נכון שחורף זה דבר נחמד באופן כללי: תה, מרק וכל העסק הזה. ועדיין, אם יש משהו שגורם לקיץ לנצח בנוק אאוט זו העובדה שחלק גדול מאיתנו נאלץ להתמודד עם אותה נזלת מטרידה, שרק מחכה להזדמנות להתנחל לנו באף.
בעוד שחלקנו מתמודדים עם התענוג המפוקפק הזה בהינף טישו מעט בלתי חינני, יש כאלה שהעניין עלול להשפיע גם על הדיבור שלהם, לגרום להם לסבול מליחה חונקת ולהדיר שינה מעיניהם. בעזרת ד"ר אריעם אליעזר – מומחה למחלות אף אוזן וגרון, ניסינו להבין אחת ולתמיד: מדוע זה קורה ומהן האופציות הטיפוליות שבאמת יעבדו?
"נזלת היא הפרשה רירית מהאף שכוללת 95 אחוז מים והשאר חלבונים הגורמים לסמיכותה", מסביר ד"ר אליעזר. "באופן כללי, אדם ממוצע מפריש ליטר נזלת ביום אל עבר הגרון בלי לחוש בכך. לעתים, גירוי חיצוני עלול לגרום להפרשה מוגברת, ואז הנזלת מורגשת והופכת לסמיכה ומטרידה. לעתים התופעה מלווה בעיטושים, קשיי נשימה, גרד באף, ירידה בחוש הטעם והריח ואף לגרום לתחושת לחץ בפנים, שידועה כתוצר טיפוסי של מחלת הסינוסיטיס".
ולמקרה שתהיתם, צבע הנזלת כן מעיד על הגורם: "צבע שקוף בדרך כלל מעיד על נזלת המופיעה על רקע ויראלי או אלרגי. לעומת זאת אם צבעה ירקרק-צהבהב, ייתכן שמדובר בזיהום חיידקי והעניין מצריך בדיקה".
נגיף, אלרגיה או חיידק? כל הגורמים והפתרונות
אז מה גורם לכל העניין? ובכן, ד"ר אליעזר מסביר שאמנם רוב סוגי הנזלת מתרחשים על רקע ויראלי, אבל לעיתים מדובר בזיהום חיידקי: "במצב כזה, הזיהום עלול להוביל למחלה מפושטת יותר המערבת גם את הסינוסים - אותן מערות הפנים שלנו. תופעות כגון קשיי נשימה, אף גדוש, גרד באף, ירידה בחוש הריח והטעם ולפעמים גם כאבי ראש ותחושת לחץ בפנים דורשות ברור לשלילת הימצאותו".
ביקשנו מהד"ר לפרט את כל הגורמים וגם את הטיפולים שיוכלו לעזור לכם לנשום לרווחה. אם אתם סובלים מנזלת, זה בדיוק הזמן לבדוק מהו הפתרון המתאים ביותר:
הגורם: וירוסים
"בחורף, כשהסביבה קרה יותר, הגוף רגיש יותר לווירוסים שחלקם גורמים להופעת הנזלת. חשוב לזכור שמעבר לכך, מדובר בתקופה שמאוד קל להידבק במהלכה, עקב השהות בחדרים סגורים שלא מאפשרים אוורור כנדרש המפחית את הסיכון להידבק. מאחר שצפיפות החיידקים גדולה יותר במקום כזה, כל עיטוש עלול לפזר אותם אל עבר הנוכחים בחדר".
הטיפול: מי מלח ותרופות נוגדות גודש
כאמור, רוב סוגי הנזלת מופיעים על רקע ויראלי. ד"ר אליעזר טוען שבמקרה כזה כל מה שתוכלו לעשות זה לנסות להקל על העניין. אפשר לעשות זאת באמצעות תרסיסי מלח הנמכרים ללא מרשם רופא, ובמקרים קשים יותר אפשר להיעזר גם בתרסיסים או בכדורים נוגדי גודש. "חשוב להדגיש בהקשר זה כי השימוש במוצרים אלה מוגבל עד 6 ימים. תרסיסים אלה עלולים לגרום לכיווץ כלי הדם באזור ולפגיעה באספקת החמצן לתאים. שימוש מופרז בתרסיסים או בטיפות נוגדות גודש עלול לגרום לפעולה הפוכה, כלומר - לנזלת כרונית. מעבר לכך, אם יש לכם דודה (או דוד) שרוצים לפנק אתכם במרק עוף, זה אף פעם לא יכול להזיק, נכון?
הגורם: חיידקים
לעומת הנזלת שנגרמת על רקע וירוסים, כשדובר בנזלת חיידקית ד"ר אליעזר מציין שבהחלט יש מקום לטפל ואף חשוב לעשות זאת.
