תינוק יונק מאמו (צילום: najin, Istock)
הכי חשוב זה לנשום עמוק ולהירגע | צילום: najin, Istock

ראשית, צפירת הרגעה: לכולן יש הנקות מוטרפות ומטריפות. לעתים קרובות נמצא בה אמא אחת - מתוסכלת, עצבנית, שלא ישנה כבר שבועות, ותינוק מיילל או צורח. הוסיפו לכך בן זוג נבוך וחסר אונים, ילדים שמתגעגעים וזקוקים גם הם לתשומת לב מהאם, והרי לפניכם מתכון בטוח לכאוס ולתבוסה.

אז נכון שיש כמה נתונים קיימים שיהיה לנו מאוד קשה לשנות, כמו הטמפרמנט של התינוק. ובכל זאת, ההנקות שלכן יכולות להשתפר, ולו במעט, אם רק תעצרו לנשום ותנסו להקשיב טוב יותר למה שהעולל שלכן רוצה להגיד. אספנו עבורכן בעיות שכיחות ואופייניות שעשויות להוביל לאי שקט אצל התינוק בזמן היניקה, ואם תצליחו לזהות אותן כשהן קורות, יש סיכוי טוב לכך שהדברים ישתפרו. הלוא בסופו של יום ההנקה היא אחד הדברים המשמעותיים והנעימים שיש באימהות.

זרימה איטית/נגמר החלב

למה זה קורה? מחסור בחלב או קצב איטי בזרימת החלב הם אחת התלונות השכיחות אצל אמהות. "למחסור בחלב מגוון סיבות, ובראשן - ניהול הנקה לא נכון", טוענת דליה אבני, מדריכת הנקה ומנחת קבוצת אמהות. "הכוונה היא לטעויות שהאם מבצעת כבר מראשית ההנקה: למשל, להגביל את הזמן שהתינוק נמצא על השד או לתת לו מדי פעם השלמות מבקבוק. זוהי דרך ללא מוצא. התינוק לא ירוקן היטב את השד והגוף לא יקבל את המסר לייצר עוד", היא מסבירה.

אך מה לגבי אותם מקרים שבהם האם מיניקה ללא הגבלה ובכל זאת אינה שופעת בחלב? האם גם לגנטיקה יש כאן תפקיד? אבני לא נותנת לגנים קרדיט, אך מציגה סיבות אחרות לבעיה: "לחץ ומתח נפשי אצל האם משפיעים מאוד. בעת לחץ מופרש בגוף אדרנלין, המנוגד להורמון האוקסיטוצין שאחראי לשחרור החלב, והדבר פוגע משמעותית בזרימה. כך גם עייפות קיצונית", היא מסבירה. "בלילה מופרש ביתר שאת ההורמון האחראי על ייצור החלב, ומאגרי החלב מתמלאים".

אבני מוסיפה כי חשוב להרבות בשתייה בזמן ההנקה, מכיוון שהחלב מורכב מ-87 אחוזים של מים. סיבה נוספת למחסור בחלב היא מה שמכונה בפי כל "קפיצת גדילה": תופעה כזו מתרחשת בחודשים הראשונים לחיי התינוק, אחת למספר שבועות, כדי להתאים את כמות החלב שהגוף מייצר לתינוק הגדל. בזמן הזה, התינוק נצמד לשד, יונק ואינו מרפה, לפעמים רוב שעות היום, והאמא עלולה לחשוב שהחלב שלה אזל.

מה עובר על התינוק? עולל שב ומתחבר לשד, מפסיק, בוכה, מנסה שוב, יונק ויונק ונותר מתוסכל. לדברי ד"ר ערן משיח, רופא ילדים בקופת חולים כללית, שכשתינוק סובל ממחסור בחלב נוכל לראות זאת גם בכך שמספר החיתולים הספוגים יפחת מ-6-8 פעמים ביממה.

מה עושים? "שהאם חשה מחסור, יש לעסות את השד, ללחוץ עליו תוך כדי הנקה - גבוה, לכיוון בית השחי מהפטמה, זה עוזר לכווץ את המאגרים ולהזרים יותר חלב", היא ממליצה. "כמו כן, על האם להיות רגועה ושלווה ולהסתייע באנשים סביבה כדי שלא תגיע למצב של עייפות קיצונית".

מה עושים בעת קפיצת גדילה, כשהתינוק יונק ויונק ולא מרפה מהשד?
"עם כל הקושי, יש להימנע ממתן תוספות, כדי שהגוף ילמד לייצר את הכמות המספקת", משיבה אבני. ההתאמה של הגוף, לדבריה, מתרחשת במהירות, ולאחר פחות מיממה הגוף מייצר את הכמויות הדרושות.

