אמנם מקורה במרכז אמריקה, אך היום היא נפוצה במדינות רבות בעולם. למרות זאת, הפפאיה לא נחשבת לפרי נפוץ במיוחד בקרב הצרכנים המקומיים. אבל עם המון ויטמין C ויתרונות בריאותיים נוספים כמו הפחתת סיכון למחלות כמו אלצהיימר ושיפור העיכול - ייתכן שתתחילו בקרוב לאכול יותר ממנו. אז למה כדאי לאכול יותר פפאיה? הנה כמה סיבות טובות:

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ערך תזונתי גבוה

לפפאיה ערך תזונתי גבוה וערך קלורי יחסית נמוך. פפאיה אחת (כ-150 גרם) תכיל רק 59 קלוריות. נוסף על כך, היא מכילה גם לא מעט ויטמינים ומינרלים ובמיוחד: המון ויטמין C, ויטמין A, חומצה פולית, סיבים תזונתיים, חלבון ואשלגן. 

המון נוגדי חמצון

פפאיה מכילה לא מעט נוגדי חמצון ובמיוחד קרוטנואידים. נוגדי חמצון עוזרים לגוף להילחם ברדיקלים חופשיים, המזיקים לתאים בגוף, מעודדים תהליכים דלקתיים ועקה חמצונית התורמים להתפתחות של מחלות כרוניות שונות. מחקרים מצביעים על כך שנוגדי החמצון בפפאיה מותססת מפחיתים עקה חמצונית בקרב האוכלוסייה הבוגרת ובמיוחד אצל אנשים במצבים של טרום-סוכרת, אנשים שסובלים מתת-פעילות של בלוטת התריס, ואנשים הלוקים במחלות כבד.

תורמת להפחתת הסיכון לאלצהיימר

נוגדי החמצון בפפאיה תורמים להפחתת הסיכון לשלל מחלות, ביניהן אלצהיימר. ממחקר שפורסם ב-2015 עולה כי צריכת תמצית פפאיה מותססת במשך שישה חודשים בקרב חולי אלצהיימר יכולה להביא לירידה של 40 אחוזים בסמן ביולוגי המעיד על נזק בדנ"א כתוצאה מעקה חמצונית. נזקים אלו נחשבים לסמנים ביולוגיים המהווים אינדיקציה למחלת האלצהיימר, אך גם נמצאו קשורים לסרטן ולהזדקנות. למרות שמרבית המחקרים מתמקדים בתמציות מרוכזות של פפאיה ולפיכך קשה להסיק שתוצאות אלו יהיו גם בקרב מי שצורך את הפרי בצורה רגילה, עדיין אין ספק שזה מצביע על יתרונות בריאותיים משמעותיים של הפרי הטרופי. 

משפרת את העיכול

הפפאיה מכילה אנזים בשם פפאין (Papain), המסייע לפירוק חלבונים, מה שתורם לעיכול יעיל ובריא יותר. לכן משתמשים בו גם ברפואה הטבעית לטיפול בבעיות במערכת העיכול. הפפאין כל כך יעיל לפירוק חלבונים, שילידים בדרום אמריקה השתמשו בו במשך שנים רבות לריכוך בשר. מחקר שפורסם ב-2013 הראה כי צריכת תערובת המכילה פפאיה יכולה להפחית עצירות ונפיחות באופן משמעותי. 

פפאיה (צילום:  Bon Vivant, unsplash)
צילום: Bon Vivant, unsplash

עוד ב-mako בריאות:
>> "התעקשתי שזו לא אנורקסיה - אף אחד לא האמין"
>> המזונות שמומלץ לאכול בזמן סטרס
>> "יומיים אחרי הניתוח קרה נס - הוא חזר לדבר"

טובה לעור

נוגדי החמצון בפפאיה נלחמים ברדיקלים חופשיים, מה שתורם לעור בריא וזוהר יותר. רדיקלים חופשיים יכולים לפגוע בתאים בגוף ומעודדים תהליכי הזדקנות, ביניהם הופעת קמטים והפחתת גמישות העור. אך נוגדי החמצון (כולל הוויטמין C שמצוי בכמויות משמעותיות בפפאיה) נלחמים בהם ומונעים את הנזקים הללו. 

מחקר מצא כי נשים מבוגרות שצרכו תערובת של ליקופן, ויטמין C ונוגדי חמצון נוספים במשך שבועיים ראו הפחתה משמעותית בעומק הקמטים באזור הפנים. 

קערת פירות (צילום:  homelesscuisine, shutterstock)
אל תשכחו פפאיה בפעם הבאה שאתם קונים פירות | צילום: homelesscuisine, shutterstock

מפחיתה סיכון לסרטן

כאמור, נוגדי החמצון בפפאיה יכולים לסייע בהפחתת הסיכון למחלות שונות, ביניהן גם סרטן. מחקרים מסוימים אף הראו כי פפאיה יכולה להאט התפתחות של גידולים סרטניים מסוימים.