הצנונית היא ירק ממשפחת המצליבים, בעלת טעם ייחודי, פלפלי, עם מעט חריפות וקצת מתיקות. עם זאת, היא נחשבת בעיניי לא מעט אנשים כירק פחות מבוקש, שלא לומר נחות בהשוואה לירקות אחרים שנפוצים יותר במטבח הישראלי. אבל האם ידעתם שהיא מלאה ביתרונות בריאותיים?

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אמנם אנחנו רגילים בעיקר לשלב אותה בסלטים, אבל הצנונית היא ירק הרבה יותר מגוון מזה. ועם כל היתרונות הבריאותיים שיש לה, יש לנו הרגשה שתרצו לשלב אותה הרבה יותר במטבח שלכם. מזל שאפשר גם לאכול אותה מוחמצת, בסנדוויץ', אפויה בתנור, מוקפצת על מחבת עם שום ושמן זית (או חמאה) ועוד. 

הנה כמה יתרונות בריאותיים של צנונית שכדאי להכיר:

בעלת ערך תזונתי גבוה

הצנונית היא אמנם קטנה, אבל הערך התזונתי שלה גבוה. היא מכילה ויטמין C, סידן, מגנזיום, אשלגן, ברזל וגם לא מעט סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון, אליהם נחזור בהמשך. 

טובה לשמירה על המשקל

אחת היתרונות הגדולים של הצנונית, הוא ערכה התזונתי הגבוה - לעומת ערך קלורי נמוך. בכחצי כוס צנונית יש רק 10 קלוריות וגם מעט מאוד פחמימות, מה שהופך אותה לטובה במיוחד למי ששומר על המשקל ומי שנמנע מצריכת פחמימות. הסיבים התזונתיים שבה תורמים לתחושת שובע ממושכת שמונעת נשנושים בין ארוחות, יתרון נוסף שהופך את הצנונית לירק מושלם לדיאטה. 

צנוניות (צילום: Laura Seidlitz, unsplash)
קטנה, אבל הערך התזונתי שלה גבוה | צילום: Laura Seidlitz, unsplash

מאזנת את הסוכר בדם

מחקרים מצביעים על כך שצנונית יכולה לעזור למי שיש בעיות עם איזון רמת הסוכר בדם ואף יכולה לתרום להפחתת הסיכון לסוכרת מסוג 2. צנונית מכילה שתי תרכובות שעוזרות לווסת את רמת הסוכר בדם - גלוקוזינולאטים ואיזותיאוציאנט. נוסף על כך, צנונית יכולה לשפר את ייצור האדיפונקטין בגוף - הורמון שתורם למטבוליזם של גלוקוז, מה שעוזר להפחתת הסיכון לעמידות לאינסולין, מצב טרום-סוכרתי. 

טובה לכבד ולכליות

תרכובות מסוימות המצויות בצנונית, כמו אינדול-3-קרבינול, תורמות לניקוי רעלים בכבד ובכליות. כמו כן, ממחקר שנעשה על חולדות מעבדה, עולה כי איזותיאוציאנט, תרכובת נוספת המצויה בצנונית, יכולה להפחית משמעותית את ההשפעות של מחלת כבד שומני לא-אלכוהולי בקרב מי שצורך תזונה עשירה בשומן. 

 עוד ב-mako בריאות:
>> גל שני בהודו: התסמינים שמקשים את אבחון המחלה
>> זאת העיר עם מספר החולים הגדול ביותר
>> 1 מכל 3 מחלימי קורונה יסבול מבעיה נוירולוגית

מכילה המון נוגדי חמצון

צנוניות הן מקור מעולה לנוגדי חמצון, ביניהם ויטמין C שמתפקד גם כנוגד חמצון. נוגדי חמצון מגנים על תאי הגוף מפני נזקים הנגרמים על ידי רדיקלים חופשיים ולכן הם נחשבים טובים גם למניעת מחלות כרוניות ולהאטת תהליכי הזדקנות. 

צנונית בתנור
אפשר גם בתנור, או במחבת עם שום וחמאה

מונעת מחלות

כאמור, צנונית מכילה לא מעט נוגדי חמצון שהופכים אותה לירק אנטי-דלקתי וגם אנטי-סרטני, בדומה לירקות אחרים ממשפחת המצליבים, כמו ברוקולי, כרוב וכרוב ניצנים. צנונית מכילה פיגמנט שנקרא אנתוציאנין, שנמצא כי הוא עשוי להפחית סיכון לבעיות נוירולוגיות. 

ויש גם אזהרה

אם אתם סובלים מתת-פעילות של בלוטת התריס, כדאי לצרוך צנונית במתינות, כיוון שהיא יכולה לגרום לעיכוב הפרשת ההורמונים של בלוטת התריס, מה שיכול להוביל למצב מדומה של מחסור בהורמונים בגוף. גם ירקות אחרים ממשפחת המצליבים מומלץ לצרוך במתינות, כמו ברוקולי, כרובית וכרוב.