אבני מדגישה את החשיבות שיש לניהול נכון של ההנקה: "יש להיזהר כבר מבראשית ולא לדלג על הארוחות בלילה. אם האם לא תיניק בלילות לא יהיה ייצור של חלב". מעבר לכך, היא סבורה כי הבעיה של מחסור בחלב קשורה מאוד לעניין הנפשי. "אני ממליצה לאם לשכב ולהירגע, להאזין למוזיקה שהיא אוהבת, לדמיין מפל זורם, וזה ישחרר אותה ואת מאגרי החלב כאחד".

ד"ר משיח, לעומתה, מפנה לטיפות להגברת כמות החלב, העשויות מחומרים טבעיים ומוצעות למכירה בבתי מרקחת. עם זאת, הוא מאמין כי שתיית מים אמורה להספיק. כמו כן, כאמור, חשוב להיניק את התינוק לעיתים קרובות ועל פי רצונו: "היניקה התכופה תגביר את כמות החלב שנותר בשד, והתינוק ישוב להיות רגוע ולאכול כפי שהיה רגיל".

זרימה מהירה / עודף חלב

למה זה קורה? תאמרו "אלו צרות של עשירים", אבל לפעמים עודף חלב יכול להיות מקור הבעיה. תופעה זו מתרחשת בדרך כלל כשהגוף עדיין לא הספיק לווסת את כמויות החלב לצורכי התינוק, לאחר שינה ממושכת של התינוק וגם כתגובה ללקיחת טיפות להגברת החלב.

מה עובר על התינוק? התינוק יונק, עוזב את השד ומשתנק, וחוזר חלילה, לעיתים זרזיפי חלב נוזלים מפיו. ההנקה אינה רגועה ובמהלכה נדמה שלתינוק אין אוויר.

מה עושים? במקרים כאלו, מומלץ להיניק משד אחד בכל ארוחה כדי לאזן את כמות החלב שהגוף מייצר", ממליצה אבני. כמו כן, היא מייעצת לאם להישען לאחור תוך כדי הנקה, בחצי שכיבה, כדי להאט את הזרימה. "זה עניין של ימים ספורים עד שהתינוק והגוף יתאימו את עצמם זה לזה מבחינת הכמות המספקת", היא קובעת.

גזים וכאבי בטן

למה זה קורה? קוליק ואי נוחות במערכת העיכול. "לתזונת האם יכולה להיות השפעה ממתנת על כאבי קוליק, וככלל, הנקה טובה יותר בהקשר הזה מפורמולות חלב", מסביר ד"ר משיח. לקוליק מצטרפים כאבים נוספים ואי נוחות, הנובעים מהפעילות של מערכת העיכול. תוסיפו לכך את הצורך בגרעפס המתעורר בעקבות בליעת אוויר, והרי לכם מכלול סיבות לאי שקט.

"מערכת העיכול היא צינור אחד ארוך, מהפה ועד ליציאה", מתארת אבני. "פעולת המציצה שבהנקה מתחילה להפעיל את כל המערכת, ולכן בתחילת פעולת ההנקה יכול להיות כאב. כך גם עלול לקרות כשהתינוק מנסה לעשות קקי ולא מצליח לאכול בו זמנית".

מה עובר על התינוקהתינוק מתפתל, נושך את הפטמה, בוכה ומתכווץ. כשמדובר בכאבים במערכת העיכול, אופייני שהתינוק מבטא חוסר שקט בעת הארוחה וכשהוא מפסיק לאכול - הכאב נפסק. עם זאת, הוא עשוי לרצות להמשיך ולינוק. לעתים ההנקה תסייע, אך היא עלולה גם להחריף את הכאב.

מה עושים? "אין פתרון קסם", טוען ד"ר משיח, "הכאבים מהסוג הזה עוברים מעצמם כשהתינוק גדל מעט". החדשות הטובות, לדבריו, הן שהנקה בסך הכל מסייעת להתמודדות עם כאבי הגזים וידידותית להם הרבה יותר מפורמולות. "בכל מקרה", הוא מדגיש, "אין להשתמש בתרופות ובתכשירים להפחתת כאבי הבטן של התינוק. השפעתם של כל אלה היא מזיקה ולא מומלצת".


