שער גוף. לכולנו יש אותו, במינונים כאלה ואחרים, והוא נורמלי לחלוטין. למעשה, זקיקי השערה שלנו עשירים בכלי דם, תאי עצב ושומן, הם עשירים בתאי גזע, מה שמעניק להם את האפשרות לחדש את עצמם כל הזמן בקצב מהיר. זה גם מה שעוזר לפצעים שלנו להחלים מהר יותר. ככל שיש לנו עור יותר עשיר בזקיקי שיער כך ההחלמה יותר טובה ומהירה.

עם זאת, רבים מאיתנו לא חיים איתו בשלום ומבקשים להסיר אותו לצמיתות, אך חשוב לדעת ששער גוף, בבסיסו, לא אמור לגרום לנו לדאגות. מצד שני, לעתים הוא עלול להוות אינדיקציה לבעיה בריאותית שדורשת טיפול.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

חשוב להבדיל בין שלושה סוגי השיער שלנו: שיער הפלומה שהוא השיער הרך שמכסה את רוב שטח גופו של העובר. השיער העדין (Vellus hair) הוא שער גוף קצר ועדין שצומח באזורים רבים בגופנו והשיער הטרמינלי (Terminal hair) שזהו השיער שהתפתח במלואו. לרוב זהו שיער ארוך, גס, עבה וכהה יותר משיער עדין. זה סוג השיער שמתחיל להתפתח כשגופנו עובר שינויים הורמונליים חמורים, ועליו אנחנו צריכים לשים כוכבית.

בעוד ששיעור יתר בקרב גברים הוא לרוב בעיה אסתטית בלבד, בקרב נשים - הדבר עלול להעיד על דברים בריאותיים שכן שיעור יתר בנשים נגרם עקב הפרשת יתר של הורמוני מין זכריים, מסוג הירסוטיזם. המרקם הוא כאמור גס ושחור, ויכול להיות מלווה בהפרשה מוגברת של בלוטות החלב בעור ופצעי בגרות. מדוע זה קורה ומתי? הנה כמה סיבות נפוצות.

גנטיקה

חווים צמיחה פתאומית של שיער סמיך וכהה? פשוט תציצו בתמונות של ההורים שלכם. לא משנה מה השגנו בזכות הטכנולוגיה המודרנית, אנחנו לא יכולים באמת להערים על הגנטיקה. אבל בעוד שנקודת הפתיחה שלנו אינה נתונה למו"מ, בעידן של היום אפשר לעשות הכול, השאלה אם אתם רוצים כמובן.

View this post on Instagram

A post shared by Project #WWHA (@project_wwha)

רקע אתני

לצד גנטיקה, מחקר מצא כי גם לרקע האתני יש חשיבות. במחקר נמצא כי קבוצות אתניות שונות נוטות להצמיח שיעור יתר, כמו למשל נשים מהמזרח התיכון. וכן, אנחנו לגמרי נמצאות בקבוצה הזאת. בשבדיה למשל שפם הוא קונספט נדיר שתתקשו למצוא, בעוד שבישראל ואחיותיה, אתם עשויים להיתקל בשפמפמים נשיים פה ושם.

חוסר איזון הורמונלי

צמיחת שיער פתאומית יכולה להיגרם מחוסר איזון בהורמון הגברי. גם לגברים וגם לנשים יש הורמונים גבריים בגופם אם כי אצל הנשים הם כמובן ברמה נמוכה יחסית. יש מצבים בחיים שרמת הטסטוסטרון עולה והגוף הנשי מתחיל להגיב בהתאם. לעתים, שיעור מוגבר עלול גם לנבוע כאשר רמות האסטרוגן בגוף יורדות (למשל בגיל המעבר). איך שלא יהיה, הגוף יוצא מהאיזון הרגיל. הדבר בא לידי ביטוי בצמיחת שיער במקומות כמו שפה עליונה, סנטר, פאות הלחיים, סביב הפטמות או בטן תחתונה.

עוד ב-mako בריאות:
>> חיסון לקורונה: הסיבה שכואב לכם במקום ההזרקה
>> 29 מתים: המדינה שהצליחה להשתלט על הקורונה
>> הוכח: התבלין הזה עוזר לשריפת שומן בגוף

תסמונת שחלות פוליציסטיות

תסמונת השחלות הפוליציסטיות היא גורם שכיח נוסף להירסוטיזם (שיעור יתר). מדובר בהפרעה הורמונאלית שכיחה ביותר בקרב נשים בגילאי הפריון, וברגע שמאבחנים אותה ניתן לטפל בהשלכות המיידיות והעתידיות שלה. לתסמונת יש ביטויים קליניים בכל הגילים כאשר בגיל ההתבגרות למשל זה אקנה ושיעור יתר. סימנים נוספים הם: שינויים במצב הרוח, כאבי ראש, עייפות ובעיות שינה. 

רגליים שעירות אישה (צילום: צילום מסך)
הפרעות אנדוקריניות הן הסיבה הכי שכיחה לשיעור יתר | צילום: צילום מסך

סיבות אנדורקיניות

הפרעות אנדוקריניות הן הסיבה הכי שכיחה לשיעור יתר שכן הן קשורות ליצירת הורמוני מין זכריים. אנדוקרינולוגיה עוסקת בהורמונים ובבלוטות המפרישות הורמונים בגופנו. בעיות מרכזיות באנדוקרינולוגיה כוללות סוכרת, מחלת  בלוטת התריס, יתר לחץ דם, מחלות עצם, בעיות בתפקוד בלוטת יותרת הכליה ובעיות בתפקוד בלוטת יותרת המוח.

גידולים

צמיחת שיער דרמטית היא סימן לעלייה קיצונית ברמת הטסטוסטרון ויכולה להיות תוצאה של צמיחה חריגה כלשהי של רקמות, אפילו גידול, שמשחרר הורמונים גבריים. ניתן להירגע שכן זה לא נפוץ במיוחד, אבל אם השינויים קורים כל כך מהר, כדאי לבדוק. כמובן שיש חשיבות לתסמינים נוספים כמו עייפות, ירידה במשקל, שיעול ועוד. מקרה כזה קרה לאחרונה ותועד בספרות הרפואית כאשר אישה אוסטרלית בת 51 החלה לסבול ביום בהיר אחד משיעור יתר בפנים, בצוואר ובפלג הגוף העליון. בבדיקות נמצא כי האישה סובלת מגידול סרטני. לאחר טיפולים והקרנות, החלה האטה בשיעור היתר ושיפור ניכר בתסמינים הנוספים.