הגוף והנפש שלובים זה בזה, והשפעות הנפש על האופן שבו אנחנו נראים ומרגישים רבות משנדמה, בייחוד כשמדובר בלחץ וחרדה. בעוד שיש רמות לחץ נמוכות עד בינוניות של מתח שעשויות להיות טובות לנו כשהן מנוהלות נכון, לחץ כרוני עלול להוביל לשלל בעיות בריאותיות, לשבש את המערכת החיסונית שלנו, לפגוע ביכולת שלנו להירדם בקלות וגם, לשנות את מראה השיער שלנו.

"למתח יכולות להיות השפעות שליליות מרובות על הבריאות והרווחה הכללית שלנו", אומרת רופאת  העור אליזבת בהאר הושמנד, "כאשר למישהו יש שיער ועור יפים, זה מעיד גם על מצב הבריאות הכללית שלו".

את אחת הראיות המובהקות להשפעה הזו ראינו בקרב נשיאים ופוליטיקאים בתקופות בחירות וכהונות מאתגרות: מברק אובמה ועד ביבי נתניהו ויאיר לפיד. השיער הטבעי שינה מהר את צבעו וכמעט בן יום, אלו האפירו ואף הלבינו. הוכחה מעודכנת יותר להשפעות על השיער שלנו קשורה לימי הקורונה, כאשר נמצא כי חולים שהחלימו מהמחלה מדווחים על נשירת שיער. התופעה, לדברי רופאים, נוטה להופיע בייחוד בקרב חולי קורונה קשים. מצב זה נקרא "נשירת שיער כרונית" ומדובר בהשלכות של מצבי לחץ וטראומה שעלולים לקרות לאחר מחלה או כל אירוע מלחיץ שהגוף חווה: כמו לידה, עבודה חדשה או מעבר רציני אחר. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

איך מתח משפיע על השיער שלך

כמו הרבה מאוד דברים, גם השיער עובר מחזורים: צמיחה, שלב מעבר ושלב מנוחה. וביום רגיל השיער מנשיר בין 50-100 שערות ביום, כך לפי נתוני האגודה האמריקאית לדרמטולוגיה. כאשר מתח חיצוני, לחץ וחרדה נכנסים לתמונה, הם משבשים את המחזורים ומופיעה נשירה, כמו גם דילול שיער מוגזם, שיכול לבוא לידי ביטוי כחודשיים-שלושה אחרי האירוע המלחיץ. כך שאם אתם שמים לב שלפתע גושים גדולים של שיער נושאים במקלחת, על גבי הכרית או בזמן שאתם אוספים לקוקו – חשוב לשים על התופעה הזו כוכבית.

נוסף לכך, מחקר חדש מצא כי סוגים שונים של לחץ הובילו להאפרה מוקדמת בעכברים, מה שהוביל אותם להאמין כי ייתכן שיש גם קשר בין מתח לבין אפרור מוקדם. כמובן, אין שום דבר רע בלהיות אפור, אך חשוב לדעת כי לחץ עלול להשפיע על שערכם במובנים רבים. 

אישה לחוצה (צילום:  puhhha, shutterstock)
מתח ולחץ משבשים את מחזורי השיער | צילום: puhhha, shutterstock

איך לטפל בשיער 

במצבים כאלו השיער נעשה שביר הרבה יותר ולכן חשוב לדעת איך לטפל בשיער. בריאות השיער מתחילה בקרקפת בריאה החיונית לצמיחת השיער. "חשוב לנקות את הקרקפת אך לא לייבש אותה", מיעץ ד"ר האושמנד, וממליץ על שטיפת שיער לסירוגין: יום כן ויום לא. הסיבה היא שקרקפת מלוכלכת היא לא רק מתכון לתופעות כמו גירודים וקילופים, אלא גם משאירה את השיער יבש ושביר. השתמשו במוצרים כמו חמאת שיאה, שמני ארגן, חוחובה, זית ואבוקדו, המסייעים בהגברת הלחות.

כמו כן, השתדלו שלא לסרק את השיער כשהוא רטוב, שכן במצב כזה הוא חלש מאוד ופגיע ומשיכה שלו עלולה לגרום לנשירה מואצת עוד יותר. המתינו שיתייבש קלות. גם תסרוקות מסוימות אינן תורמות למצב, כמו צמות צפופות או קוקו משוך לאחור שאינן מועילות לשורש השערה. השתדלו שלא להתהלך במראה הזה לאורך זמן ותנו לשיער לנשום. כמו כן, בשימוש במייבשי שיער ושלל המסלסלים והמחליקים חשוב מאוד לשים לב לטמפרטורה. חום רב עלול להמית הרס בשיער ולהגדיל סיכון לנשירה. חשוב מאוד להימנע משימוש יומיומי ולהקפיד לעשות זאת עם ספריי מגן חום.

ברק אובמה (צילום: Yonatan SindelFlash90)
השיער הטבעי שינה מהר את צבעו וכמעט בן יום | צילום: Yonatan SindelFlash90

עוד ב-mako בריאות:
>> האם זו הסיבה לתחלואה העודפת של ערבים וחרדים?
>> 8 מאכלים שיגרמו לכם להיראות זקנים יותר
>> נמאס לכם להתעורר עייפים? זה הפתרון בשבילכם

החשיבות של טיפול עצמי

טיפים נוספים להגנה על השיער הם לעסות את הקרקפת, להשתמש במסכות שיער אחת לחודש, לישון על ציפית משי שלא רק משרה תחושה של בית מלון, אלא גם מסייעת במניעת קצוות מפוצלים. ובכל הנוגע ללחץ? ובכן, לנשום, לעשות מדיטציה בת 5 דקות בכל יום, לצאת להליכה, לשוחח עם חבר, להתאמן. כל דבר שעוזר לכם  לטפל בעצמכם.