אז מה עלינו לעשות כשהתינוק רוצה לינוק אבל סובל מכאבים?
"להפחתת הכאב מומלץ להיניק את התינוק באופן ממושך מאותו הצד, ולא להציע לו את השד השני", ממליצה אבני. "כך התינוק יקבל את החלב השומני, שמתעכל טוב יותר בבטן ולא גורם לתסיסה. החלב הקדמי, לעומתו, עשיר בלקטוז ובסוכרים, ולכן הוא מתסיס וגורם לגזים".

גם ד"ר משיח וגם אבני תמימי דעים ש"יציאה" תשפר את המצב פלאים: "לתינוקות יונקים לרוב אין בעיית עצירות", מציינת אבני. "המציצה עוזרת להם לשחרר יציאה ומפעילה את כל המערכת. לכן, תינוק שייראה חסר שקט וימשיך לינוק כמה דקות, תהיה לו יציאה ומייד הוא יירגע".

כשההנקה לא מרגיעה, אבני ממליצה להרגיע את התינוק בקפיצה על כדור פיזיו, בנענוע בידיים או במנשא בד, ורק אז, כשהוא נרגע, להמשיך להיניק. במקרים אחרים, התינוק מאותת לנו שיש לו גרעפס. "הכל עניין של תרגול. צריך ללמוד את התינוק ולהבין מדוע הוא בוכה פתאום באמצע הארוחה", מסבירה אבני. "אם יש חשש, אפשר להרים אותו לכמה דקות ולעזור לו לשחרר את האוויר".

תינוק יונק (צילום: NiDerLander, Istock)
ההנקה הופכת למאתגרת כשהתינוק רגיש לגירויים | צילום: NiDerLander, Istock
עודף גירויים חיצוניים

למה זה קורה? תוך מספר שבועות או חודשים התינוק הופך להיות סקרן ורגיש לגירויים, וההנקה הופכת למאתגרת במיוחד. הבעיה מחריפה כשהתינוק רעב מאוד, אך הרעש והגירויים מסביב מקשים עליו להתרכז בפעולת ההנקה.

מה עובר על התינוק? תינוק עוזב את הפטמה ושב אליה לסירוגין, ומי שלא מצאה עצמה נאבקת בחיתול בד שהזאטוט מתעקש להסיטו תוך כדי הנקה כדי לראות "מה קורה שם בחוץ" - שתקום. כתוצאה מכך, התינוק עלול לגרום לפצעים בפטמה ובסופו של דבר גם להישאר רעב ומתוסכל.

מה עושים? כשאתם מחוץ לבית עלייך למצוא מקום שקט ונטול גירויים. במקרה הגרוע, היכנסי לאוטו והיניקי בשלווה. כשבבית הרעש בשיאו זה קצת יותר מורכב, בייחוד אם יש ילדים נוספים הדורשים את תשומת הלב. בשעות קשות אלו נסי להסתייע בחברים, סבים ובן הזוג. תוכלי לשים תכנית רגועה ושלווה בטלוויזיה לילד הגדול, לשבת לידו ולהיניק. כך גם תרוויחי שקט ושלווה לפעולת הנקה וגם קִרבה לילד השני.

לשון / שפה קשורה

למה זה קורה? ללשון יש תפקיד מרכזי בהנקה: היא אחראית על פעולת החליבה. כשהלשון קשורה, המיתר שנמצא מתחתיה מחובר עד לקצה שלה ומגביל את השימוש בה. גם שפה קשורה יכולה להקשות – וכאן הכוונה היא לחיבור של השפה העליונה, שצמודה לחניכיים, שלא מאפשר לשפה להתחבר בצורה טובה לשד.

מה עובר על התינוק? התינוק לא יצליח לתפוס את הפטמה כראוי ובשל כך האם תחווה כאבים גדולים. חרף מאמציו הוא לא יצליח לשאוב את כמות החלב שהוא צריך, גם לא בהנקה ממושכת, והעלייה במשקל תהיה נמוכה.

מה עושים? מנתקים! שפה ולשון קשורה מופיעות במספר דרגות ועוצמות ובשלל חיבורים שונים. אם זה מקרה קלאסי, לרוב מבחינים בכך כבר בטיפת חלב או בקופת החולים ומבצעים פעולה קלה המכונה "ניתוק". אבני מציינת כי לרוב מורגשת הקלה משמעותית מייד לאחר הניתוק, אם כי לתינוק לוקח כמה ימים ללמוד ולהכיר את הלשון שלו מחדש ולהתחבר לשד כראוי.

הכתבה התפרסמה במגזין הורים וילדים. לקבלת גיליון במתנה לחצו כאן 

>> איך שומרים על מראה החזה אחרי הלידה וההנקה?