גננת מקבלת את פני הילד בגן (צילום: jupiter images)
תהיו מעורבים, אל תתערבו | צילום: jupiter images

לא מעט הורים מתקשים להיפרד מהילד בבוקר, ועוזבים את הגן בחשש: איך הוא יסתדר? מי ידאג לו? ומה אם הוא יבכה וירצה הביתה? כל הורה רוצה שצוות הגן יטפל בילד שלו כמו בנסיך, אך בל נשכח שלגננת יש עוד 30 ומשהו ילדים. זה נכון שאין גן מושלם ושלכל גן יש יתרונות וחסרונות, אך כדי שהילד שלכם יהיה מאושר בגן, עליכם קודם כל לשדר לו ביטחון ושביעות רצון מהגן ומהצוות. ורגע לפני שאתם באים בטענות ובתלונות על הגן - אולי כדאי להקשיב לגננת, כי יש לה מה להגיד לכם, ובעיקר – לטובתכם ולטובת ילדכם.

הכנו עבורכם מדריך מיוחד של עצות להתנהלות נכונה מול הגננת והצוות. אספנו פאנל מרשים של גננות וגם גנן: חנה בן נון, גננת מ"גן ניצנים" - גן ברוח האנתרופוסופית ביישוב קדימה; לודה שפילקרמן, גננת בחטיבה הצעירה בבית הספר "דרור" בחיפה; ענבר ברדה ופולינה כהן, גננות מ"גן יומבי והחברים" בהרצליה; מאירה אברהם, גננת מגן חובה עירוני, "תמרים" בחיפה; וז'אן לוק אייש, מנהל וגנן ב"גן של ג'אן"; בעזרתם בדקנו איך אפשר להפוך את היחסים שלנו מול צוות הגן לטובים ולמועילים יותר, להקנות לנו ולילדנו שקט נפשי, וללמד את הילד שאנחנו סומכים על גן הילדים. כך גם הילד ירגיש שהוא הולך למקום שאנחנו בטוחים שיהיה לו טוב בו, וכך החיים של כולנו יהיו נעימים יותר.

להבין שהגננת רוצה את טובת הילדים

  • הקשיבו לגננת: כאשר הגננת רואה שהורה עושה טעות, למשל מחוסר ניסיונו עם ילדו הראשון, היא, כבעלת הניסיון, יכולה לייעץ לו. ההורה יכול לבחור אם להקשיב לה או לא. כאשר ישנה נכונות של ההורים והגננת לשיתוף פעולה, הילד מרוויח ויכול להגיע לתוצאות מעולות.
  • אל תשמרו בבטן: אם ישנה בעיה בגן, בואו לדבר עם הגננת או תרימו אליה טלפון עוד באותו יום. אל תחכו למחרת היום, ובעיקר אל תעבירו רכילות בין ההורים לפני שבררתם עם הגננת בעצמכם מה קרה. אם יש לכם בעיה מול הסייעת או צוות הגן – פנו תמיד רק לגננת.
  • יחס לסייעות: על ההורים להתייחס בכבוד לסייעות, מכיוון שהן לוקחות חלק נכבד בטיפול בילדים בגן ועובדות בצוותא עם הגננת.

ובשורה התחתונה: כאשר אתם מתווכחים עם הגננת, מנסים להיות צודקים או רוצים ללמד אותה פרק בחינוך ילדים, כדאי לזכור שהיא בעלת הניסיון וכבר גידלה דורות של ילדים, שהראייה שלה רחבה יותר, ובעיקר, שכוונותיה טובות: היא, כמוכם, רוצה את טובת הילד שלכם.

ללמוד את התנהלות הגן

  • התעדכנו בהודעות: עשו לכם הרגל להסתכל לפחות פעם ביום בלוח המודעות של הגן. זו הדרך של הגננת לתקשר עם ההורים.
  • פנייה לצוות הגן: אל תפנו לגננת ברגעי לחץ. לא בבוקר כאשר הן קולטות את הילדים וצריכות להקדיש לכל אחד מהם תשומת לב, ולא בצהריים בעת הפרידה. זמנים אלה מתאימים לכמה מילים ולאינפורמציה כללית, אך לא לפתח שיחה מעמיקה. כדי למנוע מצב שבו ההורה יהיה מתוסכל שהצוות לא פנוי אליו, כדאי לקבוע זמן לשיחה שנוח לשני הצדדים.
  • מידע על הילד :בתחילת השנה כל הורה ממלא דף מידע על הילד. זה המקום לפרט על רגישויות מיוחדות של הילד, כמו חשיפה לשמש, רגישות למזונות מסוימים, מגבלות רפואיות אם ישנן ועוד, וגם העדפות אישיות ותחומי עניין.

