תינוק בוכה (צילום: istockphoto)
לומדים להירדם לבד, אך לא להרגיע את עצמם | צילום: istockphoto

ישנם כמה נושאים שאמהות בעולם חלוקות בהם, ואחד מהחמים מכל, תמיד, הוא נושא ההרדמה והבכי. נדמה שלבכות או לא לבכות, זאת השאלה, כשמומחים מסויימים מאמינים בשיטות כמו 'חמש הדקות' ודומותיה הבנויות על לימוד הרגעה עצמית אצל העולל, דבר שכרוך בלא מעט בכי, ואחרים מאמינים שתינוקות זקוקים להרגעה מיידית. מחקר חדש ומרתיע מראה שאפילו אם ההורים הצליחו לייצר הירדמות עצמית בשיטות בהן הילד נותר בוכה מעט זמן עד שניגשים אליו, אין להם סיבה גדולה לשמוח: התינוק שלהם עוד בטראומה מכל הבכי, ורמות הדחק אצלו יישארו גבוהות במשך שעות רבות ואפילו ימים.

"צריך למנן ולהתאים את השיטה לסיטואציה"

המחקר, שנערך באוניברסיטת צפון טקסס ויפורסם בכתב העת המקצועי 'התפתחות אנושית מוקדמת', כבר מצית מחדש את להבת הוויכוח הישן בין אמהות שמסוגלות לשמוע בכי לאלה שלא, ובין אלה שמאמינות בחשיבות השגרה והחוקים לעומת אלה שדוגלות באמהות אינסטינקטיבית יותר. מאה תינוקות השתתפו במחקר, בין גילאי ארבעה לעשרה חודשים, ורובם המוחץ הפגין לפני ההשתתפות קשיים להירדם ללא הרגעה חיצונית. במהלך הניסוי הוכנסו כולם למשטר של הירדמות עצמאית בן שלושה ימים והחוקרים בדקו את תגובותיהם, פרקי זמן הבכי שלהם ואת רמות ההורמונים השונים בדמם. האמהות נשארו בחדר, עם התינוקות, אך נדרשו שלא לגשת אל התינוקות. רמות הורמון הדחק – קורטיזול, נמדדו אצל האמהות והתינוקות בלילה הראשון והשלישי.

בלילה השלישי, התינוקות בכו כבר מעט יחסית לפני שנרדמו, אך רמות הקורטיזול בדמם נותרו גבוהות בדיוק באותה מידה כמו בלילה הראשון. המקום היחידי בו צנחו רמות המתח היה דמן של האמהות, זאת בעקבות הבכי המועט של התינוקות, שהרגיע ושימח אותן. "למרות שהתינוקות הפגינו סימנים התנהגותיים של רגיעה", מבהירה החוקת וונדי מידלמיס. "הם המשיכו לחוות מצוקה ורמות גבוהות של חרדה אותן ניתן לראות בבירור בבדיקות הקורטיזול. כל נושא האימון להרדמה עצמית, ניכר שמעלה את רמות המתח בתינוקות אל על. האימון מצליח מבחינת התוצאה, הם אכן לומדים כיצד להירדם לבד, אך הם לא לומדים כיצד להרגיע את עצמם".

כאמור, המחקר העלה מיד את רמות הקורטיזול של אמהות ובלוגריות רבות, בעיקר מאחר שאנו נמצאים בשיא פריחתו של ייעוץ השינה, במסגרתו משתמשים בשיטות שונות של הרדמה עצמית. "אני לא מאמינה שצריך עכשיו להפסיק להשתמש בכל שיטות ההרדמה הידועות", מגיבה לנושא שיבון פריגארד מאתר נטמאמז המספק תמיכה ועצות לאמהות. "כמו בכל דבר, צריך למנן ולהתאים את השיטה לסיטואציה. אם את אם לילד ראשון שלא עובדת ויכולה לשכב עם התינוק במיטה ולהניק עד שיירדם, נהדר. הדברים נראים אחרת עם אמהות יחידניות, עובדות, או אמהות מרובות ילדים. אל לנו לקפוץ ולבקר בזריזות. נשים שאני מעריכה מאוד אמרו לי פעמים רבות לנסות את שיטות ההרדמה האלה, אבל זה גרם לי רמות גבוהות מדי של מצוקה וסטרס אז עשיתי את מה שהיה לי טבעי ואינטואיטיבי, אבל אני יודעת שבבתים רבים מדובר בעניין מציל נפשות ממש שמכניס רגיעה וסדר לחיי המשפחה".

>> צפו: כך מרגיעים תינוק בוכה בחמישה צעדים