למרות שאתם מנסים ומנסים להנחיל בילדיכם אהבה לירקות ופירות, ולאוכל בריא בכלל, רוב הילדים ממש לא מתרשמים מוויטמינים או סיבים תזונתיים, ויהיו מוכנים להחליף אותם תמורת צ'יפס ושוקולד בלי להניד עפעף. בדרך כלל זה נגמר בוויכוחים בלתי נגמרים בנושא, אבל במקרים חמורים יותר, כמו אלו עליהם דווח בימים האחרונים, ילדים שמסרבים להכניס לגופם מזון בריא עלולים לסבול מבעיות רפואיות מרחיקות לכת כמו עיוורון וכאבים בעצמות.

ארוחות בקופסאות 2 (צילום: dailymail.co.uk)
איזה ילד לא היה רוצה לאכול את זה? | צילום: dailymail.co.uk

אז נכון שכדאי ללמד אותם ערכים של כנות ויושר, אבל לפעמים הורים צריכים להיות קצת יותר ערמומיים. קבלו רשימת טריקים להסוואת ירקות וסיבים תזונתיים בצורה שאפילו הילדים שלכם יחשבו שהם אוכלים אוכל 'כיפי' ו'מגניב'.

1. נצלו את הרעב שלהם. כדאי לפתוח כל ארוחה בירק חתוך, סלט או מרק שבושלו בו ירקות, ורק אז להגיש את המנה העיקרית. בכלל כדאי לנצל את תחושת הרעב של הילדים כשהיא בשיאה ולדחוף להם, בחלון ההזדמנות הזה, איזו קערת עגבניות שרי, או מקלוני גזר, גמבה או מלפפון עם מטבל יוגורט או גבינה.

2. הסתרה והסוואה. ירק שלא רואים אותו לא כואב, כך מאמינים ילדים רבים, ולכן לא מעט הורים משתמשים בטקטיקה הזאת כדי להכניס ירקות לתוך המזון האהוב של ילדיהם. כל מאכל שיש לו פוטנציאל הסתרה, כמו פיצה ביתית (מקמח מלא) לזניה, חביתה, רוטב בולונז, פירה בכל צבעי הקשת, פשטידות, לביבות, וכמובן כמובן קציצות, יוכל להכיל בו, במידה והירקות נחתכו ועורבבו מספיק טוב, כל ירק מבושל שרק תרצו.

3. מאכלים בצבעים. אחת לכמה זמן תחליטו על 'יום צבעוני': מין משחק בו מחליטים שאוכלים רק מאכלים בצבע מסויים, ונותנים לילדים לחשוב על המאכלים באותו הצבע. ביום אדום, למשל, אוכלים פסטה ברוטב עגבניות, גמבה, ותותים; ביום צהוב: חביתה, גבינה צהובה, פלפל צהוב ושזיפים צהובים.

4. מאכלים בצורות. כולנו אוכלים עם העיניים, וכך גם ילדים. איך תהפכו את הצלחת שלהם לאטרקטיבית מבחינה ויזואלית? תחתכו לחם, ירקות, גבינות, נקניקים ופירות לחתיכות בצורות שונות, ותנו להם לצייר בעזרת השלל הטעים את הפרצוף שלהם. כמו כן, ניתן כיום לקנות בזול קורצנים וחותכנים של עוגיות בצורות יפהפיות, כמו גם כלים שונים לחיתוך יצירתי של ירקות כפרחים, מניפות ועוד. פעילות כזאת עם הילדים, בה הופכים את הגמבה לפרפר ואת הגזר ללבבות קטנים, היא דבר כיפי ומעורר תאבון.

5. צ'יפס מבטטה. אם מכינים צ'יפס, רצוי לעשות את זה בתנור האפיה, ואם כבר אופים, כדאי, בין הצ'יפסים הרגילים, להכניס גם כאלה מבטטה ואפילו רצועות גמבה.

6. ולקינוח: שייקים וג'לי. שייקים הם קינוח שילדים מאוד אוהבים, בעיקר אם הם בוחרים את הפירות שנכנסים לתוכו, לוחצים על כפתור הערבול בבלנדר, וזוכים לחסל אותו עם קש ולעשות רעש. אפשר להכין אותם על חלב סויה או רגיל, וגם עם מים. עוד קינוח שאפשר להכין יחד ולהסתיר בתוכו פירות הוא ג'לי. הג'לי הרוטט מקבל בברכה חתיכות פרי שילדים יהנו לדוג עם הכפית.
הכלל, כדאי להוסיף פירות לכל קינוח, גם אם אוכלים גלידה, גרונלה או קורנפלייקס.

ילד בירוק מחזיק ברוקולי ועושה פרצוף עצוב
לא רוצה? אין בעיה; נכניס לך את זה בהפוכה | צילום:

7. ארטיקים מפירות. קרטיבים ביתיים הם דרך נהדרת לתת לילדים מיץ פירות סחוט. המשקיענים יכולים ליצור גם גלידה בריאה מפירות אמיתיים.

8. עוגות בריאות. אגוזים מאוד בריאים, ואם טוחנים אותם אפשר להוסיף אותם בקלות לעוגות, פנקייקים, פשטידות ואפילו קוסקוס.

9. המרק הוא רק התירוץ. כשטוחנים את הירקות מספיק טוב, אי אפשר לזהות אותם במרק, ואם שמים למעלה שקדי מרק, או יותר טוב מזה: קרוטונים ביתיים מלחם מלא עם שמן זית, הרבה ילדים ישכחו שמדובר בירקות.

10. נמצא תחליף לממרח השוקולד. ממרחים ביתיים יכולים להיכנס למנות שונות בצורה בלתי מורגשת: ממרח של פלפלים מבושלים וטחונים היטב יכול להסתתר בסנדביץ' תמים, ולחומוס האהוב אפשר להכניס בקלות שתי כפות גדושות של ממרק קישואים.

* הטיפים באדיבות גאיה פינקל כהן, תזונאית קלינית.

>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

>> איך תבינו מהציורים שלהם למה הם מסרבים לאכול?