ובשורה התחתונה: צוות הגן נמצא גם עבורכם, אך כדאי ללמוד מתי נוח לדבר עם הגננת כדי שהיא תוכל גם להקשיב לכם. לשם כך לימדו את התנהלות הגן. זאת ההזדמנות להזכיר לכם שלא רק שהגן חדש לכם ולילדכם, אלא גם שילדכם חדש לצוות הגן.

להיות מעורב מבלי להתערב

  • מעורבות, לא התערבות: גננות שמחות למעורבות הורים בגן, להזמינם לפעילויות ולטיולים. אך אל תרגישו חופשי להתערב בתכנית הלימודים ובנהלי הגן. הערה בונה וחיובית מצד ההורים תתקבל בברכה אם היא נאמרת ברוח טובה.
  • תרומת הורים: אם יש בגן אבא שוטר, אמא ציירת או הורים בעלי מקצועות מעניינים - פעילות משותפת של ההורה
  • עם ילדי הגן למשך 20 דקות יכולה להתקבל בגן בברכה, ויותר מכך: תעצים את הילד שלכם.
  • פעילות משותפת: כאשר יש הפעלה של הורה-ילד במסגרת הגן, מומלץ להורים להשתתף. אתם נותנים בכך דוגמה אישית לילדים שלכם.
  • עבודת יצירה: לא בכל יום הילד יחזור הביתה עם יצירת מופת, וזה לא אומר שהוא לא עובד בגן. ישנם הורים המצפים שהילד יביא בכל יום עבודת יצירה מהגן, ואולם יש ילדים שהקדישו את הזמן למשחק בחול, למשל. זוהי יצירה שלא ניתן להביא הביתה, אבל היא חשובה לא פחות
  • שיתוף בחיי הילד והמשפחה: שתפו את הגננת בהתנהגות הילד בבית לאורך השנה. ידעו אותה על שינויים בהתנהגותו של הילד ועל שינויים בחייו: מעבר לחדר חדש או לדירה חדשה, לידת אח, מתיחות ביחסים בין ההורים, בעיות שינה ועוד.

ובשורה התחתונה: צריכים להיות קשר ומעורבות הורית בנעשה בגן, אך באותה מידה יש לעדכן את הגן בנעשה בבית ובהתנהגות הילד בבית. כאשר הורים יכולים לתרום מכישוריהם לרווחת הגן – הילד כמובן יהיה המרוויח הגדול, ויוכל להתגאות בהם.

ילדים בגן עם הגננת (צילום: RichLegg, Istock)
דברו עם הגננת לפני שאתם מתלוננים בפני הורים אחרים | צילום: RichLegg, Istock
לכבד את חוקי הגן