הטיפול: אנטיביוטיקה
אם אכן אובחן חיידק (לא, אתם לא יכולים לאבחן את זה בבית, גשו לרופא), הטיפול הרלוונטי הוא טיפול אנטיביוטי. "החיידק השכיח ביותר בתקופה הקרה שגורם לנזלת הוא הסטרפטוקוקוס. עם זאת, חשוב להיות משוכנעים שאכן מדובר בחיידק ולא למהר להשתמש באנטיביוטיקה, שאינה מיועדת כאמור לטיפול בנזלת על רקע ויראלי. במקרה כזה, לא רק שהטיפול לא יועיל, הוא אף עלול להחמיר את הדלקת הוויראלית, כיוון ששימוש באנטיביוטיקה כרוך בחסרונות רבים, ביניהם - העלאת הסיכוי לייצר עמידות של הגוף לטיפולים אנטיביוטיים חיוניים בעתיד ופגיעה באוכלוסיית החיידקים הטובה, החיונית להגנה על מערכות הגוף".
עוד בערוץ הבריאות:
- ראו הוזהרתם: 3 מאכלים שגורמים לצלוליט
- מביאים צהריים מהבית לעבודה? זאת הטעות שאתם עושים
- נשארים הרבה בבית? יש לזה יתרון מפתיע
הגורם: אלרגיה
אלרגיה נגרמת כתוצאה מתגובה קיצונית של הגוף לאלרגנים – כלומר לחלבונים שונים. יש כאלה שסובלים מאלרגיה לקרדית אבק הבית למשל, או לפרווה, ויש גם אלרגיה המופיעה על רקע עונתי. ההפרשה של הנזלת נגרמת בדרך כלל על ידי תגובה דלקתית אלרגית, שנובעת מחלקיקים קטנים כמו אבק, אבקני פרחים, חלקיקים של עובש, שערות של בעלי חיים וכדומה.
הטיפול: פנייה לאלרגולוג ושימוש באנטי היסטמינים
כאשר הטיפול שהומלץ על ידי הרופא לא הועיל, כדאי להתייעץ עם מומחה לאלרגיה שאולי יבדוק את מקור האלרגיה ולעתים ימליץ על טיפול באמצעות הזרקת החומר הכולל מינונים קטנים של האלרגן במטרה להרגיל אליו את הגוף בהדרגה.
מעבר לכך, ניתן להשתמש בתרסיסי אף שיכולים להקל מאוד את התופעה. יש תרסיסים אנטי היסטמינים - כלומר נוגדי אלרגיה, ויש כאלה על בסיס סטרואידי שניתנים בדרך כלל כאשר מדובר בתופעה מתמשכת. ויש לד"ר גם טיפ חשוב להורים בהקשר הזה: "אמנם חשוב להקפיד על רחיצת ידיים ושמירה על היגיינה, אבל כדאי להיות מודעים לכך שסטריליות יתר גם עלולה לעודד התפתחות עתידית של אלרגיה". במילים פשוטות – שחררו ותנו לילדים להתיידד עם בעלי חיים, לזחול בחול וליהנות גם מהלכלוך לפעמים.
הגורם: דלקת בסינוסים
מערות הפנים הממוקמות לצדי האף וגם באזור המצח נמצאות בסמיכות לקרום המוח העלולה לגרום לדלקת קרום המוח.
הטיפול: "ראשית, כאשר הנזלת מלווה בכאבי ראש או בתחושת לחץ בפנים, חשוב לפנות לרופא לצורך אבחון ושלילת דלקת מסוג זה. במקרה שאכן מאובחנת דלקת בסינוסים, ההנחיה הטיפולית תכלול שימוש באנטיביוטיקה ובספריי לאף בליווי טיפול בכדורים שנועד להפחית את הגודש והכאב".
הגורם: שינויים הורמונליים
שינויים הורמונליים המתרחשים בגוף בזמן היריון, שימוש בגלולות למניעת היריון או בעיות בתפקוד בלוטת התריס עלולים לגרום להרחבת כלי הדם בגוף וגם באזור האף. שינוי זה לעתים גורם לנזלת.
הטיפול: "במקרים כאלה לרוב כל מה שניתן לעשות זה להקל את התופעה. כשמדובר בהיריון ניתן להיעזר במי מלח, ובמקרים אחרים ניתן לעשות שימוש בתרסיסי אף או בכדורים נוגדי גודש".
נזלת וילדים
כשמדובר בילדים המצב מתסכל במיוחד. לא רק שהקטנים חסרי האונים האלה לא יודעים כיצד להתמודד עם קינוח האף בשלב מוקדם של החיים, גם השימוש במוצץ שאמור לשמש כאמצעי הרגעה - פשוט בלתי אפשרי בזמן נזלת.
