ילד אוכל כריך בגינה ולידו אקטימל (צילום: Olga Solovei, Istock)
לא רק גיבורי-על, יש גם מזונות-על | צילום: Olga Solovei, Istock

כיום כולם כבר יודעים שתזונה טובה לילדים היא מתכון לבריאות, התפתחות תקינה ופחות תחלואים. מרבית האנשים גם יודעים שהמקורות הטובים ביותר לוויטמינים מגיעים מפירות וירקות טריים, ואת חשיבותם העצומה של דגנים מלאים, ובכל זאת יש כמה קלפים שהתזונאים שומרים עליהם קרוב לחזה. מסתבר שגם בעולם המזון ישנם גיבורי על, ואלה מכונים בקרב תזונאים ברחבי העולם, 'מזונות העל', או 'סופרפודס', משום שהם נחלצים לעזרת הגוף הצעיר בשעת צרה. מדובר במושג המתאר סוג של מזון שמכיל כמות גדולה בהרבה מן הרגיל של מרכיבים שטובים לגוף, כשבכל אחד מהם יש ריכוז גבוה של ערך אחר.

איך אפשר בלי ברוקולי?

"חשוב לציין שאין מזון מושלם אחד שמתאים לכולם, והכל עניין של התאמה ואיזון", מסבירה התזונאית הקלינית גאיה פינקל כהן. "הרבה דברים שנחשבים סופר-בריאים מכיוון שיש בהם הרבה אומגה שלוש יכולים לגרום לילדים בעלי לחץ דם נמוך לתחושת חולשה, עייפות וסחרחורת רצינית, למשל. אפילו צריכה של יותר מדי ירקות יכולה להיות דבר לא בריא. כל המזונות הללו מכילים ריכוז גבוה במיוחד של ערך תזונתי מסויים, וצריך לבחון אם הערך הזה מתאים לילד. אפשר להיוועץ עם תזונאי או נטורופת להכוונה מדוייקת יותר".

1. ברוקולי. ברוקולי הוא ירק המלא בסיבים תזונתיים שחשובים במהלך הגדילה, הוא מלא בוויטמינים ומינרלים שתורמים להתפתחות הראייה ותקינות התאים, ואכילה של ברוקולי חי, לא מבושל, נחשבת בריאה במיוחד, למרות שמסובכת לביצוע אצל מרבית הילדים. ילדים רבים משתכנעים לאכול ברוקולי עם רוטב, וכאשר מסדרים את התפרחות כמו יער של עצים בצלחת.

2. יוגורט. ביוגורט יש הרבה סידן, מצויין עבור גוף הגדל, הוא מסייע למערכת העיכול, שופע חלבונים, יש בו ויטמין B, אבץ ופוספטים, והוא מחזק את מערכת החיסון. ילדים אוהבים יוגורט, ואפשר ליצור עבורם קינוח בריא אם מערבבים אותו עם פירות טריים, או אפילו מקפיאים כתחליף לגלידה.

3. שיבולת שועל. הדייסה של פעם היא דבר בריא ביותר. לפי מחקרים, ילדים שאוכלים שיבולת שועל מתרכזים יותר טוב בלימודים, והדייסה מעניקה לגוף סיבים תזונתיים, מתעכלת לאט ומעניקה הספקת אנרגיה קבועה למשך זמן רב.

4. אגוזים. ישנם סוגים רבים של אגוזים, והם כולם מלאים בשומנים טובים ובריאים, בדיוק מהסוג שהגוף המתפתח זקוק לו, ולבריאות הלב. חופן אגוזים בבוקר, טחונים או לא, יכול להעניק לגוף הילד אנרגיה למשך שעות.

5. עגבניות. הרבה ילדים אוהבים מאוד עגבניות, ברטבים וגם סתם ככה, וזה נהדר כי הירק האדום שנמצא בכל מקרר מלא בליקופין המגן על הגוף מסוגים רבים של סרטן. בישול העגבניות מומלץ מאחר שהחום משחרר את הליקופין. על מנת להבטיח היספגות מוצלחת במיוחד כדאי לצוות את העגבניות המבושלות לשמן זית, שהוא שומן בריא.

ילד בירוק מחזיק ברוקולי ועושה פרצוף עצוב
נראה לכם שאם תסבירו לו עד כמה ברוקולי זה בריא הוא יסכים לאכול אותו? | צילום:

6. כרוב. כרוב הוא ירק בריא במיוחד הנחשב אנטי-סרטני. הוא משפר את העיכול, מנקה את הגוף מרעלים, וילדים רבים מעדיפים אותו על הירקות הירוקים האחרים כי טעמו עדין יותר והוא פריך. חשוב לציין שבמקרים מסויימים הוא עשוי לגרום לגזים ומשפיע על בלוטת התריס.

7. קטניות. קטניות כמו חומוס, עדשים, אפונה, שעועית הן כנראה המזון הזול והבריא ביותר שיש. הן מכילות את כל הויטמינים, המינרלים והחלבונים שאפשר לבקש, וההמלצה היא להנביט אותן ואז לאכול כשהן מבושלות או טריות, ולהוסיף לכל סלט, מאפה או תבשיל.

8. בזיליקום. העלים המשוננים הקטנים מלאים באנטי-מחמצנים, בויטמין A  ו-K, ומעניקים לגוף ברזל, פוטסיום וסידן. מחקרים טוענים שהם עוזרים גם במקרים של כאבי ראש. רוב הילדים אוהבים מאוד פסטו, אותו אפשר למרוח על לחם או להגיש כרוטב.

9. קינואה. הדגן האופנתי שפרץ בסערה לחיי כולנו לפני כמה שנים מעט נשכח מאז ורצוי מאוד להכיר אותו לילדים שלכם. הוא קל לעיכול, משביע, מספק לגוף מלאי של ברזל וויטמינים והוא קל להכנה. כמו כן, אפשר לעשות ממנו סלטים, או להתייחס אליו כמו לאורז או קוסקוס.

10. קינמון. בשנים האחרונות התגלה כי הקינמון עוזר בהורדת רמות הסוכר בדם, מה שיכול לעזור לילד להתגבר על העייפות של אמצע היום בלימודים. את הקינמון הטחון אפשר לשים בחלב של דגני הבוקר, מעל חביתיות, ביוגורט או בדייסה.

*אין האמור לעיל מהווה תחליף לייעוץ מקצועי.

>> הילד לא רוצה לאכול ירקות? קבלו כמה טריקים