  • הילדים לומדים חוקים חדשים בגן: הילדים חכמים ויודעים איך להתנהג בכל מקום. בבית, בבית סבתא וסבא, במסעדה - לכל מקום יש חוקים משלו, וגם לגן. הילדים לומדים עד מהרה כיצד להתמודד עם חוקים אלה. כבדו גם אתם את החוקים.
  • צעצועים: אל תביאו לגן צעצועים שאינכם רוצים לתרום לגן. הצוות אינו יכול להיות אחראי על צעצוע קטן שהילד מביא איתו מהבית, ולא תמיד הוא מבחין בכך שהילד הביא איתו צעצוע. כאשר הצוות יודע שילד בא עם חפץ - החפץ יישאר בצד או במגירה כדי שלא יילך לאיבוד.
  • ממתקים: בגן אוכלים אוכל בריא ושותים מים. אין מכניסים לגן חטיפים וממתקים, למעט בימי הולדת, ומקפידים על תזונה בריאה. כאשר הילד מגיע לגן עם שקית קורנפלקס או עוגיות, מקובל שהוא מכבד את הילדים האחרים.
  • הקדימו לבוא לגן: הבאת הילד לגן מוקדם בבוקר תאפשר לו התאקלמות טובה לפני התחלת הפעילות. מוקדם בבוקר יש מעט ילדים, והגננת יכולה להקדיש לילד תשומת לב מירבית. הילד נכנס לאווירת הגן לאט ובהדרגה וקל לו לעשות את המעבר מהבית לגן. רצוי שהורים של הילדים שמאחרים לגן יקשיבו לבקשת הגננת, ויעשו כל שביכולתם כדי להביא את הילד בזמן לגן.
  • בקשות מיוחדות: כאשר הורים רוצים לשנות בגן את התפריט למשל, כדאי שיבואו לדבר עם צוות הגן או ועד ההורים.
  • היעדרות בימי שישי: מסיבות שונות, ישנם הורים שאינם מביאים את ילדם לגן בימי שישי. למשל, מכיוון שאינם עובדים ביום זה ורוצים לבלות עם הילד. כאשר הכוונה היא בילוי עם הילד, כדאי לבדוק עם הגננת אם מתאפשרת להורים שהייה עם הילד בגן. כדאי שתדעו שיש חשיבות לרצף ההגעה לגן בכל יום. ימי שישי הם בדרך כלל ימים מהנים יותר שבהם חוגגים ימי הולדת, וילד שנעדר מפסיד חוויה חברתית חשובה.

ובשורה התחתונה: ההורים צריכים לכבד את כללי ההתנהגות המקובלים בגן, שהם חלק מהתורה החינוכית של גן הילדים. לדוגמה, כשהילד מקבל מכה מילד אחר, על ההורים להימנע מלהנחותו להכות חזרה. הגננת היא שתסביר לילדים שבגן ישנם חוקים וכללים מוסכמים שעל פיהם כולם נוהגים. בכל גן יש חוקים, אם אתם תכבדו אותם, תלמדו גם את ילדיכם לכבד אותם.

מסיבות וימי הולדת

  • לא רוצה להשתתף: ילד שאינו רוצה לקחת חלק במסיבה, מעודדים אותו להשתתף, אך כדאי שהורים יידעו שלשבת ולהסתכל מהצד זה בהחלט בסדר. ישנם ילדים שנבוכים מקהל גדול למרות שהם משתתפים בפעילות בגן כל השנה. הם יוכלו ליהנות מהמסיבה כצופים מן הצד, גם אם אינם פעילים. חשוב שההורים לא ילחצו על ילדם להשתתף בכל מחיר.
  • אחים במסיבה: הבאת אחים למסיבה בגן בדרך כלל אינה רצויה. ביום הזה רצוי להקדיש את מלוא תשומת הלב לילד החוגג.
  • יום הולדת: למסיבת יום הולדת יש מתכונת קבועה, בהתאם לגיל הילד. כמה ימים לפני יום ההולדת, הגננת מתייעצת עם הילד כיצד הוא רוצה לחגוג את יום הולדתו. היא שומעת ממנו את רצונותיו. כאשר ילד אינו רוצה לשתף פעולה ובוחר שלא להשתתף, זוהי בחירתו. כבדו את רצונו.
  • מתנות אישיות: יש הורים שחושבים שאם הם יקנו לגננת מתנות יקרות לגננת – היא תיתן לילד שלהם יחס מיוחד. מה דעתן של הגננות על המתנות שלכם? אם אתם מרגישים צורך - הגישו לה מתנה קטנה וסמלית. כאשר הורים מביאים מתנה יקרה מדי, זה עלול להיות מביך. אם אתם רוצים לקנות מתנה שימרו זאת לסוף השנה, וגם אז עדיף שתשקיעו מחשבה בברכה מרגשת.

ובשורה התחתונה: תנו לגננת לנהל את המסיבה, ואל תכריחו ילד כנגד רצונו להשתתף בה.

הכתבה התפרסמה באתר ifeel. לקבלת גיליון במתנה לחצו כאן.

>> מטפלת, משפחתון או גן: מה מתאים בכל גיל?