במקרה הזה ד"ר אליעזר מציע שתנסו להקל עליהם באמצעים הבאים: "ניתן להיעזר בטיפות מי מלח שמסייעות לתינוקות ולפעוטות בעיקר לפני זמן האכילה או ההנקה. בנוסף לכך, אפשר להיעזר במגבת מקופלת ולהניחה מתחת למזרן על מנת להגביהו ולהקל את שנתם.
כמו כן, מומלץ להימנע ככל שניתן ממזונות המעודדים ליחה כגון סויה ובוטנים, אם כי חשוב לציין שהעניין טרם הוכח. כמו כן, כמה טיפות של שמן אקליפטוס על הכרית עשויות לסייע לנשימה טובה יותר ולהקל את שנת הלילה".
בכל מקרה, הד"ר מבהיר שכל טיפול שבו תבחרו הוא אינו תחליף לייעוץ רפואי, בעיקר אם הנזלת נמשכת, משנה צבע או במקרה שהילד סובל מחום במקביל.
ד"ר תומר יצחקי, מומחה ברפואת ילדים ב"כללית", מוסיף שלעתים נזלת ממושכת בקרב ילדים עלולה לגרום גם לשיעול מטריד וכן לסיבוכים נשימתיים כגון "סטרידו" (שיעול נבחני) וברונכיאוליטיס – מחלה דלקתית במערכת הנשימה. "במקרה כזה, לרוב יומלץ על טיפול סטרואידי או על שימוש באינהלציות להקלת הנשימה. מאחר שטיפול בנוגדי גודש אסור לשימוש בילדים, במקרה שהעניין מטריד את מנוחת הילד, ניתן לעשות שימוש בטיפות פניסטיל העשויות לתרום לייבוש הנזלת. כמו כן, דלקת ממושכת עלולה לגרום גם לדלקת אוזניים, ולכן רצוי להיות ערים גם לתופעות כגון אי שקט וחום ולפנות לרופא בהתאם".
שום דבר לא עוזר? נסו רפואה משלימה
אם ניסיתם הכל ולא נס ליחה של הנזלת (בכל המובנים), ד"ר אליעזר מציע שתתחילו לחשוב בכיוון הרפואה המשלימה. "אפשר לומר שהיום פתוחים יותר לרפואה משלימה כי יש המון בעיות שלא יודעים איך לטפל בהן. לעומת הרפואה הסטנדרטית שמציעה טיפול בסימפטום, הרפואה המונעת תסייע לאתר את מקור הבעיה במערכת החיסון האישית, שגורמת לגוף להיות רגיש יותר ולסבול מהתופעה. כך למשל בבית שבו גרים כמה אנשים ורק אחד מהם סובל מנזלת, כנראה שמשהו במערכת החיסון שלו דורש בירור".
ד"ר אליעזר מסביר שהטיפול הזה נעשה בין היתר בטכניקה לסילוק אנרגיות בשילוב כירופרקטיקה שכוללת לחיצות על אזורים מסוימים בגוף, הידועים כ"מרכזי האנרגיה", על מנת לאתר חסימה אנרגטית. "מדובר בטיפול הוליסטי במערכת החיסון שעשוי לפתור את בעיית הנזלת וכן בעיות נוספות הקשורות במערכת החיסון, כגון שיעול, אסתמה ואפילו 'אסתמה של העור'. באופן זה, מנווטים את הגוף לרפא את עצמו. הטיפול מיועד לכל גיל".
>> האם מרק עוף באמת מרפא צינון? המדע בדק
גם תרופות סבתא לא יכולות להזיק
בצל פרוס: עוד שיטה ידועה היא הנחת בצל פרוס ליד המיטה, רק לא ממש ממש קרוב, כדי לנשום את אדיו. זה עניין די מסריח, אבל תתנחמו בזה שהאף שלהם סתום. השיטה לא הוכחה מדעית אמנם, אבל הורים נשבעים שהיא עובדת.
מי אגסים: עוד טיפ שרץ חדש בקבוצות אמהות הוא שתיית מי אגסים מבושלים, בנפרד או כבסיס לתמ"ל (וגם אכילת האגסים בגיל המתאים).
והנה עובדה משמחת שאולי לא ידעתם – זה לא כל כך נורא שהילדים שלכם זוללים את הנזלת שלהם, אפילו להפך. מתברר שלנזלת הגבשושית שבאף יש מגוון יתרונות רפואיים, החשובים במיוחד לילדים בתקופת התפתחותם. בתוצרת יש חומרים נוגדים לבקטריה היוצרת חורים בשיניים, ועוד תכונות אנטי-בקטריאליות מגוונות שיכולות להגן על הגוף מדלקות במערכת הנשימה, אולקוס ו-HIV. שיהיה לבריאות.
>> איך להירדם עם אף סתום? 5 שיטות שיעזרו לכם לישון עם גודש באף