רבים ליד הילדה (צילום: istockphoto)
הילדה תקבל את הרושם שככה מנהלים זוגיות | צילום: istockphoto

שמעתם פעם את המשפט "אני לא יכול לסבול אותה, אבל הילדים צריכים אמא ואבא במשרה מלאה"? לא מעט זוגות ששוקלים גירושים, מוותרים על הרעיון בגלל הדאגה לילדים. אז נכון, הרעיון לפרק את התא המשפחתי ולצאת לדרך חדשה עלול לגרום טראומה לכל הצדדים המעורבים. אבל מחקר חדש קובע שזוגות שמחליטים להישאר ביחד אחרי שהזוגיות מתה, עלולים להזיק לילדים שלהם עוד יותר.

זה המסר שאתם רוצים להעביר לילדים?

המחקר, שבדק 7,000 זוגות נשואים עם ילדים, גילה שילדים להורים שהרבו לריב אך נשארו נשואים, סבלו מבעיות רבות במערכות היחסים שלהם כבוגרים. החוקרים טוענים שהילדים הפנימו את דפוס ההתנהגות אותו ספגו בבית, הרבה יותר מילדים להורים שהתגרשו. מעבר לנזק ארוך הטווח, הויכוחים והמריבות בבית גורמות לילד סבל גדול יותר מאשר פרידה של הוריו.

מנהלת המחקר, ד"ר גרייג'ר קונסטנס מאוניברסיטת מונטקלייר בניו ג'רזי, טענה: "זה לא שגירושים אינם משפיעים על ילדים. בטווח הקצר אכן נגרמת טראומה, אך הילדים יחוו משבר לשנה-שנתיים ויתגברו עליו. כשההורים רבים ללא הפסק, הילד יודע שיש לו עוד זמן רב של ויכוחים כאלה, אבל אם ההורים נפרדים הילד יודע שלפחות הוא לא יימצא יותר במצוקה הזו".

התסכול עובר לילד

הפסיכולוג ארנון ראובני מסכים עם מסקנות המחקר: "אין ספק שגירושים הם פצע, אך אם משהו לא הולך ולא מסתדר, עדיף לתת הזדמנות חדשה. כשבני הזוג חיים ביחד, אבל מבחינה רגשית או פסיכולוגית הם כבר פרודים, הילד נכנס לבלבול ותסכול גדול".

מה קורה לילד בסיטואציה כזו?
"אם הילד חווה בעיקר אי הסכמה ומאבקי כוחות, הוא יפנים קשר מתסכל גם בחייו הבוגרים. אם הורה אחד מאוד רוצה להתגרש, אבל מחליט להקריב בשביל הילדים, הוא עלול להיות ממורמר ולהעביר באופן תת מודע את התחושות והתסכולים לילד. במקרים מסוימים, חלק מהתסכול יופנה אל הילד. אבל ברגע שההורה פותח דף חדש בחייו, יש סיכוי שהילדים יחוה מערכת יחסים אחרת".

בעצם, אולי עדיף שתתגברו על הקשיים

ד"ר סוזן זיידל, מומחית בתחום הגישור והגירושים ומחברת הספר "להתגרש ולהישאר חברים", חושבת אחרת: "ככלל, ילדי גירושים חווים הרבה יותר בעיות וזקוקים להתערבות טיפולית מקצועית באחוז הרבה יותר גבוה מהורים שלא התגרשו - כולל אלה שלא חיים טוב אבל נשארו ביחד. קשה לילד לשלב בין הבתים של שני ההורים, בין שני עולמות שונים, וזה פוגע בזהות העצמית שלו. נכון שלאחר כחמש עד עשר שנים, 80 אחוז מהם מתאוששים ומתגברים, אבל השאר סובלים מבעיות גם בהמשך".

אז את לא ממליצה להורים להיפרד?
"כמובן שכל מקרה לגופו. אם יש אלימות במשפחה, או אם כל הזמן יש מתחים וצעקות, הילד חי במתח תמידי - מי יתפרץ על מי ומה יקרה, ואז עדיף לו שההורים ייפרדו. אבל רוב הגירושים לא נובעים ממצבים קיצוניים כאלה. אם אין אהבה ואידיליה אבל ההורים מתפקדים כהורים ויש חיי שגרה סבירים, לילד עדיף בית אחד עם שני הורים. לכן ההורים צריכים לתת הכל כדי לטפל ולהתגבר על הקשיים. לא תמיד זה מצליח, ויתכן שהם יבחרו להתגרש, אבל שלא יחשבו שמדובר בדבר פעוט עבור הילדים".

>> איך מסבירים לילד על הסיבות לגירושים?
איך תטפלו בהתקפי הזעם של הילד?