הוא ללא גלוטן, עשיר בערכים תזונתיים, משתלב במגוון רחב של מאכלים ואף יכול להחליף פופקורן – אבל רוב הסיכויים שכלל לא שמעתם עליו. סורגום (או דּוּרָה בעברית), הוא דגן קטן ועגול שמקורו באפריקה וצבעו לרוב צהבהב או לבן (וזנים מסוימים גם מגיעים בצבעי אדום, חום, סגול ושחור). הוא נמצא בסביבה כבר מאות שנים, אבל רבים טרם זכור להכיר אותו – וחבל שכך. היכולת של הדגן לשרוד בסביבה חמה ויבשה הפכה אותו לדגן נפוץ יותר ביבשות כמו אפריקה, אסיה, אמריקה ואוסטרליה. והוא בהחלט יכול להתאים גם לתזונה המקומית שלנו, גם בקיץ וגם בחורף. אז למה כדאי לכם להכיר את הסורגום? הנה כמה סיבות:

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

המון חלבון, נוגדי חמצון ומגנזיום

ערכו התזונתי של הסורגום גבוה, כך שאם אתם מקפידים על תזונה נכונה ומחפשים דגן בריא ומזין, הוא בהחלט מועמד מצוין. אם אתם רגישים לגלוטן או עושים דיאטה ללא גלוטן – הוא אופציה נהדרת גם עבורכם, כיוון שהוא לא מכיל גלוטן. בסורגום יש ויטמיני B, שמהווים חלק מתהליכים שונים וחשובים בגוף, ביניהם במטבוליזם, בשמירה על העור והשיער וגם בתהליכים מוחיים.

סורגום דורה (צילום:  GreenTree, shutterstock)
נפוץ במיוחד באפריקה, אסיה ואוסטרליה | צילום: GreenTree, shutterstock

הוא עשיר במגנזיום, מינרל חיוני להתפתחות העצמות, לחיזוק המערכת החיסונית, בריאות הלב, יצירת אנרגיה בגוף, מטבוליזם של חלבונים ועוד. בנוסף לכך, סורגום עשיר בנוגדי חמצון כמו פלבונואידים וחומצה פנולית – שעוזרים למנוע תהליכים דלקתיים בגוף שיכולים להוביל למחלות כרוניות ובמקרים מסוימים גם יכולים להוביל להתפתחות של גידולים סרטניים. נוגדי חמצון גם עוזרים למנוע נזקים בתאי הגוף ולהאט את קצב ההזדקנות. סורגום מכיל גם לא מעט סיבים תזונתיים, התורמים לשיפור מערכת העיכול, איזון רמת הסוכר בדם ועוזרים לשמירה על המשקל.

עוד ב-mako בריאות:
>> סנטר כפול: למה זה קורה ואיך נפטרים ממנו?
>> רמת ויטמין D נמוכה מעלה סיכון להידבק בקורונה
>> שרד את הקורונה – אך נותר ללא אצבעות ידיו

ואם כל זה לא היה מספיק, אז מדובר בדגן שהוא גם מקור מעולה לחלבון, למעשה הוא מכיל כמות חלבון כמו בקינואה, שנחשבת למקור צמחי מעולה לחלבון. אז אם אתם צמחוניים ומחפשים מקור נוסף לחלבון, גם לכם כדאי לשלב סורגום בתפריט.

תבשיל סורגום (צילום: StockImageFactory.com, shutterstock)
משתלב היטב גם בתבשילים חורפיים | צילום: StockImageFactory.com, shutterstock

שימושים שונים

אחד היתרונות הבולטים של הסורגום הוא היכולת שלו להשתלב במאכלים שונים. בחורף הוא יכול להשתלב טוב בתבשילים או כתוספת, בדומה לאורז וקינואה. בקיץ ניתן להוסיף אותו לסלטים. הוא גם נמכר טחון ויכול בעצם לשמש כקמח. ויש שמשתמשים בו כפופקורן חלופי לפופקורן תירס המוכר. בתעשיית המזון הופכים אותו לסירופ המשמש להמתקת מזונות מעובדים שונים.